Meddő lányának adta méhét két anya

Meghökkentő orvosi beavatkozásról adott hírt a BBC, a hétvégén két svéd nőn hajtottak végre méhátültetést, méghozzá mindketten saját anyjuk méhét kapták meg, vagyis azt, amely őket kihordta.

Mindkét páciens a harmincas éveiben jár. Egyikük méh nélkül született, míg a másikuknak daganat miatt kellett eltávolítani ezt a szervét. A svéd orvosok szerint jelenleg mindkét nő jól van, az eljárás viszont csak akkor nevezhető majd sikeresnek, ha a nők képesek lesznek gyermeket szülni.

Ennek érdekében mindkét jelölt elkezdte a lombikeljárást, és a megtermékenyített embriókat lefagyasztották. Visszaültetésük, ha nem lépnek fel gondok, körülbelül egy éves megfigyelési periódus után várható. A méhüket felajánló két anya jól van, ők már néhány napon belül elhagyhatják a kórházat.

stockfresh 87374 embryologist-perfoming-intra-cytoplasmic-sperm-
Monkey Business Images

Matts Branstrom, a Göteborgi Egyetemi Klinika szülész-nőgyógyász professzora vezette azt a 20 fős csapatot, amelyik 1999 óta kutatja ezt a témát. A világ első jól dokumentált méhátültetése 2000-ben történt Szaud-Arábiában, azonban akkor a szervet 3 hónap után vérrögképződés miatt el kellett távolítani. Török orvosok pedig azt jelentették be, hogy egy éve végeztek hasonló beavatkozást, ahol egy fiatal, balesetben elhunyt nő szervét ültették be, sikerrel. Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy a török esetben a termékenységi kezelések is megkezdődtek volna máig.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek