Tíz szülőjutalmazó gyerekprogram

Amikor megírtuk, hogy szeptember végén bezár a Csodák Palotája a Millenárison, kiderült, hogy a múzeumot mindenki szerette. Aztán múlt héten olyan gyerekprogramokról volt szó, amit kizárólag a gyerek kedvéért vagyunk hajlandóak elviselni. Miután akkor megszavazták a legnagyobb büntetést, most tíz olyan programot szedtünk össze, ahol mindenki jól érzi magát.

1. Állatkert

Sablonos persze, de az állatkert is olyan program, amit a szülők többsége éppúgy élvez, mint a gyerek. Elég nagy ahhoz, hogy évi sok látogatással se váljon unalmassá, és elég sok mindent lehet csinálni, a kacsák/tevék etetésétől a kecskesimogatáson át az óriáscsótányokon való borzongásig. Hidegben, esőben a pálmaházba, a lepkeházba és most már a nagy szikla belsejébe is betérhetünk. Van kicsi és nagy játszótér, vannak büfék, és általában szép állapotban vannak a mosdók is.

RDA 8519
Ránki Dániel / Index

Ha valaki nagyon tud szervezni, érdemes a látogatást az állatbemutatókhoz is igazítani, a fókák attrakciója például verhetetlen kedvenc nálunk. A büfék kínálata kritikán aluli, a jegesmedvék és a pingvinek közötti önkiszolgáló étterem túléléshez jó, a fölötte a hegyen lévő lángosos rendben van, ha éppen kapható lángos. Amiért viszont jó pont jár: évekkel ezelőtt teljesen kiszorították a műanyag palackokat, ami látványosan csökkentette a szétdobált szemét mennyiségét. Félliteres, zárható vízesüveget érdemes vinni, és a mosdókban töltögetni, mert csak két és fél decis, nem visszazárható vizet lehet kapni, a fenti okokból.

2. Állatkerti játszóház

Hogy ne menjünk messze, az állatkert orrszarvúk felőli végén találjuk a játszóházat. Nem olcsó mulatság, az biztos, 1200/1500 forint óránként, régen hétköznap jelentős kedvezményt (félár!!) adtak Ikeás kártyára, de ez sajnos megszűnt. Hogy mit kapunk a pénzünkért? Egy olyan játszóházat, ahová egészen picikkel és nagyokkal egyszerre mehetünk, mert mindenki talál magának szórakozást, és az ügyes tértagolásnak köszönhetően a nagyok még össze sem tapossák a piciket. Van bent ugrálóvár és nagy csúszda, homokozó és hinta, lehet kézműveskedni és társasozni, babázni, vagy biciklizni, jelmezbe öltözni vagy vizimalom kerekét tekerni.

Bármit játszhatunk a gyerekkel, de ha közben mondjuk dolgoznunk kell, a játékmesterek profin elszórakoztatják a kölyköket. A büfé vállalható, a kínálatban vannak egészségesebb ételek és italok is, és végre egy hely, ahol normális a kávé.

3. Kirándulás erdőben, patak mentén

Igazán nem kell sokat utazni ahhoz, hogy az ember találjon egy bejárható darab erdőt, amiben patak is csörgedezik. Ha ez megvan, nálunk már mindenki boldog. A kölykök imádnak minden turistautat, ami ide-oda keresztezi a vizet, a köveken átkelés nagyon izgi. Mi felnőttek meg imádunk erdőben, patakillatban sétálgatni, és ha mákunk van, és nincs tűzgyújtási tilalom, megfejelhetjük még egy szalonnasütéssel is. Ennél már csak akkor lesz nagyobb a buli, ha a kirándulásunkat még valami keskenynyomtávú vasúttal is megtoldjuk, erre például alkalmas a Kismaros-Királyrét vonal, és Királyrétről ez a kirándulás.

Normafa
NormafaHernádi Levente

4. Nyáron strand, télen fürdő

Mivel nekünk az van közel, nyáron legtöbbször a Rómaira megyünk, ha a városban strandolnánk, négyünkre 5700/5900 a jegy. A gyerekek ide-oda rohangálnak az élménymedence és a langyos pocsolya között, de hajlandóak az úszómedencébe is bejönni. A büfék kínálata közepes, van egy elég jó lángosos (és ugyanott jó palacsinta), és az éttermekben néha ki lehet fogni teljesen oké napi ajánlatokat is, ettem ott nyáron hibátlan lecsót. A többi a szokásos: olcsó olajban sütött olcsó mirelit krumpli, tocsogós hekk és kolbász, rengeteg fagyi és vattacukor. Ami jó még: a Római elég nagy ahhoz, hogy tényleg nagyon sok ember elférjen egyszerre, és még tömegben is lehet árnyékos helyet találni a fák alatt.

Télen nehezebb ügy a fürdőzés, sok fővárosi fürdőben a termálrészbe nem mehet be gyerek, az uszodákban viszont nincsenek forróvizes medencék, és szaunák, gőzök. A távoli Siklós fürdője viszont parádés (két felnőtt, két gyerek egész napra 6700/7500 forint), az épület szép, és minden korosztálynak alkalmas. Ha legközelebb Villány környékén járnak, próbálják ki. Van 10 centis langyosvíz a legkisebbeknek, komoly csúszdák a nagyobbaknak, mindenféle hőfokú medencék kint és bent, több szauna, gőz, aromakabinok. A büfékínálat mirelit mindenféle, erre mondjuk nem lehetnek túl büszkék, de lefele nem lóg ki a magyar átlagból.

Ha tudnak olyan fürdőt Budapesttől nem túl messze, ami nem méregdrága, kisgyerek is használhatja, és van benne forróvizes medence és normális szauna, osszák meg velünk!

Balaton part
Balaton partHernádi Levente / Index

5. Az Amorf Lovagok koncertje

Sajnos mostanában nem látni őket túl gyakran, de ha már múltkor hoztunk rossz példát, álljon itt most egy jó. Az Amorf Lovagok gyereklemeze (itt letölthető) modern, de nem modoros, és úgy szórakoztató a felnőtteknek, hogy közben nincs szükség kétértelmű, ízléstelen kiszólásokra. Végre valaki mert olyan zenét csinálni gyerekeknek, ami másfél lépésnél messzebb merészkedik a Halász Jutka/Grylluszék vonaltól. És mikről énekelnek? Hát ilyenekről:

A lefagyott fákat/Zúzmara lakja./Latyakos lett/A nadrágom alja./Az ablak párás,/Ujjal ráfestek/Egy mosolygó arcot,/És pálcika testet

Karika a fej, pontok a szemek,/Az orr egy vonal, csigák a fülek,/A száj félkör, a hajszál égnek./Táncol a pálcika háttal a télnek.

6. Mozi

Moziba legtöbbször hárman megyünk lányok, és ilyenkor dupla dőzs van, a pattogatott kukorica legalább akkora élmény, mint a film. Sajnos a legtöbb moziban általában meghatározott hétköznapon adnak olcsó jegyet, van, ahol ez hétfő, van, ahol szerda. Erre iskolai/ovis szünetek idején érdemes odafigyelni, más napokon meg azt érdemes megkérdezni, adnak-e családi kedvezményt. Kicsit sajnálom, hogy az Art mozik kínálatában még hétvégén délelőtt sem nagyon találunk mesefilmeket, szívesen vinném a lányokat legalább néha-néha a Művészbe vagy a Vörösmartyba, hogy megérezzék a régimódi moziélményt.

stockfresh 646893 family-in-stereo-cinema-focus-on-popcorn sizeS
Stockfresh

7. Libegő, gyerekvasút, fogaskerekű

Külön-külön, vagy tetszőlegesen kombinálva mindhárom óriási sztár nálunk. A normafa környékén egy jó kis sétával lehet összekötni, például a libegőtől a gyerekvasútig (nem egészen piciknek), beiktatva a rétesest a Normafánál. De jó az is, ha felmegyünk a fogassal a legvégéig, és járunk egyet, majd pár megállóval lejjebb elkapjuk megint a gyerekvasutat. Érdemes lehet bekukkantani a libegő felső végénél az Erzsébet kilátóba, ha szép az idő, és a fogaskerekű-gyerekvasút közötti területen több játszótér is van.

8. Cukrászda/kávézó nagy kerttel/nagy téren

Most megint támadnak majd a bezzeganyák, pedig szerintem nagyon is jó dolog a gyerekes barátnőkkel olyan cukrászdába beülni, aminek nagy a kertje, vagy nagy, forgalommentes tér közepén van. így a gyerekcsapat is jól mulat, és mi is tudunk egymással beszélgetni. Nálunk nagyon bevált erre a célra a Szabadság tér, ahol lehet játszóterezni és körbe-körbe bringázni a gyerekcsapatnak, és kávézgatva beszélgetni a szülőcsapatnak. Árban húzósabb, de szintén szuper a Fogaskerekű mellett található Szépkilátás cukrászda, aminek hatalmas a kertje, és a kint ücsörgéshez pokrócokat is adnak. Idáig néhány perc alatt lesétálhatunk akár a Fogaskerekű fenti végállomásától is.

000 Par6194830
Francois Guillot / AFP

9. BKV hajó és Római/Kopaszi

A Dunán (többé-kevésbé) menetrendszerűen közlekedő BKV kishajók a teljes útvonalat jó bő másfél óra alatt teszik meg, amiért a bérlettel nem rendelkezőknek 400 forintot kell fizetniük, nem iskolás gyerekeknek ingyenes. A hajón lehet szállítani a gyerekek biciklijét is, és akkor a hajókázást máris megfejelhetjük egy Dunaparti kavicsgyüjtéssel akár a Római parton, akár a Kopaszi gáton, szerintem egyébként inkább az elsőn, de én részrehajló vagyok. Aki hajós-gyerekes programot csinál, az nagyon gondosan ellenőrizze a menetrendet, mert valami furcsa okból az utolsó néhány hajó már nem a teljes vonalon jár, ilyenkor találja magát az ember két álmos gyerekkel este fél 9-kor a Jászain, miközben a kocsi Újpesten, a Meder utcánál parkol.

Kopaszi Gát
Kopaszi GátHernádi Levente

10. Kalandpark

A Csillebérci kalandparkban egy családi jegy (2 gyerek, 2 felnőtt) kicsit több, mint 12 ezer forint, és ezért csak három órát mászhatunk. Ez tényleg nagyon drága, mégis érdemes lehet valami jeles nap környékén ellátogatni ide, mert már az egyméteresek is egy csomó pályán mehetnek, nem is igen lehet végigérni az összesen három órán belül. Ha felváltva vigyázunk a kölykökre, közben a felnőttek is játszhatnak Tarzant. Ha valaki nem szeretne tíz méter magasan lombkoronák között kötélen csúszva száguldozni, válthat 400 forintos sétálójegyet, így sokkal olcsóbb, viszont az élmény is kisebb.

photo (1)
lvnte / instagram

Hol mulat a legjobban az egész család?

Oszd meg másokkal is!
Mustra