5+1 kedvelt terhesmítosz

Hiába cáfolták már százszor, kedvenc terhességi mítoszaink stabilan élnek tovább. Nincs terhes nő, aki ne találkozott volna az alábbi városi legendákkal, és hívő terjesztőikkel.

1059289698

1. Hasalak-jóslás

Számos kedvelt teória született már a terhes nő hasának alakja és a gyerek neme közötti összefüggésekről. Például a lent hordott has fiú, a magasan hordott lány. A keskeny, előrefelé növő pocak fiú, a szélesebb fazon lány. Bár számtalanszor bizonyították, hogy a has formája és elhelyezkedése nem mutatja meg a baba nemét, mégis minden már láthatóan terhes nő naponta többször is találkozik ezzel a jelenséggel. Mondják ezt akkor is, ha kedvesen, de határozottan közöljük, hogy éppen az ötödik ultrahang mutatta az ellenkezőjét. A hasalak-jósokat semmivel nem lehet eltántorítani, egy DNS-vizsgálat eredményére is legfeljebb elnéző fejcsóválással válaszolnak, és azzal, hogy majd meglátod.

2. Ha ég a gyomrod, sok haja lesz.

Fene tudja miért, hiszen tényleg elég mindenkinek csak a baráti körben szétnéznie, hogy kiderüljön, a kettőnek semmi köze, ez a mítosz mégis kitűnően tartja magát. A terhes nők nagyjából 70 százalékának ég a gyomra, aminek sokkal több köze van az izmokat is ellazító hormonokhoz, és ahhoz, hogy a súlygyarapodás és a terhességi alakváltozások miatt a gyomorszáj más helyzetbe kerülhet, mint normálisan.

3. A kakaóvaj megakadályozza a terhességi csíkokat

Sajnos nem. A terhességi csíkokat egyetlen dolog képes megakadályozni: ha mázlink volt, és jó géneket örököltünk. A bőr megrepedezése nem függ az égvilágon semmitől, se fehér vagy kreol bőrtől, sem a valamivel többet hízástól, se a kenegetéstől. Vannak nők, akik 50 kilós létükre felkaptak egy húszast terhesen, soha nem kenték a hasukat, mégsem lett egyetlen csíkjuk sem. Más meg összesen hízik tizet, keni a hasát minden nap, aztán mégis olyan lesz, mint a zebra. Ha jön terhességi csík, jön, a jó hír az, hogy később elhalványul és legtöbbször idővel láthatatlanná válik.

stockfresh 1216331 a-little-boy-and-his-pregnant-mother-spend-ti

4. Kettő helyett kell enni

Vegyél még, neked most kettő helyett kell enned – hányszor hangzik el ez egy átlagos terhesség során. Pedig, ha kiindulásnak nem vagyunk nagyon-nagyon soványak, akkor nagyjából egy és egyötöd helyett kell ennünk, mivel a terhesség nagyjából napi 300 kalória pluszt igényel. Sokkal pontosabb, ám lényegesen kevésbé frappáns lenne azt mondani, hogy egyél jól, mert most kettő helyett kell kiegyensúlyozottan táplálkoznod, ami máris elvezet az ötödik mítoszhoz.

5. Egy gyerek, egy fog

Népszerű sport kezdő terheseket a minden terhesség egy fog mínusszal paráztatni. Valóban, a terhesség során a növekvő baba hajlamos akár az anyai szervezet kárára is magához venni a szükséges vasat és kalciumot. Szerencsére ma már emiatt nem kötelező fogakat potyogtatni, nem véletlen, hogy a terhességek nagy részében egyszer csak javasolják plusz vas és kalcium fogyasztását. Rendszeres fogászati ellenőrzéssel kombinálva ez azt jelenti, hogy manapság már elég ritka az olyan, aki, ha odafigyelt, a fogával fizetett volna a gyerekért.

+1 A szex árt a babábak

Már ifjúkorom felvilágosító irodalmában is helyet kapott a tény, hogy a terhesség alatt apa öröme valójában nem lökdösi a gyerek fejét, mégis a "szex árt a babának' legenda ma is él és virul. A tan terjesztői szerint a szeretkezés többféleképpen is árthat, egyfelől a lökdöséssel, másfelől az anyai orgazmus szorongató hatásával, nem utolsósorban pedig azzal, ha heves viháncolásunk közepette összecsomózzuk a köldökzsinórt. Ha valakit kétség marcangolja, álljon itt az igazság: nem, a szex nem károsítja a babát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek