Mibe fáj egy elsős?

Egyszer csak iskolás lesz a gyerek. De mennyiből? Mire elég a csaknem 28 ezer forintos iskolakezdési utalvány? Hát, ahogy számoltuk, szigorúan a minimumra, ha kevéssel is megelégszünk, és mindenből a legolcsóbbat vesszük. Ha viszont kicsit is adunk a minőségre, máris a háromszorosát költjük el, ha pedig urizálunk, simán elmegy egy jó bő negyed milla is.

stockfresh 83563 elementary-school-pupils-running-outside sizeM

Az itt felsoroltakhoz hozzájönnek még olyan augusztus végén esedékes kiadások, mint az első ebédbefizetés, az iskolai póló, fizetős különórák első havi díja (ez simán lehet egy huszas). És természetesen a kinőttek helyett beszerzendő ruhák, cipők ára is (itt is könnyen elröppen egy-két tízezres).

A tankönyvcsomagok ára iskolánként eltérő, a találomra megkérdezett intézmények között találtunk olyat, ahol az elsős csomag 8330 forint, de olyat is, ahol 12,775. Ennél még sokkal nagyobb különbség lehet a füzet-ceruza-festék, stb lista beszerzésénél, hiszen A5-ös, elsős vonalas füzetet találhatunk 29 és 299 forintért, 4 darab HB-s ceruza lehet 300 forint, de háromezer is.

Szuperminimál program

Jó hír, hogy ha valaki nagyon-nagyon odafigyel, belülmaradhat a munkahelyek által osztható utalvány összegén. A szuperminimál megoldásban nem számoltunk olyan költségekkel, mint íróasztal és szék. Csak egy nagyon egyszerű tornacipőt vettünk, külön tesire való ruhát nem. Az olyan tételeknél, mint iskolatáska, a füzet, vagy tornacipő a körképeink során talált legalacsonyabb árakkal számoltunk. A legtöbb elsős tanítónéni elég hosszú listát ad a beszerzendő apróságokról, az olyan kis tételek, mint rajzlapok, festékek, ecsetek, gyurmák, számegyenes, kétoldalas tükör, betűsín, a logikai készlet (stb) együttesen szép összeget visznek el.

iskolatáska: 5 ezer forint
tornazsák: 1000 forint
vászon tornacipő: 1200 forint
első osztályos tankönyvcsomag.10 ezer forint
iskolaszerek (füzet, ceruza, radír, pálcika, stb): 7 ezer forint
tolltartó: 1000 forint
diákigazolvány: 1400 forint
Összesen: 27,200 forint

Full program

Nem kell nagyon elszállni ahhoz, hogy a költségeinket tetemesen föltornázzuk, és ezt már az sem fogja fedezni, ha mindkét szülő munkahelye adott utalványokat.

stockfresh 1255528 children-little-girl-going-to-school-with-bag

Ha odafigyelünk a minőségre - mint ahogy azt számos elsős tanító javasolja - sokkal többet hagyunk a kasszánál. A csinos füzet csak jobban néz ki, de a jó minőségű vízfestékkel valószínűleg könnyebben dolgozik majd a gyerek, ugyanez igaz a jó ceruzára, hegyezőre, radírra - elég sok mindenre. A full programba beleszámoltuk azt is, hogy a gyerek kap egy fiókos íróasztalt és egy széket is. Ilyen asztal 20 ezer forintért már van az Ikeában, de a Vaterán fellelt használt darabok alapján ezt elkerülném. Nagyon ronda junior forgószék pedig van a Kikában 5 ezerért. Ezek helyett egy barkácsáruházban látott - még mindig elég kispolgári, de vállalható minőségű, 32 ezer forintos, (tömör)fenyő íróasztallal és egy jól kinéző és elég masszív 7 ezer forintos forgószékkel számolunk. Ide már szebb füzeteket, tornazsákot, jobb iskolatáskát is választottunk.

iskolatáska: 10 ezer forint
tornazsák: 1500 forint
tornacipő: 6 ezer forint
első osztályos tankönyvcsomag: 10 ezer forint
iskolaszerek: 15 ezer forint
tolltartó: 2 ezer forint
diákigazolvány: 1400 forint
íróasztal: 32 ezer forint
junior forgószék: 7 ezer
íróasztali lámpa: 3 ezerforint

Összesen: 87,900 forint

Szuperluxus program

Igaziból csak a játék kedvéért kiszámoltuk azt is, mennyit lehet eltapsolni a gyerekre, ha a pénz nem számít. Itt nem fogtuk vissza magunkat, megvettük a gyereknek a horrordrága Hama táskaszettet, minden ceruza Faber Castell, és természetesen a tornacipőn sem spóroltunk. Ha már lúd, legyen kövér, mellécsaptunk egy minden szempontból ergonómiai csoda íróasztalt, állítható magassággal, dönthető lappal (ami tömörfából további 100 ezer forinttal lenne drágább az általunk választottnál), és lámpából sem fogtuk vissza magunkat, ezzel a ledes darabbal, természetesen itt is vezet út fölfelé, ez a lámpa például már 42 ezerbe kerülne. A végösszeg tekintélyes, amint arra számítani lehetett.

iskolatáska szett: 33 ezer forint
tornazsák: 0 forint (van a szettbenI)
tornacipő: 15 ezer forint
első osztályos tankönyvcsomag: 10 ezer forint
iskolaszerek: 18 ezer forint
tolltartó: 0 forint (van a szettben)
diákigazolvány: 1400 forint
íróasztal: 170 ezer forint
junior forgószék: 10 ezer forint
íróasztali lámpa: 17 ezer forint
Összesen: 274,400 forint

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek