SZÜLŐSÉG

Mibe fáj egy elsős?

2012. augusztus 30., csütörtök 10:39

Egyszer csak iskolás lesz a gyerek. De mennyiből? Mire elég a csaknem 28 ezer forintos iskolakezdési utalvány? Hát, ahogy számoltuk, szigorúan a minimumra, ha kevéssel is megelégszünk, és mindenből a legolcsóbbat vesszük. Ha viszont kicsit is adunk a minőségre, máris a háromszorosát költjük el, ha pedig urizálunk, simán elmegy egy jó bő negyed milla is.

stockfresh 83563 elementary-school-pupils-running-outside sizeM

Az itt felsoroltakhoz hozzájönnek még olyan augusztus végén esedékes kiadások, mint az első ebédbefizetés, az iskolai póló, fizetős különórák első havi díja (ez simán lehet egy huszas). És természetesen a kinőttek helyett beszerzendő ruhák, cipők ára is (itt is könnyen elröppen egy-két tízezres).

A tankönyvcsomagok ára iskolánként eltérő, a találomra megkérdezett intézmények között találtunk olyat, ahol az elsős csomag 8330 forint, de olyat is, ahol 12,775. Ennél még sokkal nagyobb különbség lehet a füzet-ceruza-festék, stb lista beszerzésénél, hiszen A5-ös, elsős vonalas füzetet találhatunk 29 és 299 forintért, 4 darab HB-s ceruza lehet 300 forint, de háromezer is.

Szuperminimál program

Jó hír, hogy ha valaki nagyon-nagyon odafigyel, belülmaradhat a munkahelyek által osztható utalvány összegén. A szuperminimál megoldásban nem számoltunk olyan költségekkel, mint íróasztal és szék. Csak egy nagyon egyszerű tornacipőt vettünk, külön tesire való ruhát nem. Az olyan tételeknél, mint iskolatáska, a füzet, vagy tornacipő a körképeink során talált legalacsonyabb árakkal számoltunk. A legtöbb elsős tanítónéni elég hosszú listát ad a beszerzendő apróságokról, az olyan kis tételek, mint rajzlapok, festékek, ecsetek, gyurmák, számegyenes, kétoldalas tükör, betűsín, a logikai készlet (stb) együttesen szép összeget visznek el.

iskolatáska: 5 ezer forint
tornazsák: 1000 forint
vászon tornacipő: 1200 forint
első osztályos tankönyvcsomag.10 ezer forint
iskolaszerek (füzet, ceruza, radír, pálcika, stb): 7 ezer forint
tolltartó: 1000 forint
diákigazolvány: 1400 forint
Összesen: 27,200 forint

Full program

Nem kell nagyon elszállni ahhoz, hogy a költségeinket tetemesen föltornázzuk, és ezt már az sem fogja fedezni, ha mindkét szülő munkahelye adott utalványokat.

stockfresh 1255528 children-little-girl-going-to-school-with-bag

Ha odafigyelünk a minőségre - mint ahogy azt számos elsős tanító javasolja - sokkal többet hagyunk a kasszánál. A csinos füzet csak jobban néz ki, de a jó minőségű vízfestékkel valószínűleg könnyebben dolgozik majd a gyerek, ugyanez igaz a jó ceruzára, hegyezőre, radírra - elég sok mindenre. A full programba beleszámoltuk azt is, hogy a gyerek kap egy fiókos íróasztalt és egy széket is. Ilyen asztal 20 ezer forintért már van az Ikeában, de a Vaterán fellelt használt darabok alapján ezt elkerülném. Nagyon ronda junior forgószék pedig van a Kikában 5 ezerért. Ezek helyett egy barkácsáruházban látott - még mindig elég kispolgári, de vállalható minőségű, 32 ezer forintos, (tömör)fenyő íróasztallal és egy jól kinéző és elég masszív 7 ezer forintos forgószékkel számolunk. Ide már szebb füzeteket, tornazsákot, jobb iskolatáskát is választottunk.

iskolatáska: 10 ezer forint
tornazsák: 1500 forint
tornacipő: 6 ezer forint
első osztályos tankönyvcsomag: 10 ezer forint
iskolaszerek: 15 ezer forint
tolltartó: 2 ezer forint
diákigazolvány: 1400 forint
íróasztal: 32 ezer forint
junior forgószék: 7 ezer
íróasztali lámpa: 3 ezerforint

Összesen: 87,900 forint

Szuperluxus program

Igaziból csak a játék kedvéért kiszámoltuk azt is, mennyit lehet eltapsolni a gyerekre, ha a pénz nem számít. Itt nem fogtuk vissza magunkat, megvettük a gyereknek a horrordrága Hama táskaszettet, minden ceruza Faber Castell, és természetesen a tornacipőn sem spóroltunk. Ha már lúd, legyen kövér, mellécsaptunk egy minden szempontból ergonómiai csoda íróasztalt, állítható magassággal, dönthető lappal (ami tömörfából további 100 ezer forinttal lenne drágább az általunk választottnál), és lámpából sem fogtuk vissza magunkat, ezzel a ledes darabbal, természetesen itt is vezet út fölfelé, ez a lámpa például már 42 ezerbe kerülne. A végösszeg tekintélyes, amint arra számítani lehetett.

iskolatáska szett: 33 ezer forint
tornazsák: 0 forint (van a szettbenI)
tornacipő: 15 ezer forint
első osztályos tankönyvcsomag: 10 ezer forint
iskolaszerek: 18 ezer forint
tolltartó: 0 forint (van a szettben)
diákigazolvány: 1400 forint
íróasztal: 170 ezer forint
junior forgószék: 10 ezer forint
íróasztali lámpa: 17 ezer forint
Összesen: 274,400 forint

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.30 12:08:27Jozsó_

  Elsősöknek szerintem a legtöbb önkormányzat ingyen adja a tankönyveket. Nálunk biztos így volt, kolléganőm mondta, hogy náluk még most is ingyen van (negyedikes lesz a kissrác). A többi lehet reális. A szuper luxus programot nem minősíteném. Az gondolom csak ilyen újságírói marhaság.

 • 2012.08.30 12:22:23Minek mosol annyit!?

  Nálunk 50000 környékén volt a vége. És no ingyen tankönyv. konkrétan 10000 Ft volt csak a könyv, és még az angol könyve nincs benne, ami kb 4000 lesz. Íróasztal és szék nem kellett, mert azt már korábban megvettük, még magunknak, amiről most lemondunk, és áttelepszünk az étkező asztalhoz, helytakarékosság miatt is.

 • 2012.08.30 13:14:51Csokis

  A luxus programból egy valami -sajnos- nem marhaság: az iskolatáska. Tavaly vettünk a kölöknek rendes (Herlitz) táskát 13 rongyért, és noname tolltartót kb. 1000-ért. A tolltartó egyik zipzárja októberre feladta, maga a tolltartó nyögve húzta ki év végéig. Az iskolatáska kapott egy szappanos-szivacsos átmosást, és gyakorlatilag olyan, mint új korban. Idén a kisebbik már mindkettőből megkapja a Herlitzet, és a nagyis kap egy új, Herlitz tolltartót. Arra az egyre kell figyelni, hogy olyan fazonra és mintára beszéld rá, ami 2-3 év múlva sem lesz ciki, akkor eltart sokáig. Ja, és én csak egy önkormányzatot ismerek, a budapestit. Ott csak három gyereketől van ingyen tankönyv.

 • 2012.08.30 13:33:40Ginlia

  Tankönyv csomag 18.000,-

 • 2012.08.30 13:54:26félértelmiségi

  Ma vettem meg az elsős könyveket. Nem, hogy ingyen nem volt, még az iskolakezdési utalványt sem fogadták el, amit a munkahelyről kaptunk:)

 • 2012.08.30 14:17:53R2D2 & C3PO

  De minek a számegyenes?!?
  Meg a kétoldalas tükör????
  Meg a betűsín?
  Meg a logikai bizb@sz (a síkidomok lyukkal és anélkül, amúgy)?

  Elsőben...

  Ilyenkor döbben rá a'zember, hogy nem véletlen az, hogy az iskolások egyre rosszabbul teljesítenek, mikor értő olvasásról és egyenletek megoldásáról van szó.
  Mondjuk én már a munkatankönyveket sem értem. Miért nem jó, ha hullámokat rajzoltatnak a gyerekkel? Miért jobb, ha elő van rajzolva a kettes talpa? (Költői; tisztában vagyok azzal, hogy nem jobb...)

 • 2012.08.30 14:56:04akkormosthozzászólok

  Szépen kérem, valaki mondjon már önkormányzatokat, amelyek 3 gyerek alatt is támogatják a tankönyvcsomagot!!! De tényleg!

  Amerre mi lakunk, még a környező önkormányzatok sem adnak. A kolléganőmék megtartották a budapesti bejelentett állandó lakóhelyüket és oda is hordják a gyereket - nálunk úgysincs hely, jól tették - és nekik pl ingyenes a tankönyv. Tény, hogy nem tudom, ez hányadi kerület.

 • 2012.08.30 15:11:26Kyrax

  Jééé, a kétoldalas tükröt mi csak arra használtuk, hogy ha valaki szemébe ment valami, azt szedjük ki :) de komolyan, csak erre tudok visszaemlékezni, pedig az a 5-7 év, nem olyan sok :D Nagyon sok olyat is megvetetnek a gyerekekkel, ami felesleges. Amúgy ez felsőbb tagozatban is így van, szerintem tavaly 4 olyan könyvem volt, amit már be sem vittem órára, mert a tanár is mondta, hogy nem kéri. Ésatöbbi. Emlékezetem szerint amikor én elsős voltam, jó darabig egy régi hátizsákkal jártam és sok olyan ceruzám/tollam volt, amit otthon találtunk. Lázadoztam is miatta, kérem szépen, de így utólag nem tűnik hülyeségnek. Idén meg, csak füzetet és tankönyvet kaptam újat, meg egy IKEÁs tolltartót, pedig még jó a régi is, csak megtetszett :D

 • 2012.08.30 15:58:39babó

  Bp. XI. kerület, elsősöknek (illetve nagycsaládosoknak, gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek, stb.) ingyenes tankönyvek. amúgy tényleg 10000 lenne.

  53R2D2 & C3PO:
  a munkatankönyvekre meg azt tippelném, hogy nem te fogod egy az egy arányban tanítani a gyereket otthon, hanem 1 db tantónéni a 32 gyereket. szal jó az, ha oda van rajzolva. egyébként meg kapja be aki kitalálta ezeket az osztálylétszámokat, nálunk csak 27, szerencsére.

 • 2012.08.30 16:04:52Delfinci

  Ingyen tankönyv általában 3 gyerektől felfelé, vagy rendszeres nevelési segélytől lefelé jár.
  Viszont az egyéb cuccokba befektetett pénz talán megtérül, mert a legtöbb apróság sokáig jó, elég, stb. Másodiktól már fele ennyiből ki lehet jönni.
  Egyébként én meg attól padlóztam le, hogy 7-ben a tankönyv csomag ára 17.000,-Ft. Szerencse, hogy mellé már csak kb. 10 füzetet kellett venni, minden más megvan tavalyról. Ja, meg tornacipőt, mert azt minden évben kinövi a gyerek.

 • 2012.08.30 16:30:11milkabögre

  3. oszt.
  Könyvek 17 000
  Füzetek, tolltartó, borító, ceruzák, csomagolópapír, stb. 8.000
  Iskolatáska, tornazsák 16 000 (lehetett volna olcsóbb, de beleszeretős volt)
  Ebédbefizetés 8.600
  Tornacipő 3.000
  Egyenpóló 1.000 (tavaly egyszer hordták, és még szarul is néz ki)
  Iskolai egyen tornacucc 5.000 (bár elkunyiztuk egy nagyobb darab osztálytárstól a kinőttjét, de akkor a sorszám nem fog stimmelni rajta, nem tudom, elfogadják-e majd)
  Kötelező olvasmányok 2.500
  Új ünneplő ruha (szoknya, blúz, cipő, persze csak azért, hogy egy tanévben háromszor felvegyék) 5.000 (egy része használtan, vateráról)
  Iskolai jelvény 800 Ft (ha nem találjuk meg a tavalyit)

  És akkor az apróságokról, mint osztálypénz, "tisztaságcsomag", vécépapírpénz (kéretik a kommenteket mellőzni, hogy szabályellenes szedni, tudvalevőleg mindenhol kérnek).

  Szerintem ez egy eléggé átlagos kiadási lista, kár, ha összeadjuk, a végén a fogunkat szívjuk:(

 • 2012.08.30 17:32:09Lecsóx

  A füzetből jobb a drágább, mert a legolcsóbb fajtáknak olyan vékony a borítólapja, hogy pár hét alatt salátára gyűrődik, hiába van jó alaposan bekötve

 • 2012.08.30 18:33:04R2D2 & C3PO

  Ó, Babó!

  Fején találtad a szöget!
  Lelkes híve vagyok az oo--nak...
  Remélem addig nem lesz hatalmon a FIDESZ, hogy azt is eltörölje...

 • 2012.08.30 19:14:37baklava

  Kedves R2D2 & C3PO!
  A logikai készlet egyik legjobb dolog, ha használják. Olcsó és igen izgalmas játékokat lehet vele játszani, mellyel a gyerek logikai gondolkodását fejleszted. Minden gyerek imádja. A kétoldalú tükör tükrözéshez. Szeretik ezt is a gyerekek. Számegyenes látja és nem csak mechanikusan tanulja meg a számok sorrendjét a 0-tól, vagy így tanulja meg a számszomszédokat, stb. Tehát amiket felsorolt azok mindegyike nagyon hasznos és igen kedvelt a gyerekek körében.

 • 2012.08.30 21:52:41ValakiX

  Én mondok egyet: a zalaegerszegi önkormányzat évek óta ingyen biztosítja az elsős tanulók számára a tankönyveket.

 • 2012.08.30 22:02:07Olévabogyó

  Az újpesti önkormányzat szintén évek óta ingyen biztosítja a tankönyveket a IV. kerületi lakosoknak. Nem csak az elsős tanulóknak.

 • 2012.08.30 22:23:34murray

  3 ker ált iskola elsős gyereknek 13e a tankönyv.
  támogatás nulla

 • 2012.08.30 22:51:04Minek mosol annyit!?

  Én nem kérem, hogy ingyen legyen a tankönyv, de például sok ovis társ jár abba az isibe, ahol a fiam most kezdi az első osztályt. Legalább iskolánként lenne azonos a könyvek egy része, hogy lehessen átvenni a jó állapotút a felsőbb osztályosoktól. Én most szépen lefóliáztam a könyveket, hátha jövőre valakin tudok ezzel segíteni. Eszméletlen ez a pazarlás. Nem mondom, hogy minden tanító ugyan azt a könyvet használja, de azért az luxus, hogy évente hajigáljunk ki több ezer forintot. Nem tudom, mi a drágább? Az ingyen tankönyv a rászorulóknak, vagy a kidobott tankönyv... Ezen érdemes lenne elgondolkodni. Környezetszennyező, és pénz pazarló az oktatás ma Mo-n.

 • 2012.08.31 07:54:48NaC

  A szuperluxus nagy baromság. Ha veszek egy drága asztalt, akkor ez lehetne több millió forintos is. Illetve akkor építhetnék egy saját iskolát (tanulószobát vagy akár egy házat is) a gyereknek, hogy ideális körülmények között tanulhasson.
  Nálunk a felszerelés 11e Ft volt, de ebbe a tornacucc nincs benne.

 • 2012.08.31 09:53:17R2D2 & C3PO

  Kedves Baklava!

  LOL

  A logikai készlet melyik? A lyukas síkidomok, vagy az egységnyi mértékű négyzetalapú téglatestek? A téglatestnek lehet szerepe, elismerem, a számfogalom felépítésében. Kb. négy évesen... Egy 6-7 éves gyereknek elvileg már van számfogalma.

  A számegyenes _megvásárlását_ tartom orbitális baromságnak. Szerintem a számegyeneshez egy sima papír és egy ceruza kell, és mikor megismerkednek a negatív számokkal, a törtekkel, illetve a valós számokkal - na akkor fontos. De elsőben? Egy kosár almával, pár marék babbal többre mennének...

  Folytassam?

  Nagyon sok számvakot ismerek, aránytalanul sokat. Ész nélkül tanulnak a gyerekek, nem képesek a valóságra leképezni a matematikát, a számtan tudásuk pedig gyatra.
  Szerintem az ilyen ostoba eszközök miatt...
  Persze az is lehet, hogy a tanítók gyatra matek tudása okozza. (Vagy csak kifejezetten kontraszelektált tanítókat ismerek - simán lehet az is. :-P)

 • 2012.08.31 11:50:04diplomassenki

  Nekünk 1 gyerek megy 3. osztályba, 2 1. osztályba.
  Középkategóriás felszereléssel, jókor jó áron megvett (utolsó darab 4.000,-) iskolatáskával, 400,-Ft-os fehér pólóval stb 100.000-120.000,-ben áll meg úgy, hogy 50% támogatás az étkezésre, "ingyen" (12e Ft-ig) tankönyv, nagykerben vásárolt cucc, nagynak nincs ú táska, tolltartó már van a kicsiknek is.
  Igaz, enyhe rátartással vásároltam, mert szeptember végére a ceruzák fele eltűnik, a hegyező is, meg eltörik.
  Semmi luxust nem vettünk, csak azt amit az iskola kér.
  2 csomag fénymásoló papír/gyerek/félév (ezt már túlzásnak tartom, de be kell vinnni).

  Ennyit az ingyenes, adónkból fenntartott közoktatásról!!!!!!! És még örülhetek, hogy ki tudtuk fizetni hitel nélkül.

 • 2012.08.31 12:02:19sobri joska

  Ingyen tanköny nálunk sincs - Budaörs. Viszont cserébe nem fogadják el a beiskolázási utalványt sem.
  Kinek mi a tapasztalata az utalvány beváltásával, van ahol elfogadják ezt iskolai tankönyv vásárlásra?
  Az utalványt (Sodexho) úgy hirdették hogy tankönyvvásárlásra lehet fordítani. Ennek megfelelően kértünk, most megmaradt 28ezer, pedig kb ennyi volt a két gyerek tankönyvcsomagja összesen. Jó lett volna arra költeni...

 • 2012.08.31 12:02:27kacaj hangosan

  sosem tanultam íróasztalnál... azt még gyorsan tegyük hozzá... Földön, ágyon, fűben, aszfalton, tetőn, tyúkok között, kecskék között, lógatva a lábamat a lépcsőn... de azért az istenért nem ültem volna az íróasztalomhoz... nem is tudtam volna, mert úgy tele volt mindig... Anya mindig azt mondta, hogy azért tartom az íróasztalt, hogy rumli legyen... azóta sincs íróasztalom, mert minek?!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta