no

Így igényeljen iskolakezdési támogatást

A családok idén is csökkenthetik iskolakezdési támogatással kiadásaikat, a kedvezményes adózású hozzájárulás összege idén 27 900 forint. A támogatás összege valójában korlátlan, vagyis bármilyen mértékű támogatást adhat a munkáltató, azonban kedvezményes, 30 százalékos adózással maximum 27 900 forintot lehet igénybe venni, gyermekenként. Ezen összeg adóterhét a munkáltató fizeti meg, így valószínűleg a legtöbb esetben erre az összegre számíthatunk. Szerencsére ez az összeg azonban növelhető, mivel a támogatást mindkét szülő igénybe veheti, így ez az összeg akár az 55 800 forintot is elérheti gyermekenként. De csak akkor, ha az embernek olyan a munkáltatója.

stockfresh 274294 diligent-pupil sizeM

Idén a juttatás még a régi szabályok szerint adható. Vagyis a munkavállaló kérheti természetben (tankönyvek, eszközök formájában), vagy a munkavállaló felé számla benyújtásával is. Jövőre viszont a munkaadó csak utalvány, vagy e-kártya formájában nyújthatja azt. Éppen ezért fontos, hogy a szülők jövőre az utalványokat időben beszerezzék, lehetőleg a tanév megkezdése előtt. Ez hátrányosan érintheti azokat, akik a tankönyveket eddig az iskolától szerezték be, ugyanis nem biztos, hogy az iskolák ezen utalványokat el tudják majd fogadni.

Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni, az iskolakezdést megelőző, illetve követő 60 napon belül (2012. július 4. és november 2. között). Azok a munkavállalók igényelhetik az iskolakezdési támogatást, akiknek gyermeke általános, vagy középiskolába jár, és jogosultak a családi pótlékra. Ezen feltételek teljesülése nélkül a támogatást nem lehet igénybe venni. Támogatást igényelhet az a nem vér szerinti szülő is, aki a családi pótlékra jogosult házastárssal él egy háztartásban.

A korábbi évekkel ellentétben a támogatás igényléséhez iskolalátogatási igazolás nem szükséges, elég, ha a szülő nyilatkozik arról, hogy jogosult a támogatásra, ám ha jogosulatlanul teszi ezt a nyilatkozatot, az szankciókat vonhat maga után, ahogyan az is, ha a szülő ugyan jogosult a támogatásra, ám a szükséges nyilatkozatot nem adja le.

Mit vehetünk a támogatásból?

Az iskolakezdési támogatást tankönyvek, taneszközök, és ruházat vásárlására lehet fordítani. A szabályozás szerint taneszköznek minősül minden olyan tárgy, mely a gyermek tanulásához feltétlenül szükséges, így például a ragasztó, rajzlap, tolltartó, ceruza, festék és a zsírkréta is.

stockfresh 173296 school-supplies sizeM

Illetve elszámolható a gyermek részére vásárolt íróasztal, valamint a hozzá tartozó szék is. A ruházat egy tágabb megfogalmazás, tartalmaz gyakorlatilag bármit, melyet a gyermek az iskolában viselhet - legyen szó akár márkás sportcipőről -, vagy előírásszerűen viselnie kell.

Az iskolakezdési támogatás mellett szociális alapon lehet segélyt igényelni a helyi önkormányzatoktól. A segély igényléséhez a Kérelem a Beiskolázási segély megállapításához nyomtatvány szükséges. A segély gyerekenként a minimum öregségi nyugdíj 40 százaléka, vagyis most 28 500 forint 40 százaléka, 10 400 forint. A kérvényhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők havi rendszeres jövedelem igazolását, a vállalkozásból származó jövedelemnél kérelem benyújtása előtti tizenkét hónap alatti jövedelem egy havi átlagának igazolását, családi pótlékra, gyermekelhelyezésre, gyermektartásdíjra, tanulói,- hallgatói jogviszonyra, ösztöndíjra vonatkozó igazolásokat.

Csatolni kell a nyugdíj, GYES, GYED, GYET, családi pótlék, árvaellátás, álláskeresési ellátás utolsó havi szelvényét, vállalkozók esetén az APEH által kiadott jövedelemigazolást csatolni lehet. Családban élő kérelmező esetében a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozókra is vonatkozik a jövedelem bevallása. Az ügyintézés menetét ide kattintva lehet megnézni.

A beiskolázási segélyre a kérelem minden naptári év július 1. napjától szeptember 30. napjáig nyújthatók be. Beiskolázási segélyt kaphatnak azok a családfenntartók, akiknek a gyermeke az általános iskolában, nappali rendszerű középiskolában, szakiskolában tanuló 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, illetve az a fiatal felnőtt, aki a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató 25 évesnél fiatalabb és önálló keresettel nem rendelkezik.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra