Ruhakörkép: még az olcsó boltokban is sokba kerül egy gyerek

Egy gyerek drága mulatság, képes folyton kinőni a ruháit, egy idő után már a divat is elkezdi érdekelni, és nem hajlandó felvenni az általunk szupernek gondolt örökölt darabokat, sőt, hiába bizonygatjuk, hogy az a kabát a turkálóból igazán jó vétel, és nem fog elszakadni három hét hordás után – na, ez mind nem érdekli a gyerekeket. Ők leginkább azt akarják hordani amit az osztálytársaik, vagy amit a tévében látnak, és nem a mama kötött pulcsiját.

Megnéztük, hol érdemes beszerezni az őszi ruhatárat. Végigjártuk a Tesco-H&M-Zara-C&A négyszöget, hogy kiderüljön, mennyibe is kerül egy teljes őszi szett, ami kombinálható, divatos, természetes anyagú és még meg is fizethető.

Megpróbáltunk ugyanolyan típusú ruhadarabokat összeválogatni a különböző boltokban. Ez fiúk esetében trikókat, egy farmert, egy pulóvert, egy kabátot vagy mellényt, egy hosszú ujjú trikót és cipőt takart, a lányok kaptak kardigánt, szoknyát és ruhát is.

Fiús szett

2 trikó

1 nadrág

1 pulóver

1 hosszú ujjú trikó

1 mellény/kabát

1 tornacipő

F&F (Tesco)

Választék: A Tesco felismerte, hogy a gyerekes szülők jó vevők, és még egy katalógust is piacra dobott, amiből kiderül, hogy a fiúk idén is rappernek, a lányok pedig rockénekesnek fognak öltözni, már ha divatosak akarnak lenni. Az őszi kollekcióban kabátokat még nem nagyon árultak, eltekintve a műbőr dzsekitől, ami a felnőtteknél is kötelező lesz. Hála a nyári kiárusításnak, ki lehet fogni még ősszel is jól hordható darabokat 30-70 % kedvezménnyel. A ruhák nagy része természetes anyagú, és a cég felismerte, hogy a 2 in1 modellek igen praktikusak. Így a fiúknak egy cipzáros pulcsit és a mellényt együtt 4500 Ft-ért kaphatunk, ami ha nem jön a jeges hideg, egészen novemberig hordható. Lányoknak hasonló árban van póló és leggings (igen, jól látják a galériánkban, van párducmintás is), de egy hosszú ujjú póló és egy rövid ujjú kardigán kettőse már ennél jóval olcsóbban is megvásárolható.

Árak: A Tescóban egy 7-14 éves gyereket sikerülne 15960 forintból felöltöztetni, de akkor még kabátot nem kapott, és ha ragaszkodunk a bőrcipőkhöz, akkor nem érdemes a hiperlánc háza táján keresgélni.

C&A

Választék: Bár már a Tescóban is láttunk pár rózsaszínben tündöklő Hello Kitty-cuccot, a C&A-ban klasszikusabb piros vonal dívik, amit talán a nagyobbak is szívesen vesznek fel. Egy macskás farmer itt 5590 forint. Az üzletben egyébként két dolog előtt álltunk értetlenül, miért van már annyi pufidzseki és miért kell skinnynadrágokat gyártani gyerekeknek (fiúknak és lányoknak egyaránt), de lehet, hogy mi vagyunk ódivatúak. Jó, a GAP például durvábban nyomja. Már a gyerekek is kaphatnak biopamutból készült ruhákat, és ezek nem is drágábbak, mint az átlagos termékek. Egyből lehet is gyanakodni, hogy vajon, hogyan gyártják Indiában a pamutot.

Árak: Mindenesetre akinek fontos a ruha anyagának milyensége, már 1990 forintért a gyerekre húzhat egy pamuttrikót. Itt 24340 forintért szerezhetünk be egy szettet, erre jön a kabát ára (8590), és cipőt még nem is kapott a gyerek.

H&M

Lányos szett

1 szoknya

1 ruha

1 nadrág

1 leggings

1 rövid ujjú póló

1 hosszú ujjú póló

1 pulcsi

1 mellény/kabát

1 balerina

1 tornacipő

Választék: A H&M külföldön a bevándorlók és szegényebb családok mekkája, akik ilyenkor megszállják az üzleteket, és számolatlanul dobálják be a ruhákat a kosárba. Mi is így tennénk szívünk szerint. A cégnek piros pont jár azért, hogy a nadrágokat több szélességben árulják, és belül szabályozható a derékrész bősége, ami igen praktikus, legalábbis ha gyermekünk nem átlagos derékméretekkel rendelkezik. Az üzlet koncepciója szerint vannak a basic darabok. Ezek olcsók, egyszerűek, de jól kombinálhatóak, és vannak a divatosabb termékek, természetesen kissé drágábban.

A gyerekdarabok egy része bőven felnőtt méret, így 1290 forintért vehettem volna magamnak egy Tokyo felíratú pólót, ami abszolút vállalható volt, vagy egy hatalmas méretű tini nindzsa teknőcöset és volt egy pöttyös is ruha is, amivel szemeztem. Apropó lányok: sok a szürke darab a nekik szánt kollekciókban, de szerencsére vannak színesek is, amikkel ezeket kicsit fel lehet dobni.

Kicsit meglepő volt, amikor pár Rolling Stones-os pólóba futottunk bele, de amikor az egyik kislány egy ilyet szorongatva vágott át az üzleten, rájöttünk, hogy az őzikék és nyulak mellett a nyelvöltögetős emblémának is helye van a gyerek ruhatárában. Ja, és volt Justin Bieberes póló is azok kedvéért, akiknek egy kicsit eltér a zenei ízlése. Még jó, hogy a mindenhol – többek közt itt is – kapható (mű)bőrdzsekik már nem ismerik a műfaji korlátokat.

Árak: A boltban 22080 forintot hagyhattunk volna, ha megvásárolunk egy egész szettet. Erre rájön egy kabát is 8990 forintért, és akkor még nincs cipője a kölöknek.

Zara

Választék: A Zarába bemenni a H&M után, olyan, mint ha a kis kockásteritősből mennénk a Costesbe, de ha a gyerekről van szó, bármit bevállalunk. Az első látásra is feltűnt, hogy aki a Zarában akar vásárolni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Igaz, a pénzéért angol magániskolásnak öltözetheti a lurkót, amit mi maximum a nagy éves családi ebédre tudunk elképzelni, de bizonyára vannak olyan gyerekek, akik Chanel imitációban érzik jól magukat, vagy épp gyapjúzakóban. A szőrmemellényen, amit kolléganőnk olyan lázasan keresett tavaly ősszel, szintén megakadt a szemünk, akárcsak a széles övnek beillő miniszoknyákon vagy a szegecses cipőkön, de hát ahány ház, annyi szokás.

Árak: A Zarában a fiúgyerekekre alsó hangon, de kabátostul 36570 forintot lehet otthagyni, ha cipőt is kap akkor még 6950-et minimum rá kell szánni a kölökre, de ezért a pénzért legalább igen menőnek fog látszani. A lányoknál 33 ezer forint az alap a két cipő és a kabát nélkül. Az előbbi minimum ötezer, az utóbbi pedig hét-, tíz-, de tizenhatezer forinttal is megdobhatja a költségeket. Azért, ha szerencsénk van, akkor kifoghatunk pár akciós darabot, amelyeket a hidegebb idő beköszöntéig még biztosan hordhat a gyerek.

Ismét bebizonyosodott, hogy egy nő már gyerekként is sokkal többe kerül, mint egy fiú, aki tök jól elvan ugyanazzal a fakóra mosott pólóval, és pulóverrel és még nekünk kell könyörögni, hogy cserélje már le.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek