Heti öt tesióra - áldás vagy szívás?

Szeptembertől heti öt tesi órán izzadhatnak a gyerekek, a kérdés csak az, kik és hol fogják őket tanítani? Felmenő rendszerben, az első, ötödik és kilencedik osztályosoknak heti öt testnevelés óra bevezetéséről döntött a kormány, amikor megszavazta a köznevelési törvényt.

Jó is lenne, ha az iskoláknak lenne elég tanára és helye arra, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket. A felső tagozatosok és középiskolások eddig átlagban heti két és fél testnevelés órán vettek részt, az alsósok heti három órában élvezhették a testnevelést eddig, nekik emellett még hetente kétszer fél óra játékos testmozgást kellett abszolválni.

50656741
Ralph Crane.

Nem baj az, hogy mozogni kell, a gyerekek egyre nagyobb hányada elhízott ugyanis, csak ennek meg kellett volna teremteni a tárgyi feltételeit is. Számtalan iskola igazgatója várja tanácstalanul a szeptembert, ugyanis rengeteg olyan intézmény van, ahol sem tornatermi kapacitás, sem tanár nincs elég. Az index cikkéből kiderül, amikor nincs jó idő, az ország összes meglévő tornatermébe napi kilenc-tíz tesiórát kéne valahogy besuvasztani. És ez csak romlani fog, ahogy egyre több évfolyamon lesz kötelező a heti öt tesi.

Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók szerint, bár a döntés üdvözölendő, a megvalósítása kevésbé az.

Több iskolában is felhívták a figyelmet arra, hogy nem lesz elég a tanterem és a tanárok számát is növelni kell, arról nem is beszélve, hogy az egyes osztályokban a maximális óraszám szabályozva van, így kérdés, melyik tantárgyból tanítanak majd kevesebbet.

A Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója, dr.Horváth László szerint a törvény olyan, mintha egy jót akarnánk kefélni, de közben szüzek akarnánk maradni. Az általa irányított iskolában három párhuzamos osztály van, idén még meg tudják oldani a mindennapos testnevelést, de jövőre már új tanárt kell felvenni a megfelelő óraszám biztosításához.

"A fővárosnak az a legjobb igazgató, aki a legolcsóbb. Vagyis betartja a törvényi minimumot, de ennél nem tesz többet, így nem kerül pénzbe a fenntartónak, azaz a fővárosnak " - fogalmazta meg röviden Horváth.

94596887

A maximális óraszám szabályozása további kérdéseket vet fel, ha a tanrende bekerül a hittan vagy erkölcstan is ( ezt 2013 szeptember elsejétől kell bevezetni).

A Pesthidegkúti Waldorf Iskolában nem tartanak attól, hogy nem tudják megvalósítani az új rendszert. Itt eddig is heti két testnevelés, és két euritmia óra volt kötelező a gyerekeknek, ehhez jött még az alsó tagozatban a heti egyszeri természetjárás, így ők túl is teljesítették a törvényi feltételeket.

A mindennapos tesióra alól nem lesz nehéz kibújni, az egyesületben sportolók edzései mellett az iskolai sportkörben való mozgás is megfelelő lesz a tesi helyett, illetve a törvény legviccesebb pontja, a műveltségterületi oktatás is elvihet heti két órát az ötből. Így elég lesz megtanulni, kinek köszönhető az újkori olimpia, vagy, hogy hányban nyert a Jászberényi Lehel a Fradi ellen a magyar jégkorong bajnokságban.

A Magyar Narancsnak nyilatkozó iskolaigazgató szerint a törvény érdemi változást nem fog hozni, de el lehet mondani, hogy tettek valamit.

Teszik ezt úgy, hogy Szabó Máté ombudsman már januárban kérte a NEFMI-től, hogy bővítsék a tornatermekre fordítható pályázati forrásokat, mert nem lesz elegendő tornaterem a gyerekeknek.

A 2007/2008-as tanévhez viszonyítva a tornatermek száma csökkent, a sportpályák és a tornaszobák száma szintén. Így erősen kétséges, hol és milyen körülmények közt fognak a gyerekek tornázni, és főleg: kik fogják őket tanítani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra