SZÜLŐSÉG

Mit ettél ma a suliban?

2012. augusztus 22., szerda 09:44

Az iskolai és óvodai étkeztetés nagyjából a mi gyerekkorunkból maradt itt. Rengeteg fehérkenyér és tészta, ócska felvágott, margarinos kenyér. Zöldség, gyümölcs csak mutatóba, vagy ha anyuka visz. Könnyű ezt a pénzhiányra fogni, pláne, amikor van olyan település, ahol egy ovis gyerekre napi 131 forint jut.

Bölcsődésből szeptemberben ovis lesz a gyerekem. A bölcsödében kapott ételek egészen jól passzolnak az egészséges táplálkozás elveihez, naponta többször kapnak friss zöldséget, gyümölcsöt, a fehér kenyér mellett a graham, a kornspitz, a rozs és a teljes kiőrlésű ugyanolyan gyakori, öt napból négy főétkezés során főzelék van változatos feltéttel (hús, sajt, tojás), és sorolhatnám. Maximálisan elégedett voltam, amit még tetéz az is, hogy az önkormányzat fizeti a gyerekek étkeztetését, tehát mindezt alanyi jogon mindenki kapja.

De mi újság az ovikban és az iskolákban? Az interneten panaszkodó anyukákat és elrettentő példának bemutatott étlapokat láttam, s elkezdtem izgulni, hiszen ezekben nem sok változást véltem felfedezni az én majd harminc évvel ezelőtti emlékeimhez képest. Azon tűnődtem, hogy elmúlt több évtized, és ha a mi bölcsődénk tud ennyire reform lenni, akkor hogyhogy az ovikban megszakad ez a folyamat. Elkezdtem hát utánajárni, miért van ez, és mi helyzet a hazai óvodai/iskolai étkeztetéssel. De minél jobban beleástam magam, minél több adatot láttam, minél több illetékessel és anyukával beszéltem, annál szövevényesebb, és annál nehezebben megoldható dolognak kerekedett ki ez a történet.

Megdöbbentő eredmények

Az interneten rábukkantam egy 2009-ben készült országos, óvodai táplálkozás-egészségügyi felmérésre, és egy iskolai menzai felmérésre (OTEF 2009, MENZA 2008), ami arra a megállapításra jutott, hogy általában véve nagy bajok vannak ezen a téren, érdemes végignézni őket.

A vizsgált több ezer óvoda és iskola nagy részében az ételek sem mennyiségben, sem minőségben nem feleltek meg a korosztályi élettani igényeknek. Túl sok sót, ízfokozót, kényelmi ételt használtak a konyhákon, túl sokszor volt fehér pékáru, tésztaféle, sütemény, de még az italokat (teát, kakaót, karamellt stb.) is sok cukorral készítették el. Halat, friss zöldségfélét mutatóba is alig találni a menüben.

Mindezek különösen elszomorítóak, hiszen egyfelől a gyerekek szervezetének alapvető szükséglete lenne, hogy kiegyensúlyozott tápanyag- és vitamin ellátásban részesüljön, másfelől gondolni kell azokra is, akiknek a közétkezetés az egyetlen „normális” napi élelmiszer adagja (lenne).

És nem kell ám ahhoz szegénynek lenni, hogy rosszul táplált gyerekről beszéljünk. Sokszor előfordul jobb anyagi körülmények között élő családokban is, hogy az anyuka nem főz, s félkész-, kész ételekkel, gyorséttermi menükkel oldja meg a gyerek ellátását, nem tudja vagy nem érdekli, milyen hatásai lehetnek ennek. Otthon nem mindenhol tudják/akarják megfelelően kiegészíteni az intézményi menüt, gondolok itt arra, hogyha pl. sok volt az adott napon a szénhidrát, otthon már fehérjében, zöldségben gazdag ételt adunk. 

Ebben a videósorozatban az index tesztelte az iskolai menzát:

Ráadásul a közétkeztetésben számolni kell(ene) azzal a kb. 15 féle diétát igénylő (tej-, glutén-, szója-, olajos magra érzékeny, cukorbeteg stb.) gyerekekkel is, akiknek speciális étrendet kell(ene) készíteni. A legtöbbször a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az érintett gyerek anyukája naponta beviszi a speciális diétát igénylő gyerek ételét.

Ajánlás, de semmi több

A megdöbbentő eredmények után tavaly az Országos Tisztifőrvosi Hivatal ún. Ajánlást tett közzé a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátást végző közétkeztetők számára. Ez rendre meghatározza, hogy miből mennyit és hogyan kell egészségesebben csinálni a közkonyhákban, mindezeket az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) saját vizsgálati eredményeire építve, legújabb szakirodalmi adatokat és nemzetközi ajánlásokat, valamint a táplálkozási kockázati tényezőket figyelembe véve készítették el. Dr. Paller Judit részletekbe menően, sok új, a modern reformétkezésben honos elemet is beépített a követendő mintába.
Az ajánlás szerint az óvodai és iskolai étkeztetés esetén naponta biztosítani kell legalább

a) 0,3 liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket,
b) 2 adag zöldséget – ide nem értve a burgonyát – és gyümölcsöt, ebből legalább 1 adagot nyers formában,
c) 2 adag gabonaalapú élelmiszert, amelyből 1 adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Az alapanyagokra is új irányelvek vonatkoznak:

Kerülendő (lett):  

 • levespor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő,  
 • 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús,  
 • 20% feletti zsírtartalmú húskészítmény, 
 • koffeintartalmú ital, energiaital  
 • alkoholt tartalmazó élelmiszer,
 • szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp,
 • hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50% alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek, 
 • sertés-, baromfi zsír, 
 • 12 %-nál magasabb zsírtartalmú tejföl

  További ajánlások
 • 6 éves kor alatti gyermekek mesterséges édesítőszert ne kapjanak
 • Édesség: 1/3 rész gyümölcs vagy 1/3 rész tej vagy tejtermék alapú megengedett
 • Bő olajban sült étel heti 1 alkalommal, bölcsődében egyszer sem lehet
 • Tej, ízesített tejkészítmények tovább cukrozása TILOS
 • Folyadékpótlásra, az ivóvízen kívül, kizárólag világosra főzött tea (kevés cukorral) vagy szénsavmentes ásványvíz adható 

Ez az ajánlás a jelenleginél sokkal jobbnak tűnik, minden egészségtudatos szülő, szakember csak bólogatni tud. De sajnos van vele egy komoly probléma. Az, hogy ez csupán egy ajánlás, és hiába vannak (ön)ellenőrzések, ha a nem megfelelés esetén ennek komolyabb következménye nem lesz. Ha jogszabályi szintre emelkedne (tervben van), akkor azt mondanám, „Anyukák, örülhetünk!”. De erre még sok óvodában, iskolában várni kell.

A piszkos anyagiak

Az egészséges étkeztetés megvalósulásának egyik, s talán a leglényegesebb korlátozó tényezőjéről, az anyagiakról is essen pár szó. Miután az óvodák ellátása sok esetben (ha nincs saját konyha), megbízásos alapon szerveződik, az önkormányzatoknak kulcsszerepe van. Mennyi a keret, mennyire tekintik szívügyüknek a döntéshozók ezt a kérdést stb. Tehát objektív és szubjektív elemek harca ez.

Közbeszerzési eljárás keretében választanak, s rajtuk áll, hogy a legolcsóbbat hozzák ki nyertesnek, vagy a minőséget is szem előtt tartják (tudják tartani).   A 2009-es felmérésből kiderült, hogy nagyon nagy különbségek vannak önkormányzatok között is, hiszen volt olyan település, amely 131 Ft-ból, s volt, amelyik 555 Ft-ból oldotta meg ugyanazt: egy napra ennyit áldozott egy gyermek étkeztetésére.

Nos, tegye fel a kezét az az anyuka, aki 131 Ft-ból tápláló, egészséges félnapos ellátás tud garantálni! Természetesen, aki megteheti és igénye is van rá, beirathatja a gyerekét olyan magánoviba, ahol az egészséges étkezés alap, de ehhez havonta 80-180 ezer forintot kell kiperkálnia. A magániskolák ára pedig még ennek is a sokszorosa lehet.

Egy konkrét példa

A mi családunk a 13. kerültben érdekelt, így megkérdeztem az illetékest, hogy nálunk hogy is van ez. Nekünk, szülőknek az óvodai étkeztetésért (tízórai, ebéd, uzsonna) naponta 300 Ft-ot kell befizetni, de az önkormányzatnál hozzátették, a valódi ár ennek a duplája, a különbözetetet az önkormányzat vállalja magára, mert megteheti. Hasonlóról számolt be harmadik kerületi kolleganőm, hozzátéve, hogy még az önkormányzat által megduplázott normatívából (ahol egy gyerekre majdnem 650 forint jut naponta) is egészségtelen menüt kapnak a gyerekek, rengeteg fehérkenyérrel, tésztával, nagyon kevés zöldség-gyümölccsel.

A 13. kerületi önkormányzatnál egy nagyon kedves, segítőkész hölggyel beszélgettem, s úgy éreztem, itt tényleg komolyan veszik a minőséget, a szolgáltatóval való rendszeres kommunikációt, az egészséges táplálkozást, s a gyerekek, szülők érdekeit.

Beszéltem az egyik étkeztetést végző cég egyik képviselőjével is, aki elmondta, hogy az ajánlást nagyon nehéz betartani, s bevallotta, nem is mindig sikerül. Hiszen az alapanyag- és az energiaárak folyamatosan emelkednek. A téli időszakban különösen nehéz változatosan kínálni a zöldséget, gyümölcsöt, tavasztól őszig könnyebb. Kaptam két heti étlapot, s tény,hogy igyekeznek, hiszen látom, hogy van heti 1-2 főzelék, a szendvicshez paprika, uborka, de látom azt is, hogy mindennapos a margarinos kenyér, az alsó kategóriás felvágott, a kakaó-kifli/kalács kombinációjú tízórai, és a sütemény/édesség.     .

Amibe Jamie Oliver is belebukott

És mind az önkormányzatnál, mind a szolgáltatónál is elhangzott egy nagyon fontos dolog. Mindketten megemlítették, hogy sokszor hiába készítenek egészségesebb menüt, a gyerekek a főzeléket, a zöldséges, gyümölcsös ételeket egyszerűen nem szeretik, ezért ha azt akarják, hogy ne éhezzenek, akkor olyat főznek, amit meg is esznek. Ezek pedig sokszor kevésbé egészséges (pl.: sült krumpli, tésztafélék, édességek). Tehát bejön a képbe a gyerekek ízlése, ami jórészt a szülők felelőssége is. Ha ugyanis a szülők otthon nem mutatnak példát, nem ismertetik, szerettetik meg a változatos táplálkozással a gyerekeiket, a közétkeztetés ilyen irányú törekvései is sikertelenek lesznek.

Tanulságos Jamie Oliver kudarcba fulladt iskolai menza reform kampánya, amivel az volt a célja, hogy megelőzze a gyerekek korai elhízását, az ebből fakadó betegséget, aminek oka elsősorban a helytelen táplálkozás. Nem kevés anyagi támogatást is kapott erre, így helyi termelőktől vásárolt friss és jó minőséggel váltották fel a zsíros, sós, kalóriadús menüket. A kampány egy idő után kudarcba fulladt, mert több mint 400 ezerrel csökkent a menzán étkező gyerekek száma, akik ezután még a korábbinál is rémesebb, magukkal vitt ételeket ettek nap mint nap. Nem kértek az egészséges étrendből, szüleik pedig nem azt mondták, hog eszed-nem eszed, ez van, hanem asszisztáltak az egészségtelen szokások fenntartásához.

Mi persze még nem tartunk itt, de ezzel a példával jelezi akartam, hogy még ha van is rá keret, lehetőség és szándék, a szülőkön is elcsúszhat a reform, ami pedig mindenkinek az érdekét szolgálná. Itthon Gianni nem csinált nyarat 510 forintos kísérletével.

Az Önök iskolájában, ovijában milyen a menü?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.22 10:57:49McKinney

  naná, majd a halat szálkazza a dadus néni egyenként a száz gyerek tanyerjan, hol élsz te

 • 2012.08.22 11:28:24romaniarulez!

  A menzai kaja ('90 után) Magyarországon mindig is pocsék volt, annak idején legtöbbször inkább nem ettem semmit estig, volt, hogy heti három nap az ötből. (Igaz, otthon jó ételekhez voltam szokva, és nem rántott hús-sült krumplira gondolok) Ráadásul voltak időszakok, amikor kötelező volt fizetni a menzát. Anyám mérgelődött is, hogy hiába fizet, attól még továbbra is etetnie kell. De tíz év menza és öt év egyetemi "otthonról hozom a heti kaját a koleszba" után végre megengedhetem magamnak, hogy normális ételeket egyek (persze anyagilag, hiszen igényem már korábban is lett volna rá). A menza pedig már csak egy rossz emlék, és sajnálom, hogy a mostani iskolásoknak is ezt a szemetet kell enniük.
  A cikk pedig a dívány színvonalához képest kifejezetten jó.

 • 2012.08.22 11:30:22dik_

  McKinney, ha majd felnő, belőle lesz az a tipikus szülő, akik miatt Jamie Oliver-féle kampány megbukott.

 • 2012.08.22 12:30:33Pere Viki

  Sziasztok!

  Még Magyarországon kezdte az ovit a lányom. Minden héten ki volt függesztve a heti menü, ami korántsem tartalmazott elég nyers zöldséget, gyümölcsöt. Fel is vettük a kapcsolatot az étkeztető céggel, hogy hogy is van ez, és azt a választ kaptuk, hogy az előírt zöldség- és gyümölcsmennyiségbe beletartoznak a főtt cuccok is, úgyhogy bocs...

  Másfél éve Indiában élünk. Egy magánoviba jár a lányom, ahova a havi tandíj éppen megegyezik a magyar ovi ebédbefizetésének összegével. Igaz, hogy mivel kicsi az intézmény, nem kapnak ott ételt, hanem a szülőknek kell csomagolni tízórait, ebédet és uzsonnát. Ellenben a "házirendben" meg van határozva, hogy a két kis étkezésre csak zöldséget, gyümölcsöt, vagy magvakat lehet adni a gyermekeknek és ebédre is szorgalmazzák az egészséges ételek küldését.

  Ez egészen odáig fajult idén, hogy már a szülinapokon sem lehet tortát vinni, hanem azt kérték, hogy az összeget amit tortára költenénk, adjuk le és az egyik osztálykiránduláson egy árvaházba mennek majd, akiknek felajánlják az összegyűlt pénzt. Ha érdekelnek további ovis történatek Indiából, látogassatok el a blogomra (indiapass.blog.hu).

  Üdv,
  Viki

 • 2012.08.22 12:30:41mangalor

  A kulcs abban a mondatban volt, hogy JO miért bukott bele a sulikaja reformba. A szülők miatt. Ha a szülők nagy része úgy állna a dologhoz, hogy a gyerek igenis egye, ami van, illetve egészségesen étkezzen az iskolában IS (ennek feltétele persze, hogy otthon IS rendes kaját kap nem állandóan rántott hús sült krumplival, mert sokaknak még mindig csak az a rendes kaja), és tudja is, hogy mit jelent egészségesen étkezni, akkor el lehetne indítani a reformot, mert a kaja készítői is kénytelenek lennének megfelelni a követelményeknek. De amíg azt látom, hogy oviba úgy megy az anyuka a gyerekért, hogy nyomja a kezébe a csipszes zacskót, meg a gumicukrot, addig nincs miről beszélni. Anglia dettó. Nem arról van szó, hogy nem lehet alkalom adtán nasizni, de amikor ez mindennapos, akkor az már káros. Én ezért szorgalmaznám az iskolában az ezzel kapcsolatos alaposabb felvilágosítást. Felnőve talán ezeknek a gyerekeknek már sokkal nagyobb százaléka gondolkodna el azon, mi az egészséges a gyereknek, saját magának.

 • 2012.08.22 12:36:44mangalor

  Viki, India pont rossz példa, mert rengetegen vegák, ezt neked kell a legjobban tudnod, ha ott élsz. Teljesen más a kajakultúrájuk, nem összehasonlítható a magyar konyhával, és egy kis intézmény ellátása sem egy 800 fős magyar iskoláéval.

 • 2012.08.22 13:08:59romaniarulez!

  Igen, India szerintem is rossz példa, ehhez azt tenném hozzá, hogy Afrikában meg éheznek (Sőt, Indiában is...). Pl. egy lengyel vagy horvát példa viszont érdekes összehasonlítási alap lehet.

 • 2012.08.22 13:24:09McKinney

  @dik_
  de nagy a szád, láttál már gyereket és óvodát életedben?
  nekem hat van, és itthon jó kaját kapnak, de tapasztalatból mondom, hogy irreális a michelin csillagos közétkeztetés elvárása.
  ja, jamie olivér, na ne röhögtess, flancos médiabohóc, nem tudom a nejem is mit eszik úgy rajta.

 • 2012.08.22 13:40:34Kyrax

  Na, most leírnám a saját véleményem, mint iskolásét. Óvodába egy pilisi faluba jártam, ott igenis jó volt a kaja, nagyrészt meg is ettem, persze kivéve azt, amit világéletemben nem (milánói makaróni (!), borsó, máj és jó darabig a hal), otthon is nagyon finom ételeket ettem. Aztán bejöttünk a fővárosba, általánosban öt évig voltam menzás, de nagyon nem bírtam ki a vége felé és rászoktam arra, hogy folyamatosan péksütemény, ezmegaz, és persze uzsonnából repeta mindig, stb. (persze a minden másnap párizsis kenyér, na az... azóta nem eszem párizsit). Ennek úgy lett vége, hogy hatodik év első hónapjában találtam egy kavicsot a főzelékben. Azzal a lendülettel hagytam ott az ebédet, hazamentem és mondtam a szüleimnek: "Én nem eszem többet menzán." Azóta már gimnáziumban vagyok és nem eszem menzán, gyakran anya főz rám, vagy kapok pénzt és gyrost, pizzaszeletet, ilyesmit eszek. Tudom, hogy nem túl egészséges, de amit otthon kapok, az sokkal jobb, és ebből a szempontból jobban meg is éri, bár utóbbi időben inkább a sulikörnyéki éttermek. Még mindig jobb, mint a menza, mert próbálkozom úgy összeválogatni az étrendet, hogy valami köze legyen a normálishoz. A menzán azóta néha jártam, mert az osztálytársaim ott "esznek", ők sem mindig eszik meg, akkor inkább büfé, melegszendvics, vagy Meki. Pedig szerintem annyi pénzből sokkal jobb ételeket is össze lehetne hozni a gyerekeknek, és ez még csak nem is egy szegény iskola, hanem egy rendes fővárosi gimnázium. Persze a szülők is hibásak, de az iskolának is figyelnie kellene.

 • 2012.08.22 13:50:34Panacea Regina

  Amikor iskolába jártam, nálunk is pont ilyen volt a menza. Mondjuk én különösen "finnyás" gyerek voltam (és ilyen felnőtt lettem, bár ezt már ilyen korban "ínyencnek" hívják :D), egyféle főzeléket eszem meg (zöldborsó, de ezt pl. kifejezetten jól csinálták a menzán), szóval nálam alapból megbukott ez az elgondolás. És még csak nem is a szülői példa miatt, hisz ők ették ezeket az egészséges ételeket, de én inkább egész nap nem ettem semmit, minthogy bevegyem a számba (próbálták belém tömni, hányás lett belőle). Kérleltem édesanyámat, hogy ne fizessen be a menzán, mert úgy sem eszem meg azokat a borzalmakat, de nem hallgatott rám, szóval az ő pénze ment a kukába, és meg elvoltam estig kaja nélkül. Ez sem jó. Nem chipsen nőttem fel, nem lettem elhízott (ellenkezőleg, még mindig túl könnyű vagyok a magasságomhoz képest). Ráférne a menzára a reform, de nem lehet a gyerekek torkán leerőltetni, amit nem szeretnek (és az én példám igazolja, nem a szülői példamutatás hibádzik). Ezt is figyelembe kell venni. Nálam az egyetem oldotta meg a menzaundorom, itt svédasztal szerű menza van, grammra mérik a kaját, és végre lehet választani. Persze, ez nem igazán életképes az általános/középiskolában, de a választás lehetőségét át lehetne ültetni. Ez csak egy ötlet, de ha választhattam volna, hogy kelbimbófőzelék, vagy ugyanaz a hús mondjuk párolt zöldségekkel, esetleg kis rizzsel, nem maradtam volna éhen.

 • 2012.08.22 13:51:22Miss Luci

  Az alapelvek oké, mindent értek. Szeretnék látni KONKRÉT javaslatokat az étrendre (beszerzéssel, elkészítéssel együtt)? Mondjuk egy hónapra.
  Tehát ahogyan az iskolában ki van írva:
  Hétfő: reggeli: x, ebéd: y, uzsonna: z

  Ja igen, és az elkészítés időkerete: 8-5 között dolgozom, előtte iskolába viszem a gyereket, utána fogok ráérni vásárolni és főzni.

  Őszintén érdekel, hogyan fogom megoldani télen-nyáron, hogy értelmes összegből és időkeretben hogyan fog étkezni a család. Reggelit-uzsonnát csomagolni és vacsorát nem este 10-kor fogyasztani, és ami megvan, azt tárolni.

  Előre is nagyon köszönöm a tippeket.

 • 2012.08.22 14:14:53Pere Viki

  @mangalor: A nevedből ítélve tudhatsz a témáról ezt-azt... vagy csak véletlen? :-)

  Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, ami Indiáról és a vegetarianizmusról él az emberekben. Különböző kimutatások szerint a lakosság csupán kb. 40% vegetáriánus. Esznek marhát. Még a hindu is, persze nem az igazán hithűek. Az államunk egyik legismertebb étele a Kerala chicken fry és fish fry... na, már csorog a nyálam :-).

  Igazából csak azért írtam le a tapasztalataimat, mert a cikk végén ott áll a kérdés, hogy "Az Önök iskolájában, ovijában milyen a menü?". A mondanivalóm pedig az lett volna, hogy érdekes, hogy itt figyelnek erre, pedig harmadik világ. Ha az ovi nem szól külön ezért, akkor tuti, hogy kekszet, édességet kapnak a gyerekek otthonról. És persze azt a részt kifelejtettem, hogy a kis "házirendünkben" az is benne foglaltatik, hogy ne vigyenek húsos kaját ebédre, mert egyébként vinnének.

  @romaniarulez!: Van egy kis szlovén példám is. Ottani barátaink zenekari próbaterme egy iskola pincéjében van és belefutottam egyszer a kifüggesztett heti menübe. Ez pont valahogy abban az időben történt, amikor az említett kapcsolatfelvétel történt. Már pontosan idézni nem tudom, de arra emlékszem, hogy minden nap szerepelt a menüben friss gyümölcs vagy zöldség, volt amikor 2x is.

  India óriási. Ahol mi élünk ott nem jellemző az éhezés. Tengerparti falu, van hal, meg kókusz dögivel. Állítólag, a kókusz annyi értékes anyagot tartalmaz, ha csak azt ennéd (és innád) túlélnél vele.

 • 2012.08.22 14:50:39mangalor

  MIss Luci, nem egy hónapra kell gondolkodni, hanem mondjuk egy hétre. Azalatt hűtőben nem romlik meg a kaja. Nem tudom, mekkora háztartást vezetsz, hány gyerek van, de pl. tojáskrém, körözött pár napig biztosan elég, paradicsommal, paprikával reggelire is jó, uzsonnára is (pékségben kapható egészséges kenyér, ne a kakaóval színezett barnát vedd), kaphatóak mindenfle NATÚR pelyhek, zab,korpa, ill. lenmag stb. mézzel és almával reggelire kitűnő tartalmas müzli készíthető belőle. Natúr joghurt fagyasztott friss v. gyümölccsel (pl. télen). Tepsis húsok, rakott ételek salátával, tartalmas levesek, egytálételek szintén jók. most nincs időm linkeket keresgélni, de biztosan van ilyen oldal is, ahol elfoglalt anyukáknak vannak recepte (pl. stahl félórás kajái nekem beváltak, de nem a reklám miatt írom, csak mert tényleg jók)

  Viki, nem nincs közöm Indiához, nem nagyon ismerem, de mi nagyon sok indiait eszünk (természetesen házilag elkészítve), és persze esznek húst, de rengeteg a vega recept. Én mondjuk elvagyok hús nélkül, a férj nem, gyerekek változó:) 40% azért baromi nagy szám, Mo-on nem tudom, mennyi lehet, de max10%-ra saccolok.
  Egyébként a mi ovinkabn,sulinkban minden héten 2-3 alkalommal kapnak a gyerekek friss gyümölcsöt, igaz, uzsonnára gyakran van fehér kenyér, de enyémek olyanok, mint a cérna, egész nap futnak, elfér az energia. :)

 • 2012.08.22 15:52:06axaic

  nálunk tragikus a helyzet az óvodában, rendszeresen füstölt kolbász és töpörtyűkrém az uzsonna fél szelet uborkával. Egyszer megkóstoltam a teát, összeragadt a szám. Miért kell bele annyi cukor? Bölcsisek is cukros teát kapnak, miért? Gyári csibefasírt, virsli, stb.

 • 2012.08.22 16:11:16Ann1294

  A szuloi munkakozossegnek kellene osszefognia az ovonokkel es az etelszallito ceggel, kozosen alkotni egy menut, variaciokat, megoldast talalni a problemara, mit lehet ebbol kihozni. Neten is van sok olcso-taplalo menu, csak ra kell keresni. Fikazni mindenki tud, de megoldast javasolni... na az a nehezebb. Ehhez kell az osszefogas, a kezdemenyzesek tamogatasa (JO). Megmondani mi a jo az otletben es mit kellene finomitani, tovabba a fokozatossag elve. Ha lenne ra igazi igeny akkor menne a dolog osszefogassal.

  En pl. az ajanlassal sem ertek egyet.

  Kerulendo:
  - sertés-, baromfi zsír, ---> zsir johet, de ne tocsogjon benne. Margarint ami szoba se johet nalam.
  - 12 %-nál magasabb zsírtartalmú tejföl --> es mi baja lesz a 18%-tol?! Ugyanmar. Alszent.
  - Bő olajban sült étel heti 1 alkalommal, bölcsődében egyszer sem lehet ---> Egyszer se legyen.
  - Folyadékpótlásra, az ivóvízen kívül, kizárólag világosra főzött tea (kevés cukorral) vagy szénsavmentes ásványvíz adható --> A kizarolag szo zavar itt. Tej? Tejkaramella? Fozott kakao? Vizzel higitott hozzaadott cukrot nem tartalmazo gyumolcsle?

 • 2012.08.22 18:47:21Pere Viki

  @mangalor: A Mangalore nevű karnatakai város miatt gondoltam. Már régóta tervezem, hogy megosztok néhány dél-indiai receptet (Európában inkább az északi kajákat ismerik) az IndiaPasson, remélem a közeledő ünnep alkalmával képes leszek végre abszolválni ezt a feladatot. Ha gondolod, majd próbáld ki őket. Addig is a gyermekeinket meg legalább otthon tömjük egészséges ételekkel :-)

 • 2012.08.22 18:49:46dik_

  McKinney,
  láttam bezony... Anyám közétkeztetésben dolgozott, a lányom pedig most váltott iskolát, így van némi rálátásom a dolgokra.

  De nyilván, igazad van, a satnya kaja és a Michelin csillagos éttermek közt nincs ám átmenet. :P

 • 2012.08.22 20:49:59bonebear

  Azt értem, hogy napi 130 Ft/nap/fő összegből nem lehet rendes kaját kihozni, de ugyanolyan vacak a 600 Ft-os kifőzdei menü is, és a 700 Ft-os hozatott menü is. Se állandó minőség, se állandó emberbarát ízvilág nincs, hála a rengeteg közétkeztetésben dolgozó szakképzetlen embernek. Jamie Oliver ugyan elbukott, de az világosan látszott a sorozatából, hogy angliában ugyanez a szakképzetlenség tombol. Egyébként úgy rémlik, hogy az angol iskolákban (ha nem is mindenhol) de a la carte menza volt, tehát nem csak egyetemen oldható meg. Elnézve ismét ezt a régebbi videót olyan érzésem támadt, mintha egy csordát hajtanának legelni a menzákra, nem embereket étkezni, ami társas tevékenység kéne legyen. Szóval ez nagyon sok sebből vérzik...

 • 2012.08.22 21:02:18kattee

  A mi ovinkban alapból heti 2-3-szor van gyümölcs. Erre az ovi megoldása, hogy a szülők visznek. Minden gyerek heti egyszer "gyümölcsnapos", egy napra 4-5 gyerek jut, hetente kb. 3 alma v. banán v. fürt szőlő, marék málna, cseresznye, stb. kibírható többletköltség anyagilag is. 4-5 féle gyümölcs jut egy csoportba, összevágva vegyesen teszi ki a dadusnéni és mindegyik gyerek azt eszi, amit szeret-kér. És így mindennap esznek rendesen nyers gyümölcsöt. Ja, és a répa, nyers borsó is gyümölcsként megy.

 • 2012.08.22 21:29:14Zuzimama

  Hollandiában egyáltalán nem biztosítanak ételt a gyerekeknek az iskolában. Mindenki azt esz amit visz. 10 órakor van gyümölcsszünet, akkor mindenki ihat és gyümölcsöt vagy zöldséget ehet amit otthonról vitt. Ebédre szintén azt eszik a gyerekek amit vittek, szendvics, gyümölcs, keksz (ha az iskola engedi) és innivaló.

  A főétkezés a vacsora, amikoris olyan főtt, meleg ételt esznek amilyet akarnak, amilyet maguknak készítenek. Ha az egészséges akkor az, ha csöpög a zsírtól akkor olyan. Mindenki befolyásolhatja az étel minőségét amit megeszik, nincs egymásramutogatás.
  és egyáltalán nem rossz szokás este együtt leülni és együtt vacsorázni. Ők ezt a nap megkoronázásának tekintik.

 • 2012.08.22 21:38:09mangalor

  Viki, a "mangalor" az 5. elem című filmből való, az egyik kedvenc filmem:))
  Akkor majd megpróbállak rendszeresebben olvasni (már ajánlották korábban a blogod, de 4 gyerek mellett szinte semmi esélyem igazán belemerülni az olvasgatásba, ezért csak egy-egy posztot olvastam), és a jó recepteket levadászom. Gyerekek is nagyon szeretik, a csípőset is mind eszi, még a másfél éves is az enyhén "kaparós" ételt megeszi:)

 • 2012.08.22 21:59:27Mr. Alkohol

  Ahogy valaki már írta, én is csak a borsófőzeléket ettem meg a napköziben. Igaz, hogy az meg tele volt csomós liszttel, de legalább nem volt rossz íze. Volt egy csomó étel, ami az otthoni étlapon ismeretlen volt és ezeket a (számomra) furcsa íz-kombinációkat nem tudtam soha megszokni: pl. meleg tejberizs meggybefőttel, cipőtalp keménységű sült hússzelet tört burgonyával és gyümölcs-szósszal, diós tészta, zöldbabfőzelék pörköltszafttal, sárgaborsó-főzelék. :PPPPP
  Szóval én is inkább nem ettem, mint hogy rókázzak, rémálom volt minden egyes ebéd. Csodálkoztam, hogy a többiek jóízűen megeszik azt, amiből nekem 3 kanál is sok. A vajas kenyér sem volt nálunk szokás és a teát is azért utáltam meg, mert a menzán túlcukrozva adták a reggelihez.

  Ennél már csak a kórház rosszabb. Imádkozzatok, hogy sose kerüljetek kórházba, mert ott "moslék" a kaja!

 • 2012.08.22 22:21:43Konrad

  Hah, a szülők... Óbudán előfordul olyan, hogy az egyik áruházlánc ad mindenféle édességet az ovinak. Amikor szülőin kértük, hogy tán nem kéne gumicukrot adni a gyereknek, mert ugye megeszi, de azért lássuk be, annak semmi köze az ételhez, akkor a szülők fele konkrétan hülyének nézett, hogy miért ne egye, különben is, ingyen van.
  Hát így nem lesz egészséges étkezés, azt hiszem...

 • 2012.08.23 00:46:10szombi

  ?

 • 2012.08.23 00:47:14szombi

  Miért baj, ha "30 éve ugyanazt" kapják a gyerekek? Akkor jó volt most nem? Talán 5-10 évente kell változtatni mindenen?
  Na jó, a műanyag, "ízes" bukta tényleg nem fehér embernek való, de a főzelék, rántott hús még sok helyen ma is ritkaságszámba megy, nem kéne lehúzni.
  Azért bukik a zöldség-gyümölcs dolog, mert NEM FINOM, NEM LAKTAT, a gyerekek nem szeretik.
  A nyávogó, ájuldozó gyerek otthon elviselhetetlen, ilyenkor a szülő mindenre képes!

 • 2012.08.23 09:04:36csincsilla72

  Szombi, te sem vagy túl kreatív a konyhában, ugye? A gyerekek elé nem a nyers zöldséget kell odacsapni, hanem abból készíteni valamit. És máris laktató lesz. Gyümölcsöt pedig enni kell, tökéletes desszert, nem hiszem el, hogy nem fér bele egy-két szem a kölkek napi étrendjébe. JO azért bukott el, mert a végtelenül ostoba szülők diónyira száradt agyába nem fért bele, hogy együtt kellene működni. Ha a gyerek éhes, mert nem kap más, akkor előbb-utóbb meg fogja enni az egészséges kaját is. De úgy nem megy, hogy ott az iskolai büfé, tömve szeméttel, vagy úgy, hogy ezt a hulladékot maga anyu csomagolja be neki.
  Az az ország is megérett az atomra..-(.

 • 2012.08.23 10:16:39nele

  Berlini ovink aktuális heti menüje:

  Hétfő
  Reggeli: cornflakes tejjel, kétszersült, margarin, zöldfűszeres krémsajt, gyümölcs, zöldség
  Ebéd: Penne tészta póréhagymás sajtos szósszal, gyümölcs
  Uzsonna: rozskenyér, margarin, paradicsomkrém, lekvár, gyümölcs, zöldség

  Kedd
  Reggeli: Zabkenyér, margarin, lekvár, zöldségkrém, zöldség, gyümölcs
  Ebéd: párolt hal tejszínes kelkáposztával és bulgurral, gyümölcsjoghurt
  Uzsonna: négymagvas kenyér, margarin, paprikás sajtkrém, lekvár, zöldség, gyümölcs

  Szerda
  Reggeli: Szezámmagvas kenyér, margarin, lekvár, zöldfűszeres sajtkrém, zöldség, gyümölcs
  Ebéd: nyers lilakáposzta saláta, pulykaszeletek kókuszszósszal és rizzsel
  Uzsonna: sütemény, kakaó, gyümölcs

  Csütörtök
  Reggeli: hajdinás kenyér, margarin, lekvár, felvágott, zöldség, gyümölcs
  Ebéd: Céklaleves kenyérrel, tejes tészta cukorral és fahéjjal
  Uzsonna: Tökmagvas kenyér, margarin, zöldfűszeres vaj, lekvár, zöldség, gyümölcs

  Péntek
  Reggeli: lenmagvas kenyér, lekvár, zöldségkrém, zöldség, gyümölcs
  Ebéd: Krumplis-zöldséges egytálétel, teljes kiőrlésű zsömlével, gyümölcs
  Uzsonna: Magvas kenyér, margarin, répás sajtkrém, lekvár, zöldség, gyümölcs

  A köretek, a tejtermék mindig bio. Hús és felvágott mindig „Neuland” minőség (antibiotikum és genetikailag módosított termékektől mentes, a német állatvédelmi szövetség által ellenőrzött körülmények között tartott, szabadon legeltetett állatok, szójamentes hazai takarmány stb)

 • 2012.08.23 10:17:48nele

  Havi 25 EUR-t fizetünk (reggeli nélkül, mert csak 3/4 9-re visszük a gyereket). Ehhez az állam még havi 23 EUR-t ad gyerekenként étkezésre az intézménynek.

 • 2012.08.23 10:43:31pc guru-e vagyok

  @ nele: ettől olyan fittek a fehér hajú hetven-nyolcvan éves németek, akikkel bárhova mész, bringán, nordic walking, túrázás vagy más aktív sportolás közben simán összefutsz. És mosolyognak rád. De ez még Balkán...

 • 2012.08.23 12:23:44csincsilla72

  3 évig éltem Németországban. A legkisebb falvakban is elérhető volt az egészséges táplálkozás legtöbb hozzávalója, megfizethető áron. Itt bezzeg....

 • 2012.08.23 12:32:13ép test ép lélek

  Szintén Németország. Éltem kint sokáig, voltam egyetemista is és olyan egészséges, márkás élelmiszereket vásároltam minden nap, amit itthon felnőttként fizetés mellett is csak ritkán. De ez az élelmiszerek adózása miatt van, ott kevésbé terelik meg azt, amire mindenkinek szükséges.Ezt kéne itthon is követni és nem a Coca-cola gyárat támogatni.

 • 2012.08.24 12:37:46Pere Viki

  @mangalor:

  Most, hogy mondod :-) Nekem is egyik kedvenc filmem, de már nagyon régen láttam. Akkoriban még (filmes) szakmabeliként meghívtak a díszbemutatóra is. Kb. 1000x láttam és a zenéjét is imádom. Remélem elhoztuk magunkkal és meg tudom nézni... mondjuk ma este :-)

  A csípős kajával azért az én gyermekem küzd, de az itteni csípős azért más, mint amit mi nevezünk annak. És itt az egész pici gyerekek is ezt a baromi csípőset eszik... szokás kérdése minden.

 • 2012.08.24 14:50:26kicsibuta

  Hű, de el vagytok ti kényeztetve! :D Nekem soha semmi bajom nem volt a menzai főzelékekkel, mindegyik az "ehető" kategóriába esett. A levesek többsége is simán lecsúszott. A húst nem ettem meg a menzán, mert nem tűnt bizalomgerjesztőnek, de a levessel, a főzelékekkel meg a süteménnyel vagy a gyümölccsel soha nem volt semmi gond.
  Persze az is számít, ki mit eszik otthon. Aki a családban nem kap főzeléket, gyümölcsöt , az idegen helyen sem fogja megkóstolni. (Nem vagyok vega, otthon ettem húst, mert láttam, miből van, és hogyan készül.)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta