SZÜLŐSÉG

A szobatisztaság játszma

2012. augusztus 21., kedd 10:48

A szobatisztaság kialakulását meglepően gyakran kísérik hatalmi játszmák is. A gyerek részéről egyszerre szabadság és lemondás, a szülő részéről pedig túlságosan is sokszor egy presztizs-ügy, amiben bizonyítani szeretné saját nagyszerűségét. A pszichológus ezen a héten arról ír, a szobatisztaság kialakulásának időpontja nem mond el semmit a szülő kompetenciájáról.

stockfresh 1598366 little-boy-sitting-on-potty-with-newspaper si

A szobatisztaság kérdése sok családban hosszú időn át napirenden lévő téma, gyakran aggodalommal, haraggal vagy éppen önváddal átszőtt ügy. Ez az egyik olyan terület, ahol látszik, hogy a szülő és gyermek finoman egymásra tudják-e hangolni igényeiket, együtt tudnak-e működni a valójában közös cél érdekében, vagy egymásnak feszülnek, manipulálni akarják egymást, harcolnak, mintha egyiküknek győznie kellene.

Valójában szülő és gyermek közös célja, hogy a kicsi szobatisztává váljon, méghozzá nem előbb és nem később, mint ahogy azt testi-lelki fejlettsége diktálja. Ez legtöbbször valamikor másfél és három éves kor közé tehető. Mindenképp feltétele, hogy a gyermek képes legyen akaratlagosan befolyásolni a vizelet- és székletürítést. A valódi szobatisztasághoz tehát nincs köze, mikor a szülő eleinte jól időzítve teszi bilire a gyermeket, így kondícionálja arra, hogy a bilibe végezze dolgát, mert ebben az esetben nem valódi akaratlagosságról, csupán egy feltételes reflex kialakulásáról van szó. A bilihez asszociálódik a székelés, ám nem tudatos és nem szándékos a cselekvés a kisgyermek részéről. Ezt másfél évesnél fiatalabb gyermek is meg tudja tanulni, ám nincs sok értelme, mert ez nem fogja segíteni a valódi szobatisztaság kialakulását.

A szobatisztaságban két, ellentétes esemény valósul meg: egyfelől, a gyermek akarata érvényesül, hiszen akkor engedi ki a produktumot, mikor ő szeretné. Másfelől, a szülő által képviselt társadalmi normák érvényesülnek, amelyek megszabják az ürítés elfogadott helyszínét. Érdekes kérdés, hogy a szobatisztává váló gyermek autonómabbá válik, vagy éppen, hogy behódol. Tulajdonképpen ekkor kezdődik az a folyamat, ami a társadalomba jól illeszkedő ember egész életét végigkíséri: vállalni az önkorlátozást, ám éppen ezen keresztül a saját erőnket is megélni.

Sok szülő egyszerűen nem hiszi el, hogy a gyermek saját maga is az önállósodás irányába halad, (legalábbis, ha nem zavarják meg ebben), és kényszert érez arra, hogy határozott lépésekkel irányítsa a szobatisztaság kialakulását. Mindenképpen visszaüt a nyílt erőszak vagy éppen a teátrális örömünnep siker esetén, hiszen mindkettő túlzottan erős beavatkozás, melynek hátterében ugyanaz a türelmetlenség áll.

Sokan érvként hozzák fel, hogy régebben, a kényelmetlenebb textilpelenkák korában előbb váltak szobatisztává a gyerekek, ebből látszik, a mai gyerekek el vannak kényeztetve, és előbb is elvárható volna a pelenka elhagyása. Igen ám, de a pelenka kényelmetlensége valós, reális szempont volt, szemben azzal, ha a szülő valamilyen rejtett, ki nem mondott elvárás miatt sürgeti a szobatisztaságot.

Például azért, mert úgy véli, ez visszajelzés az ő szülői kompetenciájáról. A bizonytalan szülő gyakran keres mérhető megerősítést arra, elég jó anya, apa. Ezért figyeli, a többi csemetéhez képest korábban vagy később fordul át először a gyermek, áll lábra, válik szobatisztává. Holott ezek ideje, amennyiben egy tág, egészséges határon belül mozog, semmit sem mond arról, intelligens, sikeres, boldog felnőtt lesz-e belőle.

stockfresh 1494232 toy-teddy-bear-on-wc-toilet sizeM

A szobatisztaság esetében pontosabb kialakulásról beszélni, mint szoktatásról, hiszen idővel a gyermekben magában is felmerül az igény, szeretné elhagyni a pelenkát, és „nagyfiúsabb”, „nagylányosabb” szokásra áttérni, ahogy a nagytestvér és a szülők is csinálják. Ezzel párhuzamosan, a nagyobb testvér gyakran elveszíteni látszik már megszerzett szobatisztaságát, és újra bepisil éjjel, mintha csak azt mondaná, ő is szeretne olyan kicsi lenni, annyi babusgatást kapni, mint a kicsi.

Mégis, van-e valami, amit lehet, sőt érdemes tenni a szobatisztaság kialakulásának érdekében, ha úgy látszik, lassan alakul magától? Különösen akkor, ha van kistestvére a gyermeknek, aki nyilvánvalóvá teszi számára a kicsiség előnyeit, a szülő segítheti a nagyobbat abban, hogy meglássa, a nagygyermekség is jár bizonyos előnyökkel. Például olyasmikről is dönthet, amikről a kicsi még nem, olyan tevékenységben is részt vehet, amire a kistestvérnek még várnia kell.

Ha a bepisilés öt éves kor után is fennmarad, érdemes őt fokozatosan bevonni önmaga rendrakásába. Például kikészítjük a tiszta lepedőt, amit az ő feladata felhúzni. Fontos, hogy ne úgy tálaljuk ezt, mint büntetést, hanem egyezzünk meg vele, vállalja-e ezt a feladatot, amit már rá tudunk bízni, mert úgy látjuk, elég ügyes hozzá. Így elveszíti az éjszakai bepisilés azt a funkcióját, hogy a gyermek a kisbabás törődést élje meg rajta keresztül.

Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha öt éves kor fölött is megmarad valamilyen szobatisztasággal kapcsolatos probléma, szaknyelven enurézis vagy enkoprézis, vagy ha visszatér a korábban már szobatiszta gyermeknél, és nem múlik el néhány hónapon belül. Ilyenkor általában valamilyen feszültséget jelenít meg a tünet, amely például családterápia keretében jól orvosolható.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.21 11:14:50pc guru-e vagyok

  Ezt már nagggggyon unjuk!!!

 • 2012.08.21 14:23:02Karolinn

  3 éves lesz novemberben. Csak félig megy a bilizés. És? Sosem erőltettük. Megbeszéltük. Csinálja. Ennyi.

 • 2012.08.21 14:29:21pöttömröff

  már megint nem szól semmiről.....

 • 2012.08.21 14:35:48noamy

  Én egyáltalá nem értek egyet azzal, hogy nincs értelme jől időzítve a kicsi gyereket rátenni a bilire, amikor tudjuk, hogy valami készül. Tök jól el lehet magyarázni egy 1-1,5 éves manónak, hogy ez most miért történik, és igazából az a cél, hogy eleinte szóljon, hogy kell, később pedig önállóan intézze. Nem vagyok pszichológus, de éppen hogy a kondícionálás segíti később a gyereket, hogy akartlagosan is meg tudja csinálni. Ez olyan, mint hogy a zsepit szemétbe dobom. Nem gondolkozom rajta, automatikus, de nyilván szándékosan csinálom.

 • 2012.08.21 14:42:09muckonya

  noamy
  Nem jó szó, hogy nincs értelme, ez szerintem is hülye megfogalmazás. Van értelme, mert segíti a kondícionálást. Abban nincs szerepe, hogy a gyerek idegrendszere mikorra éri el azt a fejlettséget, hogy akaratlagosan tudja kontrollálni az ürítést.
  Az én 2 évesem 1,5 hét alatt teljesen (éjjelre-nappalra) szobatiszta lett, mert már érett volt rá, és sikerült elcsípni nála a jó pillanatot. Barátnőm 2 évese már 1 éve bilibe kakil, de még nem szobatiszta, mert a pisit még nem tudja visszatartani.

 • 2012.08.21 15:14:22pc guru-e vagyok

  Ez a téma nemrég már volt, ugyanezzel a képpel. Talán nyaralni ment a szerkesztő és beugrott helyette a barátnője vagy mi?

 • 2012.08.21 15:15:05pc guru-e vagyok

  Ja, nem is, ez a poronty :))) a toprongy:)))

 • 2012.08.21 16:08:46pc guru-e vagyok

  Jaj, ez csak a poronty, a toprongy :)))

 • 2012.08.21 21:51:39panka

  Persze, ez a gyerek érettségén múlik elsősorban, de én azért megértem azt a szülőt, aki siettetné a dolgot, vagy azért, mert már a gatyáját is ráköltötte a pelenkára, vagy mert már nagyon unja, hogy hat éve állandóan pelenkáz, vagy oviba kéne adni a gyereket, de szobatisztaság nélkül nem megy. Nem beszélve arról, hogy nem egy esetben hallottam már olyanról is, hogy szimpla megvesztegetés nyomán lett szobatiszta a gyerek (megkapod a micimackós baszt, ha nem pisilsz be egy hétig). Szóval ez azért nem mindig az érettségen múlik, hanem a gyerek együttműködésén, amit vagy el tud érni a szülő, vagy nem.

 • 2012.08.21 22:31:12Lány a Holdról

  ˝Bár az óvodák nincsenek felkészülve a pelenkás gyermekek fogadására, a Közoktatási törvény óvodai felvételről szóló, és a Gyermekvédelmi törvény napközbeni ellátásról szóló rendelkezéseinek együttes alkalmazásából következik, hogy a körzetes óvoda köteles felvenni a három évet betöltött gyereket, ha a gyerek halmozottan hátrányos helyzetű, illetve ha a szülő (törvényben részletezett) elfoglaltsága ezt indokolja. Az óvodai felvétel szabályait részletesen bemutatjuk Törvények az óvodai felvételről című cikkünkben.

  Ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét, de nem felel meg a fenti feltételeknek, a körzetes óvoda akkor is csak helyhiány miatt tagadhatja meg a felvételét, de bepisilésére hivatkozva nem.

  Vagyis a bepisilés az óvodai felvételnek nem lehet akadálya! Az óvodának a gyermek napközbeni ellátását, így pelenkázását is meg kell oldania (függetlenül attól, hogy az óvoda kötelező felszerelési tárgyai között a pelenkázó valóban nem szerepel).

  Fenti értelmezésünk egybevág egy neve elhallgatását kérő olvasónk által számunkra elküldött oktatási ombudsmani állásfoglalással.˝

 • 2012.08.21 22:45:03noamy

  azon gondolkoztam, hogy vajon az a gyerek, aki látja a szüleit és a testvéreit pisilni, vajon hamarabb lesz szobatiszta? pont a múltkor volt egy pucérkodós cikk itt a díványon, ezt a két témát kéne ötvözni... :-)
  szerintem lehet benne valami, mert a gyerek utánozza, másolja a felnőtteket, és ha látja őket pisilni, akkor talán előbb jut eszébe, hogy ez menő, csináljuk így. hm?

 • 2012.08.21 23:31:50marketingmunkás

  hát, noamy, nekem természetes volt, hogy 4 éves koráig láthat a gyerek wc-zés közben. nyilván furcsállaná is, hogy csak én nézhetem őt. viszont már elég nagy, hogy már nem nyithatja föl a fürdőszoba ajtót, azért a természetes kíváncsiságnak is van határa, mármint itt az ideje kilépni a babakorból. nem tudom, mi segített, mindent megtettünk a szobatisztaságért, sikerült. és szuper, hogy egy 2 éves termését nem kell törölgetnem a fenekéről, hiába én gyerekem, jobb ez így. :) persze, tudják, hogy így már nem babák, és örülnek nekik. babusgatás még mindig van, maga kéri, hogy hagyjam abba. meg barátnőzés közben "anya, ne nézz!!" szóval igény szerint minden van, de vezetve. és igen, szuper, hogy 20-30e ft nem pelusra megy el.

 • 2012.08.22 15:58:34muckonya

  Panka
  amelyik gyerek 1 hétig nem pisil be, az már bőven megérett a szobatisztaságra. Szülői leleményesség kérdése, hogy tudják rávenni az együttműködésre, ha nem akarja magától.
  Van a környezetemben anya, aki nem adott pelenkát az 1 évesére, hogy akkor majd hamarabb szobatiszta lesz. Ő is 2 évesen lett az.

 • 2012.08.25 22:02:53R2D2 & C3PO

  Ha játszma, akkor a szülő is sáros...

  Nekem főleg azok a gyerek-szülő párosok "tetszenek", akik a tök szobatiszta gyerekre, képesek feladni a pelenkát. Szól a gyerek, hogy akkor ő most szarna egyet, anya (apa) meg rohan a tiszta pelusért. :-OOO
  De a pelenkagyártóknak jól jönnek a konzumidióták. ;-D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta