18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Aztán császár legyen-e?

A fejlett országokban minden negyedik szülés császár. A nőnek joga van rendelkezni saját testével elv alapján több országban deklarálták azt a - sok helyen nem kimondott, de létező - gyakorlatot, hogy sokan vannak, akik köszönik, de nem szeretnének szülni, inkább legyen a császármetszés.

stockfresh 1708465 crying-newborn-baby-girl sizeM

Az eleve is császárra játszók indokai vegyesek. A legtöbben a következőket említik: félelem a szülési fájdalomtól, félelem a szüléssel járó fizikai sérülésektől, félelem a szülés elhúzódásától, félelem a komplikációktól. Az angolul beszélő országokban Posh Spice Beckemné révén már híressé lett a fogalom: "too posh to push", ami kb annyit jelent, hogy "túl sznob kinyomni". Ez a mondás már egyedül jól érzékelteti, hogyan áll a többség azokhoz a nőkhöz, akik ezt az utat választják.

Szerencsés minden nő, aki úgy szüli meg a gyerekét, ahogy elképzelte, és nem szorulnak a tervei módosításra menetközben valami komplikáció miatt. Hülyeségnek egyedül azt tartom, ha valaki a gyerekét is veszélyeztetve ragaszkodik a saját forgatókönyvéhez. A legjobb tanács, amit szülés előtt kaptam az volt, hogy "jó, ha van elképzelésed arról, mit szeretnél, de ne ragaszkodj hozzá görcsösen".

A választott szülési módba kívülről beleszólni értelmetlen, egyikünk sem tűrné jól, ha bárki más próbálná megmondani, hogyan szüljünk. A kérdés mégis óriási vitákat vált ki a játszótéren, az oviban, bárhol, ugyanaz a fröcsögő indulat övezi Mrs. Beckemet, mint a szomszéd Julit, aki direkt megcsászároztatta magát.

Ha félretesszük az indulatokat, nézzük csak, mi szól a császár mellett, és ellen? Aki laikusként igazán lelkiismeretesen szeretne utánajárni annak, hogy az alacsony kockázatú terhességeknél a hüvelyi szülés és a császármetszés milyen szövődményekkel, veszélyekkel jár, könnyen falba ütközik. Adatok ugyan vannak dögivel, csak éppen ellentmondásosak, a különféle tanulmányok összeállítóit ugyanis igen gyakran vádolják azzal, hogy az adatok feldolgozása során az egyik vagy a másik irányba trükközték a végeredményt.

Miközben tavaly óta Angliában minden nőnek deklarált joga, hogy ha szeretne, császárral szüljön, egy többéves kutatást összefoglaló Kanadai tanulmány azt mutatta ki, hogy a császár kockázatai a magzatra és az anyára nézve is kicsit nagyobbak, bár még mindig nagyon-nagyon picik. Amerikában 2,5 millió (alacsony kockázatú) szülés végigkövetése után nagyjából ugyanerre jutottak.

Az ellentmondásos adatokból a következőket hámoztam ki. A lista a statisztikán alapul, nem azt jelenti, hogy mindenkinél pontosan így van.

A császármetszés előnyei:

Nincs szülési fájdalom
Nem szembesül a szülés esetleges zavarbaejtő kísérőjelenségeivel
Nincs gátseb, gátsérülés
A hüvely nem sérül
A gyerek biztos nem fog beszorulni, nincs oxigénhiány és sérülések

A császármetszés hátrányai/veszélyei:

Műtét közben adott gyógyszerek
Hosszabb lábadozás
Kicsit hosszabb kórházban töltött idő
Nagyobb fertőzésveszély
Az első nap nemigen tud felkelni
Több szövődmény kockázata nagyobb, mint a hüvelyi szülésnél*
Egyes tanulmányok szerint gyakoribb szülés utáni depresszió

*Az általam talált adatok szerint császármetszés után az anya esetében a hüvelyihez képest emelkedik (de még mindig nagyon kicsi) a vérrögképződés és a stroke esélye, nagyobb a fertőzésveszély, kicsivel nagyobb az újszülötti halálozás aránya, nagyobb eséllyel alakulnak ki a gyereknél egyes légzési rendellenességek, allergia és asztma. A pontos számokról meglehetősen nagy vita dúl.

tk3s 56-1017902061

A hüvelyi szülés előnyei:

Gyorsabb lábadozás
Kisebb fertőzésveszély
Kicsit rövidebb kórházi tartózkodás
Akárhányszor ismételhető
Utána fel tud kelni a nő
A szülőcsatornán áthaladás előnyei a bébi számára (kipréselődik a tüdejéből a folyadék java, stb)
A gyerekek között később kevesebb az asztmás és az ételallergiás
Diadalélmény
Azonnal lehet babázni

A hüvelyi szülés hátrányai/veszélyei:

Esetleges gátsérülések, gátmetszés, medencesérülés
Megnő az inkontinencia esélye a szülést követő időszakban
A bébi oxigénhiányos állapotba kerülhet a kitolás alatt
A szülőcsatornában a bébit sérülések érhetik
Nagyobb a szülést követő jelentős vérzés esélye, mint császárnál (de még mindig nagyon pici)

Mit gondolnak? Divat lett a császár? Megértik azt aki így dönt? Esetleg próbálták mindkettőt, így tudják a tutit?

Hogy jó szülni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra