SZÜLŐSÉG

Aztán császár legyen-e?

2012. augusztus 17., péntek 17:18

A fejlett országokban minden negyedik szülés császár. A nőnek joga van rendelkezni saját testével elv alapján több országban deklarálták azt a - sok helyen nem kimondott, de létező - gyakorlatot, hogy sokan vannak, akik köszönik, de nem szeretnének szülni, inkább legyen a császármetszés.

stockfresh 1708465 crying-newborn-baby-girl sizeM

Az eleve is császárra játszók indokai vegyesek. A legtöbben a következőket említik: félelem a szülési fájdalomtól, félelem a szüléssel járó fizikai sérülésektől, félelem a szülés elhúzódásától, félelem a komplikációktól. Az angolul beszélő országokban Posh Spice Beckemné révén már híressé lett a fogalom: "too posh to push", ami kb annyit jelent, hogy "túl sznob kinyomni". Ez a mondás már egyedül jól érzékelteti, hogyan áll a többség azokhoz a nőkhöz, akik ezt az utat választják.

Szerencsés minden nő, aki úgy szüli meg a gyerekét, ahogy elképzelte, és nem szorulnak a tervei módosításra menetközben valami komplikáció miatt. Hülyeségnek egyedül azt tartom, ha valaki a gyerekét is veszélyeztetve ragaszkodik a saját forgatókönyvéhez. A legjobb tanács, amit szülés előtt kaptam az volt, hogy "jó, ha van elképzelésed arról, mit szeretnél, de ne ragaszkodj hozzá görcsösen".

A választott szülési módba kívülről beleszólni értelmetlen, egyikünk sem tűrné jól, ha bárki más próbálná megmondani, hogyan szüljünk. A kérdés mégis óriási vitákat vált ki a játszótéren, az oviban, bárhol, ugyanaz a fröcsögő indulat övezi Mrs. Beckemet, mint a szomszéd Julit, aki direkt megcsászároztatta magát.

Ha félretesszük az indulatokat, nézzük csak, mi szól a császár mellett, és ellen? Aki laikusként igazán lelkiismeretesen szeretne utánajárni annak, hogy az alacsony kockázatú terhességeknél a hüvelyi szülés és a császármetszés milyen szövődményekkel, veszélyekkel jár, könnyen falba ütközik. Adatok ugyan vannak dögivel, csak éppen ellentmondásosak, a különféle tanulmányok összeállítóit ugyanis igen gyakran vádolják azzal, hogy az adatok feldolgozása során az egyik vagy a másik irányba trükközték a végeredményt.

Miközben tavaly óta Angliában minden nőnek deklarált joga, hogy ha szeretne, császárral szüljön, egy többéves kutatást összefoglaló Kanadai tanulmány azt mutatta ki, hogy a császár kockázatai a magzatra és az anyára nézve is kicsit nagyobbak, bár még mindig nagyon-nagyon picik. Amerikában 2,5 millió (alacsony kockázatú) szülés végigkövetése után nagyjából ugyanerre jutottak.

Az ellentmondásos adatokból a következőket hámoztam ki. A lista a statisztikán alapul, nem azt jelenti, hogy mindenkinél pontosan így van.

A császármetszés előnyei:

Nincs szülési fájdalom
Nem szembesül a szülés esetleges zavarbaejtő kísérőjelenségeivel
Nincs gátseb, gátsérülés
A hüvely nem sérül
A gyerek biztos nem fog beszorulni, nincs oxigénhiány és sérülések

A császármetszés hátrányai/veszélyei:

Műtét közben adott gyógyszerek
Hosszabb lábadozás
Kicsit hosszabb kórházban töltött idő
Nagyobb fertőzésveszély
Az első nap nemigen tud felkelni
Több szövődmény kockázata nagyobb, mint a hüvelyi szülésnél*
Egyes tanulmányok szerint gyakoribb szülés utáni depresszió

*Az általam talált adatok szerint császármetszés után az anya esetében a hüvelyihez képest emelkedik (de még mindig nagyon kicsi) a vérrögképződés és a stroke esélye, nagyobb a fertőzésveszély, kicsivel nagyobb az újszülötti halálozás aránya, nagyobb eséllyel alakulnak ki a gyereknél egyes légzési rendellenességek, allergia és asztma. A pontos számokról meglehetősen nagy vita dúl.

tk3s 56-1017902061

A hüvelyi szülés előnyei:

Gyorsabb lábadozás
Kisebb fertőzésveszély
Kicsit rövidebb kórházi tartózkodás
Akárhányszor ismételhető
Utána fel tud kelni a nő
A szülőcsatornán áthaladás előnyei a bébi számára (kipréselődik a tüdejéből a folyadék java, stb)
A gyerekek között később kevesebb az asztmás és az ételallergiás
Diadalélmény
Azonnal lehet babázni

A hüvelyi szülés hátrányai/veszélyei:

Esetleges gátsérülések, gátmetszés, medencesérülés
Megnő az inkontinencia esélye a szülést követő időszakban
A bébi oxigénhiányos állapotba kerülhet a kitolás alatt
A szülőcsatornában a bébit sérülések érhetik
Nagyobb a szülést követő jelentős vérzés esélye, mint császárnál (de még mindig nagyon pici)

Mit gondolnak? Divat lett a császár? Megértik azt aki így dönt? Esetleg próbálták mindkettőt, így tudják a tutit?

Hogy jó szülni?

 • 1001
  Hüvelyi úton
 • 708
  Császárral
 • 447
  Döntetlen
 • 90
  Mindkettőt próbáltam, hüvelyi úton
 • 46
  Mindkettőt próbáltam, császárral
 • 38
  Mindkettőt próbáltam, döntetlen
 • 187
  Örökbefogadok inkább

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.17 17:45:29zoldmandula33

  ejj..mi lesz itt:)

 • 2012.08.17 18:15:12Coffie

  A császárnak egy előnye van: ha közvetlen életveszélyt vagy sérülésveszélyt hárít el.
  hüvelyi szülésnél egyáltalán nem kötelező a gátmetszés, (csak normális felfogású és kellő szaktudású segítő kell); ezen kívül a császáros heg gyógyulása is fájdalommal jár.
  ha valaki bármilyen okból fél a hüvelyi szüléstől, akkor ott valami feldolgozandó lelki probléma van, amit nem fog orvosolni egy császármetszés.
  ettől függetlenül a hüvelyi szülés is lehet traumatikus és a császár is lehet szép élmény. (de nem pont attól, hogy megrendelésre végzik el)

 • 2012.08.17 18:21:41Zuzimama

  Már megint egymásnak akarják ugrasztani a császárosokat meg azokat akik hüvelyi úton szülnek.
  Rohadtul utálom.

  Hogy jó szülni? Ahogy a természet az adott nőnek kirendeli és kész.

 • 2012.08.17 18:26:48Zuzimama

  A cikkírónak fogalma sincs a császárról egyértelmű! Méghogy császárnál nincs oxigénhiány????
  Nincs szülési fájdalom???? A császár egy hasi műtét, napokig, akár hetekig tartó fájdalommal!
  És aki végig vajúdik amíg a méhszáj eltűnik aztán lesz császár? Nincs fájdalom, mi?

  Sürgősen szüljön 1-2 gyereket és legközelebb ha provokáló cikket ír legalább nézzen utána, gondolja át és csak aztán írja le. Annyira béna, de a dívány is amiért ilyen kritikán aluli posztokat publikál.

 • 2012.08.17 18:31:47félértelmiségi

  Zuzimama, én írtam a cikket, és már szültem két gyereket.
  Nem az van odaírva, hogy a császárnál nincs fájdalom. Sőt, oda van írva, hogy hosszabb a lábadozás. De ha valaki programcsászárral szül, annak nincs vajúdás. És itt most arról beszélünk, nem a sürgősségiről.
  köszönöm, h elmondhattam.

 • 2012.08.17 18:40:41Ejjnye Bejjnye

  Kb. tízenpár éve volt kezemben egy WHO-jelentés az akkori magyarországi helyzetről. Összehasonlították az angol és a magyar statisztikákat. Nos nálunk tízszer annyi császármetszést végeztek mint Angliában, és a daganatos megbetegedéseknél majd minden beteget eggyel magasabb stádiumúnak vettek. Így nagyobb műtétet lehetett végrehajtani a betegen. Rájöttök, hogy mi volt az ok? Egyszerű: A társadalombiztosítás többet fizetett a beavatkozásokért, tehát a császár, és a nagyobb osztályba sorolt műtét jobban jövedelmezett a kórháznak.

 • 2012.08.17 19:02:02az övezet gázai

  Vajon nem rontja az idézett császár-statisztikát az, hogy sokszor (általában) olyankor csinálják, amikor eleve valami gebasz van? Gondolok itt a rossz magzati funkciókra. Mert ha ezeket az eseteket hüvelyi szülésig hagynák eljutni, az ezen utóbbi statisztikáit döbbenetesen lehúzhatná, és nem egy-két kiheverhető nyom maradna a gyerekben, hanem túl sem élné a szülést.

 • 2012.08.17 19:03:04tundrazuzmo

  Eh, de béna kérdés. Természetesen természetesen.
  Aztán akinek közben császár kell, annak azzal.
  Aztán aki előre eldönti, hogy császár, annak meg azzal.

  A homokozóban pedig arról kell vitatkozni, hogy egyik anyuka hogyan segíthet a másiknak, nem pedig törésvonalakat csinálni, ellentéteket szítani, aztán örülni, hogy lehet intrikálni valaki ellen. Természetes szülés? Nagyszerű. Adj neki egy ajándék babaruhát a tieid közül! Császár? Adj neki egy játékot a tieid közül!

  Ajánlom a hasonló hozzáállást minden más vitához is, pl. szoptatás-tápszer.

 • 2012.08.17 19:28:31miss berger

  azert nem ugy megy Angliaban, hogy kiejted a szadon:csaszar es visznek a mutobe... gyakorlatilag pszichologushoz kuldenek, es ecsetelik neked a termeszetes szules elonyeit, megprobalnak mindenkeppen meggyozni.

 • 2012.08.17 19:50:38oliva

  24 órán keresztül vajúdott velem az anyukám, mert félt a szüléstől és akkoriban még megvárták amíg már életveszélybe kerül az anya vagy a gyerek és csak akkor császároztak, emiatt nekem klausztofóbiám van + félek a szüléstől, viszont az anyám meg majdnem belehalt a császárvágás következményeibe, vagy fél évig kezelték, hashártyagyulladás, ilyesmi... és én még mindezek tetjébe sajnálom, hogy nem volt módom megszületni, azt az első akadályt legyőzni...persze lehet, hogy ez hülyeség, de úgy szeretnék megismerni másokat is, akik császárral születtek, annyira érdekelne, ők milyenek

 • 2012.08.17 19:56:07Zuzimama

  félértelmiségi: én is császárral szültem és a húgom is. Mindkét gyereknél súlyos oxigénhiány lépett fel. Látom ez már ki is került a cikkből.

  Én a második császárnál olyan súlyos sokkot kaptam, hogy azt hittem nem élem túl. Felfogni, hogy az ember szét van bontva, közben meg ott pislog és beszélgetni próbálnak vele. Ezt nem tudja mindenki lerendezni. Ez elég "zavarbaejtő szülési kísérőjelenség" és nem hiszem, hogy egyedüli eset voltam.

  És még valami, csak hogy hallhassam a hangom én is még egy kicsit: ki a búbánatos francot érdekli, hogyan jön világra a gyereke, ép legyen és egészséges.

  A dokim megmondta, hogy 60 évvel ezelőtt a lányommal együtt haltam volna meg a szülőágyon, olyan komplikált volt az első szülésem.

  Ezek után igenis megkérdőjelezem az olyan cikkek írójának hozzáértését akik fel merik tenni ezt a kérdést:

  Hogy jó szülni?

  A válasz: úgy, hogy túléljük!
  Hülye a kérdés, hülye a válasz.

  A cikk dilettáns, továbbra is fenntartom!

 • 2012.08.17 20:14:45kolbászoszsömle

  .

 • 2012.08.17 20:15:29kolbászoszsömle

  summon trolls is lehetne a cikk címe...

 • 2012.08.17 20:19:33Kron

  párom kórházban dolgozik. náluk a szülészek kifejezetten "nem kedvelik" a császárosokat, de a nőgyógyászok, sebészek sem rajonganak érte. ha orvosilag nem indokolt, akkor igyekeznek a kismamát lebeszélni róla, persze ha az nagyon ragaszkodik hozzá (esetleg kérését bizonyos eszközökkel megtámogatja), akkor megoldják a "luxus-császárt". (ők, házon belül, így hívják a szakmailag indokolatlan műtétet).
  mivel az ágyak gyorsabban pörögnek, anyagilag jelenleg jobb a kórháznak 2-3 komplikációmentes szülés, mint egy császár. szóval, a szülészeknek (a jelenlegi rendszerben) nagyon nincs oka arra, hogy rábeszélje a kismamát. ép ellenkezőleg.

  van még egy hátránya a hüvelyi úton történő szülésnek, ami nem került említésre. ez a hátrány természetesen "eltörpül" a felsoroltak mellett, de azért nem egy házasságot tett már tönkre: a hüvely rugalmassága ellenére soha nem fog pontosan annyira összehúzódni, mint a szülés előtt, és ez bizonyos esetekben, a szexuális kapcsolatban gondot okozhat. (utólagosan műtéttel persze lehet ezt korrigálni, de a műtét maga nagyobb, mint egy császár.)

 • 2012.08.17 20:42:12Dr. Cuddy

  Szerintem a lényeg, a kimenet tehát egészséges, boldog baba és mama hagyja el a kórházat. Az, hogy császárral vagy anélkül teljesen mindegy és magánügy. Emiatt felesleges ilyen hülye megosztó cikkeket készíteni. Van ebben az országban elég megosztás kár ezzel is fokozni.

 • 2012.08.17 21:16:14antika890

  Lol díványt olvasnak és még csodálkoznak a cikk sületlenségein. :) Na majd megtanuljátok hamar, hogy a dívány a mai újságírás legalja.

 • 2012.08.17 22:37:22cicnyapempöli

  Én nem értem a luxus-császár kategóriát! Akit császároztak az tudja: POKOLIAN fáj utána SOKÁIG!!!! Miről beszélünk???? Én felkeltem aznap este, lezuhanyoztam, és megkaptam a kicsit, nos, nem kívánom azt a fájdalmat senkinek!!!! Ja, és NEM választottam, hanem MUSZÁJ volt!!!!

 • 2012.08.18 00:04:19Advanced Flight

  cicnyapempöli: hát azért ANNYIRA POKOLIAN nem fáj szvsz. Kellemetlen volt 1 hétig valóban, bár én már másnap vidáman trappoltam föl-alá a folyosón, a velem egy napon, de "rendesen" szült anyukák meg zombiként vonszolták magukat a fürdőszobáig.
  Szóval én nem császárra készültem egyáltalán (doki döntött így), de utólag már nem bánom :-)

 • 2012.08.18 00:08:12Advanced Flight

  Ja, és BECKHAM, nem pedig beckem :-(((((

 • 2012.08.18 00:15:24cicnyapempöli

  Hát nem tudom nekem spec. a felülés, állás 3 napig iszonyú kínokkal járt, de mondjuk nagyon nagy volt a hasam, és nagyon húzta le a varratokat! Ráadásul az injekcióba kapott oxitocin is rátett még egy lapáttal, plusz én nem szedhetek amidasophent, tehát a fájdalomcsillapítók egy jó része ki volt lőve! De az is lehet, h én vagyok ilyen anyám-asszony-katonája! Mindenesetre ott még én voltam a legstrammabb!

 • 2012.08.18 08:03:11szkata

  Nem értem teljesen aki fájdalom szempontból egy kalap alá akarja hozni a kettőt.... Szültem így is, úgy is, és megszülni egy gyereket természetes úton iszonyatos, leírhatatlan fájdalmakkal járt. Ehhez képest később a császár műtéti sebe okozta fájdalom kismiska volt, sőt nekem a lábadozásnál is a természetes szülés volt a rosszabb, számomra az első szüléssel járó gátseb több kínt okozott 2-3 hét alatt,, mint a császár sebe. Az első napok égő fájdalmas pisilése se volt semmi, nem lehet a gátsebet ebből kihagyni. Az első nap kb. ugyanolyan fájdalmakkal járt mindkét esetben, a gyerek világrahozatala viszont ég és föld a császár javára. Bocs a természetesség hívőktől. Én egyébként nem választottam, hanem muszáj volt, de ma már választanám is, ismerve a történteket.

 • 2012.08.18 08:41:37Punxsutawney Mormota

  Engem anyám természetes úton szült, míg a húgomat császárral. Ez utóbbi szövődményeibe majd' belehalt. De ez nyilván nem a császárnak köszönhető, hanem mondjuk az orvosi problémáknak.

  Még egy érv kimaradt a cikkből (sok egyéb mellett), ami a természetes szülés mellett szól. A hüvelyi szülés esetén sokkal-sokkal könnyebben beindul a tejtermelés.

 • 2012.08.18 14:04:53stukov1

  Akkor Magyarország marha fejlett, mert az országos arány kb 30%.

  A gátmetszés nem hátrány, hanem hüvelyi szülésnél a medencefenék, gát izmainak, szalagjainak a nyúlását, szakadását elkerülő szükséges beavatkozás.
  Meg lehet figyelni az inkontinencia előfordulását azokban az országokban, ahol nincs, vagy kevesebb a gátmetszés.

 • 2012.08.18 14:42:02badabum

  Nekem megvolt mnd2ô...én speciel a tapasztalataim alapján azt mondom nagy barom aki önszántából a császár mellett dönt....
  nekem sürôsségi volt mert beszorult a kölök(arctartásban volt), na elôször is az ijedség amit még fel sem dolgoztam már hanyatt vertek és vágtak......inkább volt egy undormányos mûtét mint szülés....az éltetett hogy mindjárt a kezembe kapom ehhez képest megmutatták és már vitték is hogy a mûrôben hideg van neki.
  Eltelt több óra mire "bôrkontaktra" (ahogy ott mondták) hoztákés végre ölelhettem.
  Szóval nekem csak negatív élmény volt.....utána pedig sokkal tovább lábadoztam mint a hüvelyi szülésem után.

 • 2012.08.18 15:16:15wmiki

  otthon :x

 • 2012.08.18 15:17:39fizetekmegegysort

  Nekem 2 császáromvolt. Az elsőnél baromira fájt, sokáig, és elájultam felkelésnél (indokolt volt, totál vérszegény lettem mire oda jutottunk). De kellett, életmentés volt a tét. A másodiknál hat órával műtét után kipattantam az ágyból, lezuhanyoztam és mentem a gyerekétt, meg se kottyant. A harmadikról majd beszámolok. :) szóval magam példánàn tudom: a császárok sem egyformák.

 • 2012.08.21 14:30:00lizocska

  nekem mindhárom császár volt (orvosi okból), az első után szó szerint kis híján ottmaradtam a komplikációk miatt (egy hónapot töltöttem a kórházban), ehhez képest a harmadiknál 8 nap után hazamehettem, és majdnem mindent el tudtam végezni a 3 gyerek körül, pedig a "nagy" is csak 3,5 éves volt - mondjuk az emelés sokáig fájdalommal járt. (Még most is, közel 14 évvel az utolsó műtét után elég egy rossz mozdulat...)
  Amit észrevettem ismerősi körökben, hogy sok anyuka nehezen tudja lelki szinten feldolgozni, hogy "képtelen volt szülni", és nem érzi magát teljes értékű édesanyának, amit szerintem pont az ilyen értelmetlen versengések is felerősítenek bennük. A kismamakönyvek is keveset foglalkoznak ezzel a kérdéssel, és valahol ezzel a "kudarcélménnyel" sok anyuka egyedül marad, mert nincs, akivel megossza az érzéseit, nem kap megnyugtató választ.
  Mellesleg áldom a sorsot, hogy mindháromszor altatásban műtöttek.

 • 2012.08.22 16:00:17az övezet gázai

  Asszony császárral szült, másnap viszonylag könnyedén csoszogott elém a folyosón. Hamar jobb lett ennél is. A műtétet szabályosan végigkuncogták, a dokik végig poénkodtak, ez lelkileg jót tett, arra figyelt, nem a maga bajára.
  A gyógyulás gyors volt és mentes a komplikációktól. Szerencse? Talán. Választanánk később is? Biztosan. Így akartuk? Igen. Nem kívánom senkinek a felháborodott és lesajnáló véleményeket, amiket a terhesség alatt kaptunk ezért. A gyerek végül megátalkodottan farfekvéses volt, nem is akart megfordulni, így megkaptuk az okot a kívánsághoz.
  Azon a nézeten azért tényleg túl kéne mára lépni, hogy másodrangú a császárral szülő anya. Azon meg pláne, hogy a természet az tutira minden a lehető legeslegeslegjobban alkotott meg, és minden más rosszabb. Sajnos maga a terhesség is komolyan, sokszor tartósan meg tudja viselni a nőt (inkontinencia, fertőzések, visszér, fogak romlása), de hát, anélkül aztán végképp kihalnánk. A Földek jót tennénk vele, de ez másik kérdés.

 • 2012.08.23 19:58:05Laomi

  Én természetes módon szültem, iszonyatos fájdalmakkal, gátmetszés volt, repedtem is, sírtam, nem tudtam pisilni, kakilni, míg a császárosok, akik egy időben "szültek" velem, már másnap rohangáltak tök lazán. Szeretnék még egy babát, de sima szülést nem vállalnám be újra.

 • 2012.08.25 10:21:44jani_a_hegyről

  Kedves Kron!

  "van még egy hátránya a hüvelyi úton történő szülésnek, ami nem került említésre. ez a hátrány természetesen "eltörpül" a felsoroltak mellett, de azért nem egy házasságot tett már tönkre: a hüvely rugalmassága ellenére soha nem fog pontosan annyira összehúzódni, mint a szülés előtt, és ez bizonyos esetekben, a szexuális kapcsolatban gondot okozhat."

  Egy éve szültem, hüvelyi úton, gátmetszéssel egy majdnem 4 kg-s babát. Megint csak mini tampont tudok használni, mint a terhesség előtt, olyan szépen visszaalakult odalent minden. A szex meg jobb, mint valaha. Hozzátenném, nem vagyok intimtorna-bajnok, és nem dicsekvésből írtam, csak gondoltam hozok egy ellenpédát.

 • 2012.09.12 16:45:15Szedli

  Laomival kell egyetértenem, 36 órás vajúdás és szanaszét szakadás után na meg miután a fogadott orvosom felelőtlensége miatt majdnem elvéreztem a szülőágyon, továbbá mivel már 4 hónap lassan eltelik de férjemmel még mindig nem tudok együtt lenni mert rohadtul fáj, így úgy gondolom vagy nem lesz több, vagy ha rendbe jövök odalent valaha vagy rendbe tesznek, akkor kövi császár lesz... bár ha továbbra sem javul a helyzet (jó lett volna ha a doki nem kapkodja el a varrást mivel neki "tanfolyamra" kell mennie és nem varr még szűkebbre mint amennyire amúgy is voltam) akkor meg kb mindegy mert rosszabb már nem lehet, csak ha akkor már tényleg ott maradok. Akkor viszont már nem csak a férjem hagynám magára ha velem történne valami... át kell gonsolni, mit kockáztatunk :S

 • 2012.12.08 22:10:33Avril35

  Mo-n és külföldön is egyaránt a híres és "vagyonos" nők igénylik, Sarka Kata, Claudia Schiffer, Liz Hurley, az egész Spice Girls és még sokan mások akik esetleg eltitkolják.
  Mo-n is bárki kérheti a programozott császármetszést.
  Mivel én közelebb vagyok a negyvenhez mint a harminchoz, de két három éven belül szeretnék gyereket, én is ezt fogom választani, egy magánkórházban.
  Nem hinném, hogy ennek bármilyen etikai akadálya lenne az orvosok részéről.
  Nincs gyerekem és mégis idáig minden évben más nőgyógyászhoz mentem, nagyon negatívak a tapasztalataim a nőgyógyászokról.
  Van egy réteg közöttük, akiket tényleg csak a pénz érdekel, de tényleg és semmi más.
  Voltam olyan szülész orvosnál, akiről mindenki ódákat zeng, szerintem meg egy tehetségtelen fax mint nőgyógyász, nem fejteném ki.
  Leteszed elé és nem kérdez.
  Sőt kérik...

 • 2012.12.08 22:21:35Avril35

  Egyébként egy ilyen 35 és fél éves, "vénlányt", jól elijesztnek a szülésről szóló borzalmak. Nálam fiatalabb unokahúgok ugyanezt mondták! Hogy soha többet, utálták az egész szülést szívből, utálták a kórházat az orvost, hogy a brutális gátmetszés 10 év elteltével is fáj, időváltozásra. Ezekhez hozzászólni nem tudok, de örülök, hogy őszintén leírják, hogy mennyire fáj. Én ugyanis arra nem vagyok vevő..
  Nem érezném magam, jobb anyukának attól, hogy egy napot üvöltök.
  Attól inkább, hogy mi vár arra a gyerekre, és hogy tudom, hogy sokat tudok neki adni az életben (anyagiak)
  Mindig csodáltam azokat, akik 25 évesen vállalkoztak anyaságra, én képtelen lettem volna rá.
  Most 35 után kezd kialakulni bennem a vágy egy kis apróságra, a puha testére, de a fájdalmak nekem nem kellenek.

 • 2012.12.08 22:32:09Avril35

  Gázai övezet, Laomi, Szedli aranyosak vagytok irtóra :-D

  Van a Madách tér, Károly körúti részén egy nőgyógyászati rendelő, valahol a 4. en, ahol nincs ultrahang és álltak a nők nagy pocakkal, és egy középkori berendezést rakott a nők hasához a professzor, és a másik végén hallgatta meg..
  Utána mondta az egyik nőnek aki kérdezte hol van ultrahang, hogy a kórházban, ugyanolyan feltételekkel mint itt...(vagyis fizessen kétfelé)
  Én bementem, nekem nagy a pofám mint a bécsi kapu, és mondtam, hogy kissé középkoriak a körülmények- hát nem lettünk szimpatikusak egymásnak.
  Vizslatta az LV táskámat- eredeti- méricskélte az anyagi helyzetemet, próbált kikérdezni- foglalkozás?- ügyvéd vágtam rá, kor? 32, hümmögött. Túl sok a kérdés- Én.
  Nem voltunk szimpatikusok. 9000-et kért ( három éve) a rákszűrésért, bele se nézett a "lyukba", ultarhang sehol ugye...
  Többet sose mentem.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta