Jó bútorok tanulósarokba

Itt az idő, most vagy soha – ezt mantrázom magamban, mert egészségesen fejlődő gyermekem heteken belül menthetetlenül iskolás lesz, és úgy tűnik, az nem elég, ha csak ő készül rá izgatottan. A szülőin kezembe nyomott beszerzési lista láttán nekem is emelkedik a pulzusom, ami az idő előrehaladtával (értsd: az augusztusi napok csökkenésével) egyre fokozódik.

stockfresh 643222 young-schoolboy-sitting-behind-a-school-desk s

A szükséges dolgok felkutatása és kosárba pakolása még egyszerű műveletnek tűnik ahhoz képest, hogy azt is ki kell találnom, hol és milyen legyen a tanulósarok? Dönteni kell, mégpedig gyorsan.

Ergonomikus bútorok

Ha helyszűkében vagyunk, persze kézenfekvő megoldásnak tűnik legalább az első egy-két évben a családi asztalból alkalmanként lecsípni egy kis területet, ám gondoljunk bele, hogy egy átlagos asztal és szék 75 és 45 centis magassága korántsem illeszkedik egy 6-7 éves gyerek méreteihez. Ahhoz, hogy az írás-olvasás tanuláshoz ideális feltételeket teremtsünk, olyan asztal-szék kombináció előnyös, amely a helyes testtartást és így a további egészséges növekedést elősegíti. Mivel hosszútávra szóló döntést kell hoznunk, ami a tanulást még évekig megfelelően szolgálja, ha tehetjük, érdemes könnyen variálható, állítható magasságú bútorokban gondolkozni.

Az ideális hely

Egy saját tanulósarok kialakítása a háztartások többségében nem egyszerű feladat. Egy átlagos gyerekszoba általában még úgy is túlzsúfolt, hogy csak a legszükségesebb funkciókat látja el. A játékok is egyre inkább teret nyernek és ebben a csatában a használható alapterület jelentékeny részeit veszítjük el, nap mint nap.

Az átrendezés és az új funkció helyének megtalálása biztosan okoz majd némi fejtörést. Jó alkalom ez a megunt, „kinőtt” játékok szelektálására és eldobozolására, a tárolók átgondolására.

Ideje a kisgyerekhez alkalmazkodó „földközeli” állapotokon (alacsony bútorok) is változtatni, és fölfele terjeszkedni nagyobb elemes rendszerek segítségével. Ha testvérek közös szobában vannak, és csak így tudunk helyet szorítani az asztalnak, itt az emeletes ágy ideje. Természetesen a legjobb, ha az íróasztal az ablak elé kerül, így biztosíthatjuk leginkább, hogy az asztal a lehető legjobb, természetes megvilágítást kapja.

Ha csak az ablakra merőlegesen, elforgatva tudjuk elhelyezni az asztalt, akkor figyeljünk rá, hogy úgy kapja a fényt, hogy a kezével ne árnyékolja a munkafelületet – nem mindegy tehát, hogy jobb- vagy balkezes a gyerkőc. Ha fal felé fordítjuk az asztalt, a természetes fényforrásnak lehetőleg ne háttal tegyük ezt, ami egyébként a későbbi esetleges monitor-használatot is zavarni fogja).

A fentieken túl az is fontos, hogy a helyet magáénak érezze, idővel saját maga lássa át és tartsa rendben. Mivel a gyereket körbevevő környezet első perctől kezdve nemcsak a kényelmét, biztonságát szolgálja, de az ízlését is formálja, a stílusos kialakítást – amelyre sok jó példát láthatunk – is vegyük a szempontjaink közé.

Asztal

A legprofibb megoldás, ha az asztal több része is állítható, igazítható a gyerek méretéhez, testalkatához. Létezik olyan asztal, amely 119 és 191 cm-es testmagassághoz is beállítható. Ez olyan bútoroknál múködik, ahol az asztal lába és az asztallap magassága fokozatmentesen vagy néhány fokozatban állítható. Ha az asztallap bizonyos szögben megdönthető, a gyerek nem fog görnyedni, ami jót tesz a tartásának.

Ha jó előre (a kamaszkorban) gondolkozunk, akkor az asztal a számítógép kábeleinek, monitorjának, gépházának helyét is magában foglalhatja. A billentyűzet tárolására az asztal lapja alatt kihúzható egység jelenthet megoldást, amit addig is a rajzpapírok, füzetek tárolására használhatunk.

Előfordul, hogy a gyerekszoba már meglévő darabjához tudjuk csatlakoztatni az asztalt, ezzel helyet spórolunk és még tárolóhelyet is nyerünk, ilyen megoldást is találnak a galériában.

Ha nincs lehetőségünk arra, hogy a gyerekkel együtt növő asztalt vásároljunk, fix magasságú íróasztalokból nagy a választék, itt csak az ízlésünk és a pénztárcánk szabhatja meg az irányt. Akár fából, akár bútorlapból készült darabok között válogatunk. ebben az esetben is ügyeljünk rá, hogy könnyen tisztítható, strapabíró bútorok kerüljenek a gyerekszobába.

Az asztallap ideális hosszúsága minimum 100 cm, szélessége pedig 60-70 cm legyen. Gondoljunk a ceruzákat, különféle eszközöket elnyelő kis tárolókra is, de ezek csak annyi helyet foglaljanak el, amitől még kényelmes hely marad a könyvek, füzetek lapozására.

Szék

A szék-kérdés első pillantásra nem tűnik olyan bonyolultnak, hisz csak akad egy felesleges szék a háznál. A helyzet azért korántsem ilyen egyszerű. A helyes testtartás itt is kulcsfontosságú, ami nehezen érhető el egy felnőtt igényekre szabott átlagos székkel. Olyan ülőalkalmatosság az ideális, ami megfelelő támasztást biztosít, de kellően rugalmas is ahhoz, hogy a gyerek természetes mozgásigényét „lekövesse”. Vagyis állítható az ülésmagassága, a háttámlájának dőlése, könnyen mozgatható, lehetőleg görgőkkel felszerelt.

Ha az asztalunk nem állítható, vagyis a széknek az asztallap magasságához kell igazodnia, a lábtartó kérdése is fontos. A levegőben lógó lábacskák helyzete nem ideális, kellő alátámasztás nélkül elzsibbadhatnak, nehezebbé válik a koncentráció, kényelmetlenné az ülés.

Átlátható tárolás

Az iskolakezdéssel a tankönyveken, iskolatáskán kívül egy sor olyan eszköz és kellék kerül be a lakásba, illetve a gyerekszobába, aminek tárolása fejtörést okozhat. Ha a kezdetektől fogva gondolunk ezek átlátható tárolására egy tanulósarok formájában, a gyerek is jobban magáénak érzi majd az iskolaszereit és ezek rendben tartását. Sokkal könnyebb a hétköznapokra való készülődés is, ha mindennek megvan a maga helye, és nem összevissza hányódnak a lakásban. Az íróasztalba eleve beépített fiókok sokat segíthetnek, de valószínűleg nem biztosítanak majd mindennek elég helyet. Biztosan szükség lesz még néhány könnyen elérhető rendszerezőre az apróságok miatt, ezeket az asztalon helyezzük el úgy, hogy azok tárolása ne menjen a tanulófelület rovására.

Az áruházakban rengeteg kisebb-nagyobb dobozt kaphatunk erre a célra, de a gyerkőccel együtt mi magunk is elkészíthetjük ezeket néhány otthon fellelhető műanyag- vagy papírdoboz és némi dekorációs fólia vagy papír segítségével. Az asztal melletti (vagy szemközti) falon gondoskodjunk elérhető magasságban polcokról is, ahol a könyveket tárolhatjuk. Ha az asztalnak nincs beépített tárolója, az asztallap alá gurítható, sokfiókos irodai rendszerező az ideális megoldás, amit felcímkézhetünk a könnyebb átláthatóság érdekében. Arra ügyeljünk, hogy a tárolók ne akadályozzák meg, hogy a gyerek kényelmesen ülhessen az asztalnál.

Megvilágítás

Egy jó asztali lámpa elengedhetetlen kelléke a tanulósarkunknak, akár természetes fényforrásnál helyeztük el, akár egy galéria alatt. Ez utóbbi esetben különösen fontos, hogy jó megvilágítást kapjon az asztal, hiszen sokszor nappal is rászorulhatunk a fényére.

Jó fényerejű, irányítható fényű lámpát válasszunk, amely lehetőleg minden irányban forgatható, állítható, így mindig a megfelelő szögben fogja megvilágítani az asztalt. Az asztal lapján az író kézzel szemközti oldalon érdemes elhelyezni, hogy ne vessen árnyékot írás közben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek