SZÜLŐSÉG

Ne sírjunk már az iskolaköpenyért

2012. augusztus 15., szerda 09:10

A rendszerváltás után nagyítóval kellett már keresni az olyan osztályokat, ahol kötelező a köpeny. Aztán szépen lassan újra terjedni kezdett, és noha (szerencsére) továbbra is elég ritka, egyre több helyen vezetik be újra. Ezek a ronda, gyerekek által utált, többségében rémes műanyag darabok minden évben valami érthetetlen, áldemokratikus érzületből indított sóhajtozáshullámot indítanak el.

A gyerekek - pláne, hogy mára szinte ismeretlen darabról van szó - nem szimpatizálnak vele. A neten megtalált műanyag köpenyek rémesek, ezeket végképp nem szívesen adnám rájuk. Akinek ma kell köpenyt adni a gyerekre, vagy megvarrja, vagy megvarratja, normális darabokat venni reménytelen.

A rondaságuk nem új, ahogy visszagondolok, ezek már az én gyerekkoromban sem a szépségükkel hódítottak. Amikor még én voltam iskolás, és sok-sok köpeny fogyott a boltokban, legalább voltak pamut darabok, ma már a műanyagra is vadászni kell. Akkor mindenki hordta, nem utáltam, tartozék volt, mint a tornacucc.

Ahogy kezdődik az iskola, vele minden évben elkezdődik a nosztalgikus sóhajtozás, milyen jó volt régen, amikor a gyerekek még köpenyben jártak, és nem volt téma, hogy kinek milyen márkás a holmija. Milyen jó lenne, ha nem mutogatnák a ruháikat ma sem!

Tényleg jó lenne, de ezt a köpenytől (vagy egyenruhától) várni, attól félek, önbecsapás. Az iskolaköpeny egyetlen gyakorlati haszna az, hogy alatta kevésbé lesz koszos a gyerek többi cucca. De nem más. Ha visszagondolunk, hiába voltak 20-30-40 éve kisebbek a vagyoni különbségek, mégis, köpenyben is pontosan tudtuk, ki tud többet a tejbe aprítani.

A gyerekek köpenyben, egyenruhában is nagyon pontosan felmérik a jövedelmi viszonyokat. Azt egyik sem fedi el, kit hoznak kocsival reggelente (és milyennel), ki hova és hányszor utazik, kinek mire futja a zsebpénzéből iskola után. Egy 30 fős osztályban mindig lesz 29, akinél van gazdagabb, ez egy olyan jelenség, ami az egész életünket végigkíséri.

Az általában a meghatározott iskolára jellemző egyenruha annyiból jobb, mint a köpeny, hogy kifejezi az iskolába járók össszetartozását. Anyaként, ha választhatnék, talán az egyenruhára szavaznék, de nem azért, mert demokratikus, hanem azért, mert lányaim vannak, akiknek másfél éves koruk óta nagyon határozott elképzeléseik vannak, mit szeretnének felvenni. Nagyon hálás lennék, ha valaki ezeknek a vitáknak a terhét levenné a vállamról, amit mindenki megért, aki győzködte már a gyerekét téli reggelen arról, miért is nem alkalmas a pántos szandál hóba.

Miben lenne jó suliba küldeni a gyereket?

 • 310
  Köpenyben
 • 1009
  Egyenruhában
 • 440
  A saját ruhájában

Azzal együtt, hogy az én lányaimnak az öltözködés a szórakozás egyik kiemelt formája, talán ha a sulijukban tényleg mindenki ugyanabban járna, megbékélnének az uniformissal. De ha őket kérdezzük, ők a maguk részéről attól a legboldogabbak, ha azt vehetnek fel, amit akarnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.15 13:52:53kolbászoszsömle

  A magyar kultúra egyik része az, hogy egyenruha nélkül járnak a gyerekek az iskolába.
  A angolszász kultúra része pedig az, hogy a gyerekeket egyenruhába bújtatják.
  A magyar kutúra eme része lehet, hogy tényleg kidobásra való, mert az egyenruhás -bizonyos elméletek szerint- könnyebben kezelhető.
  Viszont, az egyenruha -ugyanezen elméletek alapján- a pótolhatóságot is jelenti.
  A pótolhatóság pedig maga az érték inflációja.
  Az a fő kérdés, hogy mit szeretnénk: ha az emberi érték inflálása megkezdődne a gyerekkorban is -mert később úgyis lesz munkaruha, és úgysem tűrik az egyénieskedést- vagy azt, hogy eme praktikus szempont ellenére elvből, jó érzésből, értéknek tekintjük a gyereket.

  Kb ennyi a dilemma.
  Mindkét verziónak vannak értékelhető érvei.

 • 2012.08.15 14:00:01phoboss

  "Hülyeség, hogy mindenki utálja/utálta. Nálunk nem így volt, egyszerűen elfogadtuk, hogy kell, és kész."

  Igen, elfogadtuk, mert nem volt más választás, kötelező volt és kész. De attól még legtöbben utálták, ha nem is mindenki.
  A legjobban szeretett ruhádat is megunnád, ha minden nap kora reggeltől délutánig abban kellene lenned. Hát még egy ronda kék iskolaköpenyt.

 • 2012.08.15 14:14:36miértisne

  Szerintem az azt vesz fel amit akar, és az azt tesz amit akar között különbség van, mint ahogyan a másokat zavaró öltözködés és az egyénnek leginkább előnyös viselet között is. Egy iskolaköpeny is érhet combközépig, ahogyan Japánban és egy koptatott farmernek is lehet szolid szabása. Valóban plusz feladat erre megtanítani - ha kell minden reggel - a gyerekeket, de szerintem megéri, mert így felnőtt korában is el tudja dönteni, hogy mi illik az adott társaságba. Egy közeli példa: a trágárság, a vitapartner szidalmazása - ha öltözetben kellene mérni - vajon iskolaköpenynek vagy ballib talárnak számít?

 • 2012.08.15 14:26:25oliva

  kolbászoszsömle: lehet, hogy boldogabb lennék, és egyszerűbb lenne az életem, ha nem utálnám az egyenruhát (ha nem lennék egyéniség)? Van olyan ország ahol ez jó?

 • 2012.08.15 14:28:28miértisne

  Olivia Egyre kevesebb, de azért akad. Amúgy az ország pont olyan, amilyenné az ott lakók teszik.

 • 2012.08.15 14:32:28oliva

  akkor léci meséljétek el, melyik az az ország, pont azon gondolkodom, hova meneküljek innen...

 • 2012.08.15 14:32:28mrsomeonenoone

  Jó, ne fogadjátok el a pszichológiai érveket, a gyerekneveléssel kapcsolatban. Nem baj, majd talán egyszer rájöttök, hogy azért vagytok felnőttként gátlásosak, mert gyerekkorotokban fojton mást se hallasz, hogy "CSAK, azért mert AZT mondtam".

  Mondok inkább mást: Az egyenruha szimpatizánsok legyenek szivesek belegondolni, hogy valószinűleg minden iskola az igazgató haverjának a cégénél gyártott egyenruhát tenné kötelezővé (ahogy az már szokás jó magyar módra). Persze olyan áron, hogy megfeküdnétek tőle. Akkor most nem elég neked megvenni a tanszereket, könyveket, még az egyenruhára is van 50-60 ezred? Mert ugye KINÖVI! Érted? Ahelyett, hogy abból a 60 rugóból felöltöztetnéd rendesen?

 • 2012.08.15 14:34:10kolbászoszsömle

  oliva, a boldogság kb annyi, hogy nem érzed magad kényelmetlenül.
  Ha megszokod, hogy a munkád során csak egy beszélő szerszám vagy, hogy nem számít a véleményed, simán lehetsz boldog.

 • 2012.08.15 14:38:30miértisne

  Olivia, maradj, mi is maradunk. Csak össze tudunk hozni egy életképes országot. (A katonaság békében nem hoz jövedelmet, ezért van mit keresni a civileknek is.) A minél rosszabb annál jobb politika - nem ortodox - előbb vagy utóbb megfeneklik és akkor majd rendbe kell hozni a dolgokat. Ahhoz majd Rád is szükség lesz! (talán ránk is)

 • 2012.08.15 14:41:55oliva

  úgy legyen

 • 2012.08.15 14:42:17miértisne

  kolbászoszsömle
  A boldogság ennél sokkal több. A "parancsra teljesítettem" előszobája a majd megszokodosdi, nem kellene megint belemenni. Nincs olyan munka, amitől beszélő szerszám leszel, csak ha Te is belenyugszol.

 • 2012.08.15 14:50:07kolbászoszsömle

  miértisne, a boldogság _neked_ több, ám dőreség lenne azt gondolni, hogy embertelen körülmények között, állandó fenyegetettségben, nem volt boldogság, nem voltak boldogok az emberek.
  Hogy a helóták mind depik voltak, hogy a középkor jobbágyai nélkülözték a boldogságot, hogy a néger rabszolgák sosem voltak boldogok.

  A "parancsra tettem" életérzés sem ellentétes a boldogsággal.

  A beszélő szerszám a munkás pedig tök igaz megállapítás minden nem hiperkreatív munkakörben, hiszen a pótolhatatlanság egy elkerülendő dolog a cég számára.
  Egyszerűen nem engedheti meg magának egy komoly vállalkozás, hogy pótolhatatlan emberek legyenek benne.
  A pótolhatóság pedig azt jelenti, hogy csak az a lényeg, hogy mit csinál, csak az a fontos, hogy mit tesz, a többi nem számít. Van a cél, meg az eszköz, ami ezt megvalósítja.
  Lehet elviekben ez ellen lázadni, hogy ez nemígy van, pedig de.

 • 2012.08.15 14:57:23oliva

  állj, fiúk, valami beugrott a fentiekről: nem véletlen talán, hogy pont a németekből lett a világ hóhér országa, ők nagyon jó beosztottak, nem fárasztják magukat önálló gondolatokkal, amit a führer mondott, azt megtették szívfájdalom nélkül... szóval nem kell beállni a sorba, de nem ám

 • 2012.08.15 14:58:10Fekete Aladár

  A köpeny béna (főleg a kék, mert az valami fura gyármunkás kultusz eredménye), az egyenruha viszont szerintem menő. Ha pedig mindenkinek egyforma van, akkor a kölykök elkezdhetnek mással kitűnni (tanulás, teljesítmény), minthogy kinek van márkásabb cucca (ami a szülő érdeme, mert ő keresi rá a pénzt). Ez például egy lépés lenne a jó irányba, mert így a gyerek szépen megtanulja, hogy az alapján méretik meg, hogy ő mit tesz lesz az asztalra. Valaki azt írta, pótolhatóságot jelent az egyenruha. Nem azt jelenti, hanem megteremti a feltételeit, hogy az egyéniség máshogy fejeződjön ki, mint az öltözködésben. Éppen a felületesség felszámolása ez. Angliában ez az uniformis fő funkciója, nagy elnyomatásukban jóval szarabb országot is hoztak maguknak össze, mint mi. Ezért a magyarok vándorolnak Angliába, és nem az angol szülők csapatostul ide, csak hogy a kölyök kifejezhesse egyéniségét.

 • 2012.08.15 14:59:31Fekete Aladár

  tesz lesz=tesz le

 • 2012.08.15 14:59:47kolbászoszsömle

  oliva, A fehér szalag című film kb erről szól.

 • 2012.08.15 15:01:09oliva

  hogy még világosabban fogalmazzak: nem lesz mindenkiből tömeggyilkos, aki szó nélkül felveszi az egyenruhát, vagy a köpenyt, nyilván, de egy gondolkodó, lázadó elme jó eséllyel a rossz ellen is fellázadna, amikor az emberséghez a lázadás is hozzátartozik (Wallenberg és társai pl.)

 • 2012.08.15 15:01:26miértisne

  kolbászoszsömle

  A boldogság nagy kérdés, nem azonos az "örülök, hogy élek", ma is túléltem életérzésével. Szerintem.
  A "parancsra teljesítettem" szintű életfilozófiát nem tudom összeegyeztetni a boldogság, embernek érezni magam fogalmaival.
  Nem tudom, hogy vállalkozó e, de én azt tapasztaltam, hogy az igazán nagyot alakító vállalkozások telis-tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel. Minél többen azok, annál produktívabb, színesebb, sokoldalúbb egy vállalkozás. A valóságos gazdasági teljesítmény ide van elrejtve. Szerintem.

 • 2012.08.15 15:04:15oliva

  kolbászoszsömle: köszi, nem láttam, de érdekel, meg fogom nézni

 • 2012.08.15 15:05:25miértisne

  Olivia lehet, hogy megszoktuk, hogy a gondolkodást lázadásnak minősítsük?

 • 2012.08.15 15:06:01kolbászoszsömle

  miértisne, ez hitvitává tud fajulni.
  Te innen hogyan akarod megítélni, hogy ők, ott boldogok voltak-e, voltak-e boldogok, te itt vagy-e többet boldog, vagy ők, ott?
  Bemondásra persze nem kell elhinni, de az ember evolúciósan determinálva van arra, hogy ne keseregjen, hogy megtalálja a boldogságát.
  A Stockholm-szindróma is erről szól.

 • 2012.08.15 15:06:38R2D2 & C3PO

  Fúj, de utáltam!
  Csak és kizárólag a suliban vettem fel, persze hót gyűrött volt. És ronda.

  A téglalap középen egy lyukkal a fejnek már egy fokkal jobb volt, mer' legalább össze lehetett hajtogatni és kis helyen elfért a táskámban, és nem izzadtál bele két másodperc alatt (a pamut is tök szar volt, hiszen jóóóó vastag vászonból varrták, mint a munkaruhákat).

  Amúgy meg a kreativitást nem lehet legyűrni: mi igényes grafikákkal, feliratokkal tűzdeltük meg az unalmas egyszínű kék darabokat. ;-D
  Aztán egyszer csak eltörölték a használatát, és azóta sem hordtam se köpenyt, se egyenruhát.

  Amúgy, akik ragaszkodnak a munkaruhához, köpenyhez, otthon is otthonkában vannak? Csak kíváncsiságból. :-P

 • 2012.08.15 15:08:04oliva

  miértisne: bocsi, de ez most nekem magas labda :) kicsit fáradt vagyok, mert paralell dolgozom is, úgyhogy ehhez most nem vagyok elég filozófus :)

 • 2012.08.15 15:10:03oliva

  R2D2 & C3PO valószínűleg igen :)

 • 2012.08.15 15:10:57miértisne

  kolbászoszsömle

  Nem a boldogsággal hoztuk összefüggésbe az iskolaköpenyt, hanem a szabadsággal, illetve volt aki a szabadossággal. Uniformizál e, elveszi e az egyéniséget az iskolaköpeny. Itt tartottunk egyébként. (szerintem attól függ, hogy ki taszi kötelezővé és mi a célja vele)

 • 2012.08.15 15:12:00miértisne

  MEGSZOKTUK?

 • 2012.08.15 15:12:34oliva

  kolbászoszsömle: egyetértek, én nem szeretem a munkámat, és még egy csomó más dolgot sem szeretek, ennek ellenére nap mint nap lelkesen felkelek, teszem, amit kell és néha rácsodálkozom magamra, hogy vajon miért?

 • 2012.08.15 15:14:04miértisne

  Oliva, miért nem végzel olyan munkát, amit szeretsz?

 • 2012.08.15 15:15:56phoboss

  kolbászoszsömle

  Ki vagy te egy diktátor leszármazottja aki megragadt az őse kommunista világnézetében?

 • 2012.08.15 15:18:01oliva

  mert nincs bátorságom kilépni és munkát keresni (ma Magyarországon) és mert nincs anyagi fedezetem rá, hogy esetleg hónapokig ne legyen keresetem

 • 2012.08.15 15:18:39kolbászoszsömle

  miértisne, ezen viszont mit lehet beszélni?
  Az uniformis antagonosta a szabadsággal. Azért találták ki magát az uniformist, hogy elnyomják z egyéniséget, az önállóságot.
  Ez így nem tud vita lenni, mert simán téved, aki ennek az ellenkezőjét állítja.
  Azon lehet vitatkozni, hogy jó-e az uniformizálásra való törekvés, boldogabb lesz-e tőle az ember, vagy csak kezelhetőbb.
  Hogy az ér-e annyit, hogy nem kell küzdeni a gyerekkel, hogy mit is húzzon fel, hogy infláljuk az értékét a gyerek véleményének, valamint azon is, hogy vajh miért egy felső hatalom árnyékában tenné ezt meg a szülő, miért nem a saját jogán?
  Magyarul, miért kell valami állami, iskolai szabály ahhoz, hogy azt történjen otthon, amit én jónak látok? Hogy az emberek saját szülői inkompetenciájuk (mert ez bizony magyarul ezt jelenti) miért lesz érv az mellett, hogy _nekem_ és a _gyerekemnek_ mit kell csinálnom!

 • 2012.08.15 15:23:08miértisne

  Oliva, keress a munkád mellett, lehet, hogy bejön. Lassan, óvatosan. Keresni már izgalmas elmozdulás lehet. Nem?

 • 2012.08.15 15:24:55phoboss

  Oliva
  Én sem szeretem különösebben a munkámat. Csinálom, mert kell, és megpróbálom a pozitív oldáláról megközelíteni, ahogy minden mást is, több-kevesebb sikerrel. De ez nem jelenti azt, hogy egész életemben ezt akarom csinálni, ugyanis közben folyamatosan olyan állásokat pályázok meg, amelyek közelebb állnak a szakmámhoz, amit szeretek. Vagyis most ez van, és eközben mindent megteszek azért, hogy jobb legyen.
  Az, aki fel sem emeli a hátsóját annak érdekében, hogy jobb legyen neki, még ha változásokkal és energiával, utánajárással, bosszúságokkal is jár, az gyáva vagy lusta (ezt nem rád értem, hanem általában). Persze nagyon jól tudom, hogy vannak ilyenek. Akik kényelmesen ülnek a jól megszokott szarban.

 • 2012.08.15 15:27:27miértisne

  kolbászoszsömle

  n magam szeretném megszabni a határokat, mert én fizetem a révészt. Nem az "állam" tisztviselői viselik az anyagi és erkölcsi terheket a gyerekeim jövőjével kapcsolatban. Egy gyereket nem lehet indoklás nélkül elküldeni, mint a hivatalnokokat. Ezért aztán van saját véleményük. Nem építhetem le - nem is akarom - mint a rendőrséget. Így aztán ha kell vitatkozom velük reggelenként arról is, hogy mit vegyenek fel. ÉS EZ BOLDOGGÁ TESZ. Szeretek velük így-úgy reggeleket megélni.

 • 2012.08.15 15:45:15margaritt

  Kolbászoszsömle: Maximálisan egyetértek. Mindenkinek a saját felelőssége, hogy eldöntse, mi az a ruha, amit a gyerekre reggelente rá lehet adni, mert praktikus, kényelmes, és normálisan néz ki. Biztos meg kell vívni a gyerekkel a csatát, amikor a fenti kritériumokat eltérően értelmezzük, de ezt tán mindenkinek saját hatáskörben kéne megoldani. Vannak konfliktusok, amit igenis fel kell vállalni saját magunknak, és nem állami szabályozásért rinyálni.
  Mellesleg úgy látom, a gyerekek egyébként is hajlamosak "összeöltözni". Miért kéne ezt még központilag előírni, és mindenkinek tutira ugyanazt hordani?

 • 2012.08.15 15:49:41oliva

  hát persze hogy keresek a munkám mellett... pontosabban folyamatosan agyalok, hogy mi legyen az a terület, ahol önállósodni tudok, valami már dereng, de még nem tiszták a részletek, meg ki is kellene próbálni, ahhoz, hogy belevághassak, a próbához kellene egy kis szabadidő, meg egy kicsit tisztább fej (merthogy kreatív terület, az nem megy rohanás közben)... na itt akadnak el a próbálkozásaim, mert nekem szabadidőm szinte egyáltalán nincs...

 • 2012.08.15 16:17:54Advanced Flight

  Bérgyilkos Bohóc: "Már miért kérdeznéd meg? Kérdezd meg reggel azt is, hogy akar-e iskolába menni..."

  Abszolút jogos érv. Ne korlátozzuk már minimálisan sem a gyermeket, nehogy sérüljön a kis lelke....
  Mikor meg Kolompár Ronaldócska rugóskéssel hadonászik már elsőben, ötödikben meg drogot árul, akkor persze megy a felháborodás, ugyebár.

 • 2012.08.15 16:25:23kolbászoszsömle

  Advanced Flight, figy, Angliában SZOKTÁK megkéselni egymást a gyerekek.
  Ott, ahol KÖTELEZŐ az egyenruha.

  Magyarországon meglehetősen az efféle dolog.

  Nem mondom, hogy van összefüggés a két dolog között, csak azt, hogy az egyenruha hatása a bicskával való hadakozásra biztosan nem negatív.
  ugyebár.

 • 2012.08.15 16:26:21kolbászoszsömle

  Magyarországon meglehetősen az efféle dolog.

  Meglehetősen ritka az efféle dolog....

 • 2012.08.15 16:35:45Panacea Regina

  Amikor én jártam iskolába ('98-ban kezdtem az elsőt) már nem volt divat az iskolaköpeny, amit nem is bántam, viszont egy pl. Japánban hordott iskolai uniformissal teljesen kiegyeztem volna :D A párom viszont olyan iskolába járt, ahol volt egyenruha, ők szerették nagyon, olcsó is volt (ráadásul minden évben volt börze a kinőttekből, ami még inkább fillérekből megvolt), jó anyagból. Már az én időmben is úgy néztek ki a felsős lányok, mint a prostituáltak, ami gimiben csak fokozódott. Manapság meg még inkább provokatív ruhákba járnak az iskolások. Ha másra nem, erre tökéletesen jó megoldás lenne az egyenruha. Én nem érzem, hogy ez az egyén korlátozása lenne, ez már inkább csak belemagyarázás...

 • 2012.08.15 16:42:30kolbászoszsömle

  Panacea Regina, nem az egyén korlátozása az öltözködés szabályzása?
  Ha az nem az, hogy előírják, milyen ruhában kell lennie, akkor mi a korlátozás?

  Még egyszer, ez nem érv az egyenruha ellen, csak érteni szeretném, hogy mi alapján mondasz dolgokat, mit tekintesz korlátozásnak, mert így, hogy a szavak, fogalmak szintjén sincs meg az összhang, nehéz vitát folytatni!

 • 2012.08.15 16:53:00Frengi

  Azt hittem, csak én vagyok ilyen maradi ókonzervativ, hogy az iskolai egyenruhára szavazok, de szerencsére nem.

  Regina: az iskolai formaruha is lehet nagyon szexi. Tegnap betévedtem egy butikba, tele volt iskolai formarucira emlékeztető kockás rakott szoknyákkal, és blúzokkal, ugylátszik ez most a divat.

 • 2012.08.15 17:22:16encir

  Atyaég!!!

  Hogy köpeny vagy formaruha miatt lesz a gyerek egy életre szólóan frusztrált? Nem gondoljátok komolyan, ugye?
  Ajánlom figyelmetekbe Szabó Magda emlékeit iskolás éveiről? nem tudom pontosan idézni, de kb azt írta, hogy az iskolában igen nagy volt a szigorúság (mint az Abigélben olvashatjátok), de ennek ellenére - vagy épp ezért a gyerekek megtanultak egy bizonyos tartást, tűrést, és a kemény ötvenes években egyik sem lett idegbeteg, egy sem szaladt külföldre.

  Ezt meg biztos olvastátok már :-)  Tömött 56-os villamos, két, egymással szemben levõ szék. Az egyiken egy jóarcú, kedves öreg néni kuporog, a másikon egy nõ a gyerekével az ölében.

  A kissrác himbálja a lábát, és állandóan belerúg a néni térdébe. Az öregasszony egyre hátrébb húzódik, várja, hogy az anya mikor szól rá a kölyökre. De mivel ez nem történik meg, udvariasan megszólítja az anyát:

  -Elnézést, hogy zavarom, de a kisfia folyamatosan rugdossa a lábamat, és ez már az én koromban nem tréfa, eltalál egy csontot, vagy egy eret, akkor az újságosig, meg a patikáig se tudok lemenni. Legyen szíves szóljon rá.

  - Mit akar? - reccsen rá az anya -, én nem fogom egy ilyen vénasszony miatt korlátozni a gyerekemet testi szabadságában! Foglalkozzon a saját dolgával, ne az én gyerekemmel!

  A villamoson mindenki megdöbbenéssel nézi végig a jelenetet, míg egy rocker kiveszi a szájából a rágót, az anyuka hajába gyönyörűen beledolgozza, majd lágyan így szól:

  - Engem se korlátoztak gyerekkoromban!

 • 2012.08.15 17:28:30Panacea Regina

  Frengi: a szexi, és a k*rvás között nagy a különbség :) Olyan egyenruhát még nem láttam, ahol köldököt lengetett a dekoltázs, vagy combközépnél feljebb ért volna a szoknya (persze, ettől még lehet, hogy létezik).

  Kolbászoszsömle: Nekem a munkám miatt egyenruhát kell hordanom (konkrétan fehér köpenyt, fehér pólóval/gatyával/cipővel), akkor most kezdjek el szenvedni, hogy korlátozzák a szabadságom? Ki tudom fejezni az egyéniségemet sok mindennel (haj, smink stb.), a munkámon kívül pedig olyan ruhát veszek föl, amilyet akarok. Számomra az egyenruha nem korlát, hanem praktikus munkaruha, ami az iskolában is elkelne. A diákok mindig kitalálták, hogyan tegyék kicsit egyedibbé az uniformist, a szabályokkal pedig nem csak diákkorukban, hanem a felnőtt életükben is találkozni fognak.

 • 2012.08.15 17:32:31encir

  "Azért találták ki magát az uniformist, hogy elnyomják z egyéniséget, az önállóságot."

  Akinek egy unformis is el tudja nyomni az egyéniségét, hát....... nagyon sajnálom.

 • 2012.08.15 17:58:41kolbászoszsömle

  Panacea Regina, felteszem még egyszer a kérdést, hátha akkor válaszolsz rá:

  Ha szerinted az öltözködés megszabása nem az egyén korlátozása, akkor szerinted mi a korlátozás?

  A "munkaruha" és az "egyenruha" közötti különbségről...

 • 2012.08.15 18:40:04Panacea Regina

  Még egyszer leírom, számomra az, hogy megadják milyen egyenruhában kell lennem (akár iskolában, akár munkahelyen, de a diákoknak a suli a munkahely) nem korlátozó hatású, nem élem meg a szabadságom elnyomásának. Az lenne korlátozás, ha mindenkinek egyen hajat vágatnának, egyen színű kontaktlencsét tennének be, egyen bugyiba járatnának stb... Az túlzás. De én ilyen vagyok, nem próbálom minden apróságba belemagyarázni az elnyomást :)

 • 2012.08.15 19:24:29kolbászoszsömle

  Panacea Regina, az, hogy mi nem korlátozás, az nem volt válasz, hiába csinálsz úgy, mintha az lenne.

  A válasz a második mondatod volt, amit viszont most írtál le először.

  Mondjuk, ebből is látszik, hogy az egyenruha és a fegyelem, figyelem nem édestestvérek. :P

 • 2012.08.16 12:14:46zsocsa

  én spec le@om,hogy köpeny vagy uniformis vagy pizsi.. Legyem jó a tantónéni szeressen járni a gyerek. Nekem volt köpeny általánosban egyen mellény gimiben sajátruha föiskolán. Egyik kutya másik eb. Nem ezekre emlékszem vissza.

 • 2012.08.16 16:42:48cz80

  Nagymamám siránkozott épp ezen a kérdésen a napokban. Merthogy akkor a gyerekek nem versenyeznének, hogy kinek drágább meg szebb a ruhája. Nohát, én pár évig hordtam ilyet, és igen, igaza van, akkor nem azon ment a verseny, hogy kinek szebb a ruhája, hanem hogy kinek szebb a köpenye. Nem voltak a gyerekek akkor sem hülyék, ahogy most sem, mindenki tudta, hogy kinek való az ócska köpenye a centrum áruház konfekció osztályáról, és kié van külföldről. Meg hogy kinek milyen a cipője, táskája, ki mit hoz reggelire, stb.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta