SZÜLŐSÉG

Meztelenül a gyerek előtt?

2012. augusztus 12., vasárnap 16:22

Szégyellős lesz-e gyerek, aki sosem látta a szüleit meztelenül? És vajon lesz önbizalma annak, aki meg igen? Meztelenkedés a családban.

stockfresh 1086763 home-alone sizeM

Van egy gyerekkori fura élményem, aminek ott és akkor konkrétan semmi káros hatása nem volt, mégis megmaradt az emlékemben. Körülbelül 7 éves lehettem, amikor apukám a fürdőszobából egyszer csak pucéran, vizesen kiszaladt, mert kint felejtette a törölközőjét. Eléggé zavarba jöttem, vagyis inkább ledermedtem. Ennek egyetlen oka volt, hogy a szüleimet soha életemben nem láttam meztelenül, sem előtte, sem utána. Még ma is ösztönösen elfordítom a fejem, ha az azóta már kissé fesztelenebbé vált anyukám átöltözik előttem, s látom fehérneműben. Talán épp emiatt, a saját gyerekemmel egészen máshogy csináljuk.

Tudom, hogy ez a fajta titkolózás az oka annak, hogy gyerekként nagyon szégyellős voltam. Emlékszem, milyen rossz volt, amikor öltöztünk a tornaóra előtt, én mindenféle trükkös, villám megoldásokat találtam ki, hogy senki ne lásson semmit. Felnőttként sokat fejlődtem, de azért ma sem érzem magam olyan lazának, ha egy fitneszterem öltözőjében kell meztelenül zuhanyozni mások előtt. Pedig tudom, hogy ez teljesen normális dolog.

stockfresh 645449 naked-beautiful-hot-woman-sitting-on-bed-in-co

A férjeméknél nem volt tabu a meztelenség, de persze itt nem a magamutogatást kell érteni, és nem is azt, hogy nem volt intim szféra, hanem azt, hogy nem titkolta senki, milyen a teste. Ő így nem csoda, ha nem feszélyezi magát, sokkal szabadabb e téren. És azt gondolom, nem kell megrögzött naturistának lenni, hogy belássuk, minden ember csupaszon született, s ez a természetes állapotunk, emiatt nem kéne titkolni.

De félreértés nem essék, nem vagyunk meztelenkedősek, nem vagyunk naturisták (nudista strandon sosem voltunk, s bár nincs bajunk ezzel sem, de nem nekünk találták ki), egyszerűen lazán, természetesen viselkedünk egymás előtt. Azt gondolom, ha valaki el tudja fogadni a testét, példát mutathat a gyerekének, hogy szeresse önmagát úgy, ahogy van. Ez az egészséges öntudat egyik fontos része.

Szóval, nálunk ennek szellemében zajlanak a dolgok, s nagyon jól érezzük magunkat. Van, hogy együtt fürdünk, nem bújunk el, ha átöltözünk, s igen, a nagy kánikulában előfordul, hogy csak bugyi van rajtam. Sőt, éjszaka meztelenül szoktam aludni, s előfordul, hogy átjön hozzánk a kisfiam. És hiába már elmúlt hároméves, hiába látott már férfi és női becses szerveket, a kuki szót a saját kukija miatt ismeri, s csak annak megnevezésére használja, a női megfelelőjét nem is ismeri. Sosem foglalkozott azzal, hogy mi az. Egyszerűen neki ez olyan természetes része a testnek, mint a fejem vagy a karom.

Persze azt is tudom, megvan rá az esély, hogy mindez változni fog, hiszen simán el tudom képzelni, hogy egy idő után, amint a szexualitás is a képbe kerül, már zavarni fogja, vagy túlságosan érdeklődővé válik, de mi erre figyelünk, s azonnal vesszük a lapot, ha kell. De az is lehet, hogy ez sosem fog bekövetkezni. Előre nem tudhatjuk.

Mindezeket csak azért írtam le, mert több fórumon találkoztam hasonló témájú kérdésekkel, s sokan csak az egyik véleményt tudják elfogadni, mintha egyetlen igazság lenne a kérdésben. Nyilvánvalóan minden családban más a normális, de azt gondolom, a legfontosabb, hogy legyünk természetesek, következetesek, s figyeljünk a gyerek reakcióira, és beszéljünk vele őszintén arról, amire kíváncsi. Ha a gyerekemet valami zavarja, azt meg nyilvánvalóan el fogja mondani, jelezni tudja felénk (pl.: megváltozik a viselkedése, elfordul, elpirul), hiszen minden másban is ki tudja fejezni akaratát. Mi meg nyilván alkalmazkodunk, tiszteletben tartjuk ezt.

Mit gondolnak erről a szakemberek?

Ranschburg Jenő egyszer így beszélt erről: Én idős ember vagyok, koromból fakadóan, édesanyámat még hálóruhában sem láttam. Így én személy szerint nem pártolom a meztelenkedést. De ha egy családban természetes dolog ez, akkor nincs ezzel semmi baj. Nyilván ha a gyereket zavarja, esetleg felizgatja a látvány, akkor figyelni kell rá.

A szintén klasszikusnak számító dr. Spock is hasonlóan vélekedik erről. A nyolcvanas években megjelent könyvében lapoztam fel az ide vonatkozó részt, melyben az mondja, hogy a viktoriánus korban uralkodó prüdériát felváltó nyitottabb, a testet nem folyton eltakaró viselkedés sokkal egészségesebb. Más szakértőkre hivatkozva úgy véli, hogy mindkét nembeli gyereknek egészséges, ha otthon, a strandon vagy az óvoda fürdőjében meztelenül látják egymást. (Megjegyzés: itt a strand és az óvoda talán annyiban vitatható, hogy egyes szülők szerint nem is elsősorban a szemérmesség, hanem a higiénia miatt jobb fürdőruhát ráadni a gyerekre.). Ő is hangsúlyozza, hogy figyelni kell a gyerekek reakcióit, mivel kb. iskoláskor elején szexuális érdeklődésük kialakulása miatt zavarhatja, s izgathatja őket a meztelen szülők látványa. De ez is változó, kinél jön elő, s kinél nincs nyoma sem ennek.

Önöknél van meztelenkedés?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.13 09:23:55fromdtod

  Annyira borzasztó, hogy annyira kultúrlatlanul beszélgetünk egymással , annyira elfeledve a vitázás, beszélgetés szabályait, hogy már 10 komment után nem a téma, hanem a vita formájába való beleszólás kelti fel érdeklődésemet. Vagyis a téma felkeltette érdeklődésemet, a vita stílusa, viszont a pulzusomat viszi fel. Kérem gondoljatok az egészségemre!
  Én mindenkinek megengedem, hogy elfedve testét nevelje gyermekét. Énnálam a test felfeldve van. Párom is emígyen cselekszik. És eddig lányom is boldognak tűnik. Remélem nem rontom el a nevelését. Nálunk ez a kérdés fel se merült. És azok a legjobb kérdések, amelyek fel sem merülnek, mert azokra a megoldás természetes.

 • 2012.08.13 09:37:42eßemfaßom meg áll

  Aki a Bibliára mint bármivel kapcslatos bizonyitékra hivatkozik, az remélem elfogadja, hogy létezik Erő, ami minden dolgot összeköt, amivel tárgyakart lehet a távolból mozgatni stb... Ezt nem csak könyvben irták meg de többrészes dokumentumfilm is készült róla :)

 • 2012.08.13 09:40:19GMS

  hehehe, most ehhez mit lehet szólni, nálunk még ma is meztelenkedik a családban mindenki mindenki előtt, mégsem vagyunk perverzek, vagy szégyenlősek. nem lehet semmit kulcsra zárni, de mindenki tudja, hogy ha csukva az ajtó, kopogni illik. nem csak úgy benyitni. szerintem ez nevelés kérdése. a szüleimet mind a mai napig láthatom meztelenül, és nem vagyok már mai csirke. nálunk ez sosem volt központi kérdés, így természetes. nekem inkább az fura, ha az anyját se látta soha valaki bugyiban, nemhogy bugyi nélkül.
  a Bibliát meg hagyjuk, mert egyikőtök sem tudja kik tákolták össze, de tuti, hogy sok csúsztatás van benne:))) azt meg, hogy az Ószövetségben mennyi vér folyik, szex és vérfertőzés van, ne részletezzük. tessék egyszer valóban elolvasni nem csak beszélni róla. akár a Képes Katolikus verzióban (ott vannak jó kis képek hozzá), és meg lesztek döbbenve. nekem 10 évesen izgalmasabb volt bármely történelemkönyvnél.:))))

 • 2012.08.13 09:40:36pifpaf

  Az én feleségem egyelőre még nem bírt teljesen kilépni a belénevelt korlátokból, de azt még ő is belátta, hogy az ő dolga is sokkal egyszerűbb lesz, ha a gyerekeknek (két lányunk van) később már nem kell külön még azt is elmondani, hogy hogy néz ki egy fiú ruha nélkül. Házon belül ugyan nem szégyenlős, de a nudira nem jön ki, oda csak én hordom a gyerekeket (a házunktól kb. 12 km-re van az ország egyik legjelentősebb naturista strandja és kempingje). A gyerekek (most 4 és 6 évesek) imádnak meztelenül strandolni, és egy meztelen ember kinézete mindkét nemből minden korosztályból olyan természetes a számukra, mint ahogy reggel felkel a nap. És úgy gondolom, hogy ez így is van rendjén, mert ez az élet része. Most teljesen észrevétlenül beléjük ivódik, és úgy szokják meg az életnek ezt a szeletét, ahogy az valójában kinéz, és nem úgy, ahogy a tévében látszik. Lehet mesterségesen titkolni gyerekek előtt sok mindent, de azt azért tudni kell, hogy mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb. Ha valamilyen őt érdeklő ismeretet vagy információt nem a szülőktől kap meg, akkor azt máshonnan fogja megszerezni, akkor pedig kicsúszik az ellenőrzés lehetősége a szülők kezéből.

 • 2012.08.13 09:41:22csincsilla72

  Vayma, a gyári hibával nincs mit kezdeni.

 • 2012.08.13 09:46:11eßemfaßom meg áll

  @Pángalaktikus-gégepukkasztó

  "De...épeszű ember nem is mutogatja magát direkte a gyereke előtt, mert nem egészséges."

  Miért nem?

  'Egyrészt a szemérem nem egy maradi, idejétmúlt dolog, hanem velünk született, ránk jellemző sajátosság.'

  Ha veledszületett lenne, akkor csecsemőként magad elé huznál valamit. Lópöcsöt velünk születtet. A tanult szokások tankönyvi példája.

  "Másrészt egy fejlődő szexuális érdeklődésnek az ellentétes nemű szülő látványa egészen biztosan nem hasznos."

  De nem is káros. Illetve szvsz a hiánya káros, az asszonyéknál soha nem volt meztelenkedés, ennek köszönhetően már attól kitér a hitéből ha éjjel a fürdőszobából meztelenül jövök be.

 • 2012.08.13 09:58:15vayma

  Hát ezek szerint beteg és gyári hibás vagyok, mert nem szeretek idegeneket meztelenül látni és kerülöm az ilyen helyzeteket.
  A szexuális életemmel meg minden rendben, köszönöm a kérdést. Pont, hogy számomra a meztelenségnek a szexben van helye, meg fürdésnél, nőgyógyásznál stb. Van akinek a nudista strandon is, nekem nem. A konzervatív nem egyenlő a prűdséggel.

  Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy a neveltetésem csak megerősített abban, hogy mit nem szeretnék és szeretek magam körül és azért mert ezt természetes állapotként tárjuk a gyerek elé, még nem biztos, hogy a későbbiekben ezt ő is így gondolja.

 • 2012.08.13 09:58:26pc guru-e vagyok

  Nálunk fel sem merült még ez a kérdés, de lehet, hogy el kell gondolkoznom rajta. Mi, a szülők simán pucérkodunk, pl. nyáron, fürdés után még nem öltözünk fel és meztelenül olvassuk az esitmesét. De a két ovist egyáltalán ne zavarja, tljesen úgy viselkednek, mintha hálóingben lennék. ezt látom, érzem, tudom, mert nyilván észrevenném, ha valami nem tetszene nekik. Én azt vallom, mindenki legyen természetes, de nyilván ebben az is benne van, hogy aki szégyenlős, az ne most akarjon pucérkodni, mert görcsös lesz és az sem tehet jót senkinek.

 • 2012.08.13 10:07:56eßemfaßom meg áll

  @vayma

  "hogy a neveltetésem csak megerősített abban, hogy mit nem szeretnék és szeretek magam körül "

  Honnan gondolod, hogy a neveltetésed csak megerősitett benne, és nem tisztán a neveltetésed az oka?

 • 2012.08.13 10:24:07ezttörölnikéne

  szerintem mindenki csinálja úgy, ahogy jólesik neki. a gyereknek nem attól lesz baja, hogy mennyit meztelenkedtek otthon, hanem attól, hogy a meztelenkedést, vagy a takargatást önazonos, hiteles módon tették-e, vagy görcsösen akarva valamit, amiről úgy tanulta, hogy helyes .mi speciel meztelenkedünk. nem azért, hogy mutogassunk, meg tanítsunk, hanem azért, mert fölösleges tartunk csak azért magunkra venni valamit, hogy a gyerek meg ne lássa... a gyerekeink már nagy kamaszok. ebben az időszakban természetessé válik egy kis szégyenlősség és ezt mi is tiszteletben tartjuk. de az is látszik, hogy a két gyerek is másképpen kezeli ugyanezt a helyzetet. az egyik pl beviszi a pizsamáját a fürdőszobába és mostanában gatyában van a strandon, a másik meg nem...

 • 2012.08.13 10:26:58vayma

  eßemfaßom
  Ezen nem gondolkodtam, nem tudom. Sok mindent (majdnem mindent) máshogy teszek, mint azt láttam. Anyuéknál szeretők jöttek mentek, én 17 évesen ismerkedtem meg a párommal, azóta nem voltam mással és ezt a hűséget másik részről is elvárom. Hozzámenni is csak 12 év után mentem, mert a válás nekem nem alternatíva, ha kimondom az igent az akkor is igen, ha kezét lábát veszti. Elmesélték a szüleim, hogy a szerelem szükségszerűen elmúlik, utána szeretet marad. 15 év után is pillangók repkednek a gyomromba, ha a férjem megcsókol.

  Lehet, hogy egy tudatalatti ellenkezés van bennem az ő életformájukkal szemben és ezért nem járok nudista strandra :)). De hogy miért zavar más meztelensége??? Jó lenne ha valaki kilélekbúvárkodná :).

 • 2012.08.13 10:38:08eßemfaßom meg áll

  vayma
  Akkor megintt oda jutottunk, hogy ez nevelési eredmény nálad, csak a szülők életmodja elleni tiltakozásként ellentétes eredménnyel.


  Egyébként ez szvsz annyira egyértelmü, mit lát a gyerek még akkor is ha otthon pucérkodás van?
  bibliai mesék gyerekekenek - tudás almája után jajjmeztelenekvagyunkpuncieltakarás by Éva
  magyar népmesék - tetszöleges lány eltakarja a "csunyáját"
  diznirajzfilmlányok eltakarják


  és ezek után nem látni, hogy ez netto tanulási folyamat, mit ne mondjak :)

 • 2012.08.13 10:50:35vayma

  eßemfaßom
  Most jól elmélyedtem magamban.
  Akkor sem vetkőzök le pl. napozáshoz vagy medencézéshez, ha itthon vagyok és senki nem lát be a kertbe. Kényelmetlenül érezném magam, nem tartanám odavalónak. Ellenben semmi problémám meztelenül szeretkezni ugyanott a medencében a férjemmel.
  Arra a következtetésre jutottam, hogy nálam a meztelenség szorosan összefonódik a szexszel és mivel nem akarok mással szexelni, ezért nem akarom őket meztelenül sem látni.
  De hogy ez, hogyan jött a neveltetésemből, azt tényleg nem értem.

 • 2012.08.13 11:02:53Mrs. Jackman

  Én apámat nem láttam soha meztelenül, nem is lettem volna rá kiváncsi. anyukámat igen, bemehettem hozzá fürdés közben.

  mondjuk sztem nem szabadna meztelenül aludni a gyerekkel, nem ez egy kicsit túl sok.

 • 2012.08.13 11:11:27eßemfaßom meg áll

  vayma

  Pedig le is irtad. kiskorodban a szülök meztelenkedtek és "Anyuéknál szeretők jöttek mentek" Kisvajma megtanulta, hogy otthon meztelenkedés = szeretőtartás = rossz (utobbit megtanulta a tvből). Nagyvajma nem tart szeretőt, hüséges, nem meztelenkedik otthon se.

 • 2012.08.13 11:13:47Korb3n

  Igazuk van a azoknak, akik a Bibliából konkludálnak. Ha Isten azt akarná, hogy meztelenül járjunk keljünk, meztelenül születnénk (na jó, nem az én leleményem, Oscar Wilde)

 • 2012.08.13 11:14:195perc

  Az még elmegy, hogy emberek a gyűlölet mesekönyvének rendelik alá az életüket, de ahogy ezt másokra is rá akarják kényszeríteni, elég vicces.

  vayma
  "A konzervatív nem egyenlő a prűdséggel. "
  Eddig eljutottunk. Akkor te melyiknek hiszed magad?

 • 2012.08.13 11:17:23eßemfaßom meg áll

  Korb3n

  :)

 • 2012.08.13 11:31:15vayma

  5perc
  Oké, így nem illik kérdést feltenni, hogy azt sugalljuk a másiknak, hogy eleve rossz választ mond :))).
  Konzervatívnak tartom magam az élet szinte minden területén. Számomra a konzervatívizmus a régi, számomra értéket képviselő magatartás (vagy akár bútor) megőrzése.
  A prűd jelentése álszemérmes, kényes, szégyenkező. Nem tartom igaznak őket magamra nézve.
  A vallásról meg azt gondolom, hogy mindenki hisz abban amiben akar. Szégyen nem szégyen, én azért lettem elsőáldozó, mert kíváncsi voltam az ostya ízére. Azóta nem voltam templomban.
  De kétlem, hogy a vallásosság ellenkezne a meztelenséggel vagy bármi összefüggés lenne köztük.

 • 2012.08.13 11:37:53Bumpi

  Én láttam otthon mindenkit meztelenül, sose volt rémült takargatás, és semmi bajom nem lett. A gyerekem is látni fog mindent, feltételezem.

 • 2012.08.13 12:01:02cicmen

  Az a baj, hogy az emberi lélek összetettebb annál minthogy egyértelmű választ lehessen erre adni. Könnyen lehet hogy nem lesz jó hatással a gyerekre a nyílt meztelenkedés. Ugyanúgy hiba lehet ha véletlenül meglátja a szülőt, vagy meglesi, ezért megszégyeníteni megalázni. Véleményem szerint ezt egy természetes, de intim dologként kell kezelni.

 • 2012.08.13 12:23:33Üvege$

  Korb3n:

  +1

 • 2012.08.13 12:49:48agiagiagi

  Alkoholista szülő gyermeke vagy alkoholista lesz, mert az volt a természetes vagy elhatárolja magát a mértéktelen alkoholfogyasztástól mert nem akarja, hogy alkoholista legyen. Így van ez a meztelenkedéssel. Ha negatívan hatott rá az élmény gyerekkorában, akkor küzd ellene, ha természetes volt neki, akkor felnőtt korában is az lesz az irányadó. (szerintem, de mint, hogy miden dologban, ebben is eltér az emberek véleménye egymástól, így el kéne fogadni egymás véleményét)

 • 2012.08.13 13:08:14alte trottel

  Ez is csak egy dick 2012.08.13 07:32:39

  Miért? Te tudsz?
  Ami a németet illeti, majd társalogj öt percet Eike Mosig-Henker barátnőmmel, aki mindössze középiskolában tanítja a német nyelv és irodalom tárgyat, meg fogsz lepődni, hogy mennyire sehol se vagy.
  A többit borítsa a jótékony feledés. Ha valakinek öt évesen annyira fejletlen a kukija mint a te ironiométered most, azt már SZTK-alapon operálják át nővé.

 • 2012.08.13 13:33:42ubu1

  Valaki fentebb hivatkozott a Bibliára, hogy a szerint a szégyenérzet kialakulása milyen természetes dolog. Nos, szintén a Biblia szerint ez a bizonyos "öntudatra ébredés" az áteredő bűn következménye, úgyhogy szerintem egyáltalán nem ennyire egyértelmű a helyzet.

 • 2012.08.13 13:57:54pc guru-e vagyok

  Most nézem csak, azért ez a meztelen pasis kép, inkább túlontúl szexuális töltetű, gyere bébi, .... kategória. A képszerkesztő elég furán asszocializál a témára :D

 • 2012.08.13 14:26:40Rigor_mortis

  vayma, jó is ez a konzervativizmus. Mödansziéban dugni valóban a konzervatív értékek képviselete. Pont olyan képmutató vagy, mint a mo-i konzervativizmus felkent képviselői. Egyébként attól, hogy a szexben nem vagy gátlásos, attól még prűd vagy. A prüdéria nem feltétlenül korlátozódik csak a szexre. Egyébként minek használsz anglicizmust ("pillangók repkednek a gyomromban"), ha nem ismered a jelentését. Ez ugyanis magyarul azt jelenti "összeszorul a gyomrom az idegességtől vagy izgalomtól". Persze bocs, ha rád ilyen hatással van a férjed, nekem inkább a szívem szokta megdobogtatni egy szeretett lény látványa...

 • 2012.08.13 14:55:42vayma

  Másodszor minősítesz. Ítélkezel gondolkodás helyett.

 • 2012.08.13 15:09:46Ready2

  Én csak azt nem értem, hogy miért bunkó itt mindenki...

 • 2012.08.13 15:40:12miértisne

  Szerintem a csórók járnak meztelenül.

 • 2012.08.13 15:45:29Ncsk

  Tengerparton lakunk, itt vegyesen vannak a parton fürdőruhában és meztelenül a felnőttek, kinek hogy esik jól. A kisgyerekek mind pucéran vannak a nagyobbak vegyesen. Senki nem botránkozik meg semmin, minden variációt elfogadnak. Senki nem pedofilozik, senki nem néz rosszallóan a másikra, elvan mindenki békében.

 • 2012.08.13 16:56:43Gábor a Jobbszélső

  hát nálunk a 15 éves fiam sem ijed meg, ha az anyját zuhanyozni látja, sem az Asszonyom, ha a fiamnak épp fogat mosni, vagy pisilni be kell mennie a fürdőbe. Sosem volt ez nálunk tabu, pedig mi sem vagyunk nudistatelepre járók. Szerintem ez így jó. Természetes, de csak azért, mert a legszűkebb családon belül van. (hármunkra vonatkozik)

 • 2012.08.13 17:10:00Gábor a Jobbszélső

  Volt egy szerelmem, aki sosem aludt volna meztelenül. Nem volt baj, ha bementem a fürdőbe, mikor bent volt, de jellemzően nem jött ki bugyi nélkül a fürdőből -kettesben éltünk- ... most belegondolva, ez nekem tulképp tetszett, és izgalmas volt! Egy év után is izgalmas volt megszabadítani a fehérneműjétől, és hasonló izgalmak... Sosem volt ott meztelenül, ezért minden szeretkezés a "kicsomagolás" izgalmával kezdődhetett.
  Mindez tényleg nem kapcsolódhat prűdséghez, mert amúgy semmiféle tabu nem létezett számára, illetve meglepő igényekkel tudott előállni, amivel szinte senki azóta sem.

 • 2012.08.13 17:26:00csincsilla72

  Vayma, előttem már leírták, de egyetértek. Te a meztelenséget egyenlővé teszed a szexuális szabadossággal, ami hülyeség, hiszen ha valóban nudira jártatok, akkor tudnod kell, hogy a naturista strand nem szvingerklub. Ahova 18 alattiakat beengednek, ott semminemű szexuális tevékenység nem megengedett. A meztelenkedés nálad egyenlő a paráznasággal. Ez bizony komoly gond és valóban nevelési hiba, de ehhez a naturizmusnak semmi köze. Hozzáállásod a meztelenséghez sokkal inkább rossz viselkedési mintának tartom, amit sajnos továbbörökítesz.
  Igazad van, ez nem gyári hiba, de nem normális és nem egészséges hozzáállás.

 • 2012.08.13 18:47:34Void Bunkoid

  szerintem a legjobb dolgok egyike közös zuhanyzóban nyíltan, meztelen seggel farpofalebegtetőt - és lehetőleg zöldségeskertszagút - fingani :)

 • 2012.08.13 19:33:34apilusz

  Még a 80-as években bevittem a beteg osztálytársamnak a házit.A barátom az emeleten volt.Beléptem az előszobába,ahol a lépcső is volt,majd az anyukája anyaszült meztelen kilépett az egyik szobájukból.De nem jött zavarba.
  Máskor szintén náluk.Reggel megyek a suliba és bementem a srácért.Épp reggeliztek.Az asztalt körbeülték,apukája a két fiával.Majd jött az anyukája:1 szál bugyi és harisnyanadrág volt rajta,felül semmi.Ekkor 13-14 éves lehetettem.Ismertem őket,tudtam hogy lazák.

 • 2012.08.13 20:47:27Roephy

  Nekem anyukám állandóan meztelenül rohangál a lakásban és idegesít, mert nem vagyok rá kíváncsi. Viszont azt sem tartanám normálisnak, ha még hálóingben sem láttam volna soha. Így felnőttkoromra kicsit gátlásosnak tartom magamat, pl usziban nem szeretek meztelenül zuhanyozni..de azért a barátom előtt egyáltalán nem vagyok szégyellős, vele szoktunk meztelenül mászkálni a lakásban ha ketten vagyunk. A meztelenül alvással meg üléssel meg ilyesmivel viszont én nem értek egyet, nem csak azért, mert én feszélyezőnek érzem, de szerintem nem higiénikus. Ha csak tangában ülök le az ágyra, nekem folyton az jár a fejemben, hogy nadrágban is pont oda ültem, amivel előtte a buszon ültem...max bugyiban szoktam lenni nyáron.

 • 2012.08.13 22:01:49sírjatok

  megint eljutottunk addig, hogy a liberálisok leugatnak mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint ők

 • 2012.08.13 22:08:47pc guru-e vagyok

  @sírjatok: meg a vallásosak, hogy másoknak a Biblia nem más, mint mesekönyv, meg a bigottok, hogy milyen eszement dolog megmutatni a nemi szervünket egy gyereknek, meg a megrögzött tisztaságmániások, akik a meztelenkedésben a higiénia hiányát látják...Ez van, mindenki más, de mégsem:)))

 • 2012.08.13 22:31:44sírjatok

  "meg a vallásosak, hogy másoknak a Biblia nem más, mint mesekönyv,"

  A biblia a RÉGI EMBERI GONDOLKODÁSMÓDRA volt odarakva mint bizonyíték, hogy lám, már x ezer évvel ezelőtt is így gondolták. Kifejezetten teremtésMÍTOSZT ír a posztoló. Senki nem azt írta, hogy ez az ISTENI IGAZSÁG, azt írta, hogy egy MÍTOSZ, ami több ezer éves, és emiatt meglehetősen jól rávilágít őseink gondolkodására.

  De eddig nem jut a csürhe, nem érti, mi is volt az eredeti állítás, mi is a biblia idecitálásának az értelme, csak lehessen vonyítva röhögni, hogy nézmá a hüjéje, a bibliára hivatkozik, pedigazmese.

 • 2012.08.13 22:51:08gerard1999

  Kedves Sirjatok!!!

  "megint eljutottunk addig, hogy a liberálisok leugatnak mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint ők"......

  Szerintem a bonobo majomhoz hasonlították a liberálisokat és "anyukaszexualizálónak" tituláltak mindenkit aki liberális.

  Ezek után megsértődsz mert ez nem tetszik azoknak, akik más véleményen vannak... És szerinted ők a támadók...

  Apropó Biblia:

  Ez a teremtésmitosz az ie:300- isz: 300 közötti időszak mitoszainak összefoglaló műve. Semmi köze afrikához, pláne nem egyéb kérdésekhez. Jól tükrözi az akkori felfogást. Ennyi....

  A BIBLIA NEM ISTENI IGAZSÁG!!!!!!!!!!!!!!!

  HA AZ LENNE NEM ÖLTEK MEG VOLNA NEVÉBEN TÖBB MILLIÓ HUGENOTTÁT, NEM IRTOTTAK VOLNA KI NÉPEKET, NEM PAKTÁLTAK VOLNA LE A NÁCIKKAL, NEM FEDEZNÉK A KISFIÚKAT MEGRONTÓ PAPOKAT, PÜSPÖKÖKET, NEM ÜVÖLTENÉNEK MÁS VALLÁSOK ELLEN.

 • 2012.08.13 22:57:10gerard1999

  Apropó meztelenség.

  Én két éve nudizok. (mondjuk csak külföldön)

  Nem tudtam előtte, hogy ez ennyire felszabadító érzés.
  Nem szarom össze a homokot... Meglepő ugye.
  Nem hiszem, hogy a tenger miattam lenne fertőző... Ez is meglepő.
  Nem áll fell a péniszem, még egy bombanő láttára sem... (aki nem nudizott az nem si érti ezt)
  A gyerekeimnek a testükkel semmi bajuk.
  Ők nem nudiznak, de ezt elfogadjuk.
  Otthon nem meztelenkedünk,. de nem öltözök fel egy törölközőért való kiszaladásért...
  beléphetnek a fürdőbe...

  Lehet hogy liberális anyaszexualiozáló majom vagyok.

  Na megyek kurkászni...

  G.

 • 2012.08.14 00:52:23sírjatok

  "Ez a teremtésmitosz az ie:300- isz: 300 közötti időszak mitoszainak összefoglaló műve. Semmi köze afrikához, pláne nem egyéb kérdésekhez. Jól tükrözi az akkori felfogást. Ennyi...."

  Nem. Hiszem. El. Bazdmeg.

  Pontosan ezt írom én is, és pontosan ezügyben idézték be eredetileg is, amire a csaholó libsikórus leragadt, hogy "höjj de a biblia nem lehet bizonyíték semmire mermese!" De, pontosan bizonyíték az akkori ember gondolkodásmódjára, és pontosan ezt is akarták bizonyítani vele legelőször, mikor felmerült itt.

  És te se látsz tovább annál, hogy "úristen megemlítette a bibliát, előböfögöm az idevágó libsi paneleket", közben pont ugyanazt mondod, amit én, mert annyi eszed már nincs bazmeg, hogy értelmezni is megpróbáld

  szánalom bazmeg, erről beszélek, az ignoráns ugatásról

  "Szerintem a bonobo majomhoz hasonlították a liberálisokat"

  Kik, bazmeg? Egy darab kibaszott troll! Ez neked az öszes nemliberális? Ehhez képest vayne annyit mert mondani, hogy őt zavarja az öncélú meztelenkedés, egyből hárman hülyézték le.

 • 2012.08.14 08:48:08felho01

  mindenkinek a saját dolga már akinek van gyereke hogy mennyit meztelenkedik vagy eltakar folyton mindent. Nem is értem ezen mit tudtok felháborodni. Ahány ház annyi szokás.

 • 2012.08.14 09:28:39pipipapika2

  Szerintem a családi meztelenkedés az esti szertartásos fürdőzéskor elfogadható.Apró jelekből észrevehető amikor egy gyermeket elkezdi zavarni és ezt tiszteletben kell tartani,visszafogni és biztosítani az intimszférát.

 • 2012.08.14 11:11:10Pilar Ternera

  a kommentek feléig jutottam, de már ott is feltűnő volt, hogy egyesek összemossák a dolgokat! a cikk is a CSALÁDON BELÜLI meztelenkedésről írt, a vitának is arról kellene szólnia.
  nekem természetes a családon belüli meztelenség, nem takargatjuk magunkat, gyerek nincs is zavarban. de idegeneket nem akarok meztelenül nézegetni és megjelenni sem szeretnék előttük, ezért nem járunk nudizni sem.
  Biblia erőltetett berángatása sem szerencsés, mert az első emberpár is idegen volt egymásnak először, az én logikám alapján természetes, hogy eltakarták magukat.

  egyébként meg mindenki csinálja úgy, ahogy neki, meg a gyerekének jól esik és pont.

 • 2012.08.15 21:26:13kovirozsa

  Látom, sokan sokféleképpen vélekednek. Szerintem is az a helyes, ha addig, amíg ennek nincs semmiféle jele, addig mehet a meztelenség. Én is tök szégyenlős voltam, sosem láttam a szüleimet pucéran, és ez lehet az oka. Zavarba jöttem, ha mást meztelenül láttam, mert sosem volt alkalmam megtanulni, mit kell olyankor csinálni, ha elém tárul egy mell vagy fenék. És most olyan jó, hogy otthon, persze csak otthon nem kell ilyenen rágdnom, minden természetesen zajlik. Ajánlom másnak is.

 • 2012.08.17 14:25:54Slano

  Nehéz kérdés ez. Előttem meztelenkedtek a szüleim és engem baromira zavart, főleg apám, de néha anyám is. Alig tudtam hova nézzek. Nem vagyok egyébként szégyenlős, lehet pont emiatt. De arra emlékszem, h gyerekkoromban mindig zavart, meg nem is nagyon értem. Nincs itthon senki és most is ruha van rajtam, kényelmetlen lenne nekem egy szál bugyiban.
  Egyébként nekem fura, h a cikkben a 3 éves gyerek még nem kérdezett rá, h mi van, vagy inkább nincs anyu lába közt.

 • 2012.08.21 12:10:35Dekatlon

  mollyqueen: nekem az tünt fel, hogy végig mentegetőzöl: "lát minket néha a gyerek, de a punci szót nem ismeri"
  Miért nem? Vannak testrészeink, azoknak van neve. Van olyan élethelyzet, amikor ezek ruhában vannak, és van, amikor nem.
  Slano: anyunak a lába között nem valami "nincs", hanem valami van, punci. Ez a "valami nincs" megközelítés alapja lehet a péniszirigységnek (hisz, a fiúknak valamijük van, ami a lányoknak nincs), és elég sok más lelki nyavajának. Pl. kisfiúk félelme attól, hogy majd valamikor nekik is levágják. Csak mondom...

 • 2012.08.22 10:41:21kelpieinl

  "A szintén klasszikusnak számító dr. Spock..." Ezt az irot kell kerulni. Nagyon sok csalad eletet tette tonkre es a csecsemokori halalozas ugrasszeru megemelkedeseert felelos. Az egyik leghirhedtebb gyermeknevelesi tanacsado.

  A gyerekek nem hulyek. Meg azok sem, akik lassabban fejlodnek az atlagosnal. Ha nem a szulok vilagositjak fel, akkor majd az oviban vagy a bolvcsiben a tobbiek. Betegnek tartom azt a fajta szegyenloseget, amikor meg az oltozoben is elrejtozik valaki az ugyanolyan nemuek elol. Az egeszseges onkep fejllodesehez hozzatartozik, hogy tisztaban legyunk a minket ero valtozasokkal. Ha ezt nem latjuk masokon, akkor nem az a norma fog kialakulni a szemelyben. A tobbi pedig mar ongerjeszto folyamat, ami a testkep torzulasahoz vezet.
  Persze ez nem csak es kizarolag a csaladtol fugg. Van ismerosom, aki egy nagyon konzervativ csaladban nott fel, ennek ellenere naturista lett. De ellenpeldat is latok: atlagos kereszteny csaladban nott fel, most meg csadorban jar.
  Szerintem a "Peti, Ida es Picuri" cimu konyvet nyugodtan ujra lehetne nyomtatni. :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta