SZÜLŐSÉG

így kémkedjen a gyerek után

2012. augusztus 11., szombat 15:44

Vajon merre jár a gyerek? Kivel levelezik? Milyen oldalakat néz a neten? Miről sms-ezik a haverjaival? És milyen gyorsan vezet? Ön is tudni szeretné?

mobilespy

Arról természetesen lehetne vitát nyitni, hogy normális dolog-e ilyen szinten beleártani magunkat a gyerek dolgába, de úgy látszik, a hasonló alkalmazások fejlesztőit és használóit nem gyötrik erkölcsi aggályok. Jöjjön tehát a bizalmatlan/paranoid szülő eszköztára.

1. Cell Spy

Le kell tölteni az aprócska programot a gyerek mobiljára – nem kell, hogy okostelefon legyen –, innentől kezdve nincs más dolgunk, mint figyelni a monitort, ahol a térképen láthatjuk, merre jár éppen a gyerek (Illetve a mobilja).

2. Phone sheriff

Ha valakinek nem elég, hogy látja, merre jár a gyerek, annak szánták ezt a kis programot, ami további remek lehetőségeket biztosít a szülő számára: Beállíthatunk például kulcsszavakat, és ha ezek előfordulnak sms-ben vagy email-ben, már kapjuk is az értesítést. Emellett letilthatunk telefonszámokat is, amelyeket sem felhívni nem lehet így, sem bejövő hívás nem érkezhet onnan, és természetesen letiltja a számmal történő sms váltást, chatet is.

3.Text Guard/Mobile Spy/Mobistealth

Ha ön még mindig nem teljesen nyugodt, váltson még eggyel feljebb. Ezek az alkalmazások rögzítenek minden kimenő és bejövő hívást, a teljes sms- és más üzenetküldő forgalmat, az emaileket, a böngésző előzményeit, és természetesen a mobilon megjelenített minden képet/videót, szó szerint mindent, ami a gyerek mobilján történik. Önnek pedig nincs más dolga, mint kicsengetni a havi 10-20 dollárt, és máris ülhet le a monitor elé, és élheti a gyerek életét. A programok olyan előzékenyek, hogy az sms-váltásokat például időrendben összefűzik, nehogy a szülőnek kelljen már kitalálnia, mi után  mi következik.

4. SecuraFone

Sokat tud már a gyerekéről, de nem mindent. Tudja például, milyen gyorsan vezet, amikor ön nem ül mellette? Na ugye! Erre a problémára fejlesztették ki a ezt a jó kis alkalmazást, ami nemcsak azt jegyzi meg, mikor milyen gyorsan ment a gyerek, de rögtön figyelmeztetést is küld, ha például kimenne az előre meghatározott földrajzi területről. A többihez hasonlóan itt is hónapokra visszamenően végigböngészhetjük, mikor merre járt a gyerek, bónusz pedig, hogy azt is látjuk, mennyi idő alatt ért át egyik helyről a másikra.

5. FBI Child ID

A paranoid szülőknek. Ezt az alkalmazást kivételesen a szülő telefonjára kell letölteni. Arra szolgál, hogy a gyerekkel kapcsolatos minden fontos adatot (fénykép, kor/magasság/ismertetőjelek/vércsoport stb) egy helyre gyüjtsön, így a szülőnek csak egy gombnyomásba telik elküldeni a rendőrségre a gyerek adatait, ha az véletlenül eltűnne. Az FBI fontosnak tartja közölni, hogy az appba feltöltött adatokat nem gyűjtik, kivéve, ha azokat a szülő egy vészhelyzet miatt továbbítja a hatóságoknak.

Ezek mellett a kitűnő alkalmazások mellett már csak azt kell elérnünk valahogy, hogy a gyerek, aki nálunk harmincszor jobban ért a mobilhoz, az appokhoz és a technológiához, ne jöjjön rá, hogy kémkedünk utána. Hogy a haverja, akinek letiltottuk a számát, ne csörögjön rá "magánszám"-ként. És hogy a gyerek, ha már mi ilyen viccesek vagyunk, ne telepítsen valami hasonlót a mi mobilunkra.

Önök szerint a gyerek után kémkedni oké?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.11 17:26:48lelkisegely

  Ha szeretném tudni, megkérdem. És elmondja... ilyen is van.

 • 2012.08.11 18:01:52odamondó

  ja gyerekként rájön az ember hogy szülei így kémkednek utána valószínű akkor lesz majd szükség az 5ös pontra...

 • 2012.08.11 18:20:53közlekedési bűnöző

  "Ha szeretném tudni, megkérdem. És elmondja... ilyen is van."

  Jó nevelés ide vagy oda, megtörténhet, hogy majd eljön az idő, mikor hazudni fog.
  A serdülőkor ellenőrizhetetlen hatásokkal rendelkezik.
  Egyik előbb, másik később, egyik kisebbet, másik nagyobbat hazudik. Persze a fenti eszközök közül én csak a cell spy-t tenném fel. Elég az.

 • 2012.08.11 18:37:42pc guru-e vagyok

  Valami újságíró anyuka nagyon, de nagyon bízik a saját gyerekében, kár, hogy ezt másba is belesúlykolja... Jól felkészült, hogyan utáltassa meg magát a gyerekével. Van ám olyan is, hogy a gyerek és a szülő barátok, és meri neki elmondani minden búját, bánatát. De hát ez nem minden szülő kiváltsága, ehhez érdemesnek kell lennie erre a posztra.

 • 2012.08.11 18:57:47Katatón Dzsentri

  Ha ilyen eszközökhöz kell nyúlnod - elcseszted.

 • 2012.08.11 19:08:36Fatal Error! System Halted!

  Gerinctelen, féreg szülők nyúlnak ilyenekhez, amit gerinctelen, féreg emberek találtak ki.
  Kívánom, hogy bukjon le az ilyen szülő, hogy majd ha elég nagy lesz a gyerek azt vágja az anyja/apja fejhez: "Csalódtam benned, azt hittem bízol bennem." Szélsőséges esetben a "bárcsak ne lennél az anyám/apám" beszólás jöhet.

  Rég elbasztad, ha ehhez a szarokhoz kell folyamodnod.

  A legjobb az egészben, hogy jó pár éve vannak ilyen csodaalkalmazások, mégsem lehet arról hallani, hogy drámaian csökkent volna pl. a meglógott gyerekek száma.

 • 2012.08.11 19:32:30Parajpuding

  Fatal Error! System Halted!: lefogadom, hogy te egy kis kötsögkölök vagy (na pont az ilyeneknek találták ki ezeket a programokat, bár f*szom se tudja ki aggódik érted). Lehet, hogy tévedek, dehogy nem szülő vagy, a hétszentség. Ne is legyél, ilyen sötétséget ne örökíts tovább.

 • 2012.08.11 20:14:00A fidesz a betegek kiirtására készül

  Parajpuding: pedig jó eséllyel igaza van. Ha a kedves szülő ilyen eszközöket használva felügyeli a kölkét, akkor inkább ne csináljon gyereket!
  Embertelen, hogy zuhan ennek a blognak is a színvonala.
  Régebben érdemes volt olvasni, egész értelmes írások megjelentek itt.
  Mostanság már a velvetet is sikerült alulmúlni időnként. :-(

 • 2012.08.11 20:48:19túrósfaszúkurvaisten

  öld meg még idejében - úgy is csak baj lesz vele

 • 2012.08.11 21:11:35odamondó

  Parajpuding

  valószínű ha itt bárki retardált akkor az te leszel.

 • 2012.08.11 21:44:30Fatal Error! System Halted!

  Parajpuding
  "Gerinctelen, féreg szülők nyúlnak ilyenekhez.
  Rég elbasztad, ha ehhez a szarokhoz kell folyamodnod."

  Szar lehet magadra ismerned.

 • 2012.08.11 21:50:32CsaKaDuma

  Féregség kémkedni a gyerek után, ilyet gerinces ember nem tesz.

 • 2012.08.11 22:00:05Alaister Grand

  Na kérem, ehhez elképesztően pofátlannak és erősen elmebetegnek kell lenni.
  Tudjátok, az a típusú elmebeteg, aki egyszerre fasiszta és komcsi. A menthetetlen fajta.

 • 2012.08.11 22:58:21VV7 Atuska

  a bizalom alapja az ellenőrzés

 • 2012.08.12 00:05:05Pszt!

  Az egy dolog, hogy a mai gyerekeknek a seggét is kinyalják, de minden lépése után kémkedni szerintem is mocsok dolog. A mi gyerekkorunkban nem volt mobil, de még vezetékes telefon sem, mégsem kaptak sikítófrászt a szülők, ha félnapokra eltűntünk. Később, mikor elkezdtünk bulikba, aztán fesztiválokra járni sem tudták még hozzávetőlegesen sem mit csinálunk. Kisgyerekkorunktól azt nevelték belénk, hogy mehetünk bárhová, csak előtte mondjuk meg kb. hol leszünk és kb. mikor érünk haza. Nem faggattak ki sohasem, de beszélgettek velünk a szüleink.

 • 2012.08.12 00:23:04Dan20VT

  Nehogy a gyerek kémkedjen a szülő után ilyen módon... csúnya dolgok derülhetnek ki...

 • 2012.08.12 08:50:41sírjatok

  én egy spárgát kötök a derekára, és akkor nem tud messzire elmenni

 • 2012.08.12 09:51:39svinjahond

  Szerintem ez egy mesterségesen kreált probléma:
  kémkedni bizalmat építeni.
  Mindkét oldalon megvannak a méltányolható érvek.
  A felsorolt módszerek morálisan akár elítélhetőek is lehetnek, de az össznyereség tekintetében néha nem lehet kizárni a használatukat. Furcsa dolog a kamaszkor: egyrészt ott van a szülőtől való leválás teljesen természetes és jogos igénye/vágya, másrészt meg ott van a saját cselekedetekért felelősséget vállalni nem akaró, vagy - fejletlensége folytán - nem tudó "ifjú titán", aki csak szabadságjogait ismervén, annak csorbításaként éli meg a szülői érdeklődés - ÉS KONTROLL(!) - bármilyen formáját. Véleményem az, hogy amíg a szülőnek KÖTELESSÉGEI vannak a gyermekével kapcsolatban, addig bizony (többlet)jogai is vannak! Mondjuk, pl. a 18. születésnapja másnapjától akár "magasból szarhat rá", hogy hol/merre császkál az ifiúr/hölgy, de addig - főleg az eltartottság függvényében - viselje el a "trónörökös", hogy belelátnak az életébe!

 • 2012.08.12 09:52:26svinjahond

  ---> folytatás: A belelátás természetesen nem azonos a TOTÁLIS FELÜGYELETTEL, az nem vezet önálló életvitelre képes felnőtt kialakulásához.
  Tetszik, nem tetszik egy utód vállalása - ha másért nem, de a sok-sok lemondás okán! - mindenképp a jövőbe történő befektetésnek tekinthető a szülő részéről a mai modern társadalmakban is. Melyik ember eléggé hülye/(liberális) ;) annyira, hogy lemondjon a "befektetéséről"?? (Ezzel nem azt mondtam, hogy a szülő TULAJDONA a saját gyereke, hanem csak azt, hogy azért van hozzá némi köze - ha már eddig felnevelte! - hogy ebben a kritikus életszakaszban el ne bukjon a projekt!)
  Sajnos a kortárs csoportok hatása/nyomása jelenti talán a legnagyobb veszélyt az addig kialakított értékrend és/vagy szabályrendszer töretlen fenntartására. Szabályok, értékek pedig kellenek: ez különbözteti meg a civilizált embert az ösztönléti állattól. Szóval, kellenek ezek az eszközök, higyjétek el!

 • 2012.08.12 11:13:39Porta Zorrba

  @svinjahond
  Aki bfektetésnek tekinti a gyereket, inkább ne csináljon.
  Ha te elvárod, hogy egész életedben közel legyen hozzád, kimossa a szennyesed, szórakoztasson, akkor inkább dolgozz. Ezeket a szolgáltatásokat meg lehet venni. A gyereket nem. Amelyiket mégis megveszik ilyen célra, boldogtalan ember lesz.

  Ez a spy cucc jó nagy hülyeség. Minden embernek vannak titkai, a gyereknek is vannak titkai. Amikor hazudik, csak a szülő szempontjából hazudik, a sajátjából egyszerűen csak nem mond el valamit, amihez a szülőnek semmi köze. Azzal pedig, hogy a szülő direkt nekimegy titkoknak, konkrétan tönkremehet a szülő-gyermek kapcsolat egy életre. Kíváncsi lennék a gyermeked fejére, amikor a fejéhez vágsz valamit, amit csak a telefonjából tudhatsz! És mi a gyermeki reakció? Új telefon, telefonzár, az akksi borítója alatt meg egy kabbe felirat. Ennyi.

 • 2012.08.12 11:18:56agregory

  Arról senki nem beszél, hogy egy mai gyereknek a számítógépére, telefonjára, hogyan telepíti a kedves szülő a programot? Fél perc alatt lebukna. 40 múltam, de még én is észrevenném, ha valaki belepiszkál valamelyik rendszerembe. Egy mai kölyök 100x hamarabb rájönne. Annál rosszabb meg nincs is, ha egy gyerek rájön, hogy kémkednek utána, mert nem bíznak benne! Egy dologra van szükség, ezek a xar programok helyett, jó szülő-gyerek kapcsolatra, ami a jó nevelésből következik! Ennyi.

 • 2012.08.12 11:19:39Bambano

  ott kellene kezdeni, hogy vajon törvényesek-e ezek az alkalmazások? szerintem nem.

 • 2012.08.12 11:59:19Pista bá

  ilyen programokat használni elszomorító, a szülő csődjét mutató dolog

 • 2012.08.12 12:17:24svinjahond

  @Porta Zorrba: örülök, hogy egy mondatot sikerült kiragadni a hozzászólásomból!
  Ja, ha már a "befektetés-célú gyerekvállalásnál" tartunk: biztosan az új alaptörvényünk is negatívan áll a kérdéshez, mikor kimondja: (XVI. cikk.) "Nagykorú gyermek kötelessége a rászoruló szülőkről gondoskodni"... Erről ennyit. (Nem vagyok FiDeSz-es.)

 • 2012.08.12 12:24:59svinjahond

  Senki ne telepítsen ilyen "gerinctelen spicli" szoftvereket, aztán majd a gyereke koporsója mellett lépdelve a halk zeneszó mellett, a könnyeit törölgetve érezzen feloldozást a saját lelki gyötrelmei alól, miszerint: "igaz, hogy meghalt a fiam, de legalább a magánszférája mindvégig sértetlen maradt!" :) :) :)
  Inkább szomorodjon el az a gyerek, de maradjon életben! Szerintem. Aztán, ha majd VALÓBAN átlépte a felnőttség határát, be fogja látni, hogy elsősorban az ő biztonságát védték ezek az eszközök.

 • 2012.08.12 12:54:16Porta Zorrba

  @svinjahond
  Ha te a gyermeked életét ilyen szoftverrel tudod csak megvédeni, most dobd le Taigetoszról, mindenkinek könnyebb lesz. ;)

  Gyermeked megkérdezném annak 40 éves korában, mit gondol az öregről... Bár a hozzászólásaid alapján ennek létezésében is bizonytalan vagyok, ;)

 • 2012.08.12 14:57:11Bambano

  svinjahond: jaja, ezek a spicliszoftverek egyben tökéletes testőrök is... vagy mégsem?

 • 2012.08.12 15:19:40svinjahond

  @Bambano: dehogy testőrök. Sose állítanék ilyet. Mindössze segítenek a szülőknek, ha "beüt a szar" legalább támpontot adnak merre lehet elindulni, ha esetleg mégis szükség lenne "az önző szülő" segítségére. Azért lényegi különbség van aközött, hogy "ezekkel és ezekkel az emberkékkel lógott az eltűnése előtti elmúlt 24 órában, itt és itt" vagy: "gőzöm sincs biztos úr, a gyerekem nagyfokú önállóságot élvez és nem szokta közölni kikkel, hol és mit csinál, de Önök most azonnal találják meg nekem!" Szerintem, akár egy mentőakció sikere, de akár emberélet is múlhat azon, hogy rendelkezésre állnak-e információk! Így gondoltam. Persze lehet azon szalon-moralizálni, hogy "ó, jaj szegénykém kis pitiáner magántitkait fürkészi a gonosz, gyöpös, önző szülő..."
  Azt kell belátni, hogy ez egy LEHETŐSÉG. Önmagában nézve nem JÓ, vagy nem ROSSZ. Azzal válik jóvá illetve rosszá, ahogy alkalmazzák. Szerintem. Én nem riadnék vissza az alkalmazásától. ;)

 • 2012.08.12 15:31:54svinjahond

  @Porta Zorrba: szedjük sorba!
  1. attól, hogy személyeskedsz még nem lesz igazad.
  2. Nekem már most könnyebb a világ, gondolom, Te már ledobtad a tiedet arról a meredek görög hegyről. (Talán rájöttél, hogy nem is Te csináltad, hanem a felső szomszédod, helyetted.) Erről ennyit.
  3. Nem a Te dolgod, hogy másnak (pl. nekem) van-e gyerekem, Attól, ha Neked van még nem te vagy az egyedüli abszolút igazság letéteményese! (Ahogy én se tartom annak magam.)
  4. Te kiszedtél egy mondatot a hozzászólásombaól és arra gyógyultál rá. Kedvesen megkérdezhettelek volna, hogy vajon szövegértésből fel vagy-é mentve, mert akkor legközelebb leszállítom a mondandómat a képességeidhez, de nem írtam ilyet. Feltételeztem, hogy itt esetleg ÉRVEKET is lehet ütköztetni, nem pedig csak személyeskedő tanácsokkkal (Taigetosz...) oltogatni a másikat.

 • 2012.08.12 15:34:15svinjahond

  ÉS VÉGÜL A TÉMÁHOZ: szakadjatok már le végre erről a szánalmas "vélelmezett magántitoksértés" kérdéséről, mikor itt elsősorban biztonsági kérdésként értelmezendő problémakör áll elő. Eddig a szülők kezében KONKRÉTAN SEMMI ESZKÖZ nem volt, hogy a eltartására szoruló kiskorú/ fiatalkorú személyről annak elmondásán túl információt szerezzen. Ébredjetek már fel! A szülő nem az ÁVH! Érteném a felzúdulásotokat, ha valamely párt, ifjúsági szervezet, hatóság, vagy bármely állami cég KÖTELEZNÉ az összes szülőt a gyermekeivel kapcsolatban ilyesféle adatszolgáltatásra.

 • 2012.08.12 16:06:37Fésüs Kelekótya

  Nálunk az egész család Google Maps-et használ. Azon belül pedig a Latitude szolgáltatást. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy merre jár a másik, akkor csak ránézünk a térképre. Nincs egymás előtt titkolni valónk

 • 2012.08.12 22:12:23közlekedési bűnöző

  Porta zorba:

  "Gyermeked megkérdezném annak 40 éves korában, mit gondol az öregről... Bár a hozzászólásaid alapján ennek létezésében is bizonytalan vagyok, ;)"

  Én csak közeledek a 40-hez, de apámról csak jót tudok mondani,
  pedig kémkedett utánam.

  Pl.: mikor elkéredzkedtem az öregapámhoz a szomszéd faluba (bringával), akkor azt mondta: OK, de a nagy kereszteződésben leszállsz és áttolod a bringát. Persze áttekertem. Aztán hazaérve kaptam egy taslit.

  Ez a tasli 10 év múlva - mikor fősulis voltam 200 km-re otthontól (tehát valószínűleg kontroll nélkül) - azért még mindig eszembe jutott, mikor valami necces (apámnak vélhetően nem tetsző) dolgot csináltam...

  Ennyit a kémkedés hasznáról meg a nevelésről.

 • 2012.08.13 12:20:06Almandin

  Svinjahond:

  Eddig is volt lehetőség kémkedésre (levelezés, napló elolvasása, leskelődés, szomszédok, ismerősök beszervezése, hogy jelentsenek, stb...). A mai technika csak kibővítette a lehetőségeket. Mindenesetre én rossz véleménnyel vagyok az ilyen kémkedésről. Valóban veszélyes a mai világ, de ezt nem helyes csinálni.A szülő-gyerek kapcsolatot végleg tönkreteheti.
  Ez ilyen "Nagy Testvér figyel" érzés. Arról nem is beszélve, hogy az, ha valaki azt figyeli, milyen gyorsan vezet a gyereke, az arra utal, hogy már nagykorú gyereket figyel. Ha valaki otthon marad felnőttként, még 30 évesen is figyelheti egy-egy elmebeteg szülő.
  A fenti alkalmazások amúgy jól jöhetnek egy 10 év alatti gyereket nevelő számára, mert egy kisgyereket eleve jobban kell még kontrollálni. De később csak baj lehet belőle. Ezekért az újításokért a zsarnok hajlamú szülők fognak rajongani, akik képtelenek a csemetéjük felnőtté válását elfogadni, mert legszívesebben haláláig basáskodnának felette.

 • 2012.08.13 13:59:59ubu1

  Szerencsére legalább az itt kommentelők körében világosan látszik, hogy mennyire veszélyes az ilyen cuccok használata. Sokszorosan üthet vissza a bizalmatlanság. És az eltartásra való rászorulás nem érv az ilyen kontroll mellett, mert az az idő múlásával lassan megfordul. A bizalmatlanság viszont ettől nem fog.

 • 2012.08.13 14:09:28ubu1

  Bár egyáltalán nem támogatom ezt a kémkedés dolgot, esetleg kompromisszum lehetne a két véglet között valami olyasmi technikai megoldás, ami mindkét fél számára biztonságot ad. Régen például egy nagy (elsősorban panel) házban szokás volt nyaralás idejére kulcsot adni a házmesternek a lakáshoz, hogy ha mondjuk csőtörés van, ne kelljen szétverni az ajtót. De ez lezárt borítékban volt, és rendszerint a lakó a nyaralás végeztével bontatlanul kapta vissza. Szerverek adminisztrátorai jelszavait ma is zárt borítékban őrzik széfek mélyén baj esetére egyes helyeken. Itt is valami ilyesmi kellene: loggolunk, de azt csak akkor vesszük elő, ha tényleg baj van. És a "baj"-ra objektív mérce kell.

 • 2012.08.13 14:13:32ubu1

  @svinjahond: Igen, adott esetben múlhat emberélet és egy mentőakció sikere egy ilyen megoldáson. De mit csinálsz, ha a rendőrrel nem a gyerek eltűnése, hanem valamilyen illegális cselekedete miatt kell beszélgetni? Gondoljunk a 14 év körüli (már büntethető de még eltartást igénylő) korosztályra, ahol az ilyen programok használata talán a leginkább magyarázható egyesek szerint. Feldobod a saját gyerekedet és bizonyítékot szolgáltatsz ellene a hatóságoknak? Vajon megoldják-e ezek a kémprogramok, hogy szükség esetén minden mentett adat "véletlenül" elvesszen?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta