SZÜLŐSÉG

Down-szindrómás gyerekkel reklámoznak fürdőruhát

2012. augusztus 1., szerda 12:36

Egy tíz hónapos, Down-szindrómás kislány,  Valentina Guerrero a spanyol fürdőruhamárka, a Dolores Cortés új reklámarca – írta az Essentialkids. Szinte hihetetlen, de ő az első Down-kóros, aki egy nagy divattervező cég fő reklámarcaként szerepel a cég amerikai katalógusában.

down1

A Down-kór becsült előfordulási valószínűsége az élve született csecsemők között 1000–1100 születésből egyre tehető, mégis a hirdetők, a tévéreklámok világszerte lassan reagálnak csak – éppúgy, ahogyan az etnikai sokszínűségre – a Down-kórra. Ez úgy tűnik, kezd megváltozni: a Glee – Sztárok leszünk című tévésorozatban is feltűnik egy Down-kóros szereplő, Betty – akit a Down-kóros Lauren Potter alakít –, aki a sorozat állandó karaktere.

De itt van például Taya Kenny, akit több gyermek-modellügynökségnél is bejegyezték, miután édesanyját rábeszélték rokonai, hogy küldje el a fotóit. A fotók iránt nagy kereslet mutatkozott a különféle gyermekgondozási márkáktól, például a Mothercare and Early Learning Centre-től. "Taya hihetetlenül fotogén, kedves és mosolygós kisgyerek, aki egyszerűen ragyog a fotókon" – mondta Alysia Lewis az angliai modellügynökség, az Urban Angels tulajdonosa, miután a Tayaról készült fotók bekerültek az ügynökség portfóliói közé.

down2

Üzletláncok is beléptek a Down-kóros modelleket felvonultatók sorába. A hat éves Ryan Langston az amerikai Target and Nordstorm katalógusában szerepel. "Ez nem egy különleges ruhák különleges embereknek katalógus. Nincs semmiféle mögöttes tartalma, mint például: 'Nagyon büszkék vagyunk, hogy az eheti reklámunkban egy Down-kóros is szerepel', nem kellett semmiféle 'Nem vagyunk angyalok' feliratos pólót felvennie. Egyszóval nem csináltak üzletet az egészből. Ez tetszik nekem" – mesélte a kisfiú édesapja blogjában. Vagyis: nem akartak semmi újat mondani a kampánnyal.

Valentina Guerrero előtt állítólag fényes modellkarrier áll: "A Down-kóros emberek egyszerűen csodálatosak és megérdemlik ugyanazokat a lehetőségeket, mint mások" – mondta Dolores Cortés egy nyilatkozatában. "Le vagyok nyűgözve, hogy Valentina nekünk modellkedik."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.01 13:10:21marguerite.c

  korrekt és jobb hangulatú volna, ha - ahogy a tegben is -, a cikk szövegében is a down-szindróma kifejezést használnátok, a pontatlan és avult kór helyett.

 • 2012.08.01 14:59:16Reckl_Amál

  Egy szép kislánnyal reklámoznak valamit. Ez ám a hír!

 • 2012.08.01 19:14:49pc guru-e vagyok

  Na, most akkor éreztetjük, hogy ő mennyivel másabb, vagy sem?

 • 2012.08.02 10:56:37csib

  Szerintem az egésznek semmi köze a toleranciához, ez üzlet. Mégis kit érdekelne ez a fürdőruhakatalógus, ha átlagos cuki babákkal lenne tele? Ki beszélne róla? Írna róla az Index? Gondolom kisebb gázsit kért a kislány, mint a Suri Cruise. A Downos kislány eszköz, és nem szép dolog így kihasználni a másságát.
  Amúgy tényleg aranyos, ennyi idősen még nagyon aranyosak, aztán már később annyira nem - talán ezért hiányoznak a plakátokról, nem az előítéletek meg a tolerancia hiánya miatt.

 • 2012.08.02 12:24:51andrabian

  De igen, éreztetjük, PC- kém, csak pozítiv értelemben, de úgy látszik, nem veled.

 • 2012.08.02 12:27:35andrabian

  Igazad van, Csib, most, hogy írt róla a zindex, és te is megkommentezted, máris tömött sorok kígyóznak a DC üzletei előtt (Magyarországon hol is? West-end? Mammut? Váci utca) és mindenki downos fürdőruhát akar a gyerekének. Ez a marketing hatalma!

 • 2012.08.05 10:35:02badabum

  Hát lehet hogy az anyjának szép meg minden....de szerintem nem az.
  Miért jó hogy egy beteg kölökkel reklámoznak valamit?

 • 2014.02.27 13:16:28Edyedy

  badabum ne adja az ég, hogy egyszer te is egy beteg gyerek édesanyja/édesapja legyél!

  Gyönyörű kislány és pont!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta