SZÜLŐSÉG

Ez kell az apáknak? Szavazzanak!

2012. július 25., szerda 10:48

Vajon ki segít a férfiaknak apává válni? Szükségük van segítségre? És ha igen, tényleg képes segíteni rajtuk egy felnőtteknek szóló bilikönyv bonyolultságát hordozó, cukin illusztrált füzetke? Apákat kértünk meg rá, hogy véleményezzék a kiadványt.

Fotó: Szűcs Édua / apafuzet.hu

A klasszikus Szűcs Édua rajzokkal illusztrált kiadvány nem  bonyolítja túl a dolgot, mintha egy felnőtteknek szóló bilikönyvet, vagy a felnőtt férfiakra lefordított Kaki-ügyet lapozganánk. A kiadványt végiglapozva nagyon röhögtünk, hogy majd éppen ez fogja megváltani a világot. Aztán elbizonytalanodtunk, és arra kértünk egy csapat apát, nézze meg, és véleményezze az APA-füzetet, hiszen mégiscsak ők alkotják a célcsoportot. Jöjjenek hát az apai vélemények:

"Nekem nem volt benne sok újdonság, bár mi elég normálisan működő családokból jöttünk. Én találtam benne olyat, amivel nem értek egyet, ennek ellenére hasznosnak tartom, szerintem sok embernek segíthet. Hogy bárgyú-e? Ha ez alatt azt értjük, hogy olyan információkat tartalmaz, amiket egy közepesen értelmes, művelt és együttérző ember egyébként is tud, akkor de, viszont tapasztalatom szerint az emberek nagyobbik része nem ilyen, ergo nekik pont így hasznos." (Attila, 2 gyerek)

"Én sok tekintetben nem feltétlenül értek egyet ezekkel a megállapításokkal, vagy inkább úgy mondanám, hogy nálunk egészen máshol voltak, vannak a hangsúlyok, máshol látom a kritikus pontokat, így tartalmilag nekem nem sok követnivalót tartalmaz. Hogy másoknak? Fogalmam sincs..." (Péter, 1 gyerek)

"Nekem semmi bajom sincs a szöveggel és a tanácsokkal, legfeljebb az, hogy túl általános, józan paraszti ésszel és némi érzelmi intelligenciával meg minimális empátiával ezekre magától is rájön az ember, aki meg nem, az eleve nem fog egy ilyen füzetet a kezébe venni, elolvasni meg pláne, szóval ez olyan nesze semmi, fogd meg jól dolog." (Gábor, 1 gyerek)

"Én nem vagyok kritikus, mert nem magamból indulok ki egy ilyen füzet láttán. Szerintem sokan vannak, akinek újdonságokat, elgondolkodtató dolgokat tartalmaz. Sokkal inkább kérdés, hogy nekik ez a megjelenítés, az ilyen jellegű kommunikáció sikeres-e. Ezt sajnos nem hiszem. Sokkal egyszerűbben kell ezt elmagyarázni, sokkal több vicces kép kell, vagy vicces rész, hogy legyen, ami az érdeklődést fenntartja. Így nem azoknak íródott a könyvecske, akik tanulhatnának belőle." (András, 2 gyerek)

"Végiglapoztam, nem sok újdonság volt benne... de ártani nem árt." (Tamás, 2 gyerek)

Fotó: Szűcs Édua / apafuzet.hu

A 22 oldalas, viccesen illusztrált kiadványt kiadó Három Királyfi, Három Királylány mozgalom célja, hogy a társadalom családbarátabb legyen, a gyermekvállalás könnyebbé és mindenki számára örömtelibbé váljon, és a megálmodott, vágyott gyermekek megszülethessenek Magyarországon. A kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy bár egy nő átlagosan 2,1 gyermeket tervez, ehhez képest a tényleges gyermekszám mindössze 1,25.

Az APA-füzet aranyosan, ám nagyon leegyszerűsítve, kicsit túlságosan édibédin próbál segíteni abban, hogy az apa megtalálja a helyét a saját családjában. A cél az lenne, hogy ne csak a pénzkereső családfenntartót, esetleg a szigort jelentse a gyermekének, hanem kialakuljon egy olyan modell, ahol a gyermeknevelés közös feladat, így adva nagyobb esélyt több gyermek vállalására.

Fotó: Szűcs Édua / apafuzet.hu

A nemes céllal egyetértünk, de az általunk megkérdezett apák túl általánosnak és rövidnek tartották a kiadványt. Viszont kiemelték, hogy egyetértenek azzal, nagyon fontos lenne, hogy senki ne várjon el a gyermeke apjától olyan apaszerepet, ami számára idegen lehet, mert ezzel csak elüldözik az egész helyzettől. Mert nekünk, anyáknak sem árt tudni, hogy a férfiakban is vannak félelmek és kérdések, amik feldolgozásával az egész család jobban működik majd, ám megállapíthatjuk, ezen cél eléréséhez az APA-füzet sajnos nem sokkal visz közelebb.

Lapozzák végig a kiadványt, és szavazzanak! Ha férfiak, önöknek jól jönne/jött volna egy ilyen kiadvány? Ha nők, rávilágított új szempontokra? Hasznos lenne/lett volna?

Hasznos-e az Apa-füzet?

 • 215
  Férfi vagyok, nekem tetszik
 • 127
  Férfi vagyok, nekem nem, de másoknak jól jöhet
 • 129
  Férfi vagyok, ez így értelmetlen
 • 149
  Nő vagyok, nekem tetszik
 • 80
  Nő vagyok, nekem nem, de másoknak jól jöhet
 • 107
  Nő vagyok, ez így értelmetlen

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.25 12:13:14Csipyke

  Igazán felvehetne a dívány valami normális szerkesztőt, ennek hiányában egy helyesírásellenőrző programot...

 • 2012.07.25 13:07:31panka

  Nem jó célcsoportnak mutatták meg a füzetet. Ez nem a gyakorló apáknak szól, hanem azoknak, akik még csak most várják a gyereket. És azoknak hasznos. Ha mondjuk az én férjem ezt egyszer átlapozta volna, akkor nem döbbentünk volna meg mind a ketten azon, hogy mennyire letaglózta őt a gyerek születésekor a hirtelen rázuhant felelősség. Mert felkészültünk volna rá, és tudtuk volna, hogy ez természetes. Érdekes, a kismamáknak ennél klasszisokkal bárgyúbb, idegesítőbb és idiótább kiadványok vannak, magazinok, meg minden, a csapból is az folyik, azon mégse döbben meg senki. Ezt pedig szerintem nyomják csak az apák kezébe, mondjuk a 20. hetes ultrahangon, akkor már elég közeli és valós a "veszély", hogy apává válnak, át fogják lapozni, a legfontosabbra felkészít.

 • 2012.07.25 15:19:16KevinMulder

  Az a tanács kimarad: hogy ha a gyerek leesik az ágyról és bőg, akkor minden ok. Amelyik bőg, annak nagy baja nincs. Ha viszont a puffanást csend követi, akkor azonnal mentő ...

 • 2012.07.25 15:41:57RAMBO

  Hááát, talán segíthet valamicskét.
  De azért forradalmat ne várjunk ettől a kiadványtól.

 • 2012.07.25 17:15:28Bambano

  felteszi a kérdést: várandósak-e az apák is? Hurrá, most már tudom, hogy a sörhasam az igazából terhességi maradvány...

 • 2012.07.25 18:43:51rejtjel

  Nem hülyeség, függetlenül a tartalomtól. Az anyukákat ezerféle kiadvány, újság várja mind a várandósság alatt, mind a szülés után, míg az apukákat (a Szily-könyvek kivételével persze) semmi. Nagyon jó, ha ők is kapnak valamit, amiből tájékozódhatnak, és mert érezhetik, rájuk is szükség van, ennek az egésznek ők is a szereplői.

 • 2012.07.26 00:47:35kapuka

  Amikor az első gyerkőccel voltam terhes, a védőnőnk adott a férjemnek egy "Férfi apaszerepben" c. füzetet, az elég jó volt. Igaz, nem voltak benne ilyen "édibédi" rajzocskák. Sőt, a mi védőnőnk beszélgetett a férjemmel is, mondott neki pár dolgot a várandósság elején (elkísért az első tanácsadásra, és a védőnő behívta Őt is), aztán amikor hazajöttünk a kórházból, megtanította füröszteni, meg hogy hogyan fogja, ez nagyon sokat jelentett a férjemnek.

  Mondjuk ritka jó védőnőnk van, az tuti!

 • 2012.07.26 08:38:45Laomi

  Nálunk Apukának tetszett a kis füzet:)Sőt, nagyon örült neki, hogy végre valami csak neki, csak róla szól.
  Nekem egy dolog nem tetszett benne: az a rész, ami arról szól, hogy nem vagy rossz apuka, mert nem pelenkázol...nem bántam volna, ha inkább motiválják az apucikat:)

 • 2012.07.26 13:33:49teach me

  Azért az indexes Szili Kitolás című könyve is ott van a szeren. Bár én nőként jobban bújtam, mint a férjem...

 • 2012.07.26 16:28:41alte trottel

  Édua még mindig zseniális.

  A füzetke?
  Sok okos és új dolog van benne. Csak ami új az nem okos, ami okos az nem új.
  (Attól még biztos vannak, akiknek hasznos, elvégre a bányabékának a vakond is Csomolungma.)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta