Ez kell az apáknak? Szavazzanak!

Vajon ki segít a férfiaknak apává válni? Szükségük van segítségre? És ha igen, tényleg képes segíteni rajtuk egy felnőtteknek szóló bilikönyv bonyolultságát hordozó, cukin illusztrált füzetke? Apákat kértünk meg rá, hogy véleményezzék a kiadványt.

Szűcs Édua / apafuzet.hu

A klasszikus Szűcs Édua rajzokkal illusztrált kiadvány nem  bonyolítja túl a dolgot, mintha egy felnőtteknek szóló bilikönyvet, vagy a felnőtt férfiakra lefordított Kaki-ügyet lapozganánk. A kiadványt végiglapozva nagyon röhögtünk, hogy majd éppen ez fogja megváltani a világot. Aztán elbizonytalanodtunk, és arra kértünk egy csapat apát, nézze meg, és véleményezze az APA-füzetet, hiszen mégiscsak ők alkotják a célcsoportot. Jöjjenek hát az apai vélemények:

"Nekem nem volt benne sok újdonság, bár mi elég normálisan működő családokból jöttünk. Én találtam benne olyat, amivel nem értek egyet, ennek ellenére hasznosnak tartom, szerintem sok embernek segíthet. Hogy bárgyú-e? Ha ez alatt azt értjük, hogy olyan információkat tartalmaz, amiket egy közepesen értelmes, művelt és együttérző ember egyébként is tud, akkor de, viszont tapasztalatom szerint az emberek nagyobbik része nem ilyen, ergo nekik pont így hasznos." (Attila, 2 gyerek)

"Én sok tekintetben nem feltétlenül értek egyet ezekkel a megállapításokkal, vagy inkább úgy mondanám, hogy nálunk egészen máshol voltak, vannak a hangsúlyok, máshol látom a kritikus pontokat, így tartalmilag nekem nem sok követnivalót tartalmaz. Hogy másoknak? Fogalmam sincs..." (Péter, 1 gyerek)

"Nekem semmi bajom sincs a szöveggel és a tanácsokkal, legfeljebb az, hogy túl általános, józan paraszti ésszel és némi érzelmi intelligenciával meg minimális empátiával ezekre magától is rájön az ember, aki meg nem, az eleve nem fog egy ilyen füzetet a kezébe venni, elolvasni meg pláne, szóval ez olyan nesze semmi, fogd meg jól dolog." (Gábor, 1 gyerek)

"Én nem vagyok kritikus, mert nem magamból indulok ki egy ilyen füzet láttán. Szerintem sokan vannak, akinek újdonságokat, elgondolkodtató dolgokat tartalmaz. Sokkal inkább kérdés, hogy nekik ez a megjelenítés, az ilyen jellegű kommunikáció sikeres-e. Ezt sajnos nem hiszem. Sokkal egyszerűbben kell ezt elmagyarázni, sokkal több vicces kép kell, vagy vicces rész, hogy legyen, ami az érdeklődést fenntartja. Így nem azoknak íródott a könyvecske, akik tanulhatnának belőle." (András, 2 gyerek)

"Végiglapoztam, nem sok újdonság volt benne... de ártani nem árt." (Tamás, 2 gyerek)

Szűcs Édua / apafuzet.hu

A 22 oldalas, viccesen illusztrált kiadványt kiadó Három Királyfi, Három Királylány mozgalom célja, hogy a társadalom családbarátabb legyen, a gyermekvállalás könnyebbé és mindenki számára örömtelibbé váljon, és a megálmodott, vágyott gyermekek megszülethessenek Magyarországon. A kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy bár egy nő átlagosan 2,1 gyermeket tervez, ehhez képest a tényleges gyermekszám mindössze 1,25.

Az APA-füzet aranyosan, ám nagyon leegyszerűsítve, kicsit túlságosan édibédin próbál segíteni abban, hogy az apa megtalálja a helyét a saját családjában. A cél az lenne, hogy ne csak a pénzkereső családfenntartót, esetleg a szigort jelentse a gyermekének, hanem kialakuljon egy olyan modell, ahol a gyermeknevelés közös feladat, így adva nagyobb esélyt több gyermek vállalására.

Szűcs Édua / apafuzet.hu

A nemes céllal egyetértünk, de az általunk megkérdezett apák túl általánosnak és rövidnek tartották a kiadványt. Viszont kiemelték, hogy egyetértenek azzal, nagyon fontos lenne, hogy senki ne várjon el a gyermeke apjától olyan apaszerepet, ami számára idegen lehet, mert ezzel csak elüldözik az egész helyzettől. Mert nekünk, anyáknak sem árt tudni, hogy a férfiakban is vannak félelmek és kérdések, amik feldolgozásával az egész család jobban működik majd, ám megállapíthatjuk, ezen cél eléréséhez az APA-füzet sajnos nem sokkal visz közelebb.

Lapozzák végig a kiadványt, és szavazzanak! Ha férfiak, önöknek jól jönne/jött volna egy ilyen kiadvány? Ha nők, rávilágított új szempontokra? Hasznos lenne/lett volna?

Hasznos-e az Apa-füzet?

Oszd meg másokkal is!
Mustra