SZÜLŐSÉG

Milyen a jó gyerekszoba?

2012. július 17., kedd 10:40

A gyerekszoba berendezésére kevesen fordítanak óriási gondot, pedig az a szoba tölti be a legtöbb szerepet egyszerre. A szemrevaló, ám funkciónális berendezésben kinek-kinek vérmérséklete szerint segíthez a feng shui és/vagy a józan ész.

stockfresh 521417 baby-playing-at-home sizeM

A lakás talán legfontosabb tere a gyermekek számára a gyermekszoba, amely a kicsik birodalmaként funkcionál. (Jó esetben) itt alszanak, majd idővel már játszanak és tanulnak is benne. Nem vagyok híve az ezotériának, de egyszer kicsit utánaolvastam a gyerekszobai feng shuinak, amelynél azt tapasztaltam, hogy néhány dolgot leszámítva lényegében teljesen evidens, józan paraszti észérveket sorakoztat fel, így végső soron a mostani poszt címe lehetne akár Feng shui a gyerekszobában is. A harmonikus fejlődés biztosításához jó, ha néhány szobarendezési alapelvet figyelembe veszünk.

tk3s 11670004

Szép, praktikus, ötletes gyerekszobákat számos lakber blogon találhattok, itt dekorációs ötleteket, itt meg elképesztően jópofa bútorokat láttok, vastag pénztárcájúak és ügyes kezűek előnyben.

Elrendezés

A gyerekszoba sok-sok történetnek ad színteret: egyszer a nyugodt elalvás, másszor a hangos nevetéssel teli játék központja. A különféle helyzetek előfordulása miatt fontos, hogy a szobát megfelelően rendezzük be, s ehhez nem elég, ha a bútorok szimplán szépek, ennél több dologra kell ügyelni.

A szoba tájolása fontos, nem jó, ha túl hangos, szmogos utcára néz, s az sem ideális, ha napközben erősen betűz a nap, és forró katlanná válik a szoba. Legyen világos, amit a fal és a bútorok színének kiválasztásával tudunk fokozni. Szem előtt kell tartani, hogy abban a helyiségben a gyermek zavartalanul, önfeledten tudjon (majd) játszani és aludni. Ezt szolgálja egy jól záródó ajtó, amelynek nem jó, ha van üvegberakása, mivel a gyermek állandóan megfigyelve érezheti magát, illetve az esti fektetés után a lakás más részéről könnyen beszűrődik a fény. Ha a szoba túl kicsi, hangultos fényekkel és kellemes színhatásokkal lehet igazi kuckóssá varázsolni.

stockfresh 755718 blue-childrens-bedroom sizeM

Figyelembe kell venni, hogy a túlzottan erős árnyalatok mellett este a gyermek nehezebben térhet nyugovóra. A szobát osszuk két félre: a játszó rész legyen színes, a nyugalmi zóna pedig lágy és kevésbé játékos színű. A túlzottan aktív gyermekeknél hanyagolni kell a vörös árnyalatok használatát, s inkább a zöld, a sárga és a világoskék pasztell árnyalatait kell előnyben részesíteni. A falra festett állatok nemcsak, hogy a hangulatot fokozzák, de a beszédtanulásban is inspirálólag hathatnak. Aki pedig hisz ilyesmiben, falakon kerülje a horizontális vonalakat a gyermek fejmagasságában, mivel ezek – most következik egy kis feng shui - korlátozzák a gyermek horizontját és akadályozzák a kibontakozási képességét.

Bútorok

Könnyű vonalú, világos és biztonságos bútorokkal érdemes berendezni a legkisebbek szobáját. A feng shui szerint nem szabad öreg vagy antik bútorokat használni, hiszen ezek nagy múltat hordoznak magukban, s korlátozzák az ifjak fejlődését, de az ezotériában hívők jó, ha tudják, hogy a beépített szekrény, az emeletes ágy és a plafonig érő polcrendszer sem ideális. Viszont akik ezzel nem foglalkoznak, praktikusság szempontjából nyugodtan használják ezeket, hiszen sok helyet lehet megspórolni velük.

Az alvóhely környékének abszolút nyugodtnak kell lennie: nem szabad nehéz bútorokat közvetlenül az ágy mellé állítani, az ágy fölé nem jó polcokat vagy szekrényeket helyezni, ez egyébként a felnőttekre is érvényes. Ne tároljunk az ágy alatt játékokat vagy más tárgyakat, hanem az ágy alatti területet mindig hagyjuk üresen és tartsuk tisztán- feng shui és higiénia egyben.

stockfresh 851438 childrens-room-3d sizeM

Az ágyat ne tegyük az ablak alá, s a legjobb az, ha a fej a fal mellett kap védelmet. Ezek figyelembevételével a gyermek egyéni kívánsága szerint válasszuk meg az ágy pontos helyét. Nagyfokú biztonságérzetet ad, ha az ágyból az ajtóra rálátni.

Mivel a gyermek szobája egy kis búvóhely is egyben, a szeretet és a védettség érzése nélkülözhetetlen. Lágy szöveteket, átlátszó, lebegő anyagokat használhatunk a sarkok eltompítására és gondoskodni kell a megfelelő természetes fényről is. Újszülötteknek, apró babáknak a baldachin és az anyaméhre emlékeztető narancssárga, pirosas árnyalatú függönyök is ajánlottak.

Mire figyeljünk még

Amennyire csak lehetséges, minimalizálni kell az elektroszmogot. Az elektromos készülékek - úgy mint a televízió vagy a számítógép - ne legyenek bent a szobában, mivel zavarhatják az alvást még kikapcsolt (standby) állapotukban is. Azonban ha mindenképpen ragaszkodunk ezekhez a berendezésekhez, legalább 2 méter távolságot tartsunk az ágytól.

Sokan totális csendet rendelnek el a kisbaba alvása érdekében, sem fényhatás nem juthat el hozzá, sem semmiféle zaj, így osonni kell a lakásban. Ez nem túl jó és hosszú távon nem is fenntartható stratégia, mert ha ilyen mesterséges körülményekhez szokik a gyerek, később, amikor már vagy nem figyelnek rá annyira a környeztében vagy más változások miatt, majd nagyon érzékeny lesz a zajhatásokra, fényekre, így könnyen felébred, s nehezen alszik el. Éppen emiatt napközben sem kell teljesen besötétíteni, elég a félhomály, nyugodtan menjen a lakás másik felén zene vagy beszélgetés, háttérzajként nem okoz gondot.

stockfresh 219204 childrens-room sizeM

A gyermekszoba átrendezésére körülbelül két-három évente van szükség, hogy a bútorok és az elrendezés a gyermek idővel változó méretét és ízlését is kövessék. A szoba berendezésekor hagyjuk érvényesülni a gyerek kívánságait, akaratát is, hiszen már egészen kiskorban egészséges intuícióikkal rendelkeznek, és sokszor tudják maguktól is, mi a legjobb nekik, a biztonsági szempontokból persze nem engedhetünk, de egyébként érdemes őket minél jobban bevonni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.17 13:46:31Tíz:59

  Maximum 2000 karakter

 • 2012.07.17 15:53:04tündérborsó

  Mivel másfél szobás lakásban élünk, nincs gyerekszoba. Van a nappali és a közös háló. Van viszont saját ágya, meg játszósarok. Én a gaz anya, nem a feng sui szerint rendeztem el.. :D

 • 2012.07.17 18:14:00Karolinn

  tündérborsó
  szégyelld magad! :D
  (nálunk sincs,de tervezzünk...azt hittem lesz vmi jó ötlet itt...de nem volt...)

 • 2012.07.17 21:06:36maisel

  "A gyermekszoba átrendezésére körülbelül két-három évente van szükség, hogy a bútorok és az elrendezés a gyermek idővel változó méretét és ízlését is kövessék."
  .....és finanszírozzátok???

 • 2012.07.17 23:39:28shpgrl

  Az átrendezés nem feltétlenül jelent extra kiadást, hiszen a meglévő bútorokat és tárgyakat kell egy kicsit átrendezni a változó igényeknek megfelelően. Például nem alszik babaágyban 6-7 éves korában már, ugye?

 • 2012.07.18 00:28:19régi_vendég

  ha érvényesülni hagynám a nagyobbik (8 éves) fiamat a szoba berendezésénél akkor egy galéria ágyat, egy trambulint, egy számítógépet, egy tv-t és az x-boxot tartaná a szobában, na meg a legot. (csak hogy legyen mit a kicsivel (2 év) frankón szétdobálni, hogy anya a sötétben rálépjen) amit egyébként a galéria ágy híján a heverője kihúzható ágyneműtartójában tart, tehát pontosan az ágy alatt. hiába no, járatlanok még a feng suíban (is).

 • 2012.07.18 09:23:59teach me

  @maisel. Azért gondolom a 3 éves gyereknél már nincs szükség a rácsos kiságyra a maga 120 cm-es hosszával, és a pelenkázóra sem. Netán a szoptatós székre, már akinek van ilyen. Legalábbis nálunk és szűk környezetünkben ezeket már ilyenkorra lecserélik....Aztán újabb 2-3 év és már iskolás lesz, akkorra talán már nem passzol a kis cuki, állatkás, dedós motívumos függönyök, tapéta, bútorzat. De lehet előre gondolkodni és mellőzni minden kisbabás, kisgyerekes kelléket, sima fehér, barna snassz bútorokkal már a baba kortól be lehet ruházni egészen kamasz koráig. Biztosan kiegyensúlyozott lesz...

 • 2012.07.18 10:32:24R2D2 & C3PO

  teach me, a gyerekszobától lenne egy csecsemő kiegyensúlyozott?!?
  Ez valami egészen új nevelési koncepció lehet! ;-D LOL

  Nálunk nem lesz. Speciel nekem eszem ágában sincs bezárni egy szobába a gyerekünket.

 • 2012.07.18 10:44:35teach me

  Na, a gyerektelen jól megmondja :)))) De ettől függetlenül nem ismered azt a mondást, hogy "Nem volt gyerekszobája." ???

 • 2012.07.19 01:03:04R2D2 & C3PO

  Hm. Ezzel az a gond, hogy van gyerekem.
  De persze ez egy másik vita kiindulópontja lehetne...

 • 2012.07.23 13:19:25Wolpertinger

  "teach me" jó a neved :)) tényleg rád férne, hogy pár dologra megtanítsanak :)

 • 2012.08.08 16:51:10tutálibermáliber

  Nalunk sem lesz egyelore gyerekszoba, es nem csak azert, mert nincs ra hely. Nem tervezem tul sok cuki holmiban sem kidekoralni a kornyezetet, remelem, eleg inger eri ezek nelkul is majd a babat -foleg, mivel a kozelunkben lesz, amig kicsi.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta