SZÜLŐSÉG

Teszteltük az állatkerti varázshegyet

2012. július 16., hétfő 13:38

Kipróbáltuk az állatkert új attrakcióját, a Varázshegyet. Eredmény: a 2 és 12 közöttieket biztosan beszippantja pár órára, pláne, ha mozi is van. A koncepció grandiózus, a megvalósítás itt-ott látványosan káeurópai.

Sokan, sok helyen elmondták már, hogy az állatkerti nagyszikla belsejébe száz éve álmodtak zoológiai múzeumot, ami némi spéttel mostanra megvalósult. Az állatkertet mindenki szereti, és végre léptek egy nagyot abba az irányba, hogy csöpögő esőben is lehessen valamit csinálni, ne kelljen rögtön hazamenekülni. A kiállítás térképén ugyan szerepel, de a Mars űrbázist ne keressétek - pláne ne 20 percig, mint mi - mert az még nem nyitott meg.

Varázshegyi top 4-6 évesek szerint

A cetek hangja. A felnőttek is imádták
A borostyánba zárt, nagyítóval megnézhető lények
A lepkék (lányok)
A lovagok (fiúk)
A bálnaszív és a nagyszék (mászókának)
A mozi (mi lekéstük)
A ráják, főleg a pöttyösek

A Varázshegy nekünk összességében tetszett, menjetek ki, nézzétek meg, szerencsére nem kell hozzá extra jegyet venni. Előtte viszont vegyetek néhány különórát térképészetből, mert aki az épület térképét készítette, megérdemelné, hogy ilyen színvonalú munka alapján kelljen elboldogulnia New Yorkban.

Oké, nő vagyok. De ez egy abszolút mélypont volt: semmiféle módon nem boldogultunk a térképekkel, pedig mindenhol nagy piros "Itt áll Ön most" pöttyel jelzik a pillanatnyi helyet, és ráadásul a kis papírtérkép is a kezemben volt, amit zavartalanul tudtam forgatni. És nem, a térképen szereplő helyiségek formája/színe semmiféle összefüggést nem mutat a valósággal, mint ahogy az sem derül ki belőle, hogy az egymás mellettinek látszó helyiségek között a valóságban van-e átjárás. Próba-szerencse alapon bolyongtunk a zegzugos épületben, így fordult elő, hogy négyszer is végigmentünk az időalagúton, de egyszer sem jutottunk el a dínóteraszra.

A varázshegy egész belseje kicsit ötletszerűnek tűnik, sok minden van benne, de számomra nem jött át valami vezérelv, egységes koncepció, pláne nem, ami a külsőségeket illeti. Vannak termek, fordulók, sarkok, amik nagyon jól néznek ki, jópofa dekorációval, és vannak annyira bénák is, hogy fáj odanézni, példa mindkettőre a galériában.

Amit viszont igazán sajnálok, és valójában a legaggasztóbbnak tartok, az az, hogy nem vagyunk túl sokkal a megnyitó után, és máris mennyi minden nem működik. Nem működnek a mikroszkópok és számítógépek, a sebességváltóval vezérelhető izületek, a csontvázat is meghajtó szobabicikli, és még sorolhatnánk. Pedig éppen ezek azok, amik ezt a kiállítást a nagyobbak számára is igazán érdekessé tehetik. Biztosan nem lehet könnyű mindent egyben és épen tartani, de drukkolok, hogy valahogy sikerüljön, mert így, hogy látszik az ötlet, de nem kipróbálható, ...ez így egyszerűen béna.

Ja, és a vécében papír nem jutott a fülkékbe, csak kint a közös részen a falra. Ez pedig - tesztünk alapján - mindenkinek túl későn esik le, úgyhogy legyen a táskátokban egy tizes csomag zsepi, jól fog jönni.

A nyitás napján készült egy indexvideó, nézzétek meg ezt is, cuki állatokat tartalmaz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.16 20:47:55micsoda?

  Úristen leblokkoltam már az elején. Mit jelenthet a "káeurópai"?

 • 2012.07.16 21:19:52clsdclsd

  a térkép (inkább kartogram) teljesen használhatónak tűnik, korszerűen és jól is néz ki. A kedves szerzőnek súlyos koordinációs és interpretációs problémái vannak, ha egy ilyennel a kezében nem volt képes eligazodni a helyszínen.

 • 2012.07.16 21:24:52marxengelszleninsz

  >Mit jelenthet a "káeurópai"?

  Hát valószínűleg nem azt, hogy nyugat-európai..

  Egyébként mi is megnéztük a kiállítást, a benyomásaim nagyjából megegyeznek a poszttal.
  A térkép tényleg űbergáz, én se nagyon tudtam kiigazodni rajta, úgyhogy leginkább intuíciók és emlékezet alapján tájékozódtunk. Ha a térképre hagyatkoztunk volna, lehet még most is ott bolyonganánk a barlangban - pedig nem tegnap voltunk a kiállításon..

  Érdekes volt a sok nem működő szerkezet. Külön elgondolkoztam a bicikliző csontvázon, ugyan milyen bonyolult technikai megoldást alkalmazhattak, amit nem lehet kb fél óra alatt megjavítani?..
  Egyébként a látogatási idő alatt folyamatosan szerelők járkáltak a látogatók között és csavarozgatták, furkálták a félkész/elromlott kiállítási szerkezeteket :o
  Van néhány kiállítási tárgy, aminek a funkcióját nem tudtam megfejteni (pl az egymás mellett elhelyezett, nyomogatható erőkarok).
  Szóval "egy kicsit sárga, kicsit savanyú", de azért tényleg el lehet ott tölteni néhány órát.

 • 2012.07.16 23:13:55kapuka

  Nekem az volt a benyomásom, hogy nem "már", hanem "még" nem működnek a dolgok. Mi még júniusban voltunk, és nekem akkor úgy tűnt. Sok minden le is volt zárva.

  De ha egyszer működni fog rendesen, akkor nagyon jó lett, az én 4 évesemnek is bejött már most is :)

 • 2012.07.17 02:36:43bloggerman77

  A kedves "látogató" Magyarországon mindent elpusztít. Tapasztalatból tudom, ilyen "interaktív" helyen dolgozom, és elképesztő, hogy a gyerekek milyen rongálást képesek végezni.
  Emlékszem, amikor 1992-ben jöttek a mai Ludvig múzeum helyén lévő kiállítóhelyre a "élő" dínók, azokat is tönkre tették a gyerekek. Hogy ezt miért hangsúlyozom így ki? Mert ezek az eszközök egy világkörüli turné voltak, és a stáb elmondása szerint sehol nem rongálták meg ilyen alaposan a vezérlő manipulátor karokat. Magam láttam, hogy becsődült egy iskolai osztály, a tanár persze sehol, a 12 éves Ákoskák meg - 5-6-an - elkezdték szaggatni a manipulátor karját 5-6 felé. Nyitás után 2 órával már üzemképtelen volt...

  Nálunk sajnos - és ez immár két évtizedes tapasztalatom - a közönség nem képes megbecsülni ezeket az eszközöket. Rongálás-pusztítás az megy, aztán ártatlan bociszemekkel merednek utána, hogy kéremszépen ez most miért nem működik?...

 • 2012.07.17 10:30:35Koborlovag

  A Mars-űrbázis igenis elérhető - sajnos. Szombaton volt szerencsénk feljutni, a Darwin-kutatóközpont nevű részről az egyik jelen levő animátor srác felvitt bennünket. No az az egész legalja, egyszerűen über gáz! Egy MÉH telep és a computer-bontó járt csak jól azzal a helyszínnel, amúgy semmi komolyság nincs benne. Ellenben a lift már lefelé nem vitt, szóval a vészkijáraton a hegy külső részére kisegített a srác bennünket, így aztán lejutottunk.
  A térkép tényleg fura, igaz végülis el tudtunk általa igazodni.
  Számtalan nagyon klassz dolog volt, de sokkal több animátor, segítő személyzet kellene, hogy egy szombati őrült tömeg esetén is élvezhető legyen az egész.
  Sajnos a látogatók hozzáállásával és tipikusságával kezdeni nem lehet szinte semmit.

 • 2012.07.17 12:25:49Bobby Newmark

  "Sajnos a látogatók hozzáállásával és tipikusságával kezdeni nem lehet szinte semmit."

  Hát éppen ki lehetne fizettetni a szülővel azokat a dolgokat, amiket a kedves szeme fénye tönkrebaszott...

 • 2012.07.17 13:31:38Csokis

  @clsdclsd 2012.07.16 21:19:52
  Lehet, hogy én vagyok nagyon béna, de amikor a térkép alapján át akartam jutni a bálnától a lifthez, akkor simán felkenődtem egy zárt ajtón. Szóval az a térkép lehet, hogy jó, csak akkor nem ezt a helyszínt, vagy nem a mostani állapotát ábrázolja.

  Az ősóceán rájáitól mi is alig tudtunk elszakadni, a lányom meg kétszer ment vissza, hogy átmásszon a bálnaszíven. Apropó, ez itt a reklám helye: tudjátok, hogy a Vaterán fut egy olyan licit, hogy ha veszel egy akciós NatGeo DVD-t, akkor kapsz hozzá egy ajándék állatkerti belépőt? 4400-ból megúsztuk a belépőket, az egyébként 6900-as családi jegy helyett, és még van négy filmünk is. (Aztán a különbség többszörösét hagytuk ott kajára, fagyira, kávére, zoo csemegére, képeslapra, de ez már az állatkert ügyessége: úgy éneklik ki a pénzt a zsebedből, hogy alig fáj. :-) )

 • 2012.07.17 13:33:47Csokis

  @Bobby Newmark 2012.07.17 12:25:49
  Nem vitatva, hogy sok hülye szülőnek van még hülyébb gyereke, azért halkan megkérdem: a Csodák Palotájában hogy tartják üzemben a cuccokat? Pedig ott is van igénybevétel rendesen. Nem lehet, hogy egyszerűen alul méretezték az eszközök teherbírását?

 • 2012.07.17 13:39:51komancska

  osztom a fent leírtakat. de amúgy nagyon penge az egész. imádtam az 1:1 arányú ámbráscetet, meg a medvetermet is. remélem sikerül majd fenntartani is, mert érdemes lenne. így már nagyon megérte kategóriába csúszott a család belépőköltsége.

  máshol az országban még csak hasonló sincs. még ilyet.

 • 2012.07.17 14:05:07Csokis

  @komancska 2012.07.17 13:39:51
  Nálunk még a Csodák Palotája hasonló kategória a gyerekeknél (6 és 8), és méltatlanul elfeledett / mellőzött, de a Planetárium is jó móka volt a múlt heti esős időben.

 • 2012.07.17 14:25:17Bobby Newmark

  Csokis:
  Egyrészt: ezen a felületen hogy a viharba csinálsz olyan @-os, dátumos izét? Két kopipészt, vagy van valahol egy válasz gomb, mint mindenhol máshol ezen a nyomi indafaszon (kivéve a cikkeknél)?
  Másrészt: nem a dolgok strapabírása volt a kérdés, hanem a látogatók hozzáállása.

  Ha kényes a cucc, akkor kényes. Akkor sem kúrod tönkre. Azért vagy ott a kölyköd mellett, hogy ne hagyd, hogy pusztítson. Ha hagyod, fizess. Ilyen egyszerű ez.

 • 2012.07.17 14:40:59Csokis

  @Bobby Newmark 2012.07.17 14:25:17
  Csak kopipészttel megy, ráadásul a dátum megelőzi a nicket. ("Hülyék ezek a rómaiak!")

  Szó sincs arról, hogy ne lennének állat módra viselkedő gyerekek (meg felnőttek), de ha ennyire gyorsan leamortizálható, akkor itt valami más baj is lehet. Szerdán voltunk, és már egy csomó dolog nem működött. Pedig amíg ott voltunk, nem láttunk senkit, aki durván vadult volna. Például a négy fagolyóból egy hiányzott, pont a legnehezebb. Lehet, hogy valaki levágta bicskával, és ellopta, de az is lehet, hogy egyszerűen rácsimpaszkodott és leszakadt. Nekem a második a valószínűbb, és akkor ez tervezési hiba. Ha egy kb. húsz kilós fagolyó csak úgy le tud szakadni az ujjnyi vastag kötélről, akkor ott valami nem kerek, de legalább baleseteszélyes.

 • 2012.07.17 23:34:04bekcsi

  Igen nekem is voltak hiányérzeteim sajnos a dolgokkal, de két dolgot szeretnék leszögezni és ez tapasztalatból írom. 1: a mikroszkópok mind működtek, csak senki, de tényleg amikor ott voltam senki sem tudta használni őket. A gyerekek odarohannak csavargatják jobbra balra a tárgylemezeket tartó lemezt és elrohannak. Érdekes nekem mind működött és szép képet mutatott. Persze nem lehet mindenki biosz szakos hogy tudja hogy működik, de akkor meg kell kérni a segítőt és elmagyarázza, nem addig tekergetni amíg elromlik. És itt jön a 2: a Darwin labort külön dicséret illeti, az ott dolgozó lánynál kedvesebb segítőkészebb emberrel még életemben nem találkoztam minimum kitüntetés neki! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta