SZÜLŐSÉG

A terhes anyát fogdosni kötelező

2012. július 16., hétfő 20:17 |

A terhesség nyilvánvalóvá válásával a nő teste mintha köztulajdonba menne át. Mindenki faggatja, van-e hányingere, tud-e aludni, fogdossák a hasát, nézegetik, mustrálgatják szüntelen. Később ugyanilyen természetességgel érdeklődnek, tud-e szoptatni, hányszor és hogyan, bár a mellét általában legalább nem fogdossák meg. Pedig sokan vannak, akik számára ez nagyon nem oké.

stockfresh 474930 parents-to-be sizeM

Attól kezdve, hogy egy nő bejelenti, gyermeket vár, sokkal több érdeklődő kérdést kap a testével, fizikai hogylétével kapcsolatban. Émelyeg-e, kíván-e bizonyos ételeket, tud-e aludni. A baba világrajövetele után pedig a szülés a téma, részben azért, mert a még nem szült nők szeretnének információhoz jutni, hogy ők mire számítsanak, részben csak a csevegés kedvéért. Az, hogy van-e tej, és szopik-e a baba, szinte mindennapi kérdés, gyakran egészen távoli ismerősök is érdeklődnek erről, hiszen úgy gondolják, nem az anya testére vonatkozik a kíváncsiságuk, hanem a baba kielégítő fejlődésére.

Ezekkel a kérdésekkel nincs is semmi probléma, ha a nő is szívesen mesél. Ha ő is úgy éli meg, hogy teljes érdeklődését betöltik a várandósságot kísérő testi-lelki változások, örül, ha kap terepet, hogy erről beszélhessen. A szülésről is lehet igénye mesélni, hiszen érzelmileg akár jó, akár rossz élmény volt, mindenképpen drámai, meglehetősen intenzív tapasztalat, aminek a feldolgozásában sokat segít, ha újra és újra elmondhatja. Van tehát előnye az érdeklődésnek, és azt is megélheti általa az anya, hogy nincs egyedül az őt foglalkoztató kérdésekkel. Ám nem mindenki örül a környezet megváltozott viszonyulásának. Ennek különösen az a kényes része, ami a testre vonatkozik.

Mégis, kinek a teste?

stockfresh id10428 woman-holding-pregnant-belly sizeXS

Érdekesen változik meg a külvilág női testhez való viszonya a várandóssággal, szüléssel, és probléma akkor adódik, ha nincs szinkronban a nő és a környezet értékítélete arról, mik az intim szféra határai.

Az anyai testhez való sajátos viszonyulásra az egyik legszembetűnőbb példa, mikor kevésbé közeli ismerősök meg akarják simogatni a kismama kerekedő pocakját. Ez korábban nyilván fel sem merült volna senkiben. Ám sokan nemcsak az ilyen egyértelmű közeledést viselik nehezen, hanem általánosságban, a testükre irányuló nagyobb figyelmet.

Míg egy nőt látványosan megnézni udvariatlanság, hiszen szexuális felhívást hordoz, a várandós testet megnézni, mosolyogni, kifejezni, hogy észrevettük a változásokat, elfogadottnak, kedves gesztusnak számít. Ez sokakat büszkeséggel tölt el, megerősíti őket abban, hogy elfogadják őt új szerepükben, és ez is segít az anyai identitás kialakításában. Ám aki érzékenyebb az intim szférájára, esetleg problematikus volt korábban a testéhez fűződő viszonya, teherként élheti meg ezt.

Egy nőnek általában jelentősebb, a külvilág által is diktált változások állnak be élete során a testéhez fűződő viszonyában, mint egy férfinek. Bár a serdülés folyamata mindkét nem számára fizikai változásokat is hoz, a lányoknak meg kell azzal küzdeniük, hogy máshogy néznek rájuk, mint korábban, a vonzalom tárgyaként is. A fiúk kicsit másfajta ívet írnak le, náluk kevésbé jelzi vissza a környezet az éretté válásuk, például az elmélyülő hangjuk szexuális vonatkozásait, inkább egyfajta komolyodás jeleként értékelik azt.

Jó ebben a testben élni?

Ha egy lány számára problematikusan alakul ez az időszak, például felkészületlenül érik a változások, vagy kellemetlen, tolakodó jelzéseket kap, az meghatározhatja a nőiség alakulásának későbbi irányát. Persze korrigálhatók a kamaszkori élmények, ám ha ez nem történik meg, érezheti úgy a felnőtté váló nő, hogy azért nem szeretné vállalni az anyaságot, mert már érték rossz élmények a nőisége terén, és azokat sem tudta kezelni. Ezek általában nem, vagy csak részben tudatos folyamatok, kevesen fogalmazzák meg, hogy félnek a testi változásoktól, és attól, hogy ez egyben látható a külvilág számára, amely reagálni is fog rá.

A mi kultúránkban a várandósság és a szülés orvosi esemény is, számtalan kötelező vizsgálaton kell részt vennie az anyának, és továbbiakat ajánlanak. Ajánlást kap a szakemberektől arra nézve, mit szabad enni, és meglehet, hogy rosszalló fejcsóválás a válasz, ha elfogyaszt egy csésze kávét vagy pohár bort. Mindez próbára teheti azoknak a nőknek a tűrőképességét, akik érzékenyek az autonómiájuk határaira.

stockfresh 1515457 woman-breastfeeding-baby sizeM

Kézben tartani

A várandósság és a szülés viharos gyorsasággal állítja új kihívások elé a nőt, melynek fontos része a testtel kapcsolatos új szerep és új határok kialakítása. Jobban éli meg ezt az a nő, aki ebben a folyamatban aktív szereplőnek látja magát, míg frusztrálhatja, aki úgy érzi, sodródik a biológia és a társadalom által meghatározott eseményekkel. A harmonikus viszonyulás kulcsa az, hogy érezze az anya, kellő kontroll maradt a kezében, továbbra is alakítója sorsának, rajta múlik, milyen lesz ez az időszak.

Ennek része, hogy képes legyen úgy alakítani életkörülményeit, hogy azok ne az elvárásoknak, hanem saját igényeinek feleljenek meg, és hogy megtanulja megvonni határait a külvilág felé. A legnagyobb segítséget ebben a partner jelentheti, akivel közösen kialakíthatják azt a bensőséges teret, mely biztonságot ad mindkettőjüknek a terhesség és a baba születése utáni időszakban.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.16 22:07:36tejcsokoládé

  nem olvastam végig, mert baromi hosszú, de a másik oldal nézőpontjából: a terhesség kezdetétől a nők 90%-ával semmi másról nem lehet beszélni, csak ezekről a témákról. semmi más nem érdekli őket, mintha az egész világ megszűnt volna és nem az a baj, hgoy átmenetileg ez érdekli őket, hanem, hogy kb. a gyerek 3 éves koráig minden olyan baromságot elmondanak, amire más nem kíváncsi (hányszor kakil a gyerek, böfög-e, alszik-e). semmi bajom a gyerekekkel, de a hülye 'ősanyaákat' nem szeretem.

 • 2012.07.16 22:13:25Blogger Géza

  Én még sosem fogdostam terhes anyát, pedig ma is beszélgettem eggyel 1 méterről. Ha meg valaki érzékeny, adjon kitérő választ, és terelje másra a beszélgetést, nem kell ebből akkora ügyet csinálni.

 • 2012.07.16 22:33:14Jelen a

  hülye szokás, én tapasztaltam... csak annyit kell mondani, hogy "ne fogdoss!"- és többnyire abbahagyják.

 • 2012.07.16 23:20:15Baldrick68

  Ez a fogdosás kérdezgetés jellemzően nők között fordul elő.
  Én még nem láttam, hallottam olyat hogy egy terhes nő láttán egy pasi élénken érdeklődjön a reggeli rosszullét, hányás mibenlétéről.
  Az hogy a nők egymás között megbeszélik hogy mozog-e, volt-e rosszul, stb. nem látok semmi kivetni valót.
  Ez már megint olyan hülye picsogás mint a múltkor hogy a kisgyerek (értsd

 • 2012.07.17 00:25:01szanalmas

  Azt milyen kultúrákban kötelező fogdosni a pockos nyanyát, héló, én még sose hallottam ilyet. Ráadásul eszembe sem jutna ilyesmi, mert mi van, ha pont akkor ugrik ki belőle a kis alien, akkor nagyon megszívnám, pfujj.

 • 2012.07.17 01:13:10R2D2 & C3PO

  Óóóó! Most eszembe juttattad, hogy a héten megyünk anyósomhoz. :-(((
  Tipikusan az a hasfogdosós fajta. Pár gyerekkel kevesebbet szült, mint kellett volna...
  A sógornőm meg utánozza. Broáf. (Ami nekem azért is fura, mert sosem jutott még eszembe, hogy terhes nők hasát simogassam. És a gyerekekre sem kérdeztem rá sosem. :-P Vajon én is elvesztem a realitásérzékem, ha megszületik az utódunk?)

  Plusz hozzáteszem: a férjem családja oly kedves mostanában - kíváncsi vagyok, hogy szülés után vajon megkínálnak egyáltalán hellyel? Vagy rögtön a gyereket fogják basztatni. A hátam mögött meg kidumálnak, hogy hogy elkapattam a gyereket: folyton ölben van és minden nyikra ugrom. ;-DDD

 • 2012.07.17 06:33:35magyar ember teli szájjal

  A buszon az ülést se adjuk át? Védett munkavállalói státusz sem kell? Vagy azért addig jó ez a tapintatlan figyelem?

 • 2012.07.17 07:03:38(Lemondott Dr. Doktorovics) THY Rokk 'n' Troller

  Pasi vagyok. Mikor a feleségem terhes volt a gyerekeinkkel, senki sem akarta a "műszeremet" megfogdosni, hogy "milyen jó szerszám"... :(
  Hasfogdosás=hülye szokás.

 • 2012.07.17 07:39:58dibbler

  Ja, az elidegenedett, zarkozott emberekbol allo kulturakban tenyleg tilos hozzaerni a masik emberhez.
  Probalnad meg ezt a szabalyt mondjuk az olaszoknal betartani.

  Amugy nagyreszt rokonok vagy baratnok erintik meg a terhes no hasat. Akinek ezzel gondja van, olyan, mintha mondjuk egy pasi kiterne a kezfogas elol - ez szinte kotelezo dolog.

  Hulye dolog, de a no teste a pasijae, a gyermekee, stb... jobb lenne tudomasul venni, hogy nem kizarolag az ove. Aki ezt nem erti meg, olyan mint egy zombi, vagy alien. :-)

 • 2012.07.17 08:23:16Bartush

  Hát szerencsére az én hasamat senki nem akarta fogdosni amikor terhes voltam, de nem tette volna zsebre az illető amit kapott volna ezért. Azt hiszem egy jövőbeni anyában lehetne annyi tartás, hogy nem hagyja vadidegenek nyúlkálását. Egyébként ez tipikus magyar szokás lehet? Én legalábbis a világ más pontjain nem találkoztam vele.

 • 2012.07.17 08:30:35angyalmentő

  Nekem is elég vegyes élményeim vannak erről az egészről. A kedves előzékenység nyilván jól jön, és szerintem elvárható is, pláne a vége felé. De sokan valóban bizalmaskodó megjegyzéseket tettek, már akkor jöttek a nem kért tanácsok tömegével, és többen próbáltak tapizni is - ilyenkor mindig finom elmozdultam, hogy ne sikerüljön :) Persze voltak, akiknek megengedtem, de szimpla ismerősöknek, vagy idegeneknek nem, hiszen ez mégiscsak behatolás az intim zónámba.
  Kicsit olyan ez, mint a puszilkózás: azt sem értem, minek "illik" nálunk mindenkinek puszit adni, még olyasvalakiknek is, akiket akkor látunk életünkben először és utoljára. Igyekszem ezt is ügyesen megúszni, de sokszor látom, hogy kicsit meglepődnek, megbántódnak rajta. De miért is kéne bárki olyat megpuszilnom, akit nem számomra kedves, közeli ismerősom, barátom vagy családtagom? Szerintem ez nem udvariatlanság. Igenis vannak, akik nem olyan közvetlenek, hogy könnyen vegyék a számukra kívülállók érintését.

 • 2012.07.17 08:34:01nalexandrus

  dibbler:"Hulye dolog, de a no teste a pasijae, a gyermekee, stb..." Mivaaan?!?!

 • 2012.07.17 08:41:16tejcsokoládé

  szerintem meg a cikkíró egyszerűen csak írni akart, és keresett valami hülye témát, ami ráadásul nem is igaz. én sem láttam még olyat, hogy bárki idegen terhes nőket tapizott volna csak azért, mert terhesek. családon belül megsimogatják a nő hasát, de ez normális, néha a tesómat is megérintem, vagy megölelem. ez a normális.
  a cikk meg hatásvadász baromság.

 • 2012.07.17 09:36:50R2D2 & C3PO

  Hehhehhehheh.

  A múltkor egy vén faszi simán végigült 20 percet a buszmegállóban úgy, hogy én 8 hónapos terhesen direkt elé álltam, hátha a fejéhez kap végre, mellette a nyomorék barátja magyaráztott és persze még kismillió 70 fölötti nő is álldogált körülötte ÉS végig arról dumáltak, hogy bezzeg a mi időnkben.

  Hát, nem sok híja volt, hogy beszóljak: mert bezzeg az ő idejében a férfiak előzékenyek voltak és eszük ágában nem volt leülni akkor, mikor náluk idősebb nők, valamint kismamák álltak a közelükben.

  Amúgy a 7. hónapig én is azt gondoltam, mekkora hülyeség ez a folytonos udvariaskodás, de az utóbbi hetekben tényleg nagyon gyorsan elfáradok (terhességi légszomj, reflux és szerintem kicsit vérszegény is vagyok - magyarul nem kapok levegőt), már szétment a csípőm és kellemetlen az álldogálás. Szóval tök jó, ha kedvesek és előzékenyek velem. A túlzott bizalmaskodással van baj. Mikor az addig min. 3 lépés távolságot tartók azt gondolják, hogy a férjem és a gyerekem tulajdonává váltam. Holott nem, ugyanolyan ember maradtam, mint korábban voltam és ez ILLENÉK tiszteletben tartani!
  Az nem gond, ha atyai jóbarátom ugyanúgy megölelget, mint eddig is tette, vagy a barátaim megsimogatják a hasam. Azzal van gond, mikor anyós elkezd nyomulni - közben ugyanúgy rühell engem, mint korábban. Mondjuk az utcán még nem támadtak le, ott simán ráütnék a tolakodó kezére. :-P (Viszont a legutolsó dinnyeárus is elkezd bizalmaskodni. Bár, míg kiválasztja a legjobb falatokat addig nem panaszkodom. ;-DDD)

 • 2012.07.17 09:58:13oliva

  olyan sokszor kell beszélgetni a semmiről és olyan sokszor beszélgetünk hülyeségekről, csak hogy beszélgessünk valamiről... szerintem ezért ugranak rá a témára, mert ez legalább egy valódi téma, és egy határig jólesik kibeszélni a dolgokat... a fogdosás azért nagyon terhes tud lenni, bár van akit az sem zavar

 • 2012.07.17 10:33:20Mrs. Jackman

  Hol a fenébe van a kommentem?

 • 2012.07.17 10:34:04Mrs. Jackman

  magyar ember teli szájjal, akkor te az időseknek is csak akkor adod át a helyet, ha utána megfogdoshatod őket?

 • 2012.07.17 10:43:33alib

  Engem nem akar senki fogdosni, pedig elég nagy hasam van. Csak páran, de ők előtte megkérdezték, szabad-e, ezért engedtem, és egyikük sem vadidegen volt, hanem ismerős. Fura volt, de nem zavart.

  C3PO-nak: ahogy magamat ismerem, én be is szóltam volna, ha tényleg a régi szép időkről beszélgettek. Vicces lett volna. :) A bizalmaskodás engem annyira nem zavar, mert az emberek szinte mind kedvesebbek egy kismamával. Kivéve a középiskolás csajszit a plázában, aki majdnem hasba vágott a tarisznyájával. Szóval inkább kedvesek legyenek hozzám az idegenek.

 • 2012.07.17 11:30:01Arth_ur

  Biztos "hülye szokás" azoknak, akik idegenkednek tőle, de szerintem teljesen természetes, ösztönös késztetés sokunkban. Idegen, távoli ismerős kismamákkal szemben nyilván taplóság, de ismerősök között egy gesztus, amivel a simogató a várandósság, mint különleges és tiszteletre méltó élethelyzet iránti viszonyulását mutatja ki.
  Egy kicsit olyan ez, mint amikor az emberek egy híres szobrot, történelmi emléket stb. megérintenek. Nem kellene elfelejtenünk, hogy az érintés-tapintás hasonlóan fontos érzékelési módunk, mint a látás, hallás, de azoknál sokkal közvetlenebb, és bensőségesebb is.
  Szóval csak nem kell túlzásokba esni: se úton-útfélen nem fogdosunk terhes pocakokat, se fújjogni nem kell azért, ha több ismerős tiszteleg ezzel a várandósság előtt, mint ahányan előtte simogathatták az anyuka hasát.

 • 2012.07.17 13:27:46Karmadealer

  Hatalmas probémák,nem is tudom, hogy lehet együtt élni ilyen inzultusok maradandó lelki terheivel. :-O

 • 2012.07.17 13:33:57Makkasz

  Ez a kismamák belső problémája igazából. pszichológusként ezt illene tudni. A forumon is látszik, önállóságuk, függetlenségük elvesztését látják abban, hogy még inkább a család (vagy férj baráti társasága) részei lesznek, még inkább elfogadottabbű vlnak, pedig ez nekik nem kell.

  Az meg röhej, hogy nem lehet megkérdezni a terhességről, szoptatásról, bármikor visszautasíthatja, lepattinthatja a kérdezőt, de kérdés nélkül nehéz megtudni, akar-e róla beszélni.

  Bár soha nem éreztem rá késztetés, anyukák felszólítására már fogtam meg nő hasát.

  Szerintem akinek ilyen gondjai vannak, lépjen túl, vagy ha nem megy, menjen pszichiáterhez. Nehéz lesz az összes ember viszonyulását megváltoztatni, talán a sajátot sikerül.
  Vagy csak azt a néhányat utasítsa vissza, aki fogdosni próbál. Ilyen cikket apám.

 • 2012.07.17 14:21:53aztahétmeganyolcszázát

  Szerintem evidensnek annak kellene lennie, hogy az fogdoshatja a várandós nő hasát, aki terhessége előtt is fogdoshatta... Persze szűk családi körön belül némi bővülés e téren, még normális. Pl., ha a terhes nő pocakjára kíváncsi lesz, a saját édesanyja, vagy legjobb barátnő, stb, - hiszen várandósság előtt biztos nem akarták megfogni a hasát. Úgy foglalnám össze, egy terhes nő pocakját az foghatja meg, aki a nővel a terhessége előtt is bizalmi viszonyban volt. De kényes kérdés, hogy az anyós megfoghatja-e a terhes menye hasát. Ha nem felhőtlen az anyós és meny kapcsolata, akkor jobb azonnal elhárítani az anyós hasfogdosást. Ugyan felhúzza az anyós az orrát, de meg kell húzni a határokat, jobb minél előbb. Idegeneknek meg aztán pláne semmi köze egy terhes nő hasához.

  A szoptatás, tej kérdés nehéz ügy. Ez maximum a saját családjára tartozik, semmi köze a szomszédnak ahhoz, hogy szoptat, vagy tápszeres a baba, stb. Ettől már csak az rosszabb, mikor szülés után olyanokat kérdeznek, hogy volt-e gátmetszés, stb. Hát mi köze hozzá egy távoli ismerősnek, vagy a szomszédnak...?

 • 2012.07.17 14:59:57Sadist

  R2D2 & C3PO 2012.07.17 09:36:50

  Gondolom az is nehezedre esett volna, hogy udvariasan megkérdezd: "Elnézést, uram, leülhetnék?"
  Bírom, hogy a nők nagyra vannak az igen fejlett kommunikációs készségükkel, de soha nem kérnek semmit, csak csöndben elvárják. Ha meg nem kapják meg, akkor lehet hisztizni vagy háborogni, hogy mennyire bunkók az emberek.
  Ha meg valaki mégis előzékeny és udvarias velük, akkor sokszor egy köszönömöt is nehezükre esik kinyögni, elvégre nekik az alapból jár.

 • 2012.07.17 15:05:24Rumcajszne

  A cím olvastán azt hittem, hogy a felesleges beavatkozásokról szól, hogy mennyit fogdossák indokolatlanul vizsgálatok címén a kismamákat. Hát tévedtem:(

 • 2012.07.17 15:08:50Visegrádi

  Mindennek hátterében az áll, hogy sokan -más hiányában- a terhességük által érzik az önmegvalósítást. Magyarul: attól h terhesek, most övék a világ. Sajnos nem. Nem különbek ezáltal senkinél, ez még kevés.
  Nem hiszem, hogy ennyire kardinális kérdés ez az egész, hogy ilyen részletekbe menően foglalkozzunk vele. Ami sokkal fontosabb: hogyan lesz majd abból az újszülöttből hasznos ember.

 • 2012.07.17 16:41:43R2D2 & C3PO

  Sadist! Nem, nem különösebben.

  És nem is volt lényeges az a pár perc.

  Csak épp oly nagyra volt önnön nagyszerűségével az úr, hogy észre sem vette a hernyóságát eközben... Egyébként meg minimum Örkény tollára való volt az eset - és itt is elkezdett példálózni valaki, hogy "Bezzeg az...". Hát, túrót. Ma élünk, ma kellene tisztességesen viselkednünk egymással! Szerintem.

 • 2012.07.17 16:45:22R2D2 & C3PO

  Visegrádi! Te azt olvastad, amit én!?!
  Én pont fordítva értelmeztem: én én maradtam, csak mindenki más inkubátornak néz...
  Korábban, gyönyörű lapos hasam idején, csak pár pasi fejében fordult meg, hogy meg is tapogathatná és persze előzetesen pár randira is elvittek, fizettek néhány vacsorát és mozit...

  Most meg.

  Ehhh. Ez van.

  ;-DDD

 • 2012.07.17 17:17:37Kohn Troll (Altdel)

  Amikor a feleségem várandós volt a lányainkkal, mindkét terhesség alatt nagyon sokat simogattam a hasát, beszéltem hozzá, puszilgattam, stb.. Jól esett neki is, nekem is, és a második gyereknél az elsőnek is: azt látni, hogy szeretettel várjuk a kistestvérét.

  Akkortájt valamelyik évben véletlenül találkoztam az exbarátnőmmel, akinek épp pocakja volt. Korábban békésen szakítottunk, azóta is jóban vagyunk, dumálunk, ha néha összefutunk. Nagyon jól esett látni, hogy babát vár, meg is simogattam a hasát, és egy csomó dologról beszéltünk, terhességkori problémákról - én már mint tapasztalt kispapa, ő pedig mint éppen tapasztaló kismama. Eszembe sem jutott volna, hogy bunkó dolog lenne a hassimogatás, nekem teljesen természetes volt. Szerintem neki is jól esett, nem gondolom, hogy tapintatlanságnak gondolta volna.

  A kézrátétel különben is energiaátadást jelent, és az egy várandós anyukának és a magzatának is jó. :)

 • 2012.07.17 19:48:31baucis

  Az apuka sliccét bezzeg senki nem simogatja, hogy "gratulálok, jó munka volt!"

 • 2012.07.20 16:21:34Intizar

  Én életemben egyszer fogtam állapotos nő hasát, ez a legrégibb, legjobb barátnőm volt, aki külön felszólított, hogy nézzem, éppen rugdos a pöttöm, és tényleg nagyon muris volt, de le kellett hozzá küzdenem egy belső határt. Irtózom a közel tolakodó emberektől (a legkedvesebbektől is), s azt hiszem, ha állapotos volnék, és barátilag meg akarnának érinteni, akkor igen rút szavak, karaterúgások és golyószórók járnának a fejemben. Közben pedig feszengve mosolyognék, mert egy gyáva szar vagyok.

 • 2012.07.23 19:00:10pirospottyos

  Fogdosas meg hagyjan... De ram 7 honapos terhesen ramfutyultek egy epitkezesrol (biztos hogy nekem szolt mert mas no nem volt ott). Nooormalisak?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta