SZÜLŐSÉG

Mire neveljük a gyereket?

2012. július 15., vasárnap 11:12

A gyerekeken már egész kicsi korban megmutatkozik, milyen a temperamentumuk, ami bizonyítja, hogy neveléstől függetlenül is különböznek habitusukban. Igen ám, de a szülők általában szeretnék ezt befolyásolni, saját értékrendjük alapján tovább formálni. Egyes gyerekek eredeti temperamentumuknak megfelelően szelídebbek, visszahúzódóbbak, mások határozottan érvényesítik akaratukat. Nem ritka, hogy a szülő elbizonytalanodik, mi felé is terelgesse a kicsit. Vajon mivel tesz neki jót, ha olyan viselkedésre biztatja, amivel rokonszenvet vált ki a társak között, vagy arra, álljon ki az igazáért, még akkor is, ha emiatt összeütközésbe fog kerülni sokakkal.

89181608

Gábor, a harmincas apuka a következőt mesélte. Öt éves kislánya mindig is szelíd, félénk típus volt. Ilyen a testvérekkel, az idegenekkel és az ovis társakkal is. Ha valamit elkérnek tőle, odaadja, ám ha ő vágyna játszani más játékával, nem mer odamenni. Legutóbb azt látta Gábor, hogy lánya szíve szerint nemet mondott volna, mégsem tette, mikor két kisgyerek kissé erőszakosan kezdte kunyerálni labdáját. Gábor közbelépett, és mondta a gyerekeknek, ezzel most Juli játszik. Ám Juli közben már adta is a labdát, mint aki fél, hogy máskülönben neheztelni fognak rá. Gábor szorítóban érezte magát, szerette volna lányát támogatni. Mondta neki, nem kell kölcsönadnia olyasmit, amit nem szeretne, de a kislány erősködött, hogy szívesen adja. Gábor kissé pironkodva mesélte, végül ő vette el a labdát, közölve, hogy ez most nála lesz. Egy pillanattal később már azt érezte, ennek a megoldásnak végképp nem volt értelme. Legfőbb félelme, hogy a kislány nem fog megtanulni nemet mondani. Különösen nehéz helyzetben érzi magát, mert a kistesójánál éppen az ellenkező végletet szeretné elkerülni: benne dúl a birtoklási vágy, és örömmel csoportosítja maga köré azokat a játékokat is, amikkel egyszerre nem is tudna mit kezdeni.

Nem ritka, hogy a szülő az arany középutat szeretné képviselni, így a két gyermeket éppen ellentétes irányban kell erősíteni. Ilyenkor sokakban felmerül, hogyan tudnak hitelesek lenni, ha az egyik gyereket arra oktatják, szép dolog másokkal megosztani a játékokat, a másikat biztatják, hogy mondja meg nyíltan, ha nincs kedve kölcsönadni, amit kérnek. Ráadásul két ellentétes cél ütközhet a szülőben: rokonszenvesebb számára a szelídebb, engedékenyebb gyermek viselkedése, ám éppen az ő sorsa felől aggódik: meg fogja-e állni a helyét a kemény világban, képviselni fogja-e érdekeit. Előbb-utóbb minden szülő találkozik a konfliktussal: mikor biztassa határozottságra, érdekeiért való kiállásra a gyermeket, és mikor a meghunyászkodásra? Például mi a helyes magatartás egy igazságtalan tanárral szemben: megmondani a véleményünket, vagy hallgatni, és óvni a jó viszonyt?

103748885
Fotó: Sean Gallup

Mielőtt túl nagy súlyt venne a szülő a nyakába, fontos tudni, nemcsak a nevelésen múlik, mennyire lesz önérvényesítő a gyermek. Egy sor olyan tényező alakítja ezt, ami adottság, nem a tudatos nevelés része. Ilyen a veleszületett temperamentum, a testvérsorban való elhelyezkedés, és a látott minták. Ezekhez képest kisebb hatást képvisel a szándékos terelgetés.

A pszichológus szemével máshonnan is megközelíthető a kérdés, és kibékíthető a szelídség és önérvényesítő magatartás ellentéte. A cél mindenképp az, hogy a kisgyerek legyen tisztában saját igényeivel, és tanulja meg, hogy a másik félnek is vannak szempontjai, amik eltérhetnek az övéitől. Ennek az a módja, hogy a szülő segít megfogalmazni ezeket, értelmezéseket kínál a gyermek lelkiállapotával kapcsolatban. Lényeg ennek a képességnek elsajátítása, ezután már a kisebb feladat egy-egy helyzetnek megfelelően dönteni a kívánatos magatartásról. Ám ez hosszú folyamat, és sokkal komplikáltabb, mint egyszerűen önalávetésre vagy akaratosságra nevelni a kicsit.

Persze, a kisgyerek még keveset ért a másik érzéseiből, és még kevésbé tudja azokat méltányosan figyelembe venni. Ez normális, ne is várjunk tőle mást! Két-két és fél éves kortól kezdődően, mikor kialakul az éntudat, fontos része saját maga meghatározásának, hogy mi az, ami az övé, amit birtokol. Semmiképp nem érdemes önzőnek minősíteni emiatt, és erőltetni, hogy adja oda játékait, ha nem akarja. Azt azonban következetesen elvárhatjuk, tartsa tiszteletben, ami a másé. Ha ő a másik gyerek piros labdájával szeretne játszani, aki történetesen nem adja oda, nem kell neki sietve megígérnünk, hogy az első boltnál veszünk neki egy ugyanolyat. Inkább tereljük el a figyelmét, és ajánljunk másik szórakozást. Ez is része mások határainak tiszteletben tartásának, később mások idejét, érzéseit, értékeit fogja megtanulni tisztelni.

2012-06-19T132911Z 1543792156 GM1E86J1LNG01 RTRMADP 3 GERMANY
Fotó: Michaela Rehle

Az a gyermek, aki ezt elsajátítja, jól jár, mert aki tudja, hol vannak a saját és mások határai, biztonságban érzi magát a világban, és képes megvédeni magát, ha arra van szükség.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.15 17:36:22_Trillian_

  Rendben, de mit mondjak a fiamnak, ha épp tőle rángatja el az idősebb, vérmesebb a cuccokat, miközben a fiam zokog?

 • 2012.07.15 18:55:45Diopapa_sok

  Én megmondtam a lányomnak, hogy ilyenkor vágja orrba nyugodtan. Legközelebb nem fogja elvenni.

 • 2012.07.16 07:19:58Vérfürdő Bill

  _Trillian_: Bennem is ugyan ez a kérdés fogalmazódott meg. Ismét egy "nesze semmi fogd meg jól" típusú cikk. Komolyan, már csak szörnyülködni szoktam ide járni.

 • 2012.07.16 07:21:24Vérfürdő Bill

  Diopapa_sok: Sajnos az se mindig célravezető. A nagyobb gyerekek esetleg elkalapálják, ill. rengeteg baja lehet belőle az életben, amikor már nem a homokozó lapát lesz a tét.

 • 2012.07.16 08:51:45Knorr

  hát ez jó szar cikk, a bevezetés után véget is ért, jótanács meg nuku.

 • 2012.07.16 08:53:43hoesett

  Nesze semmi, fogd meg jól - cikk...

 • 2012.07.16 11:31:32Macropus Rufus

  érdekes kérdést veszegetett a cikk. Én ui. olyan gyerek voltam az oviban mint ami a cikkben is van: ha kérték adtam, viszont nem mertem elkérni senkitől azt amit én adtam oda nekik...
  Aztán 1x-2x jöttek a nagycsoportosok és kérdés nélkűl vették el a játékaimat...
  Akkor derűlt ki a szüleim számára is, hogy a kicsi Rufus nem biztos, hogy olyan nyugodt is amilyennek látszik. Soxor kaptam a fejemre a nagyoktól, de végeredmémyben (mivel geci vagyok :D ) mindíg ők húzták a rövidebbet. Túlképpen a legdruvább az volt, amikor egy homokoz szettért (lapát+vödör+2db szita) egy tányér forró leves landólt a srác ölébe. Abból már szülői konzultáció lett ahhol apám kifejtette, hogy tele van a fasza, hogy a kisfiát nagyobb csoportosok piszkálják, tehát a jövőben ő fogja lerendezni a srácokat, amennyiben a szüleik képtelenek erre. Na akkor nyugi lett.
  Én meg megtanúltam, hogy néha igenis szembe kell menni az erősebbel is, mert különben örök életedre egy csicska fogsz maradni. Természetesen nem kell agreszíveskedni, de amennyiben a helyzet van, lépni kell... ha olyan a helyzet :D (Ravasz az Agy....)

  Szóval a gyerköcömet mindíg erre fogom nevelni: ne legyen agresszív, de azért ne is hagyja magát csicskáztatni, és ha kell akkor igenis védje meg azt ami az övé. Ha kell erőszakkal is!

 • 2012.07.16 13:53:24tmm

  Adott tanácsot.
  - megjelölt célt (kisgyerek legyen tisztában saját igényeivel, és tanulja meg, hogy a másik félnek is vannak szempontjai, amik eltérhetnek az övéitől)
  - Útmutatást adott (ennek módja...)
  - türelemre int (ám ez hosszú folyamat...
  - tök felesleges két pofonnal lerendezni, ha irigy a gyerek, (Ezekhez képest kisebb hatást képvisel a szándékos terelgetés.)
  stb.

 • 2012.07.16 14:16:05gsc

  tmm > nem adott, szar cikk

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta