SZÜLŐSÉG

Az öt éves fiam feleségül akar venni - mi a fenét mondjak neki?

2012. július 11., szerda 16:56

Kevés kivétellel az emberek a két nem valamelyikébe születnek, és a legtöbb gyermek aránylag korán elsajátítja, hogy ő fiú vagy lány, vagyis azt, amit fejlődéspszichológia nemi identitásnak vagy nemi azonosságnak nevez. Ennek a folyamatnak természetes velejáróra az ödipális feszültség, melynek egészséges feloldása során tanulják meg gyerekeink, hogyan azonosulhatnak saját nemükkel, hogyan válhatnak később egészséges férfiakká, nőkké – írtuk korábban az Ödipusz-komplexusról a Díványon. Ám ehhez Freud recepetje szerint kell egy apa és egy anya is. Mit tehet az egyedülálló szülő óvodáskorú gyermekével, ha belép az ödipális komplexus feszültséggel teli szakaszába?

stockfresh 94959 mother-kissing-son-at-beach-smiling sizeS

Ki volt Ödipusz?

Oidipus – vagy Ödipusz – a thébai mondavilág ismert alakja, Szophoklész, de még Homérosz is megemlíti műveiben tragikus történetét: Ödipusz tudta nélkül megölte apját, és szülőanyját vette el feleségül. Amikor megtudta az igazságot, megvakította magát, és szégyenében, bűntudatában száműzetésbe vonult.

Sigmund Freud tehát az ókori mitológiába nyúlt vissza, hogy elnevezzen egy igen fontos pszichoszexuális szakaszt. Freud szerint a gyerekek a nemi szervekre megközelítőleg három éves koruk körül kezdenek el figyelni. Ezt ő a fallikus szakasz kezdetének nevezte el. Mindkét nembe tartozó gyerek kezdi megérteni, hogy a fiúknak péniszük van, a lányoknak viszont nincs. Ugyanezen szakasz folyamán kezdenek el szexuális érzéseket táplálni az ellenkező nemű szülővel szemben, és ekkor kezdenek el féltékennyé válni az azonos nemű szülőre. Freud ezt a 3 és 6 életév között zajló fejlődéspszichológiai mérföldkövet ödipális konfliktusnak nevezte el. A konfliktus okozta feszültséget a gyermek az azonos nemű szülőjével történő azonosulással oldja fel, ami a következőket jelenti: utánozza annak viselkedését, attitűdjeit, hogy minél inkább hozzá hasonlítson. A nemi identitás kialakulása tehát azzal kezdődik, hogy a gyermek felfedezi a nemek közötti biológiai különbséget, és Freud szerint azzal végződik, hogy a gyermek a saját neméhez megfelelő szülővel azonosul.

Az ödipális konfliktus feloldása tehát vet véget a fallikus szakasznak, melyet a körülbelül 7 éves kortól nagyjából 12 éves korig tartó latenciaperiódus követ. Ez az időszak szexuális szempontból csendes, a gyerekek kevésbe foglalkoznak testükkel, figyelmüket inkább azon készségek felé fordítják, melyekre a környezettel való megbirkózáshoz van szükségük. Végül a pubertás és a serdülés vezet be a felnőtt szexualitás érett fázisába, a genitális szakaszba.

Visszatérve az ödipális konfliktusra, jelentős hangsúlyt kap ebben a szakaszban az elfojtás: Freud ezt tekintette a legalapvetőbb és legfontosabb elhárító mechanizmusnak. Az elfojtás lényege, hogy a személy a számára túlságosan félelmetes vagy fájdalmas memóriatartalmakat kiszorítja a tudatából (egy idő után nem is emlékszik rá). A szégyent, a bűntudatot keltő tartalmakat ezért gyakran fojtjuk el. Freud úgy vélte, hogy bizonyos gyermekkori impulzusok elfojtása univerzális jelenség. Nézete szerint a fiúgyermek szexuális vonzalmat érez az anya iránt, ugyanakkor rivalizáló és ellenséges érzelmeket táplál az apa iránt, és természetesen létezik ugyanez lánygyerekkel is. Ezeket az impulzusokat azonban elfojtják, mivel a viselkedés a normákkal ellentétes.

stockfresh 1688050 father-and-young-daughter-at-play-with sizeS

Mit tehetnek a szülők, mit tehet az egyedülálló szülő?

Hostyánszki Tóth Judit pszichológus szerint is a nemi szerepek elsajátításában, a nemhez igazodó viselkedés kialakulásában a legfontosabb az azonos nemű szülőhöz való érzelemteli kapcsolat. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha egy szülő egyedül neveli a gyerekét – például egy anya a fiát –, de a gyereknek jó és rendszeres a kapcsolata az apjával, megtörténik az azonosulás.

Ugyanez igaz fordítva is: hiába élnek együtt a szülök, ha az azonos nemű szülő érzelmileg elérhetetlen, nem szolgál mintaként az identifikációhoz (azonosuláshoz), és zavar támadhat a szexuális fejlődésben. A nemi identifikáció akkor is zavart lehet, amikor ugyan van apuka, de egy domináns, a családot túlzott mértékben kontrolláló anyuka uralja a családot. Kutatások szerint homoszexuális férfiak családjának vizsgálatakor sokszor megtalálható egy ilyen domináns anya.

Valamivel összetettebb a helyzet akkor, ha fizikailag egyáltalán nincs jelen, vagy érzelmileg egyáltalán nem hozzáférhető az azonos nem szülő. Ilyenkor a gyerekek gyakran valamilyen elképzelt szülőfigurát keresnek maguknak, akit magukban építenek fel, akikhez hasonlóak szeretnének lenni. A valóságot a fantázia pótolja. Ha meghalt a szülő, sokat segítenek a fényképek, történetek abban, hogy fel tudja magában építeni magában a gyerek a jelen nem lévő szülő képét.

Ha egy anyuka egyedül neveli a gyerekét, de az édesapa egyáltalán nem hajlandó részt venni a gyerek életében, a kicsi gyakran kreál magának a fantáziájában apaképet. Hostyánszki Tóth Judit pszichológus szerint olyan nincs, hogy semmilyen képet nem alakít ki a csak anyja által nevelt gyerek az apjáról.

A minta kialakítása nem igazán függ a mintának „kinevezett” személlyel történő találkozás gyakoriságától, de ez egyénenként azért változó. Mintává általában olyanok válnak, akik éreztetik a gyerekkel, hogy ő fontos, akik képesek csak rájuk figyelni, és a hétköznapokban is tartják velük valamennyire a kapcsolatot. A gyerekek nagyon pontosan érzik, mikor tölt velük valaki időt élvezettel, és mikor kötelességből, "ezt is tudjuk le" módon. Hiába van fizikailag mindig jelen egy apa, ha focizás közben is folyamatosan a mobilját nézi, a gyerek számára átjön az, hogy ő sosem kap kizárólagos figyelmet.

stockfresh 828568 angry-boy-indoor sizeM
Fotó: Stockfresh

Hostyánszki szerint manapság általában az elvált apukák is jobban benne maradnak a gyerek életében, hozzák-viszik, ez így könnyebb.

Az a legnehezebb, ha egyáltalán nincs senki, ha például az apa terhesség alatt lelépett, és nem kíváncsi a gyerekre. Ekkor nagyon nehéz pozitív képet alkotni, hogy a gyerek ne azt élje meg, hogy ő nem kellett. Akkor azt a gyerek úgy éli meg, hogy azért ment el az apja, mert ő (a gyerek) hibás vagy rossz.

Arra a kérdésre, hogy cserélődhet-e, és milyen gyakran a mintaszemély, a pszichológus a következőket válaszolta: "Az nem jó, ha az egyedülálló anya vagy apa gyakran cseréli a partnerét. Ha – szerencsés módon – törődő és odaadó az éppen aktuális partner, akkor a gyerek hamar elkezd kötődni hozzá. Az viszont nem tesz jót a gyereknek, ha két év múlva az új is lecserélődik. Ha viszont apának és az anyának is van új partnere, létrejöhet egy működő mozaikcsalád, ahol van apa és anya, még ha külön is, és az ő új társuk nem próbálja meg átvenni az anya/apaszerepet, csak ott van, és létezik közöttük normális érzelmi viszony.

Ha az egyedülálló anya életébe akkor csöppen be egy új partner, amikor a kisfia 4-6 éves korú, akkor anyja partnerét riválisnak fogja tekinteni. Nagyon fontos ebben az esetben a türelem és a fokozatosság az anyuka és az új partner részéről egyaránt. Fontos türelmesen elmagyarázni  a gyereknek, hogy az új partner nem akarja elvenni, kizárólagosan birtokolni az anyát.

Ha zavar támad a nemi azonosulás során az ellenkező nemű szülővel, akkor sok esetben ennek serdülőkorban mutatkozik a hatása. Az apa nélkül felnövő lányok fiúsabbak, a fiúk kevésbé férfiasabbak, mint az apával felnövő társaik. Saját munkám során találkoztam olyan esettel, amikor – bár a szülők együtt nevelték fel a lánygyereket –, ám mivel az anya érzelmileg elérhetetlen volt a kislány számára, az apja viszont nem, így a kislány a nemi szerepeit illetően az apjával azonosult, és felnőttként valójában férfiként élte meg nemi identitását.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.11 17:32:35Rézfánfütyülő fűzangyal

  "Az öt éves fiam feleségül akar venni - mi a fenét mondjak neki?"
  Ha ezt a cikket elolvastad, akkor biztosan fogalmad sem lesz róla. Amit tehetsz, nem hordasz össze ennyi hülyeséget, és - talán ez az egyetlen pozitív a cikkben - mihamarabb, de ha lehet még előbb, szerzel neki egy pótapát a hiányzó valódi helyett.
  Te is, ő is nyugodtabb lesz tőle, aztán majd szépen kinövi.
  A legrosszabb és a leggyakoribb, amit egy nő ilyenkor elkövethet, ha föláldozza magát gyermekéért, és elhessegeti a lehetséges partnert, hogy ne zavarja meg kettőjük "ideális" kapcsolatát.

 • 2012.07.11 18:15:24Reggie

  "Az öt éves fiam feleségül akar venni - mi a fenét mondjak neki?"

  Mond, hogy meleg vagy.

 • 2012.07.11 19:43:35bloggerman77

  Normális gyerek nem kérdez ilyet, tehát a gyereket rosszul nevelték. Amúgy meg Freud 19. századi, viktoriánus szexuális-ösztönember elméletére hivatkozni a 21. században eléggé vicces, főleg, hogy Freud ezt az elméletét a saját torz családja nyomán alkotta meg.

 • 2012.07.11 19:52:35Martian

  "Az öt éves fiam feleségül akar venni - mi a fenét mondjak neki?"

  - Házassági engedélyt csak szőrös fütyire adnak. :)

 • 2012.07.11 20:00:08Martian

  "Normális gyerek nem kérdez ilyet"

  De bizony hogy kérdez, amíg nem fogja fel a párkapcsolati szerelem és a szülő iránt érzett szeretet közötti különbséget. Ha már felfogja, el lehet mondani neki.

 • 2012.07.11 20:15:05solozzo

  "Az öt éves fiam feleségül akar venni - mi a fenét mondjak neki?"
  Szoptasd meg, mint a Toncsika...)))

 • 2012.07.11 20:47:30kalloa121

  Először is azt kell tisztába tenni, hogy az "ötéves" kifejezés a "tizenéves", "százéves" és társai mellett még mindig egybe írandó (A magyar helyesírás szabályai, Akaémiai Kiadó, 1984). Bizony, azóta sem változtak helyesírásunk szabályai, de ez a cikk íróját nem nagyon zavarja - kérem, higgyék el, annak idején 1850 forintért vettem a könyvet, és azóta sem vagyok rest levenni a polcról, ha valamit írok.

  Egész egyszerűen idegesítene, ha egy ilyen, nagyon könnyen ellenőrizhető hiba maradna abban, amit írok.

  Ezt nyilván sem a cikk írója, sem az eddigi véleményezők nem tartották fontosnak.

  Mi is vagyok én? Nyelvtannáci? Talán igen. Ha ezért megköveznek, nem bánom.

 • 2012.07.11 21:12:14R2D2 & C3PO

  Vagy az ötévesnek rossz a konnotációja, míg az öt évesnek meg nem. ;-DDD

  Az is beszédes, hogy a helyesírási tanácsadó pont 1984-es...

 • 2012.07.11 21:36:44kalloa121

  @ R2D2 & C3PO:

  Úgy van. 1984 óta először 2000-ben dolgozták át, de csak a példaanyagot. Azóta ugyanazon 11-ik kiadás változatlan utánnyomását adják ki. Ezt még nem érte el se fülke-, se egyéb forradalom.
  A '84 újBESZÉLJE nem említi az új ÍRÁST, ám változatlanul úgy vélem, hogy az *"öt éves" kifejezésnek nincs semmiféle konnotációja (azaz másodlagos, járulékos jelentése), mert mivel nem helyesen leírt szókapcsolat, így legfeljebb stílusértéke lehet (lásd *"hüjegyerek").

  Ez utóbbi példában természetesen ne keressünk személyes utalást .

 • 2012.07.11 21:40:32bloggerman77

  Ha már nyelvtannáciskodás: sokan ma már nem tudják elkülöníteni azt, hogy pl. a tanító nő illetve a tanítónő nem ugyanazt jelenti. Ennek a helyes(?)írási tendenciának nagy lökést adott, hogy a számítógépek helyesírás-ellenőrző szoftverei gyakorlatilag minden összetett szót aláhúznak vörössel, mint hibás elemet, plusz az angol nyelv másik "áldása" helyesírásunkra, hogy elkezdték a főneveket nagy kezdőbetűkel írni, lásd pl. a magyar helyett Magyar.

 • 2012.07.11 21:43:57bloggerman77

  Martian: én is voltam gyerek, de egyszer sem jutott eszembe ilyen baromságot kérdezni anyámtól, mi több, nem vettem fel sem apám, sem anyám cipőjét-ruháját... Pedig a gyermekpszichopaták szerint ezt minden gyerek megteszi. Lóbránert, azt.

 • 2012.07.11 22:19:19Martian

  bloggerman77: Persze, kiegyensúlyozott családban ez nem is valószínű... de ha érzelmi hiány van, sok minden megesik.

 • 2012.07.11 22:43:02Alaister Grand

  Nem kell csinálni semmit. Tök természetes és elmúlik magától.

 • 2012.07.11 22:45:04R2D2 & C3PO

  Igen, pont ezt írtam.
  Ezek szerint olvasni még nem sikerült megtanulnod?!?

 • 2012.07.12 08:44:29Cartman (ex Cartman)

  1. Ne mard el a férfit magad mellől, és akkor nem kerülsz ilyen helyzetbe.

  2. Ha már megtörtént, ne olvass Freudot, mert (még jobban) meghülyülsz tőle. Freud egy torz lelkű kókler volt, aki minden lelki folyamatot megpróbált a saját farka működéséből levezetni. Hiba tehát bármiféle általánosítás. Freud írásai csak Freudról szólnak.

 • 2012.07.12 09:20:06Nofertiti

  egy ilyen kérdés szerintem normális. a legtöbb fiú gyermek imádja az anyját. nem kell túlreagálni. majd később elválasztódik benne a különbség a szeretet és a szerelem között.
  én azt mondtam a fiamnak erre a kérdésre, hogy már foglalt vagyok .-)

 • 2012.07.12 10:22:58KevinMulder

  Nálunk is felmerült, pedig eléggé kiegyensúlyozott család vagyunk. Azt mondtuk, hogy a mami foglalt, keress magadnak saját barátnőt. Azóta van már saját barátnője, akit imád. Case solved :)

 • 2012.07.12 11:50:25atiz

  @kalloa121: bocsanat, nem figyeltem. mi volt a kerdes?

 • 2012.07.12 12:40:08Rézfánfütyülő fűzangyal

  @atiz: Te jól figyeltél, nem volt kérdés!

 • 2012.07.12 14:05:18himpellér

  Mondd neki azt, hogy most foglalt vagy, de egy dugásra bármikor jó nálad.

 • 2012.07.12 14:47:05Reggie

  Lehet, hogy a lakas felere palyazik. Hisz mar 5 eve egy fedel alatt eltek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta