Melyik légitársasággal repüljön, aki ételallergiás?

Ételallergiásként kevesebb akadályba ütközik az ember repülés során, mint a mindennapi életben.  Szinte mindegyik légitársaság kínálatában van megfelelő ellátás. Speciális igények közül leggyakrabban a vegetáriánusok, a diabetikus diétát követők, a gluténintoleránsok, és a laktózérzékenyek igényeit elégítik ki, de gyakori a kóser, a mohamedán és a hindu vallás hívői számára készített étel. Mogyoróallergiások étkeztetése a fedélzeten nehézkes, általában az összetevők között nincsen mogyoróféle, de nem garantálják, hogy az étel 100 százalékban mogyorómentes.

stockfresh 1410846 lunch-time-in-a-plane sizeM

A légitársaságok speciális ajánlata függ az utazás kezdő- és célállomásától, valamint az utazás időtartamától is. A Makomkenyér.hu összefoglaló táblázata mutatja a teljes kínálatot, az igazsághoz hozzátartozik azonban az is, hogy nem minden viszonylatban (vagyis nem minden úton) érhetőek ezek el. Amennyiben igen, a diétás ellátás legkésőbb a repülés megkezdését megelőző 24 (96) órán kívül kérhető, 24 órán belül már nem, ezért már jegyvásárláskor érdemes igényeinket tudatni.

Európán belüli és 5 óránál kevesebb ideig tartó utazás esetén kevés légitársaság biztosít meleg ételt utasainak. Gluténallergiásként legtöbbször 1 vagy 2 szendvicset kaphatunk: felvágott, zöldség, saláta puffasztott rizs közé csomagolva. Helyi specialitás is gyakran kerül a szendvicsbe, ilyen lehet például a spanyol sonka.

Előfordulhat azonban az is, hogy lemarad a repülőről a diétás szendvics, illetve vannak olyan járatok, ahol az utazási idő rövidsége miatt nem választható speciális ellátás. Utóbbi nem légitársaság-függő, ezért érdemes utazás előtt érdeklődni. Az utaskísérők ilyenkor többnyire készségesek, gyakran gyümölcsöt vagy csokoládét ajánlanak, ha az van a fedélzeten.

Mentes menü ide vagy oda, ételallergiásként, gluténérzékenyként, diétázóként a biztonság kedvéért csomagoljunk harapnivalót az útra: gyümölcsöt, zöldséget, kekszet, szendvicset vagy tápszert, mert ezek kicsi, laktató, könnyen és gyorsan fogyasztható ételek. Orvosi igazolás ellenében a reptéri biztonsági szabályzat engedi, hogy a fedélzetre felvitt kézipoggyászban legyen a folyadék halmazállapotú tápszer.

A 8 óránál tovább tartó repüléskor mindenképpen főtt étel jár, akár többször is. Minden légitársaság gondol a speciális igényű utasokra akkor is, ha az online jegyvásárláskor ezt nem lehet megadni - ilyenkor célszerű telefonon tudatni velük, milyen kérésünk van.

Fontos, hogy ha nem a korábban lefoglalt helyre ülünk, azt jelezni kell a személyzetnek, mert ők az ülőhely alapján azonosítanak. Nem szabad elfelejteni, hogy a légiutas-kísérők nem dietetikusok. Megesett már, hogy a gluténmentes ebéd mellé búzalisztes zsemlét vagy süteményt kínáltak, figyelni kell tehát a kapott étel címkéjére, a speciális ételeket mindig azonosítóval küldik a fedélzetre (az azonosító kódolást a fenti táblázatban találja).

Június 1-jén elindult a Majomkenyér.hu jótékonysági akciója:

Ételallergiával élő, 18 év alatti gyermekek családjainak jelentkezését várják. A jelentkezők között ajándékcsomagokat és különdíjakat sorsolnak ki: a nyeremények között vannak vacsorautalványok, vásárlási utalványok táplálékallergiás szaküzletekbe, gabonatej-készítő-készülék, féléves nyírfacukor-csomag, cukormentes lekvár-különlegességek, ételintolerancia-vizsgálat. A pályázók egy Facebook-játékban is részt vehetnek, ahol további nyeremények várnak rájuk. A kampányhoz csatlakozott Fullajtár Andrea, színésznő, akinél 36 évvel ezelőtt diagnosztizáltak gluténérzékenységet és Dukai Regina, modell-műsorvezető, aki laktózérzékeny.

A dívány a majomkenyér.hu együttműködő partnere.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek