SZÜLŐSÉG

Ha nem születtünk anyatigrisnek

2012. június 30., szombat 20:24

Körülbelül egy éve egy elég megrázó élmény ért, amire annyira rosszul, vagyis inkább sehogy sem reagáltam, hogy mindmáig felhúz, ha rá gondolok. Az történt, hogy a bölcsiben, az akkor két éves kisfiam odament egy nála vagy egy évvel nagyobb kislányhoz, és a feje fölött a szandálját összeütötte, mint a cintányért. Nem volt koszos, hozzá sem ért, nem lett semmi baja, meg azért ennél százszorta vadabb dolgokat szoktak a gyerekek csinálni közösségben, de a kislány anyukája, aki éppen mellettük állt, azon nyomban úgy eltaszította onnan az én gyerekemet, hogy az nagyot taknyolt a lendülettől. Persze se nem segített neki, se nem mondta, hogy jaj, bocs, csak annyit, hogy ez csúnya volt. Mármint a cintányérozás, a lökés érte nem.

Annyira ledermedtem, hogy szólni sem bírtam, sőt inkább felkapartam a gyereket, és némán elvonultunk. Legszívesebben pofán vágtam volna az anyukát, de az volt bennem, hogy mégis a gyerekek előtt nem kéne a szülőknek összeugrani, még szóban sem, nem is vagyok az a típus, meg valahogy sikerült bűntudatot is keltenie bennem. Komolyan elhittem, hogy akkora nagy bűnt követett el a gyerekem, hogy jobb, ha visszavonulunk. Percek múlva, amikor már eljöttünk, szörnyen éreztem magam, mérges voltam, és utáltam, hogy nem szóltam be legalább. Így most, egy év távlatából is lelkiismeret-furdalásom van, úgy érzem, nem álltam ki a gyerekemért.

11525611 83d1b56c49018897ea7874d0d364aaec l
Fotó: kphoto / Indafotó

Szerencsére azután alig találkoztam ezzel az anyukával, mert ovis lett a kislánya, de a környéken laknak, így nem akkora csoda, hogy újabban a játszótéren is többször felbukkantak. Még most is felmegy bennem a pumpa, ha látom, szívem szerint akkorát behúznék neki, hogy összeesik. De hát ez sosem fog megtörténni, sajnos, mert nem ez a típus vagyok. Pár napja mellém ült a padon, talán beszélgetni akart, de hát levágta, hogy én nem, és el is ment. Aztán arra gondoltam, ha adódik hasonló közelség, élek vele, s akkor megkérdezem, hogy számára is olyan emlékezetes-e az a pillanat, amikor a földre lökött egy kétévest egy ártatlan csíny miatt. Ha nem, mostantól az lesz, mert elmondom neki, hogy mit gondolok erről. Persze kulturáltan, de azért úgy, hogy elgondolkozzon rajta.

Sokszor eszembe jut egy barátnőm, aki még évekkel ezelőtt mesélte, hogy a korábban szolid, visszafogott anyukája teljesen anyatigrissé vált azután, hogy anya lett belőle. Hangosabb lett alapból, a boltban, postán, mindenhol kikérte a magáét, de ez a gyerek szemszögéből inkább kellemetlen volt, mert sok vitába keveredtek. Én inkább a konfliktuskerülő kategóriába tartozom, s ha túl harcias az ellenfél, változó, hogy felveszem-e a kesztyűt. Nem tudom, min múlik, de van, hogy igen, szembeszállok, de sokszor inkább kussolok, és megyek tovább. Talán ennek a gyerekellökős „traumának” a hatására azért már sokkal keményebb vagyok, persze nem harcias, de ha úgy adódik, kinyitom a számat. Ez viszont, azt hiszem, egy olyan folyamat, amit tanulni kell, tudatosítani, és nagyon helyén kell tudni kezelni, mert könnyen rossz irányba tolódhat. Én sosem láttam ilyen mintát a szüleimtől, ők tipikusan a hallgatok és félreállok típusú, kedves, szolid emberek, de asszem a mai világban ez már nem egy életképes magatartás.

Ti mennyire vagytok anyatigrisek? Vagy inkább kerülitek a konfliktust?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.01 10:04:56borzimorzi

  Nézd, kedves Gera, én nem sokat törődöm vele, hogy ki szerint minek vagy milyennek tűnök. Azt tudom, hogy 7 éves koromban egy ilyen kis elkényeztetett "anyuci szeme fénye" úgy lökött neki egy hintának a játszótéren, hogy több fogam kiszakadt, az arcom is megsérült, és telement a tüdőm vérrel, mire az oookos napközis tantónéni elsétáltatott a körzeti orvosi rendelőig, meg vissza, mert az zárva volt. Majd kivártuk a mentőt. Úgyhogy NAGYON allergiás vagyok azokra, akik a saját kölykük agresszivitását mentegetik, hogy az csak "csínytevés". És még mikor dühösen elmesélik másoknak,hgy valaki nemtetszését nyilvánította, akkor se esik le nekik, hogy talán az ő kötelességük lett volna elmagyarázni a saját gyereküknek, hogy a szandál a lábra való, nem pedig a másik gyerek hajába, arcába stb., továbbá nem ijesztgetünk más gyerekeket és nem lépünk fel agresszíven. Ceterum censeo, az agresszív kiskampó nevelésében egyelőre a másik gyerek anyukájának komoly fórja van a posztoló anyucival szemben...

  Na, de most már tényleg pá.
  b

 • 2012.07.01 10:07:52Gera

  borzimorzi - Kissé messzire mész, amikor egy ilyen semmiből, amit a gyerek csinált, mindenféle erőszakot meg agressziót vizionálsz a saját traumád miatt :)

 • 2012.07.01 10:09:36Éhes_ló

  Jól tette az édesanya, hogy megvédte a gyerekét.
  Sajnos dada, vagy bölcsis felügyelő nem volt ott, mert ez alapból az ő feladatuk lett volna.
  El lehet képzelni mi megy akkor, amikor az ilyen nevelésű hülyegyerekek a gondos édesanyák távollétében terrorizálják a csoporttársaikat az akkor sem odafigyelő személyzet távollétében, vagy a további konfliktusokat megelőzni kívánó tüntető félrenézésében.
  A gyerekhorda a legkegyetlenebb szociális képződmény és el kél a szülői támogatás gyakran még iskolás gyerekek esetében is, ha a dolgok elvadulnak.
  Mert elvadulnak gyakran.

 • 2012.07.01 10:14:45Slano

  Amúgy iszonyat hülye anyukák írkálnak ide, mindig elcsodálkozom ha idetévedek. Van ember, aki nem érti, h gáz volt ellökni egy kétéves gyereket????????? Soha életemben nem lennék képes gyereket, megütni, arrébb lökni, stb.
  Igen borzimorzi lehet h az egész sztori tök másképp van és a szereplő gyerekek igazából 20 évesek, és a tengerparti homokban történt az eset. Na így már nekem is más lenne a véleményem.

 • 2012.07.01 10:53:01takaba

  A posztoló anyuka a saját viselkedésében nem talált hibát, pedig volt. Neki kellett volna odamenni a saját gyerekéhez, és megmondani szépen, hogy nem ütögetünk a másik feje fölött semmit. A saját szerepét és a gyerekéét kisebbíti, a másikét túldimenzionálja. Valószínűleg a másik anya sem számított rá, hogy a gyereket fellöki, inkább csak el akarta tolni a saját kölyke mellől. Minden anya ezt tette volna, hogy a zavaró körülményeket eltávolítja a gyereke mellől. Az véletlen lehetett, hogy a cipőütögetős kölök seggre ült.
  "nora" nyelje le a békát, lépjen túl az eseten. Tanítsa meg a saját fiát viselkedni, ezért az anyja. Legközelebb pedig hasonló helyzetben azonnal álljon meg és beszélje meg a történteket. Talán akkor rájön, hogy a másik anyának is megvannak a szempontjai.

 • 2012.07.01 10:53:01takaba

  A posztoló anyuka a saját viselkedésében nem talált hibát, pedig volt. Neki kellett volna odamenni a saját gyerekéhez, és megmondani szépen, hogy nem ütögetünk a másik feje fölött semmit. A saját szerepét és a gyerekéét kisebbíti, a másikét túldimenzionálja. Valószínűleg a másik anya sem számított rá, hogy a gyereket fellöki, inkább csak el akarta tolni a saját kölyke mellől. Minden anya ezt tette volna, hogy a zavaró körülményeket eltávolítja a gyereke mellől. Az véletlen lehetett, hogy a cipőütögetős kölök seggre ült.
  "nora" nyelje le a békát, lépjen túl az eseten. Tanítsa meg a saját fiát viselkedni, ezért az anyja. Legközelebb pedig hasonló helyzetben azonnal álljon meg és beszélje meg a történteket. Talán akkor rájön, hogy a másik anyának is megvannak a szempontjai.

 • 2012.07.01 10:53:44az övezet gázai

  Hol szerepel a posztban, hogy a szandis anyuka helyeselte a "cintányérozást"? A reakció felülírta azonban a kiváltó tettet.
  Kutyaszar: nekem nagyon nem egyértelmű az sem, hogy odakint történt az affér, és nem bent. Utóbbi esetben ugyanis valószínűbb, hogy a BENTI lábbelit műtötte le magáról a fiú, és azzal bűvészkedett. De ha másképp lenne, akkor is mindent felülír manapság a mindentől való félelem. Elég egy hír a tévében, és mindjárt naponta gyerekek tucatjai szaladgálnak vakon a kutyaszartól, sőt, az összevert szandáloktól.

  Férfiként és apaként gyűlölöm az anyatigris mentalitást. Oké, hogy érthető evolúciós okai vannak, de ha már a férfiak milliószor megkapják, hogy szintúgy evolúciós örökségüket tessenek már kordában tartani, akkor az ilyen anyák bizonyítványát sem kellene magyarázni; az agresszív fellépés ilyen helyzetekben sem védhető, maximum magyarázható.
  Az ilyen anyatigrisek mellett, de inkább mögött nőnek fel önző és kompromisszumokra képtelen kölykök- persze szigorúan csak az én magánvéleményem szerint. :-) Léteznek egyébiránt apatigrisek is, a véleményem róluk sem jobb.
  Posztoló! Nincs miért rosszul érezned magad, de én is vádolnám magam. Talán nem is a gyerek, hanem szimplán a vereség érzete miatt. A világban mindig vannak erőszakosabbak és LÁTSZÓLAG gyengébbek is. Az utóbbiak nem feltétlenül vesztesek akkor sem, ha az előbbiek kivétel nélkül győztesnek is hiszik magukat.

 • 2012.07.01 11:14:07Zed is not dead yet

  Az ablakom egy bölcsőde és egy óvoda közös udvarára néz. El van választva egy sövénnyel a 2 tér, de egy udvar egyébként. Nap mint nap láthatom, ahogyan az óvónénik és egyéb hulladékok kezelik a dolgokat.

  Alap, hogy a gyerkőcök nyugodtan ordítozhatnak, sikítozhatnak és beszélhetnek egymással trágár szavakkal úgy hogy még én is jól hallom, kb. 30 méterre és 2 emelettel feljebb. Az is alap, hogy a gyerkőcök azt csinálnak egymással amit akarnak. Ha bárminek az a vége, hogy óriási bőgés lesz belőle és az 1-2 percen belül nem csillapodik, akkor valamelyik fehérköpenyes trampli kiválik az udvar túlsó szélén a gyerekeknek háttal álló és ott cigarettázgató pletyiző személyzet csoportjából és odaslattyog a gyerekekhez és tessék-lássék intézkedik. Bölcsőde és óvoda egyformán így megy. Ráadásul ez a város egyik legmenőbb óvodája, csupa menő apuka és anyuka hordja a csemetéjét ide mindenféle bazi nagy szekerekkel. Az is egy külön történet ahogy ez az autós csetlés-botlás megy a kapu előtt, de most ez nem tartozik a témához.

  Pénteki szóváltás az óvoda homokozójából:
  - Naa, add vissza a vödrömet!
  - Nem adom!
  - Add ide mert megmondalak az Éva néninek!
  - Nem adom! Takarodj innen!
  - Évaaa néééééniiiiii! Évaaaaa néééniiiii! (Éva néni szarik rájuk persze)
  - Nesze a vödröd, szopjál le!
  - Te szopjál le!

 • 2012.07.01 11:56:02baucis

  @ borzimorzi

  Csak nem a sztoriban érintett másik anyuka?

 • 2012.07.01 12:07:36baucis

  @Zed is not dead yet
  Hehe, csak nem az Istenhegyi úton a 12. kerben? :D Az nekem is ismerős! (Főleg a szerencsétlen parkolás a szőke anyukákkal a nagy fekete BMW-kben.)

 • 2012.07.01 12:32:50Pilóta78

  borzimorzi: természetesen a linkelt cikkekben a kórokozók nem produkálják az általad vízionált súlyos szövődményeket. Szerencsére, hiszen a gyereknek a szemébe a szél is belefujja többek között a száradt ürülékeket, illetve a homokozókat rendszeresen teleszarják kutyák, macskák, nyestek, madarak stb. (az eu-st is).
  Volt egy gyerekkori traumád, és most próbálod megvédeni a gyerekedet a széltől is. Szociális képességei ebben fognak kimerülni (apu, anyu, izomtibi jön és megvéd), és később, felnőttkorában is ezt fogja várni. Ha nő, akkor egy sertéssel fog összejönni, aki majd jól meg tudja védeni mindig és természetesen elnyomja. Szerintem mindenki vágja ezt a nőtípust.

 • 2012.07.01 12:35:27mis

  EU-s padló???????
  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!

  Gyakran járok oviba, ott EU-s járólap van (a puhábbik gránit :), meg EU-s beton a kertben.....

 • 2012.07.01 12:39:32Egy apa

  Két kérdés a blog írójának:
  -Te mit tettél volna a kislány anyukájának a helyében?
  -Mit szóltál a kisfiadhoz mikor ezt tette?

  Teljesen egyetértek a feldühödött anyukával aki megvédte a kislányát, gondolom ő sem szándékozott ellökni a kisfiút úgy ahogy sikerült. Én is ezt tettem volna!

  Beszélgess el a kisfiaddal legközelebb mit szabad és mit nem! És legközelebb semelyikőtök nem kerül ilyen kellemetlen helyzetbe.

 • 2012.07.01 13:37:46Figyel Castro

  Borzimozi, gyáva és lekvár kis szaros lehettél, ha így elbántak veled...

 • 2012.07.01 13:58:16magyar ember teli szájjal

  Szerintem az ilyen szitukat akkor és ott kell lerendezni, ha tetszik ha nem. Ezt meg kell tanulni. Először úgyis rosszul fog sikerülni, de már akkor sem ragadsz bele az elfojtott dühbe. Aztán ahogy egyre többször szólsz vissza, egyre finomabban is sikerül.

  @Egy apa: és utána te is lapítanál, vagy azt mondanád hogy bocs, nem így akartam? Lapítanál, ugye, és püffögnél hogy milyen igazad volt az ostoba és rosszindulatú kétévessel szemben.

 • 2012.07.01 14:06:10Rosie McGann

  Zed is not dead yet

  Pont a menőék tolerálják legkevésbé, ha holmi óvónő fegyelmezni merészeli a gyereküket. Egy óvónőként dolgozó ismerősömet két magánoviból is kirúgták hasonló esetek miatt.

 • 2012.07.01 14:33:26Biga néni

  Eltekintve attól, hogy mekkora erő hatására ül seggre egy kétéves.... ha az ember nem fegyelmezi a gyerekét, akkor bizony számíthat rá, hogy mások bizony fogják. Ha ez utóbbit nem bírja, akkor jobb, ha saját kezébe veszi az irányítást:)

 • 2012.07.01 15:01:40baucis

  Dzsííííízösz!
  Komolyan ekkora vita lett ebből?
  Eleve nem értem, hogy a kislányos anyukának miért kellett ennyire kiakadni (más kérdés persze, hogy a kisfiú anyukájának fegyelmeznie kellett volna), és hogy itt többen is miért vannak kiakadva..
  4-5 évesen vadul fogócskáztunk, úgy könyököltünk egymás hasába, löktük bele egymást a sárba, meg a mezőn a csalánba az utcabeli gyerekekkel, hogy öröm volt nézni. Amennyi kutyaszart én megehettem gyerekként, hát...
  Soha senkinek nem lett semmi baja. Lerendeztük egymás közt, ha valami tényleg (!) durva dolog történt, akkor valamelyik szülő odareccsentett, és a másik gyerek szülője meg nem volt ezért megsértődve, főleg, mivel a következő alkalommal ő fegyelmezte a szomszéd gyereket, ha az durvult.
  Azért ennyi korlátolt embert.... Közlöm, hogy a gyerek kiirthatatlan, mindent túlél, ráadásul sokkal többet bír fizikailag és lelkileg/szellemileg is, mint azt a felnőttek gondolnák.

  De egy papucs ütögetése, vagy bármi más, akár tényleg durva dolog miatt egy kétévest ellökni... Na EZÉRT jár a péklapát! Kinyílt a bicska a zsebemben.

 • 2012.07.01 15:42:35Rézvirág

  Azért nekem ebben a sztoriban valami sántít. Olyan nincs, hogy egy felnőtt ember egy ilyen aprócska csínyért akkorát taszítson egy bölcsisen, hogy az feltörli a padlót.
  1. Az, hogy a kislány 1 évvel idősebb, nem jelenti azt, hogy erőseb, magasabb is. Nálunk az ovis csoportban a legnagyobb, legagresszívebb kiskölyök a legfiatalabb, vannak kislányok, akik majd 2 évvel idősebbek, de szaladnak előle.
  2. Most egy cipő összecsattintás, de ki tudja, nem terrorizálja már régóta a kislányt az a szegény kis áldozat.
  3. Egy 2 éves még attól is látványosat tud esni, hogy elmész mellette, szóval szerintem annyira nem tutibiztos, hogy az anyuka tiszta erejéből áttaszította a tér másik sarkába. Lehet, hogy arrébb akarta tolni (azért hozzáérni még lehet a másik gyerekéhez, nem?), mire a kiskölyök elvesztette az egyensúlyát, és mivel tudta, hogy nem ő fejtett ki ekkora erőt, és látta, hogy a gyereknek kutya baja, hát nem is hívott rögtön mentőt.
  4. Ami a cipőből kiszóródó homokot illeti, ha vakságot nem okoz, akkor már minden OK? Egy barátnőm azért nem jár a kisfiával játszótérre, mert a többi kicsi mindig a fejére szórja a homokot, a többi anyuka ó, csak egy kis homok mit hisztizik felkiáltással mosolyogva tűri, a kisfiúnak meg egyfolytában be volt gyulladva a szeme. (de kit izgat, meg nem vakult, nem?) Mióta csak a kertükben lévő homokozóban játszik, azóta nincs ilyen probléma.
  Szóval szerintem mielőtt felkoncoljuk itt, szerintem előbb hallgattasson meg a másik fél is...
  (aki nem én vagyok, egyik gyerekem sem járt bölcsibe)

 • 2012.07.01 16:00:42GoVegan

  azt a sok funkcionalis analfabetat! " odament egy nála vagy egy évvel nagyobb kislányhoz, és a feje fölött a szandálját összeütötte" – ha anyuka folyton a sarkaba van, akkor az a baj. "a kislány anyukája, aki éppen mellettük állt" – ha a masik anyuka aki eppen mellettuk allt, nem volt kepes megakadalyozni az egyszeri bakterium felho alaszallasat a kislanya fejere, akkor a valoszinuleg messzebb levo anyukanak is sok eselye lehetett volna ra.

  a tobbi belemagyarazas, gondolok itt arra a kovetkeztetesre, hogy nyilvan mindig hagyja hogy egy durho legyen a kiskolyok. az hogy mentegetni probalja a gyereket, hogy egyszeri, csak szandal, feje felett, az csupan annyit jelent szamomra, hogy erzekeltetni probalja a ket tett kozotti aranyokat.

 • 2012.07.01 16:05:48Gem121

  Tulajdonképpen miért nem volt a kisklapec lábán a cipője?

  A lányom már másfél évesen tudta, hogy a cipőt nem fogdossuk, mert a talpa "püpü". Lábra húzzuk, járunk benne, szobában meg levetjük. Nem játszunk vele, nem cintányérozunk vele mások feje felett és nem dobáljuk. Persze lehet, hogy túl szigorú vagyok. :D

 • 2012.07.01 16:10:08GoVegan

  Rézvirág,

  baratnod miert nem kommunikal? kovetkezo alkalommal, amikor ismet megkeri, hogy szoljon gyerekre es aaa az csak egy kis homok, akkor taskaba benyul, patikabol kapott szamlat elovesz es atnyujt, mondvan persze semmiseg, de most akkor a gyogyszerek arat tessek kifizetni. a kovetkezonek a kiesett szabadidot leszamlazni es szepen igy vegig. miert nem kommunikal? ennyure hulyek az emberek, hogy nem fogjak fel, hogy a gyereknek sajnos begyullad a szeme szoval tobbi gyerekbe elesiteni a Petike allergias a homokra, rossz dolog, ne, kapcsolot?

 • 2012.07.01 16:40:39Desmond77

  Gem121: csak nem te voltál a mási fél? :D

 • 2012.07.01 17:48:56McKinney

  Talán jobb, ha a harag rögtön kijön, mert könnyebb utána kibékülni, mint hosszú idő elteltével. De a megbocsájtás így sem reménytelen, próbáld meg.

 • 2012.07.01 19:19:48Gem121

  Desmond77: Nem, de egy kicsit egyoldalúnak érzem a történet leírását. :)

 • 2012.07.01 20:50:10Kacsatollah

  én sajnos egyik szülővel sem értek egyet, a gyereket ellökővel sem, viszont a cintányérozóval sem.
  Gyakorlatilag ma már olyan neveletlen gyerekek vannak, hogy ha a cipőjüket a hajadba törlik, anyuka csak áll mellette, és nem mondja, hogy nem szabad, vagy hogy legyen tekintettel a másikral. Cikkíró anyuka először nevelje meg a gyereket !, utána felháborodhat más reagálásán.
  3 gyerekes anyuka lévén én legjobban a neveletlen gyerekeken és az azt nem nevelő flegma szülőkön vagyok a legjobban kiakadva. Cikkíró anyuka megkérdezte a gyermekét, hogy ő vajon szerette volna, ha másik gyerek a fejére szórja a sarat a cipőből ? ugye, nem ? na látod, kislányom, akkor te se csináld másnak. CSak ennyit kell elmondani sokszor a gyerekeknek, és érdekes módon megértő, másokra tekintettel lévő felnőttekké válnak. Ja, hogy az ma már nem sikk, mert a sikk mások eltaposása ?

 • 2012.07.01 20:52:12Kacsatollah

  Aki nem hisz abban, hogy a kutyaürülékben vannak olyan kórokozók, paraziták, amiktől megvakulhat a gyerek, azok olvassanak utána (vagy kérdezzenek meg egy szemészt), nekem sajnos saját tapasztalatom van a téren, ilyen problémák esetén szemészeten először erre szűrnek, hogy nem ettől a kórokozótól van a szemben visszafordíthatatlan károsodás, mert sajnos elég gyakori...

 • 2012.07.01 21:42:45borzimorzi

  Beugrottam, és örömmel láttam, hogy azért nem minden Olvtárs veszi készpénznek azt, amit egyes posztolók ideömlesztenek. Külön gratula azoknak, akik észrevették, hogy a panaszkodó posztolónak valahogy arra nem jutott ideje, hogy a saját gyerekével elbeszélgessen élőszóban a viselkedéséről, csak arra, hogy ide beírjon...

  Annak meg, aki szerint egy 7 éves gyáva szar, csak mert nem tud egymaga megverni két nyolcadikos tahót, kik egyenként is kétszer akkorák mint ő, javaslom, hogy kössön bele Bruce Willisbe meg Steven Segalba egyszerre, aztán bizonyítson...

  Üdv mindazoknak, akik észreveszik a másik oldalát annak az érmének is, amelyiknek csak az egyik oldalát nyomják a képükbe!
  b

 • 2012.07.01 21:59:23Figyel Castro

  Borzimorzi: na figyelj: ezek színészek, az értelmi képességedről sokat elárul. Mondhattál volna két boxolót pl., de így... Másodszor: kb akkora lehettem én is, az öcsém meg egy évvel fiatalabb, mikor nem kettő, de egy egész falka (4-5) 14 éves kötött belénk. A bandavezért vinni is kellett a balesetire, egy fél téglával bebaxtam a fejét ugyanis, másnap tudta meg a nagymamám, merthogy náluk voltunk. Ja, lány vagyok...

 • 2012.07.01 22:50:18Kacsatollah

  Akik a cikkíró anyukával értenek egyet, azok akkor adott helyzetben csak álltak volna, míg a gyerekükkel egy másik gyerek azt csinál, amit szeretne, és nem húzták volna el a saját gyereküktől a hajukba saras cipőt törlő vagy akármit csináló gyereket?
  Szerintem anyuka nem anyatigris, hanem egyszerűen egy normális anyuka, aki nem állt ott málészájjal nézve az esetet, hanem egyszerűen megfogta a másikat, és odébbhúzta, hogy ne csinálja. Szerintem ez volt az egyetlen normális megoldás, és 10 anyából 9 elhúzza azt a gyereket, aki a sajátjának így vagy úgy nekimegy. Engem inkább az érdekelne, hogy cikkíró anyuka miért nem húzta el a saját gyerekét ???? nekem inkább ez a felfoghatatlan. Az után persze, hogy az a felfoghatatlan neki, hogy a gyereke miért nem törölheti a lábát másokba. Mindenképpen beszélnék a helyébe a másik anyukával, hátha ő a tette után szóban is világossá tenné számára, hogy nem töröljük a cipőnket másik emberbe, tetszik tudni.
  Figyel Castro, akkor te sem a cikkíró pártján állsz, lásd, nem engedted, hogy más törölje beléd a cipőjét...:-)

 • 2012.07.02 07:18:03Gera

  Azért én komolyan nem hittem volna, hogy ennyi ember szerint normális egy kétéves gyereket fellökni. Mindenesetre inkább a sajátotokon gyakoroljátok, mert különben furcsa meglepetésekben lehet részetek, nem mindenki blokkol le a posztolóhoz hasonlóan.

 • 2012.07.02 12:58:44borsolyka

  off: R2 hogy vagy? totál összetördelem a kezeimet már, hogy mi van veled? :)

 • 2012.07.02 15:36:05Rézvirág

  Gera, nem normális dolog egy kétéves gyereket fellökni. De biztos, hogy ez történt? Nem lehet, hogy az anyuka egyszerűen arrébb tolta vagy húzta a gyereket, nem durván, csak közben a kiskölyök elvesztette az egyensúlyát? Egy 2 éves mindenféle behatás nélkül is roppant látványosan el tud terülni. Számomra elég nonszensz, hogy valaki szándékosan feltörölje a padlót egy gyerekkel. Persze ezen jót lehet csámcsogni, de szerintem cseppet sem életszerű. Én kíváncsi lennék a másik félre is...

 • 2012.07.02 15:42:43Rézvirág

  GoVegan, én nem tudom, miért nem kommunikál, valószínűleg kommunikál.
  Az én életemből ez szerencsére kimaradt, de a játszótéri szubkultúrát ismerve, szerinted minderre azt válaszolják, hogy "ó, bocsi, erre nem is gondoltam"?
  Vagy azt, hogy azért ilyen nyavalyás a gyerek, mert a széltől is óvja, hát nézze már meg az ő kis vasgyúróját, na az akár bele is áshatja a fejét a homokba, akkor se lesz kutya baja se, nahát.

 • 2012.07.02 20:36:22Gera

  Rézvirág - Tudom, hogy az interneten az a sztenderd, hogy bármilyen értelmes ok nélkül megkérdőjelezzük mások állításait, de nekem ehhez nincs kedvem.

  Amúgy vannak emberek, akik kalapáccsal vernek agyon újszülötteket... Nem mellesleg engem kurvára nem is érdekel, hogy úgy történt-e az eset, ahogy a posztoló leírta, engem ugyanis az itteni reakciók zavarnak.

 • 2012.07.03 10:33:09Sárga Király

  Gyereket ellökni, földhöz vágni elfogadhatatlan - két éves kölyökről van szó, nem tudja, hogy nem szabad, azt még kevésbé, hogy miért nem. A szerző nem arról írt, hogy megtapsolta a fiát, hanem hogy ideje sem volt reagálni, a másik anya helyből felöklelte a kicsit. Szóval, skatulyából kihúzott jópolgárok, gondolkodjatok egy kicsit, mielőtt helyeseltek az erőszaknak.

 • 2012.07.03 12:53:00Luizmicsek

  Elég hirtelen haragú típus vagyok, de szerencsére tudom kontrollálni valamelyest. Az azonban bizonyos, hogy ha valaki fellöki a gyerekemet, BÁRMIT is csinál, azt nem hagyom szó nélkül. Nyilván nem tépem ki a szemét, és nem kopasztom meg, de határozott hangon és megfelelő stílusban felhívom a figyelmét, hogy legközelebb úgy picsán rúgom, ha ilyet csinál, hogy egy hétig csak dámanyeregben lesz kényelmes.

  Lehet úgy is anyatigriskedni, hogy nem ordít az ember majommódra, és nem lökdös másokat.

  A gyerekben meg egy ilyen után törekednék helyreállítani a felnőttek respektjét, hogy nagyobb korában ne köpjön szemen valakit azért, meg meglöki a metrón.

  Mindentől függetlenül, ha anyukával négyszemközt találkoznék, akárhol is, taszítanék rajta akkorát, hogy seggre esik. Érezze csak, hogy mennyire megalázó...

  A másik oldalról pedig, ha a gyerekem feje fölött cintányérozna egy másik gyerek, akkor odamegyek hozzá, és megkérem, hogy óvatosan, ne koszolja össze, ne üsse meg a másikat.
  Persze ebben az esetben számolhatnék azzal, hogy a jó édes anyja engem lökne fel, mert olyan is van.

 • 2012.07.03 14:50:11odamondó

  @Sárga Király:

  "A szerző nem arról írt, hogy megtapsolta a fiát"

  Azért írt. Nem tapsról, de arról mindenképp, hogy ez nála nem tartozik szabályzás alá.

  Lássuk:

  "Nem volt koszos, hozzá sem ért, nem lett semmi baja, meg azért ennél százszorta vadabb dolgokat szoktak a gyerekek csinálni közösségben"

  Majd:

  "földre lökött egy kétévest egy ártatlan csíny miatt"

  Nem azt írta, hogy legközelebb ne a földrelökéssel próbálja nevelni a gyerekem, majd én megteszem, hanem felmentette 2x is.

  Ennek ellenére ha valóban földre lökte a gyereket a másik anya, természetesen az sincs rendben.

 • 2012.07.03 18:17:54mspoppy

  Az Isten óvjon meg engem a jövőben is az ilyen "nem vagyok olyan típus" picsáktól, akinek a porontyának természetesen csak több szót nem érdemlő "ártatlan csínytevése" van, miközben ő zsigeri normális kommunikáció helyett hetekig fortyog magában és tervezgeti, hogy ha egyszer elkapja azt a némbert akkor milyen kultúúúráltan fogja neki megmondani a magáét.

 • 2012.07.04 13:58:16tea fan

  borzimorzi

  "Ergo a kölök örüljön neki, hogy nem kapott komolyabb retorziót. "
  Ez nettó hülyeség. Kétéves gyerekről van szó, basszus.
  A retorzió akkor jogos, ha a gyerek tudatában volt, hogy mit csinál, és annak milyen következménye lehet. A gyerek nagy valószínűséggel csak kíváncsi volt, hogy mi történik, vagy így akarta játékra csábítani a másikat.

  "Nem kétlem, hogy a posztoló anyuka szíve belesajdult, hogy jaj, az ő szeme fénye eltaknyolt, de ez megesik. "
  A gyerek nem eltaknyolt, hanem ellökték. És lehet, hogy napi húsz taknyolás meg se kottyan neki, de ez még nem teszi a lökést jogossá és elfogadhatóvá.

 • 2012.07.04 22:04:05tea fan

  borzimorzi
  "Közben meg nagyjából 99% valószínűséggel annyi történt, hogy az agresszíven fellépő kisfiút a másik gyerek anyukája egyszerűen odébbtette vagy taszította, amitől a kisfiú meglepetésében seggre esett."

  Lehet, hogy a posztírónak saját maga felé hajlik a keze, de te is olyasmit vizionálsz bele a történetbe, amiről nincsen adat. Igen, nem kizárt, hogy a posztíró szépítette a történetet, és a gyereke valójában agresszívan ment neki a másiknak. Nem kizárt, de utalni sem utal rá semmi.
  Csak te fejedben.

 • 2012.07.04 22:06:59tea fan

  Rézvirág
  "Olyan nincs, hogy egy felnőtt ember egy ilyen aprócska csínyért akkorát taszítson egy bölcsisen, hogy az feltörli a padlót. "

  Miből gondolod? Ennél sokkal durvább "retorzió" is van, melyet az elkövető természetesen jogosnak érez.
  [link]

 • 2012.07.04 22:11:26tea fan

  Kacsatollah
  "Engem inkább az érdekelne, hogy cikkíró anyuka miért nem húzta el a saját gyerekét ???? nekem inkább ez a felfoghatatlan."

  Mert nincs a gyereken póráz... Van némi mozgástere; "az akkor két éves kisfiam odament..."
  Ha például a gyerekek együtt játszanak, nem állnak szorosan mellettük az anyukák. Vagy netán kellene? Nem hinném. A kislány anyukája éppen ott állt valamiért, ennek számos oka lehet, ahogy annak is, hogy a posztoló meg éppen nem.

 • 2012.07.04 22:45:30Kacsatollah

  Tea fan, Szerintem anyuka nem akart szólni a gyermekének, hiszen ő csak egy ártatlan csínt csinált. Cikkíró szerint nem kellett volna rászólnia.

 • 2012.07.04 22:52:09Kacsatollah

  Hagyjuk már ezt a kétéves ellökését. Senki nem lökött el senkit. Mivel cikkíró anyuka szerint teljesen normális más emberbe a lábunkat törölni, hiszen ez csak egy ártatlan csíny, így nem szólt a gyermekének, hogy ne csinálja, és leesett az álla, amikor más odébb tette - és ettől lehet, hogy véletlenül földre huppant - a kétéves. Akinek volt már kétévese, pontosan tudja, mennyire instabil :-)
  nem lökte földre, csak lehuppant. és nem ártatlan csíny. ilyent nem csinálunk sem két évesen, sem később. Egy kétéves gyerek nem hülye, már teljesen képben van szabályokat illetően. az enyéimnek eszükbe sem jutott más képébe törölni a cipőjüket ennyi idősen.
  Nincs gond azzal, hogy nem ő szólt rá a gyerekére időben. Azzal sincs szerintem gond, hogy más rászólt. én is rászólok a gyerekek haverjaira, ha hülyeséget csinálnak, hogy " te szeretnéd, ha veled ugyanezt tennék". mire azt válaszolják, nem. és máris leesett nekik, hogy mi a pálya. A gáz az, hogy cikkíró anyukának nem esett le semmi.

 • 2012.07.04 22:54:02Kacsatollah

  Általánosságban, gyerekeknek amit anyuka megenged, azt meg lehet csinálni. Ha csinálnak valamit, és nem szól anyuka semmit, az náluk megengedést jelent. (pszichológia) Tehát, ha nem szólunk rá a gyerekre, hogy nem szabad, akkor neki a mi viselkedésünk beleegyezés. A mai szülők nagy része nem szól a gyerekeknek akkor, ha rosszat csinálnak, csak vállat vonnak, nem szólnak bele a gyerekek közötti vitákba - holott bele kellene - vagy észre sem veszik. és rengeteg gyerek úgy nő fel, hogy a rossz dolgokat helyesnek tartja, hiszen gyerekkorában beleegyező ráutalást kapott, amikor csinálta. és felnőtt korában nem is érti, miért nem lehet másokon gátlástalanul áttaposni, hiszen ő ezt tanulta a szüleitől éveken - évtizedeken át - hiszen neki ez ivódott be. és ami beivódik gyerekkorban, azt az atyaúristen sem törli ki. És ezt a részét személyiségének csak a szüleinek tudja megköszönni (Könyvcím: "Személyiségünk titkai. Hogy különb legyen nálam." régi kiadás, lehet, hogy már csak antikvárban

 • 2012.07.05 18:21:00Gera

  Kacsatollah - Szerintem meg ártatlan gyerekcsíny és fellökték. Mivel egyikünk sem volt ott, így egyformán releváns a véleményünk :)

 • 2012.07.05 22:43:53_nora vagyok

  Látva a sok feltételezést, a jó- és rosszindulatot, megosztanék néhány tényt az esettel kapcsolatban. 1. helyszín: bölcsődei átadó, éppen a ruhásszekrényt pakoltam, amikor a gyerek odament az éppen öltöző kislány és az anyukája mellé. Haverkodni, kíváncsiskodni. 2. Benti szandál volt még rajta, ami sosem volt utcán, így sem kutyaszaros, sem homokos, sem sáros nem volt. 3. Mivel a gyerekem nem agresszív szándékból, hanem viccből emelte a kislány feje fölé a szandált ( kételkedőknek: egyfelől mégiscsak ennyire ismerem, másfelől aranyosan mosolygott, nem kárörvendő felnőttesen, amit más is észrevehetett volna, ha látja). 4. Semmilyen agresszió, bántás nem volt a történetben, éppen, hogy a szandálokat összeérintette, a kislány anyja máris ellökte. Talán attól tartott, most agyonüti a gyerekem az övét, mert mondjuk egy kisfiúból ezt nézi ki. És/vagy mert egy hülye. Innen ez a nagy "felhajtás". Azt gondolom, szerencsére a többséggel együtt, hogy ilyenért és ennél súlyosabb esetekért sem lökünk fel egy kétévest. Aki nem elesett, mert mint sokan írják, ilyenkor még esik-kel, hanem egy erős lökéssel félre lett lökve és kb. fél-1 méterrel arrébb esett el a lökéstől. Ennyit a pontosítások végett, csak, hogy a hiányzó adatok miatt ne menjen már ez a vitatkozós találgatás. Köszi.

 • 2012.07.07 11:19:33Egy apa

  Szia _nora vagyok!

  Utána beszéltél a kisgyerekeddel, hogy ezt legközelebb ne csinálja?! mindenki erre kiváncsi!

 • 2012.07.07 13:54:37Kovama

  Először is, ez nem egy cikk. Ez maximum egy személyes blogba való anyai kifakadás.
  Másodszor: igen, az esetet még ott helyben tisztázni kellett volna. Vagy legalább másnap
  Harmadszor: a kétévesekhez sok türelem kell, és sok magyarázat - vagyis a másik anyának is kellett volna szólni hogy te kisfiú ezt nem szabad, de a "sértett" cikkírónak is rá kellett volna szólni a drága kisfiúra.
  Negyedszer: egy kis meglepettségtől fenékretottyanás nem minősül bántalmazásnak, még akkor sem ha nem illik más gyerekét fegyelmezni
  Ötödször: és ez a legfontosabb - semmi akkora jelentősságű dolog nem történt ami miatt a kedves "cikkírónak" ezen lelkiznie kéne évekkel később is. Az egész nem dráma, még eseménynek is alig nevezhető.

  Ennek az egésznek semmi köze az anya-tigrisekhez, meg a bántalmazáshoz. Anyuka szedje kicsit össze magát a sokkból hogy drága kisfia csínytalankodását egy másik anyuka ( akinek lehet épp rossz napja volt, hisztizett reggel a gyerek, nem hozott virágot a férj stb) nem vette olyan kedves elnézéssel...És igen, ha nem vgyunk olyan kapcsolatban más gyyerekét nem igazán illik fegyelmezni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta