SZÜLŐSÉG

A nyár a szobatisztaság szezonja

2012. június 19., kedd 15:32

Van-e tuti tipp, vajon a gyerek hogyan legyen ovikezdésre szobatiszta (ha most még nem az), vagy bízzuk ezt a nagyira és a nyári szünidőre? Kezdődik a szobatisztaságra szoktatás szezonja.

stockfresh 1598366 little-boy-sitting-on-potty-with-newspaper si

Az óvodai beiratkozási időszak lezárult, és a legtöbben már tudják, felvették-e a gyereket a kívánt műintézménybe. Azt is tudja minden szülő, hogy az óvoda egyik kőkemény feltétele, hogy a gyerek legyen szobatiszta. Érdekes, hogy ezen a téren is mennyire különbözőképpen fejlődnek, reagálnak a gyerekek.

A fiam most múlt három éves, beszélni nem úgy beszél, ahogy általában kéne, viszont másfél éves kora óta WC-be kakil és 2 éves kora óta itthon szobatiszta, fél éve nappal mindenhol az, s az éjszakával most próbálkozunk. De több olyan ismerősünk és csoporttársunk van, akik éppen fordítva működnek. Másfél évesen folyékonyan beszéltek, de még most is gond a bepisilés, bekakilás, sokszor kell a pelenkát felcsatolni.

A májusi óvodai beiratkozási procedúra idején újra előtérbe kerül a szobatisztaság kérdése. Vannak, akik teljességgel rettegnek, mi lesz velük, mert még mindig ott figyel a pelenka a gyerek fenekén.  Nekik pláne jó hír, hogy itt a nyár, az önfeledt pucérkodások és az udvari, kültéri játszások ideje, ahol megengedett a közeli bokor vagy fa lepisilése, s a ruhalevétellel sem kell bajlódni. Ezek a tevékenységek különösen motiválóak, a gyerekek előszeretettel alkalmazzák őket. Ugyanis mindig találni valamit, ami lehet a célpont. Mondjuk a bokor tövében lévő (gaz)virág, egy elszáradt levél, egy cigarettacsikk, bármi, amit jó eltalálni (már ha fiú a gyermek, lányoknál ez azért picit másként működik ugye). Váltóruha azért még pár hónapig elkel a táskában némi törlőkendővel, de sokszor, s egyre többször, már csak megnyugtatásként hordjuk magunknál a csomagot. Mi éppen ebben a fázisban járunk, s bár alig-alig kell bevetni a pót ruhatárat, mégis jó, ha velünk tart. Hogy meddig lesz így? Ki tudja…

Ami egy másik nagy lépés, az az önálló pisilés, kakilás, popsitörlés feladata. Általában, aki már tudja, mikor kell vécéznie, eleinte bejelenti és kíséretet, segítséget kér, de egy idő után magától, szó nélkül elintézi a dolgát. A bölcsikben hol segítenek, hol nem. Nálunk nem különösen jellemző. Legalábbis én rendszeresen látom a gyerekeket - a sajátomat is- egyedül a mosdó részlegen a WC-n kuporogni.  De a nagydolog az megint más. Abban még mindig segítenek nekik. Azért felmerült bennem a kérdés, hogy hogyan tanulja meg egy 3 - 3 és fél éves gyerek a popsitörlés tudományát, mire az oviba jár? Tudomány, nem kérdéses, nekik különösen az, sőt, sok felnőttnek is lenne mit tanulja ezen a téren. Főleg a kislányoknál nem mindegy, merről merre, milyen alaposan csinálják, mert még felnőtt nőknél is előfordul, hogy éppen amiatt kapnak valamilyen betegséget, fertőzést, mert fordítva törölnek.  Tényleg meg tudja tanulni, érteni ez ekkora gyerek?

Vajon van erre bevett módszer? ...szerintetek?

Hogyan tanítsd a gyereket?

A másfél-két éves gyerekek általában már elég érettek ahohz, hogy felismerjék, vagy szép lassan elkezdjék felismerni testük jelzéseit. "Ha legguggolok, kijön a pisi..."-típusú felismerések általában még viccesek is, de persze jól gondold meg, mikor és hol veheted le a pelust. Akárhol is vagy (és ez kérlek ne nyilvános hely legyen:)), mindig legyenek kéznél a szükséges eszközök: felmosó, popsitörlő, netán a váltás ruha. A legjopbb, ha akkor, amikor a gyerek kis-és nagydolgát végzi (ezt azért ennyi idős gyereknél a szülő általában tudja vagy sejti), elviszed a bilire/vécére, és ráülteted. Ne könyvet adj a kezébe, hogy ottmaradjon (ez később más típusú problémák forrása lehet), hanem mondd el neki, mit csináljon.

Akárhová is kerül a végtermék a próbálkozás közben, ne szidd meg a kicsit! Elvégre is te vetted le róla a pelust...

A fenéktörlés

Ha a gyerek rosszul törli meg hátsóját, az akár komoly fertőzések forrása is lehet. Sok szülő arra számít, hogy a dadusok, kisgyermekgondozók, az óvónők (vagyis az intézményesített környezet) majd megtanítja a gyereknek a helyes technikát de erre ne számítsunk!!! A leterhelt személyzetnek jellemzően nincs arra kapacitása, hogy ezt is megtanítsa a gyereknek, így ez egyedül a szülők feladata.

Tippjeink:

1. akkor kezdheted a fenéktörlés megtanítását, amikor a gyerek fizikálisan már képes erre - vagyis amikor eléri:)
2. érdemes nedves törlőkendővel kezdeni, egyrészt ergonomikusabb, másrészt puhább, harmadrészt higiénikusabb (lásd nehezebben szakad. Igaz, hogy nem olcsó, de ennyit meg kell, hogy érjen. Viszont figyerlj oda, háromnál több kendőt egy öblítésre ne próbálj meg lehúzni, mert dugulást okozhat!
3. biztasd a gyereket önállósági törekvései közben, még akkor is, ha utána neked kell ellenőrizni a végeredményt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.19 15:54:51whale

  "Viszont figyerlj oda, háromnál több kendőt egy öblítésre ne próbálj meg lehúzni, mert dugulást okozhat!"

  Kedves Nora!

  A nedves törlőkendőt NEM HÚZZUK le a WC-n! Soha! Egyet sem! Ajánlom figyelmébe a fürdőszobai szemetes használatát.

 • 2012.06.19 16:31:44zsurzsenka

  Pont emiatt akartam én is kommentelni.

  Kedves Nora!
  Ha ezt meglátja valamelyik dadus, óvónő, hát nagyon nem fog neki örülni. Az óvodavezetőről meg ne is beszéljünk, hacsak nincs valami ismerős a csatornázási műveknél, hogy hetente jöjjenek csatornát pucolni, (ami nem két fillér).

  Nedves popsitörlőnek a SZEMETESBEN a helye!

 • 2012.06.19 16:40:29papparappa

  Szerintem Nora a nedves WC papírra gondolt. Azt általában le lehet húzni a WC-n. Nekünk legalább is olyan van itthon.

 • 2012.06.19 16:43:47papparappa

  Engem inkább a szabadban pisilés, kakilás ténye zavar, merthogy az köztisztasági szabálysértés....Azt persze nem tudom, van-e olyan rendőr vagy illetékes, aki megbüntetné az anyukát emiatt. A fiam most lett egy éves, még nem aktuális a dolog, de úgy érzem, bajban leszek, ha a városban kell vécéznie. Egyelőre nem vagyok biztos benne, hogy odaállítanám egy fához.

 • 2012.06.19 17:00:54Multikuli

  Szabadban pisileshez, kakilashoz remekul hasznalhatok ezek a hordozhato es KICSI bilik (extra - pl. ures kenyeres, zoldseges, de meg kornyezettudatosabbaknak lebomlo bioszemetes - szatyorral):[link] vagy meg tartosabb:[link] . A koztisztasag es a helyes testtartas szempontjabol is ajanlhatok.

 • 2012.06.19 17:09:54Vérfürdő Bill

  Micsoda marhaság ez a cikk?! Két kisgyerek apukájaként elmondhatom, hogy aki ezen a dolgon ennyit képes görcsölni, az tartson inkább kutyát. A mi gyerekeink 2.5 éves kor körül már önállóan intézték ezen dolgaikat, csak a villanykapcsolásban és eleinte a törlésben kellett segítenünk.

 • 2012.06.19 19:26:24pc guru-e vagyok

  Kedves Bill, tipikus, apukának fingja sincs, hogy zajlanak a dolgok a mélyen apuka...

 • 2012.06.19 21:42:10exlex

  Anyival egészíteném ki a cikket, hogy pisilés után érdemes metörölni a kukit.
  Nemcsak a popsit kell megtörölni.

 • 2012.06.19 22:05:48kismorgó

  hát, hadd osszam meg, amire rájöttem: Tök mindegy, mire akarom a törpét megtanítani, betanítani, rászoktatni, átszoktatni, stb... Ha nem érett meg rá (tuti, h van vmi belső kis időzítőjük) akkor az nem fog menni, ha megfeszülök sem. Tehát, csak lazán, nem kell stresszelni minden sz@ron! Szó szerint :D

 • 2012.06.19 22:13:36Csacskamacka

  Kedves Nora!
  Ez a cikk egy nesze semmi, fogd meg jól cikk. Kösz!

 • 2012.06.19 22:57:29pc guru-e vagyok

  A gyerek kukiját én hiába tanítottam, ha a bölcsiben szarnak rám, konkrétan hülyének néztek, ha kértem, hogy figyeljenek erre. De a kinti udvari wc-ben pl. még papír sem volt múltkor, így még a kislányok is hoppon maradnak. Szóval, így szoktatják le a gyereket a jó szokásokról.

 • 2012.06.20 07:02:48Intizar

  Azér kíváncsi volnék, nem tudna-e "Bill" felesége többet regélni a két gyerek spontán szobatisztaságáról. Gyanúm szerint: ugyancsak.

 • 2012.06.20 10:35:15Vérfürdő Bill

  pc guru-e vagyok; Intizar: Az az apuka vagyok, aki a 0. naptól kezdve maximálisan kivette a részét a gyereknevelésből. Egyedül nem szoptattam és nem szültem. Minden mást igen.
  Abban egyet értek, hogy amíg a gyerek nem érett meg a dologra, addig kár erőltetni bármit is. Sajnos, úgy látom, a legtöbb szülő maga építi a gátat a gyerekei számára, aztán csodálkoznak, hogy a gyerek ezt vagy azt nem jól csinálja.

 • 2012.06.20 10:53:27nezz

  Még nem tartunk ott, de szeretném minél hamarabb szobatisztaságra szoktatni a kislányomat. Több okot is láttok ami miatt érdemesnek tűnik. 1. amikor én kicsi voltam még nem volt eldobható pelenka és mivel nem volt olyan nedszívó képessége, mint a mostani modern pelenkáknak, már 1 éves koromra szobatiszta lettem (mások is a korosztályomból, nem egyéni ügyeségről szólok :) ). Ezért gondolom, hogy érdemes hamarabb elkezdeni a leszoktatást. Persze majd meglátom :)))
  2. A nedves wc papír a wc-ben lehúzható (írja a csomagolás), szemetesbe dobni a használt wc papírt egyáltalán nem higiénikus. Még a bölcsit is megbüntethetik, ha ellenőrzést kap, hiszen egy kisgyerek annyi mindent megfog....
  3. Sok kisgyerek ismerősöm kapott különböző fertőzéseket 1 éves kora után a pelenka használat következményeként. Tudom, hogy jó szülőkről van szó, nem ők hibáztak, nem ők nem cserélték elég gyakran vagy töröltek rossz irányban. Az orvosok mondták, hogy ez igen gyakori.
  Ezek az okok ösztönöznek arra, hogy próbálkozzak mihamarabb. Aztán meglátjuk. :)))
  Ja, környezetvédelmi szempontból is örülnék, ha kevesebb pelenkát kéne majd használnom.

 • 2012.06.20 11:19:12_Wasp_

  Vérfürdő Bill
  ne erőlködj: férfi vagy, tehát nem értesz a gyerekekhez.

  Ha mégis értesz hozzájuk, akkor sem annyira, mint egy nő, még akkor sem, ha nemhogy nem szült egyet sem, de még más gyerekét is csipesszel fogja meg ha picit szutykos.

 • 2012.06.20 20:25:29phoboss

  Wasp
  Igencsak kevés az agyi kapacitásod. Ne erőlködj, nő vagy...

 • 2012.06.30 13:29:25magne

  Egy gyereknek MEG KELL ÉRNIE a szobatisztaságra. Lehet valaki 1 évesen szobatiszta, persze bilin ültetéssel... A nagynéném már 9 hónaposan az volt nagyanyám szerint (!!:D), a kiságy sarkába tette a bilit és odakötötte nagynéném, hogy ne dőljön el, ne álljon fel... NC (vele volt a legtobb balhem, hogy miert nem szobatiszta a gyerek? valasz: CSAK es kesz)
  Visszatérve a 'megérésre': nagyon egyszerű! normális lépcsőfokokat figyelembe véve, ha a gyermek váltott lábbal megy felfele egyedül (cirka 1,5-2,5 éves kor! nagyon változó), akkor idegileg és izomzatilag (testileg) érett a szobatisztaságra (mindig vannak kivételek, de ez az esetek 95%-ra igaz) és utána jön a 'lelki' érettség, amit minden anyuka/apuka saját maga dönthet el, mikor fogja fel a gyerek, hogy mit mondanak neki, mennyire 'fogad szót' az utasításoknak...
  ennyi, nem kell ezen tenyleg tokoreszni, ha a gyerek nem erett meg ra, akkor honapokig lehet probalkozni... a bilin ultetest meg hagyjuk mar...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta