SZÜLŐSÉG

Beindult a nagy nyári gyümölcsfoltszezon

2012. június 15., péntek 14:08 |

Könyéken csurgó eperlé, állról csöpögő barackszaft, ujjak közé ragadt ribizli, nadrágba törölt  cseresznyemaszatos kis kezek és boldogan ragyogó ragacsos pofa. A friss idéngyümölcsnél a világon nincs jobb dolog, pláne ha bokorról-fáról eheti a gyerek, például a nagymama kertjében, mezítláb. De ilyenkor jellemzően az uzsonna és a tízórai is friss gyümölcs alapú, joghurttal, túróval, vagy megint csak magában.

stockfresh 1805005 grunge-background sizeM

Édesanyámtól tanult kedvenc mondatom és kiegyensúlyozottságom alapköve a legyintéssel kísért "él még aki kimossa", azaz nem stresszelem magamat és a gyereket azzal, hogy így vagy úgy egyen bármit, jajjcsöpög, jajjmaszatol. Hiszem, hogy ezért is olyan jó étvágyú és ügyes, önállóan táplálkozó a lelkem. Na meg az ügyessége ellenére is nagyon maszatos, nekem meg főhet a fejem, hogy ugyan valóban él még aki kimossa, na de mivel is?

Legutóbb profi kétgyerekes barátnőmet kérdeztem meg, hogy mit használ kifejezetten a gyümölcsfoltokra, de miután közölte hogy ne őt kérdezzem, mert ebben valahogy nem mindig profi, na akkor jöttem rá hogy nem csak én bénázok a kérdésen. Pláne ha próbálok környezettudatos és pénztárcabarát lenni, na akkor jön a fejvakarás. Mivel jön ki kíméletesen az a rohadék barackfolt? Van a mondás, hogy mire újra érik majd, akkorra kopik ki a ruhából, de ebbe nem szeretnék belenyugodni. A drogériákban kapható folteltávolító folyadékok, szappanok és porok mellett számtalan természetes módszert kipróbálhatunk gyümölcsre. Említett barátnőm anyukája a tonikra esküszik, abból is a legolcsóbb, sajátmárkás fajtájára, amivel bedörzsölve remekül kezelhetőek a gyümölcsfoltok. Nem tudom mivel kezdjem, úgyhogy nekiálltam keresgélni. Csak néhány módszer a sok közül:

Só: szórjuk a foltra, majd vízzel öblítsük le és áztassuk be folyékony mosószerbe. Ezután, ha az anyag bírja magas hőfokon mossuk ki. A még látszó foltokat háztartási ammóniákkal, hidrogén-peroxid oldatával vagy bóraxszal kezeljük.

Citromlé: áztassuk a balesetes területet 20 percig, majd szokás szerint mossuk.

Tej: egy teljes éjszakára nyers tejbe kell áztatni a ruhát, majd kimosni.

Forrázás: a ruhát a foltos részénél egy megfelelő edényre kell feszíteni és többször tiszta vízzel leforrázni.

Nátrium perkarbonát: hidegen kell beáztatni a ruhát a perkarbonátos vízbe, majd kimosni. Mosószappannal és mosószódával kombinálva az igazi.

Ezek mellett még ott van a hagyományos hipózás is, természetesen csak fehér ruhára, amit szintén szétehet ha nem vigyázunk. És ha ezekben a hagyományos módszerekben mégsem bíznánk, még mindig ott vannak az agyonreklámozott és csodákat kínáló vegyszerek. De működnek vajon? Nekem nem mindig.

Az első önállóan gyümölcsevős nyár küszöbén próbálom kitapasztalni a legideálisabb megoldást, és ha már ilyen jól összejöttünk és ennyi sok mindenben tapasztalt kisgyermekes olvasónk van, esetleg megoszhatnánk egymással a maszatok kivarázsolásának titkait. Önök mivel és hogy esnek neki a gyümölcsfoltos gyerekruháknak?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.15 11:42:37ép test ép lélek

  DM marhaepe szappan, ilyesmiket simán kivisz, 170 Ft asszem, jó ideig elég. Szenvedtem én is sokat, mire ideáig elértem, de eddig ez a legjobb.

 • 2012.06.15 14:29:50ebfül

  Mindegy mivel mosod ki, ha utána kiteszed száradni folttal felfelé a ragyogó napsütésre. A Nap kiszívja a foltot. Volt-nincs. A gyümölcsfotokat előtte tejben érdemes áztatni.

 • 2012.06.16 21:46:48ujjujjuj

  nem reklám, de nekem a v betűs agyonreklámozott folttisztítóból a folyékony változat bevált, na nem minden foltra, de a gyümölcsöket gyönyörűen kiszedi

 • 2012.06.17 02:27:02sony

  Egy csomó gyümölcsfolt kijön, ha vízzel jól átöblíted az anyagot, utána pedig 1-2 napig tiszta vízben áztatod. Fura, de így van - rossz hír a folteltávolítóknak :)

 • 2012.06.19 03:09:28κοράκι

  Perkarbonát hideg vízbe? Gratulálok! Hát igy tényleg bent marad a folt. Annak pont az a lényege hogy forró vízben dolgoznak a kis oxigének.

 • 2012.06.19 07:26:04κοράκι

  2 evőkanál Perkarbonát, forró víz, pár óràs áztatás majd mosás. Minden folt kijön.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta