SZÜLŐSÉG

Divat vagy vallásos tett a keresztelő?

2012. június 13., szerda 12:25

Örök a dilemma: azzal kimarad-e valamiből a gyerek, hogy megkeresztelték, vagy azzal, ha nem.

2012-05-22T113542Z 992949557 GF2E85M0U9W01 RTRMADP 3 SWEDEN-ROYA

Kinek a pap, kinek a papné

Amikor megszületett a kisfiunk, s eltelt pár hónap, egyre többen ajánlkoztak hol nyíltan, hol burkoltan, hogy szívesen lennének keresztszülők. Először nem is vettem a lapot, mert nálam sosem jött számításba a keresztelő. Már az én családom sem vallásos, templomban is csak akkor jártam belülről, ha kulturális, építészeti szempontból érdekes volt, vagy esküvő miatt. Én nem vagyok megkeresztelve, a férjem hiába van (nem is tudom, milyen felekezetnél), de nem vallásos, nem hívő. Én kifejezetten hálás vagyok a szüleimnek, hogy nem döntöttek helyettem ebben a kérdésben, s meghagyták nekem a jogot, hogy majd, felnőttként eldöntsem, mi az, amit el tudok vagy el akarok hinni. Talán éppen amiatt, mert nem volt ilyen irányú követendő minta, nem kerültem semmiféle vallás hatása alá, sosem kellett semmilyen vallásos dologban részt vennem, mire felnőttem, el sem tudtam képzelni,hogy bárhova csatlakoznék, hogy templomba járó vagy hívő lennék. Hinni persze bárki bármiben tud, a szabadság előttem, a döntés a kezemben.

Süti, nem süti

Amikor egy vallást rendesen gyakorló család kereszteli meg a gyerekét, s ezzel a keresztények táborába is beiratja őt, dönt a sorsa felett. A gyerek imádkozik, hittant tanul, misére jár, stb. stb. Szóval, vallásos lesz, egyszerűen belenő ebbe. Tiltakozni nem fog, mert ez számára normális, az élet része. Viszont szerintem lemarad arról, hogy „tiszta” fejjel, befolyás nélkül, ösztönből vagy éppen tudományos alapon lássa a világot. Talán az ilyen abszolút vallásos neveltetés teljesen megfelel annak, ami a nem hívők nem keresztelése, vagyis a gyerek abban a szellemben nő fel, amit a szülei is gondolnak, vallanak. A lényeg a következetesség.

A különbség az, hogy amíg az egyikük nyitott, szabadon járhat a vallások, értékek világában (ha akar egyáltalán), addig a másikuk, amíg túl fiatal nem is nagyon tud más világról (vagy annak előnyeiről), később meg már hozzászokik, belenő abba, amit kap. Azért az jó, hogy mindkét táborban megvan a lehetőség a váltásra, a nem vallásos vallásos lehet, a vallásos kiléphet az egyházból, vagy egyszerűen nem foglalkozik vele.

Trendi?

És mi van azokkal, akik egyszerű családi összeröffenés vagy divat címen ragaszkodnak a keresztelőhöz, anélkül, hogy ő maguk meg lennének egyáltalán keresztelve (mert így is lehet) vagy sosem foglalkoztak a vallással, az egyházzal? Úgy veszem észre, divat a keresztelő, no meg keresztszülőnek lenni, bár szerintem nem menő, inkább álszent, kirakat dolog, ha tényleg nincs mögötte semmi. Az oké, hogy egy jó ürügy, hogy szép csinin felöltözzünk, a gyerek is cuki hófehér angyallá váljon, s elhívjuk a családot (és begyűjtsük az ajándékokat), de ennek van más módja is.

Vannak ugyanis olyanok is, akik (például önkritikájuk lévén) nem vállalnak be egy egyházi szertartást, ha nem érzik odavalónak magukat. Ők sem maradnak le semmiről, hiszen jó alternatíva a névadó ünnepség, aminek az önkormányzatok adnak otthont. Így mégis van apropó, ami miatt összegyűlhet a család, hogy közösen megünnepelje az új családtag eljövetelét.

stockfresh 154321 jesus-with-lamb sizeM

De mi az a névadó ünnepség?

Úgy tudom, akkor találták ki, amikor a vallásosság nem volt egy jó szemmel nézett dolog kis hazánkban. Ma azok választják főként ezt az ünneplési formát, akik vagy maguk sem vallásosak (eléggé), vagy meg akarják hagyni a gyereknek a választás jogát.

A névadót a területileg illetékes önkormányzat anyakönyvi hivatalában kell intézni. Hasonlóan az egyházi keresztelőhöz, itt is választani kell két, ideális esetben hozzánk és gyermekünkhöz közelálló személyt névadó szülőnek. Őket hívjuk névadó szülőnek, de a keresztszülő elnevezés is gyakori. Az anyakönyvvezetővel egyeztetve kell kérnünk időpontot is. Maga az ünnep általában mindenhol más és más. Ami biztos, hogy az anyakönyvvezető köszönti a gyermeket, a szülők virágot kapnak, pezsgővel koccintanak, s vannak további opciók, pl. gyerekkórus, ének, zene, tánc, ilyesmik.

Persze a választás kérdése nem itt dől el. De lehet ez is egy első lépés. Ha máshová nem, az őszinteség felé.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.13 17:34:24Terézágyú

  "VilMarci
  Terézágyú: Költözések miatt két általános iskolába is jártam, de egyikben sem volt hittanoktatás, tehát ilyen referenciám nincs. A közeli templomban volt hittan, de én nem akartam járni."

  Ja vagy úgy :)
  Akkor hidd el nekem, hogy szerintem ez egyáltalán nem akkora probléma :)
  Legalábbis az én környezetemben mindenki az evolúciót tanulta, és mindenki járt hittanra, mindenki volt kisdobos és úttörő, és mindenki volt elsőáldozó és bérmálkozó is... és sosem volt ebből semmilyen (külső vagy belső) problémája tudtommal...

  Persze egyrészt nem tudhatom, hogy hány családban volt mégiscsak gond ebből Magyarországon, másrészt attól tartok, hogy a mai magyar társadalom annyira képtelen a másik ember megértésére, hogy végülis lehetséges, hogy ez a dolog sem működik már ilyen egyszerűen...

  Mondjuk ez szomorú... :(

 • 2012.06.13 17:41:15Mérges 1234

  "hogy a mai magyar társadalom annyira képtelen a másik ember megértésére, hogy végülis lehetséges, hogy ez a dolog sem működik már ilyen egyszerűen..."

  Nem csak nálunk máshol sem megy túl zökkenőmentesen, nézz útána mi megy a lengyeleknél.

  Addig nincs semmi baj, amíg egyik vagy másik világnézeti csoport képviselői nem akarják ráerőltetni világézetőket a msik csoportra.

  De nálunk is ez kezd menni, a Lengyeleknél meg sokkal durvábban megy. Az egyház és állam szétválasztása nem volt ördögtől való, újboli összeforrasztásuk inkább az...

 • 2012.06.13 17:45:14Terézágyú

  "Nem csak nálunk máshol sem megy túl zökkenőmentesen, nézz útána mi megy a lengyeleknél."

  Hát, elég szomorú, hogy ezek szerint annak idején a kommunisták inkább engedték az embereknek, hogy hittanra stb. járjanak, mint a mostani vérvallásosak, akik nem engednék meg az ateizmust...

 • 2012.06.13 17:58:48magil

  Nem hinném, hogy ez a gyerek szabadságát korlátozza Én meg vagyok keresztelve, hiszek is. De egyik legjobb barátom buzgó katolikus család sarjaként ateistának vallja magát, míg férjem 30 évesen tért meg annak hatására, hogy többet megtudott a tanításokról. A szabad döntés így is-úgy is megvan.

 • 2012.06.13 18:03:10Mérges 1234

  "Nem hinném, hogy ez a gyerek szabadságát korlátozza Én meg vagyok keresztelve, hiszek is. De egyik legjobb barátom buzgó katolikus család sarjaként ateistának vallja magát, míg férjem 30 évesen tért meg annak hatására, hogy többet megtudott a tanításokról. A szabad döntés így is-úgy is megva"

  A döntés szabadásga azért sérül kicsit, mert beteszel valamit, amit később ki kell dobni, ha mégsem kell. Nem úgyanaz, mintha valamait üresen hagysz, és majd azt tesz bele, amit jónak lát.

  Persze nem akkora para ez, de szerintem felselges, aki akar hinni fog felnőtten is, ezért felesleges a gyerekek látókörét szükíteni..... Eleve jó kicsi az esély arra, hogy egy kereszténynek nevelet valaki megtalálja az egetlen igaz vallást, a muzulmánt....

 • 2012.06.13 18:13:11tamáskaresz

  Had ne kelljen már az egyház kukiját szopogatni, mert elismeri az evolúciót! Muszáj volt belátniuk: az emberek már nem olyan tudatlanok, mint régen; információkat, tudást már nem kiváltság birtokolni. Amíg úgy volt, kedvükre hülyíthették, fanatizálhatták a népet. Ma pedig már igenis divat hívőként mutatkozni, nyilatkozni. 99%- ban pusztán az önálló világkép, értékrend hiányából fakad ennek a könnyen mímelhető, kommersz eszköztárnak a használata. Keresztet vetek most én is izibe, hátha épp látja valaki messziről, és jól azt hiszi majd, milyen nagyszerű ember vagyok. Pedig, ha látná, mit írok éppen...

 • 2012.06.13 18:38:32kolbászoszsömle

  Terészágyú, a körülmetélés, rituális csonkítás.

  Semmi köze nincs az egészségügyhöz.
  Nem úgy van az, hogy attól könnyebb tisztán tartani, és erre rájöttek a zsidrákok, és így egy szép szokás lett belőle, hanem kőkemény barbarizmus, gyermekbántalmazás.

 • 2012.06.13 19:12:18Perverz Matyesz

  @kolbászoszsemle

  Azért én ismerek olyat is, akit tinédzserkorában és olyat is, akit felnőttkorában metéltek körül és nem azért, mert hirtelen megzsidóult.
  Nem mondom, hogy feltétlen le kell nyisszantani, de vannak kimondott eü. előnyei, amit senki sem kérdőjelez meg. A zsidógyűlöletedet meg vidd nyugodtan haza, itt senki sem kíváncsi rá.
  Ez nem lesz egy tökéletes analógia, de mostanában a kutyák farkát és fülét sem nagyon vágják, ennek eredményeképp nagyon sok kutyának gyakorlatilag állandóan be van gyulladva a füle, évente műtik, ... és nem ritka pl. a törött farok sem.

 • 2012.06.13 19:13:02Petyat

  tamáskaresz:

  Erről van szó. Régen a dogmákkal tartottak rendet a csőcselék között. Az információáramlás felgyorsulásával és azzal, hogy a felvilágosodáskor a tudomány rést ütött az egyház tudatlanságban tartó zsarnokságán, a vallás háttérbe szorult Európában. Ma a TV, a bugyuta reklámok tartják az emberek gondolatait és önrendelkezését csapdában. Ma sem szeretik a világ vezetői, ha valaki sokat gondolkodik. Az internet volt egy esély arra, hogy változást hozzon, de erre odafent is rájöttek. Nézzétek meg mi lett a netből. Egész ablakot kitakaró reklámok, trolloktól hemzsegő blogok, file megosztók elleni hajtóvadászat, stb. A közösségi oldalak színvonala az elmúlt egy évben a szórakoztató szintről a nullára süllyedt.

 • 2012.06.13 19:17:56Perverz Matyesz

  ON: A keresztelés meg azért mindegy teljesen, mert ha valaki vallásra neveli, akkor úgy 12-14 éves koráig úgy fog élni a gyerek, ha meg nem, akkoris ugyanabban a korban eldönti, hogy mit akar, persze későbbiekben még meg is gondolhatja magát.
  Azért én a vallásosan nevelő szülők helyében elmondanám, hogy mostanában már nem divat 12 évesen házasodni és szülni, sőt bár ellenezném, hogy 18 éves kora előtt legyen bármiféle nemi kapcsolata, de elmondanám, hogy ha muszáj, akkor csakis gumival. Még akkor is, ha ezzel a pápa -a legnagyobb képmutató- nem ért egyet.

 • 2012.06.13 20:47:24tamáskaresz

  Azért az egyháznak fontos szerepe lehetne a mai társadalomban. Vallásilag semlegesen, közösségteremtő, nevelő szerepe. Ott van az a sok szép épület, csak beléjük kell rakni faja kis pingpong- asztalokat, ilyesmi...

 • 2012.06.13 20:54:07vajkala

  Az önrendelkezési jog sérelme szerintem ott kezdődik, amikor a gyerek akkor sem dönthet szabadon és a szülei által támogatva (vagy legalább nem akadályozva), ha egyébként már képes meghozni egy ilyen döntést. Ez a cikk viszont sztereotípiák gyűjteménye volt csupán. Még vitaindításnak is gyenge, És most lehet kövezni. :)

 • 2012.06.13 21:00:29frankyf*ckin4fingers

  Mérges 1234. még a 17:04-esre.

  leírtam. nem egyetlen opciót nyújtok neki. de a semmi helyett egyet, igen. én sem a templomban nőttem fel, de 20-as éveim elején megváltozott egy s más, sokat segített. remélem, neki is segít majd, ha kell.
  ha 20 év múlva elém áll, hogy ő inkább zsidó, hindu, buddhista, muszlim, ateista, stb szeretne lenni, azt sem fogom megkérdezni, hogy miért. viszont tudni fogom, hogy oka van, ezt tiszteletben fogom tartani. oka lesz rá azokkal ellentétben, akik ezügyben semmit nem kapnak, majd a felnőtt kor elején kijelentik, hogy ők olyan faszák, hogy csak magukban kell hinniük, meg egy pap ne mondja már meg nekik. minden lehetőség nyitva lesz előtte, csak a vak ateistákkal ellentétben tudni fogja, hogy mit miért választ.

  az evolúció-teremtés verziókat ismerni fogja, el tudja majd dönteni, hogy melyiket hova és hogy építi be.

  amit te el sem tudsz képzelni, úgy látszik: nem bigottan gyömöszölöm végig az egy igaz úton. hanem gyökereket és szárnyakat akarok adni. és mielőtt megkérdezed, gyakorló, kétgyerekes szülőként tudom, miről beszélek.

 • 2012.06.14 00:25:25R2D2 & C3PO

  odamondó 2012.06.13 17:17:09

  Eddig azt hittem, ;-DDD, hogy a szeretetet a keresztényeken kell számon kérni és nem a pogány, hitetleneken. :-OOO

  A szüleim elváltak, az apám 25 éve szar le nagy ívben...
  Anyámat nem érdekelte az egész ügy, a keresztanyám ragaszkodott a keresztelőhöz... Ő viszont még soha nem vitt el templomba (még építészet-megszemlélési céllal sem...), nemhogy olvasgatott volna a bibliából, vagy elvitt volna istentiszteletre. Ennyit a keresztszülői felelősségről. Ezen túl a kapcsolatunk teljesen formális, névnapokon veszünk egymásnak 1-1 szál virágot és karácsonykor én veszek neki egy doboz bonbont, ő pedig megajándékoz egy korábbi ajándékával (még a csomagolás is ugyanaz...)
  Én ateistaként nem teljesen így képzelem a szeretet, és a gondoskodásról is mást gondolok. De nekem nincs erkölcsi vezérfonalam; kénytelen voltam saját erkölcsi szabályokat alkotni. (És persze be is tartom, nekem nincs isteni felmentésem alóluk...)

  Szóval szeretem és elfogadom az ősöket, de a vallásosságukban züllöttek és erkölcstelenek. És ezt az egyház megbocsátja. (hányósszmájli)

 • 2012.06.14 07:56:44zsopicur

  Azt gondolom mint szepi79 nagyjából, a legfontosabb szó nálunk ebben a kérdésben a "hagyomány" volt. Én is és férjem is meg vagyunk keresztelve, hívők vagyunk ettől függetlenül nem imádkozunk, nem járunk templomba stb. (És igen egyházi esküvőnk is volt, méghozzá 2 hónapos terhesen) Nem éreztem azt, hogy én most a pap szemébe hazudok, mert meg fogom ismertetni a fiammal a vallást, ahogy velem is megismertették, de nem fogom tukmálni. Ugyanolyan szabadon dönthet. Nem azt fogom neki majd mondani h már pedig ez így van és slussz passz, h vakon és gondolkodás nélkül higgyen el mindent, hanem elmesélem a vallás történelmét az egészet, mindent ugyanakkor arról is tudni fpg tőlem, hogy más vallások is vannak. Nagyon örülök h tartottunk keresztelőt, és igen remek alkalom volt kiöltözni is de a legfontosabb, hogy együtt volt a család.

 • 2012.06.14 08:01:01zsopicur

  Mellesleg a vallás és templom egyik legnagyobb szerepe régen is a közösség összetartása volt, hogy mindenki szépen elment vasárnap misére addig sem piál, lehetett pletykálni utána meg pihenni. SZóval ha egy keresztelő összehoz egy nagy családot akik ha akár azon az egy napon is de elgondolkodnak a valláson, stb. és eltöltenek egy napot együtt szeretetben, békességben, abban semmi rossz nincs keresztény szemmel még akkor sem ha nem hívők, biztos vannak a családban (pl nagyik).

 • 2012.06.14 08:21:12Terézágyú

  "frankyf*ckin4fingers

  ha 20 év múlva elém áll, hogy ő inkább zsidó, hindu, buddhista, muszlim, ateista, stb szeretne lenni, azt sem fogom megkérdezni, hogy miért. viszont tudni fogom, hogy oka van, ezt tiszteletben fogom tartani. oka lesz rá azokkal ellentétben, akik ezügyben semmit nem kapnak, majd a felnőtt kor elején kijelentik, hogy ők olyan faszák, hogy csak magukban kell hinniük"

  Jaaaa, szóval bármilyen vallást hajlandó vagy elismerni, illetve elfogadni, hogy a gyereked áttér valamelyikre - de hogy ateista legyen azt már nemm!!!!!!!!!!!! Irgumburgum!!!!!

  Gratulálok.

 • 2012.06.14 08:22:30Terézágyú

  "kolbászoszsömle

  Terészágyú, a körülmetélés, rituális csonkítás.

  Semmi köze nincs az egészségügyhöz.
  Nem úgy van az, hogy attól könnyebb tisztán tartani, és erre rájöttek a zsidrákok, és így egy szép szokás lett belőle, hanem kőkemény barbarizmus, gyermekbántalmazás."

  Ja, ha a "zsidrákok" ilyenek, akkor te biztosan jobban tudod.
  Én ugyan történelmi példát hoztam fel, de sebaj, zsidrákozz csak.

 • 2012.06.14 09:40:55frankyf*ckin4fingers

  Terézágyú. olvass már, te nem túl szerencsés. még te is odamásoltad az ateistát, te tehetségtelen.

 • 2012.06.14 13:41:57Dökvín

  Óóóó, naivan mindig meglepődöm, hogy naháát, a nagy szeretetvallás képviselői a leghabzóbbszájúak... :)

  @"frankyf*ckin4fingers: Mi az, hogy a nem vallásosan nevelt gyerekek a "semmit" kapják? Egy normális, szerető családban megkapnak ők mindent, köszönik szépen: erkölcsös nevelést, emberi értékeket, és ami a legfőbb: önálló gondolkodásra nevelést. Meglátásom szerint a vallás az önállótlan/gyenge emberek mentsvára, persze, egy kapaszkodó lehet, de ha valaki nem folyton másra mutogat (isten, sors, meg úgyismeggyónom, stb.), hanem igenis bízik önmagában, vállalja a saját tetteiért, életéért a felelősséget, azt én személy szerint mint embert, sokkal többre tartom.

  @Terézágyú: a Körülmetélésnek utoljára akkor voltak valós egészségügyi okai, amikor a népek a sivatagban éltek elégtelen tisztálkodási lehetőségek közepette. Nem is véletlen, hogy a világnak csak bizonyos pontjain volt jellemző. Azért a civilizáltabb helyeken most már tud az ember napi szinten fürdeni, szóval ez az érv manapság már nem érv. Persze, ha anyukának derogál tornáztatni a kisfia kukiját babakorában, meg néha egyéb esetekben előfordul pl. a fitymaszűkület, de azért normális esetben ez simán elkerülhető. Szóval igen, ez nemi csonkítás, és gyakorlatilag teljesen felesleges.

 • 2012.06.14 13:50:52frankyf*ckin4fingers

  Dökvín. itt a vallásos nevelésre terelődött a szó, erről folyik a beszélgetés. aki semmilyen vallásos nevelést nem kap, az ebből a szempontból semmit nem kap. mint ahogy engem sem neveltek vallásosan, később, magamtól jött, mint írtam. az erkölcsi nevelésnek, meleg családi fészeknek ehhez semmi köze, persze ha jobban érzed magad attól, hogy kiforgatod a szavaimat, és egy általad kreált bábuval verekedsz, tedd.

  amit utána írsz, az rendben van, a klasszikus ateista lózung, meggyőzni nem akarlak, miért is akarnálak?

 • 2012.06.14 14:00:16Dökvín

  @frankyf*ckin4fingers: Mintha némi leereszkedő hangnemet érzékelnék a válaszaidban...

  Engem sem neveltek vallásosan, de ez nem jelenti azt, hogy a vallások ismerete nélkül nőttem volna fel, és ez szerintem fontos. Nem a semmit kaptam, hanem választási lehetőséget. Személy szerint végül azt a véleményt alkítottam ki magamban a vallásokról, hogy szép mesék, és sok embernek szüksége is van ezekre a mesékre. Számomra csak mesék.

  Nem verekszem én itt senkivel, vissza is olvastam, nem értem, mire gondolhatsz, tudomásom szerint itt beszélgetések zajlanak egy érdekes és megosztó témában.

  A körülmetélésről meg nem tipikus ateista, hanem tipikus orvosi nézőpontból írtam, de ha már minősíted, megtisztelhetnél annyival, hogy nem csak legyintesz rá lenézőn, hanem megpróbálsz érvelni is.

 • 2012.06.14 14:03:37frankyf*ckin4fingers

  azért, bocs ennyit mégis, hátha nem hánysz ide egy kolumnát a vallástalan emberek nagyszerűségéről, és mindenki jobban jár.

  szóval az, hogy te, mint ateista kitalálod, megmondod, hogy mire jó a vallás, majd kijelented, hogy ez baromság (mármint persze a te értelmezésed, fogalmi rendszered szerint), azért az elég vicces, nem?

  klasszikus példa a vallásos orvosok, professzorok. picit többet tudnak, mint te vagy én, mégsem restellnek vallásosak lenni.

 • 2012.06.14 14:09:10frankyf*ckin4fingers

  a körülmetéléshez nem szóltam hozzá, a nem akarlak meggyőzni arra a véleményedre vonatkozott, hogy az ateisták milyen királyak, mert egyedül megoldják. nem érted a vallás lényegét, de ekézed. ez a bajom. ezért a leereszkedő hangnem.

  a választási lehetőséget megkaptad, hogy végül ne válassz semmit. erről pofázok tegnap óta. nem gond, simán elvoltam én is ateistaként, én is biztos voltam benne, hogy semmire nincs szükségem az önbizalmon kívül. aztán koppantam. de mindenki a maga útját járja, ez így jó.

 • 2012.06.14 14:10:19Dökvín

  @frankyf*ckin4fingers: Legutóbbid nekem címezted tán? Miért vagy agresszív? Ezek szerint nem érted, félreérted, vagy egyszerűen nem akarod érteni, amiket írtam. Nem kinyilatkoztatás volt egyik kommentem sem, a véleményemet írtam meg a témáról (számold csak meg, hányszor szerepel a szövegben teszem azt a "szerintem" vagy a "számomra" szó), te meg nekem esel? Szép. Azt hiszem, ezt a fajta hozzáállást nevezik bigottnak, megmondod a tutit, amiben vakon hiszel, ha pedig másnak nem egyezik a véleménye az általad alkotottal (vagy inkább csak általad elfogadottal??), máris a torkának esel. Komolyan, már csak az eretnekezés maradt ki belőle! :D

 • 2012.06.14 14:14:17frankyf*ckin4fingers

  ohh, ha jól emlékszem, én indultam leghabzószájúbbank, majd olyasmiket adtál a számba, amiről szó nem volt. ezket próbáltam helyretenni. ha neked esek, az nem ilyen.

 • 2012.06.14 14:16:29Dökvín

  @frankyf*ckin4fingers: Minden ember más, és máshogy is jó neki, ezt miért nem tudod elfogadni? Te úgy érzed, a "koppanásod" után megvilágosodtál, oké. Én nem a vallást ekéztem, hanem szimplán azt írtam, van, akinek van rá szüksége, van, akinek meg nincs. Te az első kategóriába tartozol, én a másikba, mi ezzel a gond? Az egyetlen aki ekéz, te vagy, és tudod, mikor ennyire támadóan reagál valaki egy a sajátjáétól különböző nézetre, az tapasztalataim szerint annak a jele, hogy a sajátjáében nem is olyan biztos, mint azt gondolja. Kinek nem inge, ne vegye magára, természetesen.

  A másik: a választási lehetőséget megkaptam, és választottam is. Nem a semmit, hanem azt, hogy az ember a saját életének az ura. Tetszik, nem tetszik, ez az egyik életviteli lehetőség, akárcsak egyik vagy másik vallás. Nem pedig a "semmi".

 • 2012.06.14 14:20:13Dökvín

  Drága frankyf*ckin4fingers, ha a habzószájút magadra vetted, akkor épp te vagy az, aki annak tartja magát, mert azt láthatóan nem neked címeztem (ha jól megnézed, az alatta levő szövegblokk előtt áll a neved, vagyis csak az a rész az, amit a kommentedhez fűztem). A habzó szájakra magad is rálelsz, ha végigolvasod a cikk alatti kommentfolyamot. Mondjuk mostanra te is rendesen kiérdemelted a jelzőt...

 • 2012.06.14 14:25:10Dökvín

  @frankyf*ckin4fingers: Mondjuk most visszanéztem, simán címezhettem volna tényleg akár neked is, mert, ez nem fékezett habzású azért: "olvass már, te nem túl szerencsés. még te is odamásoltad az ateistát, te tehetségtelen." :D

 • 2012.06.14 14:26:27frankyf*ckin4fingers

  tök elfogadom, amit mondasz, csak picit zavar, amikor a vallást a gyenge emberek kapaszkodónak állítják be. több az annál, és ezt okos emberekkel tudom igazolni. és mivel nem éled meg a dolog, furcsának érzem, hogy ilyen magabiztosan véleményt formálsz róla, egyszerűen nem érzem megalapozottnak. ez a gond, nem az, amit mondasz.


  nagyon sarkos példa lesz, de remélem a lényeget szeded ki belőle: nem szólok a gyerekemhez, majd eldönti, hogy mi legyen az anyanyelve melyik tetszik neki.

 • 2012.06.14 14:28:35frankyf*ckin4fingers

  megnézted azt is, hogy miért tehetségteleneztem? ha amiatt vagyok habzószájú, vállalom.

 • 2012.06.14 14:33:06Dökvín

  Azért nem az igazi a példa, mert mint mondtam, velem pl. megismertették azért a főbb vallások alapjait. A katolikusét főleg, nagymamám vallásos is, voltak is érdekes vitáink a témában kiskoromtól fogva. Ha maradunk az anyanyelv analógiánál, azt kéne mondd, hogy ez olyan, mintha egyszerre beszélnének hozzám angolul is meg magyarul is pl, aztán én majd eldöntöm, melyiket használom. Viszon azért sem jó példa ez, mert ez esetben mindkét nyelvet magamévá teszem, és nyilván helyzettől, alkalomtól, társaságtól függően fogom használni, a világnézetét pedig ugye nem nagyon váltogatja az ember szituációtól függően.

 • 2012.06.14 14:48:10frankyf*ckin4fingers

  megismeretetni a fő vallások alapjait? azért elképzelem azt a gyereket, aki ez alapján választ, elköteleződik, és megtalálja az istenét...

  valóban nagyon sarkos volt a példa az anyanelvvel, és csak nagyon erősen bízni tudtam benne, hogy azt csíped ki belőle, amit én szerettem volna kifejezni vele. hát, nem jött be. bocs. majd keresek másikat.

 • 2012.06.14 14:57:07helio

  @Dökvín veled értek egyet.

  @frankyf*ckin4fingers:ˇ megismeretetni a fő vallások alapjait? azért elképzelem azt a gyereket, aki ez alapján választ, elköteleződik, és megtalálja az istenét...ˇ :) fogadd el! van ilyen. és mért kell mindenkinek feltétlenül vallást választania?! nem elég, ha az ember hisz, bízik magában, a családjában, a barátaiban...
  ahhoz, hogy vki a társadalom erkölcseit, normáit betartva, elfogadva éljen ahhoz nem kell isten, vallás stb.

 • 2012.06.14 15:00:00frankyf*ckin4fingers

  helio. igen, csak itt nem valakiről a társadalomban beszélgetünk, hanem a saját gyerekemről, és arról, hogy mit kell megadnom neki a teljes élethez. amúgy elég meddő vita. elképzelem azt a vallástalant, aki elkezdi bizonygatni, hogy neki ugyan nem, de a gyerekéneknagy szüksége lesz rá:)

  szóval kb értelmetlen, ebben aztán tényleg mindenki a sajátját mantrázza, még nem is csak ezek a bigott, habzószájúak.

 • 2012.06.14 15:11:01helio

  @frankyf*ckin4fingers: én is vallástalan vagyok, szüleimet talán megkeresztelték annak idején, de nem vallásosak. beszélgettek velünk a vallásokról, nem zárták el előlünk, nem mondták, h nem lehet.
  én úgy érzem, h nem vettek el tőlem semmit, mert nem erőltették rám.
  a gyermekemet nem fogom vallásosnak nevelni, de tiltani sem fogom.

 • 2012.06.14 15:16:52helio

  keresztszülőségről sokat nem tudok: de én úgy gondoltam, h ez egy fajta biztosíték a gyermeknek, ha a szülőkkel történik valami, akkor ő felneveli... és az, h ezt vallásosan teszi v sem, de a társadalmi normáknak megfelelően, akkor ne legyen ezzel baja senkinek. különben a keresztszülő kb egy + nagynéni, nagybácsi a gyermeknek.
  vagy ezt rosszul tudom?

 • 2012.06.14 15:20:55frankyf*ckin4fingers

  nagyon nehezen fejezem ki magam, biztos azért, mert bizonytalan vagyok, meg azért habzott a szám is.

  szóval. olyan emberrel még nem találkoztam, aki bánná, hogy vallásos, vagy nem érezné jobbnak ezt így, mintha nem lenne az. és még egyszer: ezek túlnyomórészt nem gyenge, bizonytalan, buta emberek voltak, akik kifogást és mentségeket kerestek a vallásban. sőt. ezért úgy gondolom, hogy a gyerekemnek is jobb lesz. na már most hit megélése nem egyszerű dolog, nem becsülöm le a gyerekeimet, de félek, egyedül nem ugyanazt az utat járnák be mint nélkülem, de főleg a feleségem nélkül. ezért meggyőződésem, hogy mivel elég speciális területről beszélgetünk, tehát nem a hajszínét kell eldöntenie, továbbra is úgy gondolom, hogy az igazi lehetőséget nem azzal adom meg, ha kussban nézem, hogy mi történik, mert abból mint jól látszik semmi nem lesz a hit kérdésében, hanem finoman megfogom a kezét és elindulok vele egy úton, amin majd később egyedül halad. felnőttként dünthet úgy, hogy vallást vált, ateista lesz, vagy agresszív bigott.

  nagyjából ennyit szerettem volna, csak nem sikerült.

 • 2012.06.14 15:21:58Dökvín

  @helio: Pontosan ezeket gondolom én is!

 • 2012.06.14 15:27:45helio

  @frankyf*ckin4fingers: örülök neki, h te nem találkoztál olyannal, aki eldobta a hitét, vallását.. én találkoztam sajnos. nem gondolja senki, h a vallásos emberek gyengék és biztos vagyok a Dökvín sem erre utalt,hanem, h valakinek szüksége van rá, valakinek nincs. és ez nem gyengeség. ellenben vannak olyan egyházak, akik a gyengékre mennek rá, de az egy másik téma :)

 • 2012.06.14 15:28:29Dökvín

  @frankyf*ckin4fingers: Szóval "finoman" katolikusnak, buddhistának vagy mondjuk krisnásnak neveled, teszem azt. Ez oké, de akkor ne mondd azt, hogy azért neveled vallásosnak, hogy később dönthessen. Vallásosnak neveled, pont.

  Amúgy épp arról beszéltem eddig, meg helio is, hogy nem "kussban" kell lenni a vallás-világnézet témával kapcsolatban a gyerekeddel, hanem hogy igenis beszélgetni vele róla, megismertetni vele azt IS. Hogy ilyen IS van. Majd ha felnő, eldönti, mi áll hozzá közel.

 • 2012.06.14 15:29:23Dökvín

  @helio: Igen, így értettem én is

 • 2012.06.14 15:33:41helio

  amúgy felőlem előbb is gyakorolhat vallást a gyerek, mint 18 év... viszont akárhány éves is a gyerek agymosós felekezet, gyülekezet, vallás ellen harcolnék, azt soha

 • 2012.06.14 15:36:11frankyf*ckin4fingers

  "örülök neki, h te nem találkoztál olyannal, aki eldobta a hitét, vallását.." - ilyet hol írtam? ismerek ilyet, megértettem az okokat, és teljesen elfogadhatónak tartottam.

  Dökvín: a 15:20-asnál jobban már nem tudom megfogalmazni, hogy miért nem tartom elégnek a 20 év alatt párszor beszélgetni kicsit dolgot. értem, hogy nem érted, hogy hogy értem, csak azt nem értem, miért nem:)

  asszem mindent elmondtam, köszöntem a lehetőséget.

 • 2012.06.14 15:38:06helio

  akartam írni: egyház, vallás helyett :)

 • 2012.06.14 15:43:52helio

  @frankyf*ckin4fingers: "szóval. olyan emberrel még nem találkoztam, aki bánná, hogy vallásos, vagy nem érezné jobbnak ezt így, mintha nem lenne az" ezt értelmeztem úgy... h találkoztam olyannal aki eldobta a hitét... és bánta, h így nevelték..

 • 2012.06.16 11:31:50Karolinn

  Nálunk nem volt keresztelő, sem "templomi" esküvő. Hiszek amiben nekem pont megfelel, de nem vagyok vallásos. Ettől függetlenül időnként megfordulunk 1-1 templomban, ilyenkor igyekszünk tiszteletben tartani az oda illő szokásokat. Gyönyörű templomain vannak. Ezen kár lenne vitatkozni. Ahogy azon is, 1-2 bibliai történet mesének is kiváló.
  Csodás hangulata van ugyan 1-1 templomi szertartásnak, de szerintem ez legyen azok kiváltsága, akik nem csak erre a pár alkalomra tévednek be oda. Simán képmutatás és nem mellesleg hazugság is megesküdni/megfogadni olyan dolgokat amit úgysem tartunk be, nem is hiszünk benne vagy netán fogalmunk sincs róla mi is az.

 • 2012.06.16 11:33:59Karolinn

  Nekünk pedig pl. ott van a tengerparti pucér esküvő :))
  A gyermeket meg lehet habos-babos csiniruhába öltöztetni bármikor, ajándékot is kaphat amikor csak tetszik...azért kár...

 • 2012.06.19 13:19:06mynameis...

  @Haloperidol
  nesze semmi, fogd meg jól...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta