SZÜLŐSÉG

Jó szülőnek látszol kívülről?

2012. június 12., kedd 11:07

Ki ne látott volna már boltban, utcán, cukrászdában eleinte visszafojtott feszültséggel, majd egyre nyilvánvalóbb ingerültséggel gyermekét regulázni próbáló nőt vagy férfit! Amikor a kicsi otthon rosszalkodik (bármit is jelentsen a szülő számára ez a szó), akkor is el tud szakadni a cérna, de a legtöbb anya és apa számára a nyilvános helyzet plusz feszültséget okoz. Úgy érzik, ez egy megmérettetés: vizsgáznak a közönség előtt, hogy elég jó, kompetens szülők-e.

Persze, senki nem tudhatja, mások hogy értékelik őt, egyáltalán rá figyelnek-e. De a közönség jelenléte és az apró visszajelzések a többségre úgy hatnak, hogy magunknak is felteszik a kérdést: elég jó, elég ügyes szülő vagyok-e ebben a helyzetben.

Hogy jó szülő-e az ember

Húsbavágó a kérdés, hiszen az anyaság, apaság ki-ki életében az egyik legfontosabb szerep. Azonban nincsen olyan objektív mérce, ami ezt megmutatná. Annál fontosabbá válik a környezet véleménye. Sokan mondják, hogy mivel a gyereknevelés nem tartozik másra, mint a legszűkebb családra, nem érdeklik a visszajelzések. Ám ez a kijelentés a legtöbb esetben inkább vágyat, mint valóságot fogalmaz meg. Ezt bizonyítja, hogy a családban az eggyel idősebb generációval gyakran támadnak feszültségek a vélt vagy valós kritikusságuk miatt. Noha az indulatok látszólag elvek ütközése körül bontakoznak ki, a mélyén a szülői kompetenciaérzés féltése áll mindkét oldalról.

Az sem véletlen, ha az egyébként nyugodt, udvarias gyermek éppen vendégségben nem viselkedik úgy, ahogy a szülei elvárnák tőle. Nem ritka, hogy valójában a szülőtől indul a szorongás, hogy vajon elég jó család képét sikerül-e mutatni, a csemetét pedig éppen az zavarja meg, hogy érzi, anya, apa nem úgy viselkedik, nem olyan oldott, mint máskor. A kisgyerek számára ez bizonytalanságot okoz, ami „rosszalkodásban” jelenik meg. Ettől persze a szülő igazolva látja félelmeit, és még feszültebbé válik.

Mindegy, milyen elvet vall a szülő, számít a külső vélemény

Érdekes módon koránt sem csak a klasszikus értelemben vett teljesítményközpontú szülőkre jellemző, hogy szeretnének megfelelni a környezetnek. Ők azok, akik szavaltatják, énekeltetik a csemetét, de legalábbis hangos, artikulált köszönést várnak tőle. Ám a liberálisabb szülők ugyanúgy vizsgáznak, csak saját szempontjaik szerint, amik számukra a kompetens szülő ismérvei.

A tágabb család és a barátok sokat segíthetnek egy-két jól időzített és ügyesen megfogalmazott visszajelzéssel. Gyakran az is elég, ha észreveszik, hogy kényes helyzet alakult ki, a szülő zavarban van, például, mert nem tudja megregulázni hisztériás rohamban kitört gyermekét, és diszkréten megvárják az esemény végét, tapintatosan jelezve, hogy nem figyelnek oda. Ilyenkor persze nehéz az embernek levenni a szemét a toporzékoló csemetéről, már csak azért is, mert valóban kíváncsi, hogyan rendeződik a helyzet, de ha igazán segíteni szeretne, kezdeményezzen beszélgetést a többi nem érintett szereplővel valamilyen más témáról, vonuljanak kissé arrébb. Így a szülő fellélegezhet, hogy kikerült a reflektorfényből, és sokkal könnyedébben oldhatja meg a helyzetet.

Nem csak elsőre nem megy

Azt hihetnénk, csak az első gyermeknél érzi úgy a legtöbb szülő, hogy bizonyítania kell rátermettségét. De a később született gyermekek újabb és újabb helyzeteket produkálnak, amiket el sem tudott volna korábban képzelni. Nem beszélve arról, hogy egyszerre figyelni két-három gyermekre, és mindannyiukra jól reagálni mennyivel nehezebb.

Egy hibát érdemes elkerülni, ami gyakran előfordul szülők között. Ne dicsérjük úgy a másik családot, hogy közben saját gyermekünkkel hasonlítjuk össze a mienk kárára! Jópáran hiszik, hogy szinte illik kicsit kritizálni, szidni gyermeküket mások társaságában. Megdicsérik a másik gyermeket, amiért ilyen önálló, bezzeg a sajátnak mindenért külön szólni kell. Vagy hogy szép csöndben viselkedik, bezzeg a mienk nem fér a bőrébe. Ezek a szülők talán szerénykedni akarnak, csak figyelmen kívül hagyják, hogy a gyermek számára mást jelent közlésük, mint nekik. Nem a szülő szerénységét, hanem az ő bántásukat, rosszabb esetben megalázásukat látják benne.

Dicsérjük hát nyugodtan a magunkét és a másikét is, hiszen ettől mindenki megerősödik, és tényleg a legjobbat hozza ki magából!

Cziglán Karolina,
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.12 14:43:44wowerman

  Tarkónvágnám egy péklapáttal akik az utcán üvöltenek a gyerekkel, aztán meg konkrétan otthagyják és továbbmennek a babakocsival

 • 2012.06.12 15:08:34oncogito

  De az is mély nyomokat hagy, ha a szülő agyondicséri gyerekét mások előtt, aztán otthon ezt felhánytorgatja. "Mindig azt mondom másoknak, hogy te milyen jó gyerek vagy és így hálálod meg".
  Elmúltam hatvan éves, de ezek a szavak máig nyomasztanak...

 • 2012.06.12 15:12:31sírjatok

  én a pékeket ütném gyereklapáttal!!!

 • 2012.06.12 15:43:26oliva

  nem biztos, hogy igazam van, de én üvölteni tudnék attól, hogy állandóan szerepelni kell... mint a kórházban, amikor a frissen műtött fiatalasszonyt erőszakosan felrángatta az altatásból a vidéki rokonság, holott megmondtuk nekik: ne ébresszék fel, mert iszonyú fájdalmai lesznek, és altatás után nem lehet csillapítani... dehogynem ébresztették fel, hiszen csak úgy tudták eljátszani a sajnálkozó jó embereket...! szerintem a jó szülőt is azok akarják mániákusan eljátszani, akik nem is olyan jó szülők... a saját gyerek becsmérlése pedig egyszerűen felháborító, az ilyen tahó ne szaporodjon!

 • 2012.06.15 14:57:42bexi7

  Vágtázó halottkém, maximálisan egyetértek!
  Nem egyszer mentünk úgy az oviból haza, hogy torkaszakadtából üvöltött az 5 évesem, csak mert vittem neki egy túrórudit, de ő neki az pont nem felelt meg, "miért nem Dörmit vittem?" címszóval. Öröm volt nézni azt a rengeteg megvető pillantást, amit kaptam az emberektől... Mondtam a fiamnak, hogy jó drágám, akkor most gondolkozz el azon, amit most művelsz, puszi és köszönöm helyett üvöltözöl velem?Mikor én azt gondoltam megleplek egy túrórudival? Persze ezt már jó dühömben mondtam. Csitt lett egyből, hazáig szipogott, és a szomszédok sajnálkozva kérdezték mi baja szegénykének.
  Ismeretlenül vélemény alkotni egy szituációról emberi ostobaság...ennyi.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta