SZÜLŐSÉG

Idén már nem kell orvos a tábor előtt

2012. június 9., szombat 08:42

Nem kérdés, mindenki a legjobb táborra vadászik. A kínálat hatalmas, csak a pénztárcánk szabhat határt a vágyaknak. Megnéztük milyen feltételeknek kell megfelelnie egy tábornak, és mire érdemes figyelni a választásnál.

Táborból annyi van, mint égen a csillag, nagy részük az épp megfizethető kategóriába esik. A szülő örül, hogy talált olyan helyet, ahol egy hétig felügyelet alatt tudhatja a gyerekét, és még ki is tudja fizetni. Ritkán merül fel, hogy milyen törvényi szabályozásnak kell megfelelnie egy tábornak, leginkább akkor, ha valami történik. Ilyenkor előkerülnek a jogszabályok, megszólal a minisztérium, de egyébként szinte senki nem foglalkozik vele, hogy milyen körülmények között, mit esznek a gyerekek, mennyire figyelnek oda a biztonságra, kivéve a szülőket.

stockfresh 880598 happy-group-of-kids-at-summer-camp sizeM

A jogszabályok meglehetősen szigorúak, sőt néha megdöbbentő feltételeket állítanak a táborszervezők, létesítményüzemeltetők számára.

2008 óta a gyerektáboroknak az Országos Tisztiorvosi Hivatal (korábban ÁNTSZ) engedélyére van szükség. Hogy mi lehet gyerektábor? Ez lehet magánház, panzió, üdülő, ifjúsági tábor egyaránt, és hiába rendelkeznek egyébként működési engedéllyel, a hivataltól a tábor előtt legalább hat héttel ki kell kérni az engedélyeket, abban az esetben, ha a tábor ottalvós. Napközis táborok esetében csak bejelentési kötelezettsége van a szervezőnek.

Ha a tábor területén több mint 300 gyerek van, saját orvossal kell rendelkezni, kisebbeknél elég, ha a helyi háziorvossal kötnek megállapodást. A konyhát és a mosdót évente, a többi helyiséget legalább 3 évente ki kell festeni. Ha sátorozni megy a gyerek, jó ha tudjuk, a matracot nem lehet közvetlenül a földre tenni, ha viszont kapják az ágyneműt, azt legalább évente egy alkalommal ki kell tisztítani.  Gyerekenként legalább 3 négyzetméter helyet kell számolni, sátortábor esetén kettő is elég. 20 főként egy illemhelyet és mosdót kell biztosítani, zuhanyzóból pedig 5 gyerekenként egyet kell számolni. A  meleg vizet legalább hetente három alkalommal biztosítani kell.

Ha nomád táborba megy a gyerek

Nomád táborozás során is furcsa feltételekkel találkozhat egy szervező. 10 személy felett külön sátorban lehet csak főzni, és külön kell tárolni az élelmiszereket. A konyhában fertőtleníthető felületű asztalt, míg a nyers élelmiszerek és alapanyagokhoz megfelelően megjelölt vágódeszkákat és eszközöket kell használni. Az ételek elkészítéséhez csak boltban vett élelmiszer használható fel, otthonról hozott füstölt áru, tojás, vagy házi tészta nem. A tojásoknak kötelező egyedileg jelöltnek lennie. Az ételeket szakácsismeretű személy végezheti, neki világos köpenyt, fejvédőt és műanyag kötényt kell viselnie, s munkaalkalmasságról szóló igazolása kell legyen. Az ételekből mintát kell venni, és azt feliratozni kell. A tojást hipós oldatban kell áztatni, és külön edényben szabad csak elvégezni a kezelést.

Nem kell orvosi igazolás

A táborozásban résztvevő kiskorú gyermek egészségügyi alkalmasságát már nem kell az orvosnak igazolnia, elég a a gyermek törvényes képviselőjének megtennie azt a tábor megkezdése előtt négy napon belül kiállított nyilatkozattal. Ezt a nyomtatványt a táborszervezőnek kell átadnia, majd ezt neki is kell visszajuttatni. A nyilatkozatot a táborozás ideje alatt a tábor helyszínén kell tartani, melyet a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve hatósági jogkörében eljárva ellenőrizhet.

Persze a szabályozás csak akkor ér valamit, ha azt be is tartják, az OTH azt ígéri, rendszeresen fogja ellenőrizni a táborokat, ahogy tette ezt eddig minden nyáron.

Ennek ellenére nem egyszerű eldönteni, hogy hogyan válasszunk tábort, mert a hangzatos ígéretek, a csodás fotók nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Fontos, hogy ne csak az interneten válasszuk ki a tábort, hanem előre meg is nézzük azt, és ha lehet, azokkal is megismerkedjünk, akik a gyerekünkre vigyáznak majd.

Mit írjunk le feltétlenül

- Gyermek adatai

- Szülők elérhetősége

- TAJ szám

- Rendszeresen szedett gyógyszerek,

homeopátiás szerek és adagolásuk

- Esetleges allergia

- Étkezési szokások

- Egyéni sajátosságok

Ha nem szimpatikus nekünk a pedagógus vagy szervező, vagy ha rossz érzésünk van vele kapcsolatban, akkor keressünk más lehetőséget. Az jó jel, ha a táborvezető kitöltet egy papírt, amin bekéri a gyerek adatait, TAJ számát, megkérdezi, milyen egyéni szükségletei vannak, milyen gyógyszereket kell rendszeresen szednie.

Ha tanácsokat vagy listát is ad, hogy mit vigyünk a táborba, mi a házirend, és hogy képzeli el a tábor napirendjét, szintén a javára billenti a mérleget. Ha van közeli ismerős, aki már részt vett abban a táborban, amit kinéztünk magunknak, és a gyerek csak jó élményekkel jött haza, az megint jó jelnek tekinthető. Nem biztos, hogy a tárgyi feltételek csodásak ugyan egy táborban, ennek ellenére a gyerek érezheti magát szuperül ott. Mindez fordítva is igaz, hiába csodásak a feltételek, ha a gyerekkel foglalkozó szakemberek unottak, fásultak vagy gorombák.

Nem talált még tábort a nyárra? Keresse meg ittaz igazit!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta