SZÜLŐSÉG

Itt a nyár, itt a fosós-hányós vírus

2012. június 7., csütörtök 15:38

Ugyan év közben is előfordulnak hányásos-hasmenéses megbetegedések, nyáron lényegesen magasabb a valószínűsége annak, hogy benyalunk egy gyomorrontást, ami esetleg a nyaralásunkat is tönkre teheti, meghiúsíthatja.

stockfresh 794958 washing-hands sizeM

Nyári veszélyek: a salmonellosis (szalmonella-fertőzés)

A szalmonellózis a köznyelvben, rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

Hogyan kerül belénk a salmonella?

Hazánkban a bakteriális hasmenéses betegségek vezető kórokozói a salmonellák. Háromféle típusú fertőzést okoznak. Ezek közül is a leggyakoribb az akut bélhurut, az enterocolitis. Bizonyos törzsek az egész szervezetet érintő, kiterjedt fertőzést (szepszist) váltanak ki. A typhoid vagy enterális lázat a S.typhi és S. paratyphi okozzák Az enterális láz (hastífusz, paratífusz), kórokozóinak kivételével a salmonellák állatok belében, elsősorban baromfiban élnek, de sertés, szarvasmarha, kutya és teknős is fertőzhet. A kórokozók a baktériumot tartalmazó széklettel szennyezett étel, vagy víz elfogyasztása után telepednek meg a vékony- és vastagbélben.

A fertőzés forrása nem kellően hőkezelt tojás, pasztőrözőtlen tej, a belőlük készült ételek, baromfi- és pecsenyehúsok, mosatlan nyers zöldség is lehet. A járványok hátterében többnyire a higiénés szabályok és a konyhatechnikai előírások megszegése áll.

Tehetünk ellene

Nagyon fontos a higiéniai előírások betartása. Húskészítményeknél, pláne baromfiféléknél, figyeljünk az alapos kézmosásra (ajánlatos az esetleg egyszer használatos gumikesztyű használata)  és arra, hogy a húsféléket kellően átsütve fogyasszuk – nehogy belül véres maradjon –, ezt a kerti grillezéseknél fokozottan tartsuk szem előtt. Minden olyan zöldséget – répa, eper, burgonya, stb. –, ami közvetlen érintkezik a földdel, alaposan mossunk meg fogyasztás előtt.  Nézzük meg a szavatosságot, amikor vásárolunk, és ha tehetjük, vegyünk szalmonella ellen kezelt tojást.

A mellékhelyiségeket gyakrabban fertőtlenítsük, ilyen esetekben javasolt a hipó tartalmú szerek használata.

A lappangási idő 4-48 óra, átlagosan egy nap. Vezető tünet a hasmenés. Kezdetben hányinger, hányás, fejfájás, izomfájdalom jelentkezhet. A hasmenéssel az esetek felében magas láz is jelentkezik.

tk3s 15640008

A csecsemőket és egyéb hajlamosító tényezőkkel rendelkezőket antibiotikummal kell kezelni, másoknál ez nem ajánlott, mert a kórokozó ürítését meghosszabbíthatja. A kezelés egyébként a folyadék- és elektrolitháztartás rendezésére és a tünetek mérséklésére irányul.

Calicivírus

Rendkívüli fertőzőképességüknek köszönhetően világszerte a vírusos gyomor-bélhurutok 30–40 százakékát és az ilyen jellegű járványok 75–89 százalékát okozzák.

Hogyan fertőz a calicivírus?

Közvetlen módon terjed, az emberi megbetegedések fertőzésének forrása mindig az ember. A beteg ember a vírust a hányadékával és székletével üríti. A fertőzés közvetlen módon, a beteggel történő érintkezés, szennyezett kéz, illetve közvetett módon, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszer (zöldségek, saláták, eper, málna, kagylók, stb.) és víz útján terjed. Az élelmiszer/víz közvetítésével létrejött járvány robbanásszerűen kezdődik.

A calicivírus-fertőzés tünetei:

A calicivírus-fertőzések klinikumára jellemző a rövid lappangási idő (24-36 óra), a betegség tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a testhőmérséklet emelkedése. Korcsoporttól függően a hányás, hasmenés, megoszlása különböző: gyermekkorban a hányás (akár hasmenés nélkül is), időskorban viszont a hasmenés (akár hányás nélkül is) a vezető tünet. További tünet lehet még a fejfájás és az izomfájdalom. Általában a megbetegedés rövid lefolyású, az érintettek 1–3 nap alatt gyógyulnak.

A szövődmény ritka, viszont a gyors só- és folyadékvesztés miatt, különösen az idősek és a kisgyermekek, az immunológiailag károsodott egyének veszélyeztetettek és kórházi kezelésre szorulhatnak.

Oltóanyag nem áll rendelkezésre, ezért a fertőzés megelőzése érdekében fontos a klasszikus higiénés rendszabályok betartása.

Mivel a vírus hosszú ideig (több napig) képes környezetünkben életbe maradni, ezért a lakásban, használati tárgyainkon – különösen a WC-ben, fürdőszobában – folyamatosan fertőtlenítést kell végezni a háztartásban használatos klórtartalmú szerekkel.

Rotavírus

stockfresh 160814 little-baby-get-an-injection sizeM

Világviszonylatban a rotavírus fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. Tudományos felmérések alapján úgy tűnik, hogy a higiéniai szabályok betartása nem csökkenti a betegség előfordulását.

A betegség terjedésének megakadályozására egyetlen hatásos eszköz a vakcina, amely szerencsére már hazánkban is elérhető. A gyermekorvosok javaslata szerint minél hamarabb adatjuk be gyermekünknek a vakcinát, annál jobb, mivel a fertőzés következményei fiatalabb életkorban a legsúlyosabbak. 3–5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3–36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat.

A rotavírus-fertőzés tünetei:

A rotavírus fertőzés következtében 1–2 nap lappangási idő után viharos gyorsasággal hányás, hasmenés alakul ki, amely ezután 3–7 napig tart. A vírus a vékonybél nyálkahártya sejtjeit támadja meg, ezért a tápanyagok és a folyadék felszívódása csökken, így az a bélben marad, és kialakul a nagyfokú, vizes hasmenés, ami akár napi 5-10 székletet is eredményezhet. A vírus a fertőzött csecsemőkről továbbterjedhet a nagyobb gyermekekre és felnőttekre is.

A vírus a széklettel terjed: a csecsemők a betegség 3–4. napján a legfertőzőbbek. A betegség lefolyása változó. Veszélye abban rejlik, hogy a nagyfokú vízvesztés következtében enyhébb vagy súlyosabb fokú kiszáradás alakul ki, az anyagcsere és a só-, vízháztartás felborulásával, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Különösen a csecsemők és kisgyermekek veszélyeztetettek, mert esetükben a só- és folyadékháztartás nagyon labilis, annak változásai pedig sokkal jobban megviselik az apró szervezetet, mint nagyobb gyermekek vagy felnőttek esetében.

A fertőzés leggyakrabban enyhe formában zajlik: ekkor a hányás ritka, napi 4-6, a szokásosnál lazább széklet tapasztalható. A középsúlyos formában lehet láz, hányás. Az általános állapot rossz, a kis beteg elesett, kedvetlen, rossz a közérzete. A gyakori vizes hasmenések következtében megfigyelhetők a kiszáradás kezdeti jele, ami egyben a legfőbb veszély is.

A rotavírus-fertőzés kezelésének alapja, a megfelelő mennyiségű folyadék és az elveszett ásványi anyagok pótlása. A terápia tehát csak tüneti. A vakcina szájon át, cseppek formájában beadandó gyógyszer, alkalmazása nem jár injekció beadásával.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.07 16:44:07tede

  Zseniális a címadás. Igénytelenség legalja -1

 • 2012.06.07 19:13:56ép test ép lélek

  +1

 • 2012.06.07 19:15:45ép test ép lélek

  tede, ott a pont :) Aki aggódott már, mert nem tudta, kórház lesz-e a betegségből, az nem ír ilyeneket. Máskor simán beleférne...

 • 2012.06.08 06:59:37hinta-palinta

  Hát a nyári fosós-hányós vírus semmiképpen nem salmonella BAKTÉRIUM.A rota sem tipikus nyári fosós, talán a calici illik bele egy kis jóindulattal a címbe, de ő sem a tipikus.
  Bravo

 • 2012.06.08 09:14:22pushpang (univerziális határeset)

  Ugyan már.... "valami fosós-hányós vírus"... ti talán nem így szoktátok hívni, amikor szóba kerül az ilyesmi? Vagy rögtön diagnosztizáltok? Észmegáll.

  Na, további jó ájuldozást és szemforgatást. :D

 • 2012.06.08 09:17:32bungics

  Soha életemben nem volt ilyen nyáron sem nekem, sem a gyerekeimnek, se a családban. Aki pedig ilyen címet ad egy cikknek, egy igénytelen koszos bunkó, aki még a szappant sem ismeri.
  Gratulálok! Azt hiszem mindig, hogy nincs már lejjebb, de van....

 • 2012.06.08 09:22:36stevejobsandbillgates

  Apró észrevétel: a calici és a rota valóban virusok mig a salmonella baktérium! Vsz a cikk irójának mind1, de a valóságban nagyon nem ! Érdemes tájékozódni cikkirás előtt!

 • 2012.06.08 12:39:17zizi77

  Kedves Bungics!

  Abban igazad van, hogy nem kifejezetten nyári betegség, max azért mert ilyenkor az influenza nem viszi el az első helyet. Ettől viszont még létezik, és mint ovis anyuka többször volt vele dolgunk/kórházban is jártunk/. Hidd el, hogy nem a szappan a lényeg, mert ilyen korú gyerekeknél hiába mosatnak velük 10 percenként kezet, mégis járvány lesz belőle!
  A címben szereplő kifejezést én sem szeretem kimondani/én csak okádósnak hívom/, de ettől még a lényege ugyanaz. Ebből se lesz pulitzer, de legalább közérthető.

 • 2012.06.13 16:06:08bonbonauta

  Én úgy tudom, hogy a calici leginkább a tél betegsége.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta