SZÜLŐSÉG

Heti nehéz kérdés: Hova a teszi a gyereket nyáron?

2012. június 4., hétfő 14:56

Már biztosan sok gyerkőc számolja vissza a napokat a szünet elkezdődtéig. A nagyobbak végre eldobhatják hátizsákjukat, és a könyvek, füzetek is a süllyesztőbe kerülhetnek pár hónap erejéig. A kisebbeknél -bölcsisek, óvodások- is meg volt már az évzáró, ballagás. Nagy boldogság ez a gyerekeknek, ám komoly kihívás a szülőknek, pláne ha a vakáció alatt is dolgozniuk kell.

stockfresh 645479 children-having-dinner-behind-table sizeM

Ennek kapcsán szeretnénk heti kérdésünk keretében informálódni: Ön hogyan oldja meg gyermekei nyári felügyeletét?

Táborba megy a gyerek? A nagyi boldogan vigyáz rá heteken át? Esetleg talált egy jó napközis tábort? Összefogtak más szülőkkel, és minden nap más a pótmama? Vagy szabadságot vett ki, és váltva pesztrálják a kicsit?

Amit nem árt tudni

Törvény kötelezi az intézményeket arra, hogy ügyeletet biztosítsanak arra a néhány hetes időszakra, amíg a bölcsődék, óvodák, iskolák zárva tartanak.

Korintus Mihályné, a Magyar Bölcsődék Egyesületének egyik alelnöke az Inforádiónak nyilatkozott az ügyben "A bölcsődék nyári zárva tartása lehetséges, ez alatt az idő alatt azonban ki kell jelölni egy bölcsődét az adott területen, ahová azon szülők vihetik gyereküket, akiknek problémát okoz, ha a saját bölcsődéjük bezárt. Nagyon kevés gyerek van, akinek a szülei ezt igénybe veszik". Hasonlóan vélekedik Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, aki elmondta, a szülők általában akkor  veszik ki szabadságukat, amikor az óvodában szünet van, és így az ügyeletes óvodák iránt nincs nagy érdeklődés. "Az ügyeletes óvodákban nincs olyan sok gyerek, a szülők igyekeznek ezt valahogy megoldani" - fogalmazott.

stockfresh 298895 child-play-in-kindergarten sizeM

Amennyiben a családnak nincs lehetősége elutazni valahova nyaralni, vagy annak ideje rövidebb, mint a szüneté, a táborok adta lehetőségeket, az egész a kicsi gyerekeknél a napközis programokat érdemes keresni. Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint ezek a nyári táborok azért elég költségesek, amit a szülőknek csak kis része tud megfizetni, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári szünetben az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell foglalkoztató helyet és étkezést a gyerekek számára. "Uniós jogszabály írja elő, hogy az önkormányzatoknak biztosítani kell minden munkavállaló szülő számára, hogy a munkaidejében a gyereket napközbeni ellátásban részesítse" - jelentette ki.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nyári szünet hosszúsága miatt a gyerekek felügyelete komoly nehézséget okoz a szülőknek, ezért az Oktatási Államtitkárság felvetette a vakáció lerövidítését, amit 10 hetesre terveznek.

Ön hogyan oldja meg gyermekei nyári felügyeletét? Ha hallott egy jó táborról, közösségi kezdeményezésről vagy eszméletlen jó külföldi példával találkozott, ne tartsa magában, inkább írja meg nekünk, a poronty@divany.hu e-mail címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.04 17:08:42reqcka

  És ez a probléma hatványozottabban előjön, ha "van egy kis probléma" a gyerekkel :/ Leginkább se tábor, se napközi, marad a nagymama meg én. Felváltva, mert mindketten melózunk is, de nincs gáz, valahogy megoldjuk. Remélem :)
  Hasonló cipőben járó anyukáknak infó: terápiás, rehabilitációs, prevenciós nonprofit szervezeteknek, alapítványoknak pályázat, ajánljátok akikhez jártok, vagy járnak hozzátok:[link]
  Akiket nem érint, attól bocs, akit érint, adja tovább!

 • 2012.06.04 19:37:37sony

  Valójában senki sem szeretné a nyári szünet lerövidítését. Több pénzt szeretnénk, amit nyári táborokra költhetünk, illetve olcsóbb, de színvonalas nyári gyerekfoglalkozásokat, és több nyáron kivehető szabadságot a szülőknek. Hatékonyabban kellene nyafogni, hogy ne higgyék mindig azt, hogy az egyszerű és igénytelen megoldások célra vezetnek. ;)

 • 2012.06.11 16:01:53Töpike

  Az az igazság, hogy jól hangzik, hogy van ügyeletes bölcsöde és óvoda is, de szegény gyereket senki sem meri vinni. Nem ismernek egy gyereket se, de se gondozó nénit, se dadust, se óvónénit, se dajkát. Persze, hogy senki sem viszi oda a gyerekét, mindenki igyekszik azt a 4-5 hetet megoldani mindenféle segítséggel. Ennél egy fokkal jobb az iskola. 2 és 1/2 hónapig zárva, illetve pár hétig nyitva, amikor is Hétfőtől - Péntekig 9 - 16 óráig viheti az ember tábor jellegű foglalkozásra, hetente huszonezer forintokért. De ezen kívül legalább van napközis tábor, ami megfizethető és a gyerekeknek elég sok érdekes programot tartanak, legalábbis itt Nálunk Bp-en.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta