SZÜLŐSÉG

Malacot nevelünk gyerekünkből

2012. június 2., szombat 17:50

Tegnap vágta ki nálam a biztosítékot az egyik ismerősöm, amikor egy egész délutános program során folyamatosan tömte gyerekeinket valami kajával. Hiába próbáltam célozásokat tenni arra, hogy nem kell non-stop enni, mintha meg sem hallotta volna. Szerencsére, mire végleg eldurrant volna az agyam, vége lett a napnak, és mindenki ment útjára.

stockfresh 142276 baby-boy-does-not-like-his-food sizeM

Ha létezik valami, amitől falra mászom, az a gyerekek folyamatos etetése. Érthetetlen számomra, miért érzi minden anyuka a késztetést arra, hogy gyermeke kezében állandóan legyen valami rágcsálni való. És természetesen nem a gyümölcsökre gondolok.

Tényleg csak babaháj?

Rendeszeresen hallgatom a panasz áradatokat arról, hogy mennyre válogatós a gyerek, jóformán semmit nem eszik meg, alig ebédel, vacsorázik. Hát mitől tenné? Ha folyamatosan eszik, egy kis pogácsát, kekszet, köles golyót, - és ezek még az értékelhetőbbek közé tartoznak- , a csokis marhaságokat, chipset és végtelen a lista, amit fel tudnék sorolni, nincs ezen mit csodálkozni. Mondanom sem kell, hogy ezek a helyes kis lurkók szép lassan elkezdenek puffadni, dagadni, terebélyesedni. Az elfogult anyukák, apukák meg "jaj, ez csak babaháj" címen, no meg a kellő szülői elfogultságnak köszönhetően, észere sem veszik, hogy gyerekük lassan szumó birkózónak is elmehetne, és az 5-10 éves gyermekeiknek a férfi, illetve a női ruhaosztályon válogatnak, mert csak ott találnak méretet.

Létezik az a népi mondás, miszerint : reggelizzél, mint egy király, ebédeljél, mint egy polgár, vacsorázzál, mint egy koldus. Ok. A mai trendek, kutatások, orvos szakértői vélemények, ezt a népi elvet sokban megcáfolják, de azt mindegyik fent tartja, a normális étrend elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Azt egyik sem tartja helyesnek, hogy a három fő étkezés közben, folyamatos tömj valamit a szádba, mert jaj mi lesz.

Répa, retek, mogyoró...

Nálunk egész jól működik a reggeli, ebéd, vacsora és közte a gyümölcs evés. Arról ne is beszéljünk, hogy idény gyümölcsöknél nincs jobb. Az import, -kamionokban, repülőn- érlelt gyümölcsök annyira nem dobnak fel. A fene se tudja, milyen vegyszeres kiképzések eredménye, a sárga banán, amit zölden szedtek le. És sok mindent el lehet mondani kis hazánkról, de azt biztosan nem, hogy nincsen bőséges választék a hazai zöldség-gyümölcs fronton. Csak meg kell várni a szezont, amikor ezek a gyümölcsök maguktól érnek. Magyarországon, természetes körülmények között, NEM terem sárgabarack, cseresznye, málna, körte… januárban, februárban, viszont az ősszel leszedett alma, hűvös helyen remekül át telel, akár csak a sütőtök. Ezt sem kellene elfelejteni.

stockfresh 1179084 fresh-fruits sizeM

Amennyit szervezetünk kíván

Ha jobban megfigyeljük, azok a gyerekek, akik az állandó etetés áldozataivá váltak, lényegesebben kevésbé alkalmasak a sportolásra, és nem az alkatuk a probléma okozója. Lássuk be, tele hassal nem lehet rendesen mozogni. És tessék. A merő jó szándék, -jaj biztos éhes a gyerek-, vagy kényelem, -addig is leköti magát amíg eszik, nem kell vele foglalkozni- gyakorlatilag kényszerevővé teszi a gyereket, és ha nem vagyunk résen, ennek a rossz szokásnak a következményeit, élete végéig cipeli magával. Elvenni a mozgás örömét egyenes út a hülyébbnél-hülyébb számítógépes játékokhoz, ami persze a puhányság újabb fokozója. No sport, viszont egy kis nasi a játék közben. Gratulálok. Juli barátnőm mesélte a következőt:

"Mindig azt kaptam 30 éves koromig, milyen természetellenesen sovány vagyok. Visszanézve abszolút nem voltam az, szimplán vékony, ami azért lehetett, mert megszoktam, hogy csak annyit eszem, amennyit kíván a szervezetem. Ez a mennyiség általában az, amit le is mozgunk. Mindig sportoltam, a kajálás sosem lett se hobbim, se vigaszom. Anyukám soha nem kényszerített minket arra, hogy mindent meg kell enni, ami a tányéron van, tényleg csak annyit, amit kívánok. Ha csak a felét, csak annyit. Mindig volt tízórai és uzsonna, ezeket kívántuk is, mert nem a gép előtt ültünk, hanem a kiserdőben bogarásztunk vagy végigbicikliztük a környéket. Ez általában alma vagy egy zsemle volt egy szelet felvágottal és zöldséggel. Nálunk a főétkezésnél nem volt gigantikus vájling és 5 főétel az asztalon. Épp annyi volt, ami egy hatfős családnak elég.
A snackelést szerintem kis korban tanuljuk. Vagyis mások. Nálunk sosem volt téma a kajálás étkezésen kívül, nem volt vigasztaló zabálás. Ha szomorú vagyok, nem jut eszembe a kaja."

stockfresh 81212 mother-feeding-young-boy-baby-food sizeS

Elkerülhetetlen persze, hogy játszótéren, játszóházban, közös gyerekprogramok keretében ne essünk bele a szórásba. Sokszor sírni tudnék, amikor elkezdődik a trakta, és a három éves gyerekemnek mégsem mondhatom, hogy nem, te nem ehetsz, miközben a többiek két pofára zabálnak. Ilyenkor hiába kapom elő a gyümölcsös dobozt, pont nem mondom hova tehetem. Szerencsés esetben sikerül elérni, hogy más felé vegyük az utunkat, ha nem, bele törődöm sorsunkba, és a ténybe, ma megint nem eszik rendesen vacsorát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.06.02 21:01:03akiba75

  Túrósfaszúkurvaisten, kérlek ne felejtsd el, hogy te is ilyen kis "geci" voltál kb. 10 hónappal azután miután apukád televizelte anyukád méhét.

 • 2012.06.02 21:41:31T mint T

  Teljes mértékben így gondolom én is.

  Nálunk nincs evészet 2 étkezés között, max. a kertben termett epret csipegeti le most egy hete a gyerek. Csak arra kell figyelnem, hogy a rendesen megérett szemeket egye.

  Családban is van ilyenmódon elrontott gyerek, kettő is, két különböző módon.
  Az egyik egy 13 éves kislány, akinek az anyja azt a filozófiát vallotta, hogy a gyerekre azért kell a felesleg kisbaba korában, hogy ha megbetegszik, legyen miből leadnia. A kislány ma kb 30 kg felesleget cipel (mi magunk közt kisbálnának hívjuk szegényt). A minap egy fényképalbum került a kezébe, anyukája kérdezte tőle, ugye, milyen szép kisbaba voltál? Erre szomorúan azt válaszolta: nem, rémesen kövér baba voltam!
  A másik egy pont 1 éves kisbaba, aki egyelőre nem tűnik kövérnek. Ugyanakkor édesanyja úgy gondolja, hogy ha sír a kicsi, akkor azzal tömi be (szó szerint) a száját, hogy a mellét a szájába dugdossa óránként (minden rendszer nélkül - akár fél órákra...). Ezen kívül a kislány csak 1 dolgot eszik meg: a csokis Nestlés tejpépet! Bravo! A gyümölcsöt úgy köpi ki, hogy "öröm" nézni... :-( Nem tudom, mi lesz ebből, csak sejtem...

 • 2012.06.02 22:05:12wowerman

  már bocs de ismerek olyan gyereket aki TÉNYLEG alig reggelizik/ebédel/vacsorázik, válogatós, és közben sem eszik semmit. van ilyen. nem azért van mert közben tömik

 • 2012.06.02 23:03:02Pzs

  az anyatej egyaltalan nem tartozik ebbe a kategoriaba. annal jobb nincs a gyereknek, egyedul a nestle tejpep, ami nem kellene. minden rendszer nelkul - nyilvan te is minden nap het ora nulla nullakor reggelizel szigoruan negyed oraig. szoval nyugodj meg, nagyon is jol csinalja.

 • 2012.06.02 23:09:06létezőnick

  Pzs! Vitatkoznék!
  A kommentelő nem az igény szerinti szoptatást ekézte, hanem a csöccsel elhalgattatást. Na meg a csokis tejpépet.
  Én igény szerint szoptattam, 6 hós korig kizászólag, utána is elég sokáig, de ez nem jelenti, hogy a gyerek 6 hónapos koráig kizárólag a cicimen lógott volna, és az ilyet (főleg 1 éves korban) én sem nézem jó szemmel.
  És igen, meg kell tanítani a gyerekeket kaja nélkül megoldani a problémákat. Mert ha arra szocializálom, hogy ha beüti a térdét akkor kaját (cicit) dugok a szájába, akkor jó úton terelgetem ahhoz, hogy felnőttként bánatában hamburgert zabáljon.

 • 2012.06.02 23:12:50JonC

  hülyébbnél-hülyébb számítógépes játékok? szerintem a post írója maradjon a gyereknevelésnél, ezt így kategorikusan kijelenteni bődületes butaság!

 • 2012.06.02 23:59:58Advanced Flight

  "reggelizzél, mint egy király, ebédeljél, mint egy polgár, vacsorázzál, mint egy koldus. Ok. A mai trendek, kutatások, orvos szakértői vélemények, ezt a népi elvet sokban megcáfolják"

  Nem, nem cáfolják, épp ellenkezőleg. Ajánlják a betartását.

 • 2012.06.03 00:52:04ebfül

  Mifelénk ezt a nagyszülók csinálják. Két étkezés között tömik a gyereket, nem egyszer szóltunk már miatta, de csakazértis művelik titokban. A másik meg az agyonöltöztetés, betakarás. 40 fok árnyékban is kell az a dunyha...

 • 2012.06.03 07:52:41vadásznyuszi

  Azért megnézném, a kedves posztíró hogyan venne 2012-ben idénygyümölcsöt - azt mondja, várjunk türelemmel. Ja. Ami nem fagyott el télen, az elfagyott a tavasszal, amit meghagyott, azt elverte a jég. Várok én türelemmel, hogy a gyereknek (meg magamnak, mert imádom!) végre gyümölcsöt, mármint igazit, ne bébiételt, adhassak, de kb. mégiscsak az a rohadt repülőn érlelt banán adható, meg tavalyi alma, amiben már oly sok vitamin nincsen...A többivel nagyjából egyetértek. 11 hónapos anyukája.

 • 2012.06.03 08:00:41aszterik

  Valaki azért átnézhette volna ezt a cikket, tele van fölösleges vesszőkkel, külön írt összetett szavakkal stb.

 • 2012.06.03 08:35:44plasztikcsirke

  Barátnőm is amint kijön a boltból, már bontja is ki a rudit, nyomja a babakocsiban ülő kétévese kezébe. Gyerek csak szétkeni. Akkor bnőm nyomja a szájába. Gyerek kinyomja a szája két sarkán. És akkor "jaj, kisfiam, milyen buta vagy!" Pedig csak egyszerűen nem kérte azt a rudit. De hát én nem szólhatok, nekem nincs gyerekem, én ehhez nem értek ugyebár.

 • 2012.06.03 08:39:12Cartman (ex Cartman)

  wowerman
  "már bocs de ismerek olyan gyereket aki TÉNYLEG alig reggelizik/ebédel/vacsorázik, válogatós, és közben sem eszik semmit. van ilyen. nem azért van mert közben tömik"
  Pl. a fiam pont ilyen. És ezért is reménytelen, hogy megpróbáljunk vele olyan ételeket elfogadtatni, amiket kapásból elutasít. Nincs olyan, hogy "majd vacsorára akkor rendesen eszik...", mert akkorra se lesz olyan éhes, hogy megegye, amit leteszünk elé. Pedig nagyon minimális nasit kap. Kb. azokra a helyzetekre korlátozódik a dolog, amiket a posztban is ekéznek.

  Advanced Flight
  " "reggelizzél, mint egy király, ebédeljél, mint egy polgár, vacsorázzál, mint egy koldus. Ok. A mai trendek, kutatások, orvos szakértői vélemények, ezt a népi elvet sokban megcáfolják"
  Nem, nem cáfolják, épp ellenkezőleg. Ajánlják a betartását."
  Már aki... Ld. harcosok diétája. A cikkíró ebben a kérdésben nem foglal állást (szerintem helyesen, hisz igazából nem ez a téma).

 • 2012.06.03 08:48:52Cartman (ex Cartman)

  Ja, és még egy aspektus, ami - számomra - különösen durva. A "szakemberek" is partnerek ebben a hülyeségben. Pl. az óvodában is, ha csak egy mód van rá, tömik a gyereket. Mikulásra az akkor még csak nem is óvodás fiam is kapott testvércsomagot (nem kértük! - elvileg kérésre működne és fizetős). És ez még csak egy dolog, de a csomag persze csurig tömve édességgel. Gyümölcs, magvak alig. Bármilyen rendezvénynek is kötelező része a cukros üdítő és a tonnányi nass.

  Igaz, ebben az SZMK is ludas (de az is lehet, hogy ők a főbűnösök, ezt nehéz megítélni), mert ők hordják össze ezt a sok szemetet mikulásra / gyereknapra / akármire.

 • 2012.06.03 09:05:46mildi

  wowerman
  én is ismerek ilyen gyereket. egyszerűen nem eszik. semmit. nasit se. olyan vékony, mint a csuda (pedig a szülei nem épp soványak). néha csodálkozunk rajta, hogy miből él. de leszámítva az étvágytalanságot teljesen egészséges, értelmes, jókedvű, szaladgálós, mint bmelyik másik ovis. a gyerekorvos azt mondta, hogy nem szabad erőltetni az ételt, ha ilyen a gyerek, akkor ilyen, és kész. ha minden nap virslit akar ebédelni, akkor kapjon minden nap azt, ha salátát, akkor azt. a lényeg, hogy egyen, és amit megeszik, azt szívesen egye meg, nem beletöméssel. és akkor idővel kinövi (ti nem érzi erőszaknak, kötelező letudandónak az evést).

 • 2012.06.03 09:26:43létezőnick

  Az ovodai gyereknapon az egész napos édességzabálás plusz az egész jó gyerekprogramok után amikor értementem, akkor kapott még egy zacskó gumicukrot.
  Minek???? Én legyek a genya, aki elveszi tőle?
  És ezt nem az szmk adta össze, fogalmam sincs, hogy valami kedves szponzor, vagy az önkormányzat ajándéka, de engem akkor is zavart. Nem azért, mert belehal 1 kis zacskó gumicukiba, hanem mert nem értem a lényegét, hogy egy jól sikerült napot miért kell még édességgel megajándékozni?
  És az óvónők sem akarták ezek szerint, hogy az ócska cukortól pörögjenek a kölkök, mert akkor napközben megehették volna. Nem, inkább én kaptam meg, hogy szívjak vele.

  Túrórudi téma: Nem értem, hogy miért alap minden gyereknek minden nap (sok esetben naponta többször) egy csokis édesség. Nem hiszem, hogy tényleg minden anyuka bedől a tejből van, tehát egészséges dumának. És azt sem hiszem, hogy az anyukák a gyerekkorukban minden nap kaptak édességet.
  A gyerekem nagyon szereti a csokit, és pont azért tudja igazán értékelni is, mert különleges alakalmakkor esszük. Így marad valami lelki/érzelmi értéke is.

 • 2012.06.03 10:15:08Fenimore

  A családunkban az egyik unokatestvéremnek vagy egy éve született gyereke. Mikor babanézőbe mentünk (csak mostanában, mert sajna másik városban élünk, nehéz volt összehozni), alig tudtam a megdöbbenésemet visszatartani, a gyerek akkora, mint egy ház, még az ujjain is redőződik a háj, az arca akkorára van puffadva, hogy felnőttméretű feje van, a lábait esélye sincs összezárni, mert a belsőcombjain folyik lefelé a háj.
  Egyáltalán nem találtam aranyos, szép gyereknek, ijesztő, meghökkentő látványnak tartottam a gyereket. Mint egy Michelin-baba. Persze a családdal, anyuval-apuval nem lehet érdemben beszélni arról, hogy ez így nem jó, panaszolta a velük élő nagymama. Másik unokatestvérem, akivel utána beszéltem, szintén megdöbbenését fejezte ki, és elmondta, hogy a család szerint semmi baj, ők mind duci babák voltak kiskorukban, innen örökölte a baba az alkatát.
  Véletlenül se onnan, hogy állandóan valami csokis bizbasz van a kezében, amit szétken a lakáson, a ruháján, meg hogy cukros teával meg szörpökkel itatják.
  Szerintem ha a kislány felnő, egyáltalán nem lesz büszke kiskori képeire, amiken elborzasztóan néz ki. Nem akarok ezzel senkit megbántani, de a szó szoros értelmében szörnyű látvány a gyerek, aki még a száját is csak karikában tudja tartani, mert a pofikái összenyomják. Maximum a szüleinek aranyos a baba, aki látja, mint megijed a látványtól. Jókedélyű, édes baba egyébként, de nem a jó úton halad, és a szülei nem hallgatnak senkire.

 • 2012.06.03 11:14:01indygogirl

  A gyermekem10 hónapos. Állandóan mászik, tele emergiával. Valszeg ezért sokat is eszik, súlya tökéletes, nem kövér, egész nap tologatná a porszívót. A napi 5 étkezést igenis megtoldom rágcsálnivalóval, ami zöldsé- gyümölcs, esetleg egy kiflicsücsök. Vannak örökmozgó kiskölykök akiknek szükségük van az energiára. A baj akkor van, ha a gyereket csak tömi es altatja vagy tévézteti a mami! Ha a gyerek az egesz napot a levegőn tölti ne csodálkozzunk, ha kieszi a hűtőt :-) kicsit egyoldalúnak érzem az írást.

 • 2012.06.03 11:32:30baklava

  Több hozzászólásban kissé negatív érzelemmel lett a szoptatás megemlítve. Sajnálom. A szoptatás az, véleményem szerint, amit nem kell időhöz kötni. Három gyereket neveltem fel, akiket sokáig szoptattam. Igaz nasi nem volt. Nem válogatósak. Imádják a zöldségeket, gyümölcsöt, de néha moziban ők is popkornoznak, és cukros löttyöt isznak. A hétvégi étkezések mindig fontosak voltak. A legnagyobb gyerekem egyetemre jár, albérletben él, és minden nap főz. Nem vesz félkész kajákat sem. Szeret nagyon jókat enni és szívesen készíti el. Ezt kapta gyerekkorában, ezt is akarja mutatni majd a saját gyerekeinek is.

 • 2012.06.03 12:28:54Kistigris

  Nekem 4 és fél éves a fiam, és nem gömbölyű, de a hasán van háj. Izmos, szeret mozogni. Ha felnőtt lenne, kb. pont idális lenne a testalkata szerintem. De vastagabb a legtöbb társánál, az átlag, a felnőttnél vékonyabb gyerekeknél. És bizony, nehezebben fut, mászik, pedig nagyon szeret mozogni, de látom, hogy kevesebbet bír, jobban izzad, lassabb.
  Sajnálom ezt, próbálok több zöldséget, gyümölcsöt eteni vele. Mikor kisebb volt, sokáig sikerült cukor nélküli ételekkel, gyümölcsökkel etetni (és én is egészségebben étkeztem).
  De aztán, ahogy a felnőtt ételekre áttért- a férjemnek is újra főztem, nem a munkahelyén evett már- sajnos az egészségtelenebb ételek vették át az "uralmat" az asztalon, és innen nehezebb a visszaút. Nem beszélve arról, hogy hétvégente nagymama szinte szó szerint erőszakkal tömi, megy utána a süteményekkel és csokikkal, mert hogy "neked sütötte Mama".
  Apa pedig sokszor az időhiányát kompenzálja azzal, hogy túró rudival, csokival jön haza a túlórából..
  Bizony az én hibám (is), de nehéz ügy, ha a környezetem szinte a szeretet szimbólumává teszi az édességgel halmozást.. s akkor a gyerek kéri, sőt el is várja...

 • 2012.06.03 14:51:01tündérborsó

  Én is nehezen viselem, mikor lemegyünk a játszótérre egy órára és a kulcson meg a pohár vízen kívül nem viszünk semmit, akkor tuti van vkinél keksz meg babapiskóta és a gyereket is megkínálják. 10ből 8 esetben kér.
  Sajnos kevés gyümölcsöt eszik, hiába próbáltam ki minden verziót, apukája sem nagy gyümölcsevő, lehet a gének? De legalább a zöldségeket imádja.
  A másik dolog amitől kihullik a hajam, hogy miért kell 2-3 éves gyerekeket babakocsiban tolni? Az enyém 15 hónaposan ült benne utoljára, azóta gyalogol, persze ha elfáradt kicsit viszem, pihen aztán mehet tovább, és mostanában már jöhet a kismotor. Miért kell kövér lusta gyerekeket csinálni?

 • 2012.06.03 15:15:05sony

  A gyerekorvosnak kellene szólni, ha a gyerek túl kövér. A szülők sokszor észre sem veszik. Néha a környezet sem veszi észre, mert manapság már az átlag is kövérebb a kelleténél. Van védőnő is, ő segíthetne felmérni, miért kövér a gyerek, a mozgáshiány vagy az étrend miatt, javasolhatná, hogy miben változtassanak, súlyosabb esetben megfelelő szakemberhez is küldhetné a gyereket. És persze odafigyelhetnének, hogy van-e változás.

  Az igény szerinti szoptatás nem teszi nassolóvá a gyereket. A nassolás olyan tevékenység, amit valami más mellett lehet csinálni, a szopás viszont maga egy különálló tevékenység, amiről ha leszokik, akkor nem igényli többé. Szoptatás végén nem a bónusz evés, inkább az odabújások száma emelkedik, különösen mert a vége felé már nincs annyira sok tej, a vége felé már nem az étkezésről szól.

 • 2012.06.03 15:23:56sony

  tündérborsó: Két gyereknél már kijön, hogy a gyereknevelésben a legszűkebb erőforrás az idő. Egy gyerekkel a séta élvezetes tevékenység. De ha siettek az oviba, vagy az iskolába, hogy a másik is veletek legyen, vagy ha már két gyerekkel sétálsz, ahol az egyik nem akar megállni minden bokornál, hanem inkább a játszótéren lenne végre (esetleg unalmában előveszi a veszélyesebb mutatványait), akkor rögtön képbe kerül, miért ül egy két-három éves gyerek kocsiban.

  A játszótéren pedig van, aki sokkal több időt eltölt, mint egy röpke órácska. Ha család kimegy 2-3 órára, a végére bizony megéheznek a gyerekek. Nem kell sütit vinni ilyenkor persze, a legjobb választás a gyümölcs, de ha hetente egyszer a gyerekek belefutnak egy babapiskótába, semmi bajuk nem lesz. A gyerek szokásait úgyis te alakítod ki, és kár a semmiségeken bosszankodni, csak veszítesz vele. (A mi játszótéri nasi-titkunk a mandula. Mindig van pár darab a táskában, ha megéheznek, tudok adni belőle, ha nem, megmarad akár hónapokig...)

 • 2012.06.03 15:54:59tündérborsó

  sony: én a nyugodtan andalgó anyákra gondoltam, akik bepasszírozzák a nagy mamlasz gyereket a kocsiba, hogy nekik kényelmes legyen.
  Nem akarok még egy gyereket, a babakocsi nekem is már csak akadály volt, úgyhogy részünkről marad a séta-öl kombó :)

  a mandula jó ötlet. nálam müzliszelet van mindig. bár talán csak egy fokkal jobb, mint a keksz :)

 • 2012.06.04 06:49:36E888

  Az én 4 éves fiam sem eszik semmit, pedig nem volt nassolásra szoktatva, édességet csak az unokatesóknál, nagyiknál és oviban látott. Csak néhány,szerencsére viszonylag egészséges ételt eszik meg, az ételek többségét meg sem hajlandó kóstolni, baba kora óta ilyen. Van hogy inkább semmit nem eszik az oviban, és már rosszul van délutánra. Mindig próbálkozunk, változatosan főzünk, de hallani sem akar az újdonságokról. Sokáig szoptattam, a kizárólagos szoptatás alatt ő is duci volt (az anyatejt imádta), mára vékony, egészséges, szinte soha nem beteg.

  Az anyatejes kövérség tapasztalatom szerint valóban múlandó.Az étvágy és válogatósság azonban nem csak szoktatáson múlik.

  Az óvodai ételek azonban kritikán aluliak, legalábbis nálunk. A leggagyibb tartósítószeres gyümölcízű italok, agyoncukrozott ételek, zsíros, csípős, fűszeres ételek.... Felháborító !

 • 2012.06.04 06:53:52E888

  és egyetértek Sony-val az igény szerinti szoptatással kapcsolatban. Nálunk a gyakori szoptatást igényelte, és egyáltalán nem nassolás. Semmi köze a kettőnek egymáshoz!

 • 2012.06.04 11:41:25Nofertiti

  nálunk a kicsi lány (1,5 éves) folyamatosan nassol (gyümi, joghurt, keksz, kifli...) illetve ha valaki eszik bármit akkor ő már fut oda és ő is akar enni. sajnos nem tudom leszoktatni mert megy a hűtőhöz és követel valamit. a 6 éves fiam nem ilyen... úgyhogy ez nem csak szoktatás kérdése. Alkati dolog is.

 • 2012.06.04 13:08:08nyunyóka

  Nofertiti, hogyhogy nem tudsz leszoktatni egy másfél évest?? Mondjuk a gyümi még elmegy, de a többire semmi szükség, ha a főétkezéseknél eszik rendesen.
  Ha követeli, nem adsz neki, ennyire egyszerű az egész... Addig próbáld meg, amíg nem önállóan nyitogatja a hűtőt...

 • 2012.06.04 14:37:30Dmilla

  Tündérborsó:
  azért, mert nálunk pl. 25 perces körzeten belül nincs egy normális alap élelmiszerbolt sem. Na most, az én fiam még abban a korban van, hogy vagy arra megy, amerre ő szeretne, vagy én rángatom a kezénél fogva. Ha játszótérre megyünk, az oké, arra megy szívesen, de ha bármit vásárolnunk kell (a játszótérrel tök ellentétes irányban van minden bolt, zöldséges), akkor szerinted hogy máshogy mehetnénk? Harmadikon lakunk ráadásul, lift nincs, kb. a testrészemmé vált már a hátizsákom, ehhez még cipeljek egy 13 kilós gyereket, ha elfárad? (És nem, nem kövér, emellett legalább 90 centi magas, de még csak nyáron lesz 2 éves, és nem érti még meg, hogy el kell menni boltba, meg játszótér helyett elcsettegni a busz-, villamos-, stb. megállóba és utazni, ha kell.) Oké, ha annyira "nevelni" akarnék, akkor eljátszhatnám vele minden nap a kézenfogva ráncigálást, de akkor aztán még azokat a cuccokat is vehetném a hátamra, amiket - legalább addig, amíg a lépcsőházba megérkezünk - berakhatok a babakocsi csomagtartójába.
  Persze, én is ismerek alig 10 kilós pillekönnyű, apró kétéveseket, akiket lazán lehet cipelni, de 13 kilós gyereket, krónikus aranyérproblémáimmal, hadd ne, ha nem muszáj...

 • 2012.06.04 15:08:46Dmilla

  Nyunyóka: és mi van, ha a főétkezéseknél meg nem eszik rendesen? Szóval, szép az elmélet, de néha a gyakorlat sajnos közbeszól. Én most ott tartok, hogy kb. örülök, ha a fiam bármilyen kaja (ami nem joghurt, kefir, bébiétel) iránt érdeklődést mutat.

 • 2012.06.04 15:30:45tündérborsó

  Dmilla: a frusztrációdat ne rajtam töltsd ki ha lehet. Én nem az ügyintézős dolgokat említettem, de ha direkt félre akarod érteni...
  Úgy látszik én vagyok baromi szerencsés, mert a nagybevásárlást elintézi a párom. Nem, nincs autónk, mindent gyalog, biciklivel, busszal, hátizsákkal és az izmos karjainkkal oldunk meg. :) Hozzátenném, hogy 50 kg vagyok és cseppet sem égimeszelő.
  A gyereket meg sosem kellett rángatnom, pedig vittem én is ügyeket intézni, az élet nem csak játszótér és hinta-palinta. Mégis imád buszozni, jönni velem a boltba bevásárolni, postára sat. Talán mert mindent igyekszem játékosan intézni, nem csak egy kötelezően letudandó feladatként. Hasznossá kell tenni a gyereket, nem "nevelni" és rángatni. Persze ha hiszti van, ritkán, akkor egyszerűen felkapom és odébb viszem.
  Az ügyintézős dolgok után mindig van jutalom, nem csoki, hanem amit szeret, közös játék, vagy olyan játék, amit nagyon kedvel.

 • 2012.06.04 16:23:16Nofertiti

  nyunyoka: az a baj, hogy ha nem adok amikor követel egy kis "ezt meg azt" vagy nem engedem neki hogy kinyissa a hűtőt akkor egy erőteljes hisztit kezd el.
  és azt inkább nem vállalom ennyiszer egy nap :(

 • 2012.06.04 21:51:29Dmilla

  Tündérborsó: asszem, inkább Te vagy itt a frusztrált, én mindössze leírtam, hogy miért adódhat olyan szitu, hogy a kétévest babakocsiba teszem, mivel Te nem részletezted, hogy "gáz a 2-3 éves babakocsis, KIVÉVE, ha vásárolni mennek". Nem kell erre mindjárt összerezzenni. Ez a tanítónénis-önigazolós szöveg meg annyira tipikus, láttam már sok ilyet fórumokon...(=aki TÉNYLEG boldog és elégedett, az nem oktatná ki azokat, akik adott dologgal kapcsolatban nehézségekkel küzdenek, vagyis, gyanús, hogy valami mégsem kerek).

 • 2012.06.04 22:35:52tündérborsó

  Dmilla: "én a nyugodtan andalgó anyákra gondoltam, akik bepasszírozzák a nagy mamlasz gyereket a kocsiba, hogy nekik kényelmes legyen."
  Ebben mi nem volt egyértelmű?
  Amúgy sztem egy 2-3 éves gyerek simán tud gyalogolni fél órát, órát.

  Nem állok le veled vitatkozni, a kommentekből kiderül, hogy ki is a frusztrált.

 • 2012.06.04 23:03:48Dmilla

  Már leálltál velem vitatkozni, késő bánat:)
  A fent idézett mondatot már egy kommentre válaszoltad, én pedig akkor reagáltam, amikor az olvasásban még a Te eredeti hsz-ednél tartottam.

  Persze, hogy tud annyit gyalogolni, csak nem mindegy, hogy merre:) Nálunk a kommunikáció/szófogadás még közel nincs ilyen szinten. Mi jelenleg a tőlünk 10 percre lévő játszótérre jutunk el 20 perc alatt, mert közben meg kell állni minden autófeljárónál, kavicsnál. Ha levegőzés/játék ideje van, hadd nézelődjön, bogarásszon nyugodtan. De ha ügyet kell intézni, ilyen tempóban estére sem érnénk haza.

 • 2012.06.04 23:38:36tündérborsó

  Értem már a szitut.
  A párom szerint ezek a fórumok a félreértés, egymás melletti elbeszélés és vitatkozás totál felesleges helyszínei :)

 • 2012.06.05 04:28:38cseresznye

  Egyáltalán nem felesleges. Remekül el lehet verni az időt,mikor más, nemszeretem dolgot kellene végezni. Akkor hirtelen engem minden annyira érdekel, és annyira hozzászólnék! :)

 • 2012.06.05 04:32:21cseresznye

  Egy ideje gondolkodom, de én nem ismerek hizlalós családot (attól még nem tagadom, hogy vannak), inkább olyanokat, akik küzdenek a minden sarkon figyelő kísértéssel, mert elveik lennének, de nehéz betartani.
  Gyerekkoromban még nem gondoltam volna, hogy nem az édesség meg a műkaják megszerzése, hanem a hárítása lesz nagy feladat.

 • 2012.06.05 13:36:07Dmilla

  Szerintem se felesleges. Én szeretek vitatkozni:)
  Hogy az eredeti témához is szóljak: nálunk a gyerek szinte egyáltalán nem hajlandó darabos kaját enni, és egy pici öröm az ürömben, hogy ezáltal kínálgathatja akárki akármivel, tuti, hogy eltolja a kezét a gyerek. Voltak már kísérletek: "Óóóó, nem hiszem el, hogy ne enne ebből a finom sütiből, NA, MAJD ÉN megkínálom." És nem, baromira nem evett belőle.
  Én személy szerint totál hülyeségnek tartom azt, hogy ekkora gyereknek csokit, meg hasonlókat adni, amíg nem kéri magától, minek? Engem is már próbáltak rávenni, hogy nyalassak vele csokit, hátha az ízlene neki. Hogyne. Hogy még nagyobb eséllyel elromoljanak a fogai - nem elég, hogy pépeken él, még legyen cukros is, amit eszik? Ne már.
  Ha kérni fogja, nem vonom meg tőle, én is szeretem. De amíg azt sem tudja, mi az, minek siessek vele? Nassolásnak sem vagyok híve. Mondjuk mostanában annyira keveset eszik, hogy kb. egy főétkezés néz ki nálunk úgy, mint egy nassolás. Pl. ebéd=3 kanál főzelék.
  Mindenesetre én is úgy vagyok, hogy baromira nem kéne rászoktatni az unaloműző evésre a gyereket. Viszont aktuálisan nálunk más jellegű evés-gondok vannak, vagyis a fiam iszonyú távol áll az unaloműző evés bármely verziójától...

 • 2012.06.05 15:07:11tündérborsó

  Dmilla: nálunk is hasonló volt a helyzet, azt hittem azért nem hajlandó darabosat enni, mert sokáig szopizott. Nagy nehezen nyámmogta a puha darabos kaját, folyton baszogattak, hogy másfél éves gyerek miért nem rágcsálja a kekszet?
  Aztán mihelyst kibújtak alul-fölül az őrlőfogak, szívesen rágcsálja a kemény dolgokat is.

  Remélem nem lett tanárnénis a stílus. (elviekben az is vagyok) :D

 • 2012.06.05 15:37:53Dmilla

  Neeem, ebben abszolút semmi tanárnénis nem volt:))
  Nálunk nem a fog-kérdés a probléma, a gyerkőcnek már majdnem az összes foga kint van, ennek ellenére a trappista sajton, a banánon, a nokedlin és a wc-papíron kívül más darabosat nem hajlandó enni...de épp készülünk nemsokára valami szakihoz, hátha tudnak valami okosat mondani.

 • 2012.06.06 11:53:17ép test ép lélek

  A HIPP instant cukros tea, a kinder pingui, az agyoncukorozott joghurtok (épp ma tesztelték a diványon), mind KERÜLENDŐ! Annyi finom és egészséges nass van, és még annyi dagadt anyuka és kisgyerek! Figyeljetek már oda, könyörgöm!
  Van egy jó kis blog, Női.test.kultúra a neve, pár hónapja nézem, egy anyuka írja, asszem újságíró. Lehet tőle tanulni...http://noitestkultura.com/

 • 2012.06.06 12:05:52ép test ép lélek

  Jesszus, mi történik itt mostanában? Cenzúra? Miezmi????

 • 2012.06.06 12:35:48anima_trix

  Sok szülő nem ad a gyermeknek tejet, pedig a tej nagyon egészséges. Szerencsére nálunk az egész család szereti, és sokszor veszünk UHT tejet is, mert nem tartalmaz tartósítószert, és a pasztőrözésnek köszönve sokáig friss marad [link]

 • 2012.06.06 13:18:48kismorgó

  Dmilla,
  én már kezdtem parázni,mert nem volt hajlandó darabosat enni. Aztán egyszer csak nem volt hajlandó megenni a pépeket...már nem tudtam, mi a gond, amikor elkezdett eszegetni az én tányéromról, amikor ettem. Ez 2 hete volt, és azóta csak darabosat eszik. 15 hónapos.... Szóval, lehet, hogy még várnotok kellene picit, nálunk a banánt sem ette előtte darabokban. Lehet, h majd magától "átáll".

 • 2012.06.06 15:40:24Dmilla

  kismorgó: asszem, lassan körvonalazódik nálunk ugyanez:)) Pár napja már a pép se kellett neki igazán, most viszont elégedetten falja a villára szúrt krumplikockákat:)

 • 2012.06.06 15:43:06Dmilla

  Mondjuk az én gyerekem 22 hónapos, és már szinte az összes foga kint van, amik elég lepedékesek, mert mosni sem engedi rendesen. Szóval, már eléggé kéne rágnia...

 • 2012.06.07 22:56:33kattee

  Dmilla,
  várj még nyugodtan, amíg bármit eszik, semmi szüksége az orvosra. Az én fiam 2 éves koráig csak a pépeset tudta megenni, amint megpróbálta lenyelni a darabosat, kihányta - nem az íze, hanem az állaga miatt, valamiért nem ment le a torkán, pedig megrágni megrágta, és a fogai is kint voltak már. Úgyhogy minden étkezésnél ment egy adag a turmixba. Kicsivel múlt két éves, amikor elkezdett darabosat enni, egy hét alatt leálltunk a pépesítéssel és normálisan eszik azóta is. Szóval türelem.

 • 2012.06.09 23:41:51krisz-nagy

  azért szerintem az arany középút mégiscsak a legegyszerűbb (talán?): rendes főétkezések között miért ne ehetne meg a gyerek néha egy-egy túró rudit, vagy egy sütit, uram bocsá' kekszet...persze ne MINDIG ez legyen, de azért bele-belefér. én pl. spar-os bio müzliszeletet szoktam még venni nekik.
  ja, a játszótéri tömősdit én sem bírom. és komolyan meglepődök a chipsen: én a mi játszóterünkön még egy gyereknél sem láttam ilyet. tényleg van olyan szülő, aki a 3-4 évesnek chipset ad? de tényleg???

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta