SZÜLŐSÉG

Kismamaruhák: lehangoló választék és árak

2012. május 27., vasárnap 14:56

Úgy gondoltam, kismamának lenni a világ legjobb dolga, ami valószínűleg így is van, csak éppen nem Magyarországon! A legjobb, ha az ember lánya egy dekát sem szed fel a várandóssága alatt, mert a kismamaruhák nemcsak hogy drágák, de a választékkal sem lehetne Dunát rekeszteni.

Elindultunk páran a szerkesztőségből, hogy felkutassuk a kismamaruha-boltokat – hol milyet találni és mennyiért. Az eredmény egészen lehangoló: a jó minőségű, szép ruhát nem az átlagkeresetű fiatalok pénztárcájához szabták, olcsó meg egyszerűen nincs! Gyatra minőségű van, de az is elképesztően drága!

Első utunk a b.boom üzletébe vezetett, ahol ugyan gyönyörű ruhákat láttunk, de a főleg dán mama·licious termékeit forgalmazó bolt ruhácskáit nem tudja bárki megfizetni. A szűk kis üzletben változatos a kínálat, van trikó, atléta, rövidnadrág, kisruha, hosszú ruha, farmer, kabát  és felöltözős/munkába menős is. A próbafülke eléggé aprócska, egy hathónapos terhes kismama elég nehezen mozoghat benne. Ráadásul lépcsőn kell lecsattogni az üzletben, és  parkolni sem valami egyszerű a bolt közelében, ugyanis a két Mammut között fekszik. Az eladó lány kedves volt, csak szegény kicsit megkavarodott, hogy próba után az összes ruhát visszatettük a helyére; mi meg kellemetlenül éreztük magunkat, hogy netalántán azt feltételezi, hogy elloptunk valamit. A felsők 3999 forinttól indulnak 12.490 forintig, ruhák 5990-től 16.490-ig, gatyák 2490-20.990 forintig. Ami elég necces, az a rövidnadrágok ára. Eszméletlenül jól néznek ki, de tízezer forint alatt nem is találtunk! Pluszpont jár a boltnak a weboldaluk miatt. Nagyon jól áttekinthető, és minden olyan információ fel van tüntetve, amire csak kíváncsiak lehetünk!

A HelloMamy Kismamaruha Outlettől sokkal többet vártunk. Úgy hirdeti magát, hogy világmárkák outlet áron, ami azért egy kicsit erős! Azon kívül, hogy az outlettől nagyon messze van, sokkal inkább hasonlít egy turkálóra, mint egy dizájner outletre. Ahogyan azt már megírtuk, nem vagyunk ellene a second hand boltoknak, de a HelloMamiban nem túl sok jó portékát találtunk. Az eladó itt is nagyon kedves volt, és mindent készségesen elmondott, de az árukészlet nem győzött meg. Ami szimpatikus: van nyári ruci ötezer forintért, és van ugyanennyiért farmer is. Igaz, hogy XS-es mérettől XXL-ig vannak holmik, csak éppen az egyes darabokból nincsen méretválaszték.

A magyar HelloBaby Collection igazán kellemes csalódás volt! Szép, igényes az üzlet, és a ruhák is felveszik a versenyt bármelyik külföldi, ismert kismamabolt készletével! Az idei kollekciót Gryllus Dorkával reklámozzák; a fotók és a ruhák eszméletlen jók, a színésznő viszont maradjon inkább a színpadon… Ami a legjobban tetszett, hogy közvetlenül a bolt mellett van a HelloBaby outlet üzlete, ahol igaz, méretválaszték nem igazán van, de 50-70%-kal olcsóbban kínálják az árut. Érdemes benézni, hátha talál magának valami jó darabot nyárra pár ezer forintért! A weboldaluk rászorul egy kis csinosításra, és az sem lenne baj, ha sokkal több információt tartalmazna a ruhákról. Valamivel alacsonyabbak az árai, mint a b.boomnak, de az az egy-két ezer forint nem jelentős eltérés. A kérdés csak az, ha ez hazai produktum, miért nem lehet olcsóbban árusítani?!

Itthon nincs, de rendelhető

Személyes kedvenc az angol mothercare üzlete. Sajnos Magyarországon még nincs boltjuk, pedig nagyon elférne a piacon! Az árai ugyan nem szállnak versenybe a H&M-éivel, de óriási a kínálatuk, és borzasztó aranyos feliratokkal, illetve mintákkal látják el különböző ruhadarabjaikat. Ami ebben az áruházban jó, hogy minden, ami kell egy kismamának és születendő gyermekének, egy helyen megvásárolható, ha nem is olcsón, de legalább jó minőségben! Érdemes átböngészni az oldalt, és összeállni pár anyukával, mert a szállítási költség 9370 forint.

A C&A kismamarészlegén alig-alig akad tavaszi/nyári ruha, sokkal inkább a téli kollekció kapott szerepet. Valószínűleg rajtuk maradt, mert 20%-os kedvezménnyel kínálják. Az a pár darab, ami erre az idényre vonatkozik, nem valami színes, és olcsónak sem olcsó: egy sima kék szoknya 7590, egy virágos blúz 5590 forintba kerül. Itt inkább konszolidált termékek vannak, de semmiképpen sem "napfeldobós" darabok!

Nagyon helyes ruhákat kínál a H&M, és végre egy hely, ahol már 2500 forintért topot, 3990 forintért pedig tunikát is árulnak! Szerencsére a honlapjukon át lehet böngészni a teljes kínálatot, aztán csak be kell szaladni és megvenni. Attól nem kell tartani, hogy ami a weboldalaikon megtalálható, az a boltban nincs, mert erre kínosan ügyel a svéd cég. Persze a legjobb akkor lesz, amikor már hazánkban is lesz házhozszállítás, így a plázázást is kihagyhatjuk az életünkből, mert hát aki bemegy a H&M-be, az a többi boltot sem hagyja ki, és akkor az otthon betervezett büdzsé többszörösét költi el…

Olvasónk véleménye

Andrea (akinek három gyermeke van), a Dívány Shopaholic blogjának rendszeres olvasója szerint „Iszonyatosan jó ruhákat lehet kapni, de igen, azok már nagyon drágák. Viszont ki lehet fogni akciókat, amik mindig mindenhol vannak, és a ruhák egy része a szoptatási időszakban is még simán használható. Na meg barátnők között folyamatosan forognak az ilyen cuccok is! A kedvencem akkor is Illéssy Lenke kollekciója. Vettem nála elég sok kismamaruhát. Abszolút megfizethető volt, és nem jött velem szembe az utcán!”
Kolléganőnk, Zsuzsa tizenkét éve még Németországban vadászott kismamaruhák után, itthon annyira szegényes volt a választék. „Ma már szinte bármilyen stílusban be lehet szerezni ruhákat, kérdés csak az, hogy megéri-e arra a pár hónapra, illetve, hogy hogyan lehet olcsón megúszni a dolgot. A kismamaboltokban elég sok olyan ruhát lehet kapni, ami nem várandósoknak is tökéles, de a címke miatt legalább dupla annyiba kerül, mint a sima változat. Nyilván senki nem jár szívesen a férje kinyúlt pólójában, de szerencsére a second handek egy része felkészült a babarohamra, és jó cuccokat lehet találni ott, viszonylag olcsón. Egyébként meg érdemes körbekérdezni a barátnőket, illetve fórumokat nézegetni, mert fillérekért lehet cuki darabokat találni."

A Mammystic kínálata eléggé külvárosias, viszont ahhoz a pénztárcához viszonyítva luxuskategória! A szoknyák 6-8000 forintba kerülnek, a gatyák nyolcezer körül mozognak. A weboldaluk egészen jó, de lehetnének jobb minőségű fotók is feltöltve.

Következő cikkünkben feltérképezzük, mi újság a kismama fehérneműkkel, illetve hogy a turkálókban milyen cuccokat kapni!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.27 18:01:32R2D2 & C3PO

  Szerintem kínos a kínálat a kismama-ruházat terén.

  Se nem divatos, se nem csinos, de még csak klasszikusnak sem menne el. Az IQ-m nem romlott 50 ponttal attól, hogy terhes lettem, de a társadalmi státuszom sem csökkent ennyivel (még...).
  Az különösen vicces, hogy a láthatóan csípőben szűk, de derékban elcseszett (hátul nem simul rá a derekamra, de elől persze szűk...) darabokat igyekeznek rád sózni: de hát terhes vagy (mit vársz? Csinos is akarsz lenni?)

  Én az első trim pár próbálkozása után maradtam a sima kínálatnál: a csípő fazon tuti nadrágoknál, csak persze nagyobb kell, mint nem terhesen (ezt persze az eladók nem igazán tudják belőni...), blúzoknál a szűk, lycrával kevert hosszabb cuccok nagyon jók: ezek addig tágulnak, ameddig kell; illetve most egész sok bő fazont is árulnak. Ruhából is ugyanez: lycrával kevert szűk fazon vagy bő fazon. Plusz bandázs, hogy a tágulni képes terhes-kor előtti ruhákat is fel tudd venni - érdemes pár színt beszerezni (varrni sem túl bonyolult: 90*30 centis pólóanyag a 30 centi mentén összevarrva, a széleket szintén (pelenkaöltés, boszorkányöltés, műszálas cérna - kézzel kb egy estényi idő)). Egy-egy darabot 3-4 ezerből lazán meg lehet manapság venni...

 • 2012.05.27 18:59:58Zuzimama

  Bandázs!!! (Én is pont ezt akartam mondani, mint az előttem szóló.)
  Praktikus, mert a pólókat meghosszabítja, az egyre nyíló sliccert eltakarja, tehát sokáig ki lehet húzni vele.
  Utoljára 2007-ben voltam terhes, akkoriban 2990 Ft-ért lehetett kapni.

 • 2012.05.27 20:08:39anothernick

  én kínai terhesfarmert vettem annak idején 3500-ért, kínai piacon hosszú és rövid ujjú pólókat, szoknyákat és nadrágot, olyat, aminek széles pamutos volt a hasrésze. egy magyar készítőtől ruhákat nevetségesen olcsón :) hosszú ujjú pólókat, nadrágot, farmerszoknyát, egyedit, csinosat. mindez 2009-ben volt. sztem most is meg lehet ezt tenni, nekem akkor max 30ezerből volt legalább 10 db ruhám.

 • 2012.05.27 22:12:40Bartush

  A Teréz körúton van egy nagyon jó kismama bolt, vhol Rákosborzasztón is van üzletük, a Teréz körút az egyszerűbb. Olcsón szép dolgokat árulnak, fehérneműt és fürdőruhát is a kismamáknak. Én csak farmert és egy szoknyát vettem náluk, megérte. Mivel nem sokat híztam, a bőszabású ruháim jók voltak, régen sok ilyet hordtam, most jól jöttek.

 • 2012.05.28 07:38:47nanobjena

  two in one!
  Ha jól emlékszem egy (vagy több) magyar tervező munkája. Friss, szellemes és nem csak kismamaként hordható.
  Most láttam a Momparkban a Wamp pop up shopjában.

 • 2012.05.28 08:25:36HondásHeni

  Szerintem sem muszáj kifejezetten kismamaruhákat venni, egyrészről a későbbi kihasználatlanság miatt, másrészről mert tényleg sokkal drágábbak és még a választék is röhejes...
  Én is csípőnadrágot hordtam bandázzsal, hozzá pedig hosszú, jól táguló felsőket. Ja és télen szültem (2x is) és szerencsére az egyik kabátom is jó volt végig, mert az lett volna még 1 érdekes dolog, hogy 2 hónapra kabátot vegyek :) Mivel a páromét eszem ágában sem lett volna felvenni, én nem hordok pasiruhákat...
  Kifejezetten kismama melltartót sem vettem (na az még egy nagy pénzlehúzás!). Egyrészről élveztem a melleimet (kb. mintha szilikonos lett volna), mert világ életemben kicsi volt, másrészről utálom a nem szivacsosakat, mert áttetsző.
  Szóval inkább vettem 2 nagyobbat abból a fazonból, amit régen is hordtam, meg beszereztem egy pamut top féleséget, ami azért tart is vmit...

 • 2012.05.28 09:02:43rhubarbjelly

  Ami a H&M weboldalán látható, az simán nincs a boltban, vagy esetleg van belőle 2 db XS-es :-(

 • 2012.05.28 10:43:35girbeguba

  Csak nadrágból vettem kismamát, egyébként a mell alatt bővülő felsők és ruhák tökéletesek. Ami megdöbbentő hogy legalább két olyan gatyót is sikerült megvenni ami a 7hónaptól viselhetetlen volt mert túl fenn volt a varrás a hasán...

 • 2012.05.28 10:49:12vajkala

  én novemberben szültem, viszont már a negyedik hónapban volt akkora pocakom (és mellékesen két mankóm, meg egy sín a bal bokámon... :)), hogy általában kaptam ülőhelyet a buszon/metrón/villamoson. mindebből az következik, hogy május végén megvettem az első terhesfarmeremet (b.boom), majd sorra - az egyébként nem drága - nem kismamáknak gyártott, kisméretű gumis derekú szoknyákat (H&M, és ennek konkrétan emlékszem, hogy darabja 2.500 forint volt) és rövidgatyákat (Heavy Tools, Orsay), leggingeket (H&M), meg a mell alatt szükített és egyre bővülő, avagy csak szimplán bővebb fazonú felsőket, ruhákat (Heavy Tools, Promod, H&M, b.boom). a hűvös idő beköszöntével pedig előkerültek apa alig hordott kötött pulóverei, majd a pufimellénye, amivel kihúztam a szülésig.
  a tapasztalatom az volt, hogy a farmer a szülés után ugyanolyan jó szolgálatot tett, mint előtte, mivel császárosként és átlagosnál egy picit többet hízóként még nem férek bele minden (na jó, a legtöbb) régi nadrágomba, így megérte beleölni azt a 11.000 forintot. ráadásul a b.boom-os cuccok jól néznek ki. a másik tanulság, hogy érdemes olyasmit venni, ami UTÁNA is jó lehet.

 • 2012.05.28 10:53:52Boszii

  Ennyire azért nem kiábrándító a helyzet. Én most 25 hetes terhes vagyok. Először én is kétségbe estem, mikor terhes lettem év elején, de mivel 2 hónapot itthon feküdtem, volt időm a neten felmérni a kínálatot. A legtöbb terhesruhát én a Monamamánál vettem + még 2 nadrágot a WaitingForYou-ban (ezt viszont már drágának éreztem). Ezekhez még vannak régi felsőim + pulcsik és kabátok, amit tudok hordani. Szerencsére nekem csak a hasam nő, a combomról és a hátsómról fogytam is az elején, és ez még nem jött vissza. Remélem ez nem is fog nagyon változni :)

 • 2012.05.28 10:58:03énésénke

  Én a H&M-ből öltöztem fel, 2008 ősz-tél-2009 tavaszi terhességre: kabát, 2 nadrág, 2 szoknya, tunikák, alá a régi, kinyúlt felsők, olyan trendi voltam, hogy az csuda.
  A harisnya és a bugyi nagyobb gond volt, hogy ne vágjon be sehol, illetve melltartó: összesen 3 méretet emelkedtem...

 • 2012.05.28 16:03:18maisel

  2007 novemberében szültem, nyáron szoknyában jártam ,utána vettem 2 terhesnadrágot,az egyik mammystic volt, a másik nem t'om,de mindkettőt hordtam még bőven szülés után is. szülés előtt 3 héttel bálba mentünk,no az nagy kihívás volt,de szerencsére a mammystic megint bejött, atom terhes-estélyit vettem,ma is jó,pedig már nem vagyok 84 kila....
  ja nem vagyok a cég embere,csak nekem begyött...
  melltartó nagyobb gond volt,de azt meg találtam outletben darabját 600 ft-ért
  felsőt nem vettem külön "terhesest",csak nagyobb méretűeket,de érdekes módon voltak ruháim,amik egyszerűen velem nőttek 63-ról 84 kilóig...szerencsére már nem kell nőniük,mert visszafogytam :-)

 • 2012.05.28 19:40:39zska33

  Nekem a bboom abszolut bevált. A termékek szuperek és az hogy egy faremer nem 3000 forint az bőven megtérül később.. 2 éve szültem és még mindig van bboom fari amit hordok. És ami még nagy kivétel, hogy az eladók nagyon kedvesek, ellenben a hello baby-vel (régen 2in1) ahol annyira undokok, hogy alig mertem bemenni, vagy a nagyáruházzal, ahol meg senki soha nem tud segíteni és nem is kedvesek.

 • 2012.05.28 22:14:18krisz-nagy

  Premier outlet Benetton-bolt, kismama kollekció: nekem bejött, de azt hiszem amúgy elég mérethiányosak. H&M szerintem is tök OK, amikor én szültem hello baby még 2:1 volt, már akkor is drágán. Egyébként meg sokszor elég a lezser típusú, nem kifejezetten kismama cucc is, azt lehet olcsóbban is kapni. Nyári alváshoz pl, apa kinyúlt atlétája :-))

 • 2012.05.28 22:53:11Advanced Flight

  Én a Brendonban találtam nagy nehezen 1-2 jobb cuccot jó drágán, de legalább ki tudtam őket használni. Az ott vásárolt melltartó is nagyon bevált.
  Egyébként H&M a nyerő nálam is, de persze nem a kifejezett kismamaruhák, hanem a mell alatt húzott topok, tunikák, pamut leggingek stb.

 • 2012.05.29 00:13:02panka

  A nyári (késő)terhesség sztem ruhában nagyon egyszerű, én a Promodban vettem bővebb fazonú ruhákat, és kész. Árleszállításban 2-3ezer volt darabja, és nagyon elégedett voltam. A téli nagy has az más, arra be kell ruházni sajnos.

 • 2012.05.29 10:13:26pc guru-e vagyok

  Vidéken is vannak ám boltok, és vidéken élő emberek. Kismama butikok, ahol a pestieknek is kicsordul a nyála, mert árban, értékben nagyon jókat ki lehet fogni. Én pestiként vásároltam többször vidéki kismama boltban, de csak nadrágot, felsőnek a tunika, amit most is tudok hordani, megteszi.És divatos is, ami nem hátrány. Kabátból a kínai skálában vettem egyet 2-3 ezerért egy klasszikus feketét, amit most is felvennék,ha nem lenne XXL-es...Turkálókba n is sokszor látok farmerokat, egyszer lehet, veszek is, talán még kelleni fog.

 • 2012.05.29 10:46:56panka

  pc guru-e vagyok: Egyetértek, elég vicces dolog csupa puccos üzletről írni, közben meg azon keseregni, hogy drágák. A kismamáknak szerintem a 90 százaléka megoldja turkálóból, kínaiból, barátnőktől kölcsön kapott, bon prix-ről rendelt ruhákkal - legalább is a második terhességtől, mert akkor már tudják, hogy három hónapra nettó pénzkidobás tizenezres ruhákat vásárolni, amikor úgyis némi jövedelemkieséssel lehet számolni az elkövetkező 2 évre. És mégis csinosak, ha van ízlésük, ha meg nincs, akkor úgyis mindegy.

 • 2012.05.29 21:01:47Dmilla

  Teszvesz, kínai boltok/standok. A C&A-ban vettem 1 db terhesfarmert, na, az volt az, amit kb. 3. hónapig tudtam hordani, mert olyan hülye helyen volt a gumija.
  Kínai áruházban nagyon-nagyon jó vékonyabb kismamanadrágokat találtam, meg nyári ruhákat. Melltartót meg egyszerűen vettem a Tesco-ban annyival nagyobbat, amennyivel kellett. A szoptatós melltartó nem is kellett, nem bírtam elviselni magamon semmiféle melltartót szoptatás alatt.

 • 2012.05.29 21:25:18kismorgó

  :) én a terhesség alatt 1 db terhesfarmert vettem, és 1 bandázst.... szóval, azt hiszem, elég olcsón megúsztam. Kikerekedtek a szemeim, amikor 30 ezerért láttam a brendonban farmert..... nem gondolom, hogy másodszorra is máshogy csinálnám. Vannak bővebb szabású ruháim, azok teljesen jók. Nem szerettem volna erre tízezreket kiadni. És nem is értem, miért kellene.

 • 2012.05.30 15:45:27Próbafőző

  Nekem melltartóval van/volt mindig gondom. Ugyanis átlag üzletek úgy gondolják, hogy C kosáron túl nincs élet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta