SZÜLŐSÉG

Gyógyszerszedés mellett teherbe esni? Simán

2012. május 21., hétfő 10:45

A nemrég szült anyák sokszor abban a hitben élnek, hogy amíg szoptatnak, védettek a teherbeesésétől, s ezért csodálkoznak, ha kiderül - sokszor már a többedik hónapban -, hogy megint várandósok lettek. Hasonlóan sokkolóként élhetik meg azok a nők a terhesség megállapításának tényét, akik fogamzásgátló tablettát szednek, s ezzel úgy gondolják, le van tudva a nem kívánt terhesség körüli teendő.

stockfresh 355653 pregnancy-test sizeM

Részletes cikkeink a fogamzásgátlásról: elsô, második, harmadik rész

Én akkor szembesültem ezzel a létező jelenséggel, amikor az orvosom által felírt tablettára kerestem rá a neten, mielőtt kiváltottam volna. Kiderült, hogy hiába a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta korunk egyik legbiztonságosabb és legkedveltebb eszköze a nem kívánt terhesség ellen, a nagyfokú hatékonyság ellenére mégis előfordulnak esetek - nem is olyan ritkán -, hogy valaki mégis teherbe esik. Mi állhat ennek hátterében?

Alapból a tabletta a leghatékonyabb, de tudni kell használni

Hogy mennyire hatékony a védekezés, azt az ún. Pearl-index mutatja meg. A legbiztonságosabb tabletták 0,1-0,2 értékkel bírnak. Összehasonlításként: ha nem védekezünk semmivel a közösülés során, a Pearl-index 80-85, a megszakításos módszer esetén 35, óvszerrel 3-4. Az index azt a számot jelöli, amely megmutatja, hogy száz nőből az adott módszerrel egy év alatt hány eshet teherbe.

A gyógyszeripar többféle fogamzásgátló tablettát kínál. Vannak például egyfázisú, többfázisú vagy kombinált tabletták. Az egyfázisúak mindegyike azonos hormontartalommal bír, a többfázisú a nő hormonháztartásához igazodva mindig annyit, amennyi éppen kell. Mindegyikben közös, hogy szedésükkel megakadályozzák a megtermékenyíthető petesejt érését. A tablettafajták válogatják, hogy két tabletta bevétele között mennyi időnek kell eltelnie, csak az ún. mini tablettáknál van ez másként: ezeket ugyanis mindig ugyanabban az időpontban kell bevenni, hogy óvjanak a terhesség ellen. Aki ezt nem tartja be, máris csökkenti a tabletta hatékonyságát.

Tényezők, amelyek a hatékonyság ellen vannak

A fogamzásgátló tabletta szedése melletti teherbeesésnek gyakran az az oka, hogy nem követik kellőképpen a gyógyszerszedési utasításokat. A mini tablettáknál már pár órányi késés is nagyban növeli a kockázatot. Ezért mindenképpen szánjunk arra időt, hogy részletesen elolvassuk a mellékelt betegtájékoztatót, s tegyük el, mert szükség lehet rá. (Ha mégis elveszik, az interneten is megtalálható elég sok készítmény eredeti betegtájékoztatója, keressünk rá).

Számos orvosi tanulmány is igazolja, hogy a dohányzás során a szervezetbe került nikotin is felgyorsítja a hormonok lebontását, amely szintén a hatékonyság rovására megy. Ráadásul a dohányzás a fogamzásgátló szerekkel kombinálva megemeli a trombózis kialakulásának veszélyét elsősorban akkor, ha 30 évnél idősebb és rendszeres dohányzóról van szó.

És természetesen még akkor is előfordulhatnak egyszeri, véletlen esetek, ha rendre betartják a gyógyszerszedés szabályait, s így csökkenhet a tabletta hatékonysága. Ilyen például a hasmenés és a hányás, vagyis, amikor a hatás előtt kiürül a szervezetből a tabletta. Vagy az az eset, amikor más gyógykészítmény szedéséből fakad a baj, mivel vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyorsan lebontják a fogamzásgátló tablettákat, így olyan, mintha be sem vettük volna. Ide tartozik például a hashajtó, az antibiotikum, a fájdalomcsillapító, az epilepszia elleni gyógyszerek és a nyugtató. De a lista nem teljes, gondosan olvassuk át a betegtájékoztatót, és egyeztessünk orvosunkkal, mert fogamzásgátló tablettánkét más és más lehet a nem összeegyeztethető gyógyszerek listája. Előfordulhat, hogy a teherbeesett nő csak később jön rá, hogy várandós, és közben szedte a fogamzásgátlót. A mai ismeretek szerint nem igazolható magzatkárosító hatása a fogamzásgátló tablettáknak, de mindenesetre, amint kiderült a terhesség ténye, abba kell hagyni a szedését. Szoptatáskor a tabletta kimutatható az anyatejben, ezért csak abban az esetben kezdjük újraszedését szülés után, amikor a babát teljesen elválasztjuk (illetve kérhetünk a nőgyógyásztól ilyenkor szedhető, bazi drága gyógyszert is).

Tudnivalók, amelyet a hatékonyság érdekében be kell tartani

- Tabletta csak nőgyógyász szakorvossal való egyeztetéssel szedhető. Ragaszkodjunk az orvosi konzultációhoz (saját érdekünk), ne írassunk fel bemondásra semmilyen általunk még nem használt tablettát, csak mert más is azt szedi.

- Rendszeres orvosi kontroll szükséges szedésekor

- A tablettákat naponta kell beszedni, nem szabad kihagyni egyetlen napot sem.

- Ha mégis kimarad egy tabletta beszedése, 12 órán belül pótolni kell.

- Ha két tabletta bevétele között több mint 36 óra telt el, folytatni kell a szedését, de
ebben a ciklusban már más módszerrel is védekezni kell.

- Ha több napos hányás, hasmenés vagy lázas betegség jelentkezik, a ciklusban más
módszerrel is védekezni kell.

Érdemes az interneten, fórumokon rákeresni arra a tablettára, amit szednénk vagy már
szedünk, mert megtudhatjuk, mások hogyan reagálnak rá. Ami nem jelenti azt, hogy nálunk is
így fog hatni, de a sok negatívum legyen gyanús.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.21 14:06:49tündérborsó

  Aki ezt nem tudja, az gyöki :)

 • 2012.05.21 14:56:29gLoRiA

  "vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyorsan lebontják a fogamzásgátló tablettákat"

  Természetesen nem a hatóanyagok bontják le a tablettákat. Hanem a tabletta szétesik, a (hormon) hatóanyaga felszívódik, és bejut a keringésbe. Egyes gyógyszerek megváltoztatják a májenzimek működését, és ez befolyásolhatja nemkívánt irányba a hormonok vérszintjét.

  "Szoptatáskor a tabletta kimutatható az anyatejben"

  Kellemetlen egy szoptatás lehet szegény anyának, ha tabletták vannak az anyatejében... :)

  Még egy észrevétel (bár a cikk közepét átugrottam), szvsz a szerző által mini tablettának nevezett matéria a minipill néven ismert fogamzásgátló-típus, amiben pont az a pláne, hogy összetétele miatt alkalmas a szoptatás alatti fogamzásgátlásra.
  A cikk is alátámasztja azt a nézetet, hogy egészségügyi kérdésekben mindenki jobban jár, ha az érdeklődő nem keres rá a neten meg fórumokon ezekre a témákra (mert akkor ezekre az infókra bukkan), hanem megkérdez egy hozzáértőt.

 • 2012.05.21 15:09:53pc guru-e vagyok

  Akkor nagyon sok a "gyöki"...

 • 2012.05.21 16:46:53Flashy7

  az egyáltalán nincs kizárva...

 • 2012.05.21 18:40:13Egyedi nicknév

  Csak az nem lehet terhes, aki nem szexel...
  Kivéve persze Máriát.

 • 2012.05.22 10:10:52pc guru-e vagyok

  @gLoRiA
  Éppen, hogy talán amiatt sem javasolt a tájékozódásra használni az internetet, mert a kommentek sokszor teljesen elbizonytalanítják, tévútra viszik a kutakodókat...
  A minipillt azért szedhetik szoptató nők, mert a szoptatás önmagában valamelyest véd a teherbeeséstől, nem teljesen,de valamelyest, ezért nem sokan használják. Leginkább pont két gyerek közötti (végülis nagy baj nem lehet, ha becsúszik a gyerek alapon) nők...Ezt nőgyógyász ismerős mondta.
  Amúgy egy szöveg, cikk betű szerinti értelmezgetése, kiforgatása nem menő. De ne értsd félre, nem megy senki sehova, ez egy melléknévi igenév...

 • 2012.05.22 12:11:32pc guru-e vagyok

  pontosabban melléknév :D

 • 2012.05.23 21:18:05Pelikan

  A szoptatas mint fogamzasgatlas temaban azert kicsit jobban el lehet merulni, azon kivul, hogy "nem mukodik".... angolul beszeloknek: LAM- The Lactational Amenorrhea Method pl itt:[link]

 • 2012.05.27 12:47:11sony

  Tökkelütött dolog azt írni, hogy sok nőnek azért van 3. gyereke, mert azt hitte, véd a szoptatás a fogantatástól. Ugyan már! Bizonyára jó pár ilyen egyszerű gondolkozású nő járhat így, mint a posztíró, de az ennél értelmesebb nők - az ország nőinek nagy része - pontosan tudja, hogy akadályozhatja meg a nem kívánt fogantatást. Különösen a harmadiknál. A szoptatás közben teherbe esett nők tipikusan olyanok, akik terveznek még gyereket, ezért a természetre bízzák, mikor jön. Amikor már fontos, hogy tényleg ne legyen több gyerek, akkor mindenki oda tud figyelni. Kedves posztíró, ne magadból indulj ki, és általánosíts, mert bizony sokakat megsérthetsz.

 • 2012.05.30 11:43:13én vagyok a posztoló

  @sony. Olvass fórumokat, blogokat, kérdezz rá a játszótéren, ismerőstől, idegentől. És meglátod, elég SOKAN hiszik azt, hogy amíg nem jön meg az első menzesz, addig védettek. Pedig ugye ez nem így van...
  Naiv az a felvetés, hogy az ország nőinek nagy része ezt tudja, megint csak azt mondom, kérdezz, kutakodj, járj nyitott szemmel és füllel, és meglátod, nem is olyan tökkelütött dolog ilyeneket írni. Megsérteni meg nem akartam senkit, bocs, ha a lelkedbe gázoltam.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta