SZÜLŐSÉG

Még véletlenül se adj aszpirint a gyereknek!

2012. május 19., szombat 15:18 |

Ugyanis Reye-szindrómát okozhat. Utána néztünk, mit jelent ez pontosan, de még mielőtt belekezdenénk, eszünkbe jutott ez a néhány sor:

Csőtörés van egy orvos villájában. A doki telefonon hívja az ismerős csőszerelőt
- Azonnal ugorj kocsiba, csőtörés van nálunk, a pincében már minden úszik!
- Nem mehetek, tudod hogy ünnepelünk. Itt vannak a gyerekek, az egész rokonság, hívjál valaki mást.
- Bezzeg mikor beteg valaki a családodból, mindig engem hívsz, és én mindig szó nélkül indulok.
- Igazad van, már jövök is.

...

A csőszerelő megérkezik, kinyitja a pincébe vezető ajtót. A harmadik lépcsőfokról bedob a vízbe két aszpirint és így szól
- Ha hétfőig nem apad le, hívjál újra!

És nem véletlen jutott ez eszünkbe, de talán nem csak nekünk van olyan háziorvos ismerősünk, aki a biztonság és az évek során duzzadó kórtörténet követhetősége kedvéért minden betegséget ugyanazzal a gyógyszerrel kezel. Láz, meghűlés, végtagfájdalom, "Adjon anyuka drága, egy fél aszpirint neki!"

stockfresh 153247 child-pill sizeM

Persze sokszor mi magunk nyúlunk automatikusan az aszpirin után, ha fáj valamink, vagy érezzük, hogy a hőemelkedésünk egyre jobban kezd megtréfálni. Azt mondják, ezzel nincs is nagy gond, de ha gyermekünkről van szó, akkor jól gondoljuk át mivel csillapítjuk a lázát, fájdalmát, mert az aszpirinnel állítólag csak még súlyosabb állapotba sodorhatjuk. A Reye-szindróma kialakulása akár halálos is lehet.

4 és 12 éves kor között a legveszélyesebb

Egyes kutatók szerint egyenesen tilos 12 év alatti kisgyermeknek adni a gyógyszert, míg más kutatók 18 éves korra emelik az alsó korhatárát az acetilszalicilsavval (az aszpirin hatóanyagával) vagy ezzel rokon gyógyszerrel való lázcsillapításra. A két életkor adatban ugyan nincs komolyabb megegyezés, mindenesetre tény, hogy gyermekkorban elég valószínű az életveszélyes Reye-szindróma kialakulása, amely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban. Főként 4 és 12 éves kor közötti gyermekekben fordul elő, késő ősszel és télen.

A Reye-szindróma oka ismeretlen, bár jellemző módon bizonyos vírusokkal, többek között az influenza vagy bárányhimlő vírusával történt fertőzés után fordul elő, különösen akkor, ha acetilszalicilsavat szedett a gyermek.

A Reye-szindróma vírusfertőzés, például felső légúti fertőzés, influenza vagy bárányhimlő tüneteivel kezdődik. 4-5 nap elteltével, amikor az alapbetegségből kezd kilábalni, a gyereknek hirtelen nagyon súlyos hányingere lesz és hány. Emellett a láza is elkezd felfelé kúszni. Ha ezt tapasztaljuk, nincs mese, azonnal hívjuk ki az ügyeletes orvost, addig pedig csak hűtőfürdővel csillapítsuk a gyermek lázát.

Az eddigi tapasztalatok szerint, ha nem kap időben segítséget a gyerek, egy nap leforgása alatt zavarttá válik, amit tájékozódási képtelenség, nyugtalanság és olykor görcsrohamok, eszméletvesztés (kóma), legsúlyosabb esetben pedig halál követ. A májelfajulás véralvadási zavarhoz és vérzéshez vezethet.

Akik túléli, az tényleg örülhet

És nem csak azért, mert összességében a gyerek halálozási esélye körülbelül 20 százalék, bár ez 2%  alatti és 80 % feletti is lehet aszerint, hogy az enyhe betegségben vagy a mély eszméletlenséggel járó formában szenved. Hanem azért is, mert akik túlélik a betegség heveny szakát, általában teljesen gyógyulnak, és ha később aszpirint kapnak, nem alakul ki náluk újra ez a kór.

Akiknek súlyosabb tüneteik vannak, azokban később bizonyos mértékű agykárosodás, például szellemi visszamaradottság, görcshajlam, rendellenes izommozgások vagy egyes idegek károsodása mutatkozhat.

A Reye-szindrómának külön kezelése nem létezik, a gyermekeket intenzív osztályon helyezik el és csak tüneti kezeléssel tudnak javítani az állapotán, ezért fontos a megelőzése és más típusú lázcsillapító alkalmazása.

Ti mit használtok lázcsillapításra?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.19 16:51:26Androsz

  Lázcsillapításra az orvos általánosságban Algopyrint javasol, vagy Rubophent. Egy komoly esetben már nyilván nem elég ennyi, de akkor már nem nekünk kell kiagyalnunk, hogy mit tegyünk, hanem az orvosnak.

  "Reye-szindróma kialakulása, amely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban"

  Ennek olvastán valószínűleg nem egyedül nekem jut eszembe Bruce Lee, akinek a váratlan és gyors halálát az általános kétkedéssel és gyanakvással fogadott diagnózis szerint egy fájdalomcsillapító által kiváltott agyi ödéma okozta.

 • 2012.05.19 17:05:56Mészáros Laci

  Tegyük hozzá, hogy a Reye-szindróma még az aszpirin fénykorában is kifejezetten ritka betegség volt (Magyarországon évente max néhány tucat esetet regisztráltak), pedig a vírusos betegségek védőoltások híján gyakoribbak, a kalmopyrin pedig népszerűbb volt, mint ma. Tehát nem kell attól rettegni, hogy ha a beteg gyerek aszpirint eszik, attól meghal.

  A gyerekorvosok legalább húsz éve figyelmeztetik a beteg gyerek szüleit: vírusfertőzés gyanújánál aszpirint (kalmopirint, más szalicilátot) ne adjanak a gyereknek, ennek nyomán pedig a Reye szindróma előfordulása a töredékére (századrészére) csökkent.

 • 2012.05.19 17:09:34Mészáros Laci

  @Androsz:

  Algopyrint már nem annyira (vényköteles lett), inkább ibuprofen tartalmú gyógyszereket (algoflex, advil és társai).

  Már a paracetamol tartalmú gyógyszerek is kezdenek kimenni a divatból, egyrészt magas láz csillapítására nem igazán hatásosak (alacsony lázat pedig nem kell csillapítani), másrészt a paracetamol kis túladagolása is maradandó májkárosodást okozhat, és ennek a kockázata sokszor nagyobb, mint az aszpirin által okozott Reye szindrómáé.

 • 2012.05.19 17:16:54A fidesz a betegek kiirtására készül

  @Mészáros Laci: amiben az az izgalmas, hogy az Ibuprofen a gyógyszerek mellett található tájékoztató szerint, legalább olyan veszélyes, mint a paracetamol (amit állítólag egy időben öngyilkosok is előszeretettel használtak).
  Ráadásul tapasztalataim szerint, az Algopyrin hatásosnak is nevezhető, míg a többi, vény nélkül kapható szerek... Olyan fájdalomra jók, amire nem vennék be gyógyszert. Amikor meg valóban kell, már semmit sem érnek. :-(
  Emlékeim szerint, az Algopyrin vénykötelessé tételét max. a gyógyszerlobbival lehet magyarázni, mert semmivel sem veszélyesebb, mint a többi.

 • 2012.05.19 20:19:24Wise Lady

  38 fokig a lázat nem csillapítom, mert a testhő segít elpusztítani a bacikat. 38 fok felett hűtőfürdő, ha kell rendszeresen és priznic, ez a legjobb. Éjszakára pedig csakis Algopyrin, Mészáros Laci remekül összefoglalta miért. (5 gyerekem van, bevált.)

 • 2012.05.19 20:33:30kolbászoszsömle

  Vajon melyik a veszélyesebb?
  Elengedni biciklizni a gyereket, vagy ha lázas, adni neki egy aszpirint?

 • 2012.05.19 22:30:40zalla

  Szintén tartalmas cikk.

  Minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. A paracetamol májkárosodást okoz, az Ibuprofen származékok gyomor-bélrendszeri panaszoktól kezdve mindent okozhatnak.
  A Reye szindróma megjelenése 0.79 fő/1,000,000 fő egy 2001-es tanulmány szerint. Ez a vizsgált szituációban (Franciaország) 9-10 esetet jelentett két év alatt. Most ezt a számot pórbáljuk átszámolni a magyarokra... (kb 4 fő évente talán...?) Nem azt mondom, hogy nincs esélye, de igen kicsi. Szerintem gyakrabban ad anyuka kicsit több paracetamolt a gyereknek...

  Ettől függetlenül én az Ibuprofenre szavazok. Bár egész gyerekkoromban csak és kizárólag Kalmopyrint kaptam...

 • 2012.05.19 23:02:59kacaj hangosan

  fura. amikor én gyerek voltam - bár most meg nem mondom mi volt - algopirin, vagy aszpirin, fingom sincs, de egy felet mindig kaptunk ha nagyon!!! lázasak voltunk.

  És még élek. Jessz.
  Kezd a tököm tele lenni az új orvosi agyalásokkal, meg h mit nem ehet a kismama.... f****g az egész. Mindig is voltak ritka betegségek, mindig is voltak mellékhatások, mindig haltak meg emberek, most miért kell általános pánikot kelteni?! IStenem, hogy utálom a modern világot!

 • 2012.05.19 23:10:18marketingmunkás

  @A fidesz a betegek kiirtására készül, van olyan rokonom, akinál gond volt az algopiryn. bonyi. annyi, hogy a magyarok más népeknél kevésbé érzékenyek erre a fehérvérsejt csökkentő hatásra, azért nem volt gond eddig. alkalmatlan tartós szedésre.

 • 2012.05.20 00:46:22BéLóg

  (Blogmotorteszt...)

 • 2012.05.20 00:48:28BéLóg

  Már régóta olvastam ekkora baromságot! Aki ezt leírta, az egy (önmoderálva!). Sajnálom, Lolka anyuka vagy apuka, de nálam kiverte a biztosítékot a szöveg.

  Mindeddig kizárólag a Paracetamol bűnbanda foglalkozott az aszpirin és társai lejáratásával, amely, miután betiltották a kiskorúaknak való orvosi felírását, beszivárgott minden egyes recept nélkül kapható influenza ellenes "csodaszerbe". Hogy a Rubophenről ne is szóljak.
  Bárki utána nézhet, hogy az aszpirin és származékai tízezer emberből talán egynél okoznak problémát, amelyet egyébként rendkívül könnyen MÁR ELŐRE meg lehet határozni illetve mivel ezt a szert nem "grammos" kiszerelésben adják gyerekeknek, az első eset után azonnal kiderül komolyabb következmények nélkül.

  A Paracetamol azonban MINDEN EGYES embernél májsejt-elhalást okoz, válogatás nélkül! Éppen ezért felnőtteknél napi 4 gramm bevitel engedélyezett, mondván, a máj úgyis regenerálódik.
  Tehát szemben áll egy kiváló gyógyszer IGEN RITKA mellékhatása egy minden egyes embert érintő májsejt károsodást okozó másikkal.
  A Paracetamol gyerekorvosok kiskorúak számára való felírását több, haláleset után tiltották be. Sajnos az egyik ilyenről jelső kézből értesültem Németországban, valamikor 2004-2005 között.
  Egy kislány a kezelőorvosa a szülők minden egyes betelefonálására miszerint gyermekük láza nem csilapodik, azt mondta, "kapjon még egy kúpot". Ezt a szülők 8x tették meg. Az orvos csak azt felejtette el hozzátenni, ő a 250 mg-os gyógyszerre gondolt, míg a szülőknek 500 mg-os volt otthon.
  A gyermek szörnyű kínok között halt meg, s mivel a Paracetamol alattomos mint a gombaméreg, hiába vitték kórházba.

  Azt hiszem a téma indítója jobban tenné ha egy ideig nem próbálkozna a gyermekorvosok bőrébe bújni vagy ostoba rémhírekre beindulni.

 • 2012.05.20 02:12:21kapuka

  Én noraminofenazon tartalmú (a gyerekorvos ajánlására) lázcsillapitót adok első körben, de csak 38 fok felett. Ha nagyon nem megy le, se a lázcsillapitótól, sem a priznictől (hűtőfürdőben ordit a gyerek, és végül csak még magasabb lesz a láza), akkor váltva kap ibuprofent.

 • 2012.05.20 05:26:51kicsibuta

  Hehe, nézzétek meg az első alcímet (4 és 12 éves korban a legveszélyesebb - ez így, ebben a formában kb. azt jelenti: "4 éves kor előtt, 4 és 12 éves kor között és 12 éves kor fölött nem annyira veszélyes"), és csak utána kezdjetek arról vitázni, hogy amúgy a tényeket tekintve mennyire írhat egyáltalán igazat a cikkíró. :D Szánalmas... :D

 • 2012.05.20 06:41:50Nancsi

  Generikus gyógyszerekben nincs biznic, erről szól a történet. Nézzétek meg a magyar meg a német "OEP":
  - hányféle gyógyszert finanszíroz
  - a teljes költségvetésnek ez hány százalékát teszi ki

  Utána nem lesz több kérdésetek. A magyar egészségügyet egy az egyben a gyógyszergyártók irányítják (ezért lett az Algopyrin vényköteles). Az is érdekes téma, hogy milyen autóval jár, meg milyen villája van 1-1 kórházi főorvosnak, holott a fizetése ezt messze nem indokolná (tán csak nem kap valamit a zsebbe azért, hogy ne X, hanem Y gyógyszert írja fel, tonnaszám?).

 • 2012.05.20 13:48:02wowerman

  nálunk volt egy vicces körzeti gyerekorvos, nem azért vicces mert humoros ember volt hanem mert 70 éves volt, és mindenkinek mindenre kalmopyrint mondott.

 • 2012.05.25 23:30:21rejtjel

  Talán naivitás, de eszembe sem jutna "felnőtt" gyógyszert adni a gyereknek. A legtöbbször Nurofen, ritkábban Panadol szirup, magas láz esetén a kúp. Az adagolás rá van írva a dobozra, illetve benne van a tájékoztatóban. A gyerek az gyerek, a felnőtt pedig felnőtt, nem véletlenül vannak a gyerekgyógyszerek kitalálva.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta