SZÜLŐSÉG

Gyilkos gyöngyvirág és Voldemort pálcája: meglepetések a kertben és otthon

2012. május 18., péntek 09:05 |

A növények élet-halál urai. Kivált, ha a gyerek megeszi őket. Összeszedtük, mire kell vigyázni otthon és a szabadban.

A tavaszi-nyári időszakban remélhetőleg nagyon sokat leszünk a szabadban, friss levegőn: kertben, parkban, vízparton, erdőn-mezőn. A kisgyerekek ösztönösen vonzódnak a virágokhoz és a növényekhez, szeretik letépkedni, gyűjtögetni, szagolgatni, netán szájukba venni ezeket. Ezért nem árt, ha a szülők ismerik azokat a növényeket, amitől távol kell tartani az érdeklődő csemetéket, hiszen mérgezőek.

Fontos a megelőzés:

 • Felnőttként ismerjük meg a környezetünkben élő veszélyes növényeket
 • Minél előbb tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy semmi estre se vegyenek a szájukba semmilyen bogyót, virágot, növényt
 • A nagyobbaknak megmutathatjuk a konkrét veszélyt jelentő növényeket, akár egy direkt erre a célra szervezett kirándulás keretében is (pl. arborétumban)
 • Ha észrevesszük, hogy valamilyen ismeretlen növényt, bogyót, magot evett meg a gyermek, azonnal gyűjtsük össze a maradékot, hogy át tudjuk adni az orvosnak, aki így tudni fogja az ellenszerét.

A mérgező növények többnyire csak nagy mennyiségben jelentenek veszélyt az egészségre, és már szaguk, netán ízük is eltántoríthatja a felfedezőt. A gyerekek esetében viszont ezekkel fokozottan kell vigyázni, hiszen rájuk a kisebb mennyiségek is veszélyesek lehetnek. A legveszélyesebbek a színes bogyók és az illatos virágok lehetnek, fontos tehát idejekorán megtanítani a gyereket arra, hogy kerülje ezeket.

A teljesség igénye nélkül néhány veszélyes szabadban, kertben található növényt mutatunk be. Évente a 0-22 éves korosztály körében kb. 400 fiatal hal meg növény- és gombamérgezés miatt – úgyhogy vegyük komolyan.

Gyöngyvirág (Convallaria majalis)

Kedves, ámde minden részében nagyon mérgező virág. Nyirkos, árnyas helyeken, ligetekben, erdőkben, de gyakran a kertben is tömegesen fordul elő. Nagy, ovális levelei a medvehagymára hasonlítanak, a lényeges látható különbség a virágukban van, de mivel egy időben teremnek, áprilisban vigyázzunk a medvehagyma szedésével! A gyöngyvirág április végétől június elejéig virágzik, a nagy levelek között kis fehér harangocskák alkotják virágzatát, ebből fejlődnek nyár végére piros bogyócskák  termés gyanánt, amiket a gyerekek szeretnek többnyire leszedegetni.

Nagy mennyiség elfogyasztásakor jelentkezik a lassú szívverés, hasfájás, hasmenés, és a WebBeteg.hu leírása szerint nem urban legend az a történet sem, amelyben a gyöngyvirág vizét itta ki a vázából egy kisgyerek, és meghalt.

gyongyvirag3

Leander (Nerium oleander)

A mediterrán országokban szabadon élő cserje, fácska nálunk is elterjedt dísznövény. Virágai
változatosak, a fehértől a barackon át a sötét pirosig előfordul. Levele hosszúkás, hegyes,
kemény. A növény minden része mérgező. Vigyázzunk, például akkor, ha hajtásokat vágunk
le belőle, mert a mérgezés egy kis seben át is bejuthat a véráramba, és ne engedjük azt se,
hogy a gyerekek letépjék levelét, szép virágait. A méreg a szívre hat, tünetei a fejfájás, a
hányinger és a szívritmuszavar.

oleander-on-melbourne-harbor-in-florida-allan-hughes

Alpesi vagy havasi sisakvirág (Aconitum napellus)

A boglárkafélék családjába tartozik. Hegyvidéken, főként patakok mentén fordul elő az akár ember nagyságúra növő kékes-lilás virágú növény. Főleg a gyerekekre veszélyes, akik szeretik gyűjteni, letépkedni a virágokat. Az egész növény mérgező, legfőképpen a hajtásai.
Olyan erős a mérge, hogy a bőrrel érintkezve is képes már hólyagokat előidézni. A mérgezés tünetei azonnal, a fogyasztás, érintkezés után lépnek fel. Láz, görcsök, hányás, hasmenés a tünetei, de súlyos esetben akár a szív- és a légzésleállást is okozhat.

Angyaltrombita (Brugmansia)

Elég gyakori szépséges dísznövény, burgonyaféle. Nálunk általában dézsában tartják, mert
nem bírja a fagyokat, nem tud a szabadban áttelelni. Kb. másfél méter magasra növő fácska,
melynek a leggyakrabban nagy, fehér és sárgás tölcsérei jellegzetesen csüngnek lefelé.
A növény minden része mérgező. Kitágult pupillák, szapora szívverés, bőrpír az arcon,
hallucináció a főbb tünetei.

Közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides)

Kb. 5-7 méter magasra növő cserje, fa. Vadon él. Neve ellenére nem azonos a kertben,
parkokban gyakori aranyesővel. A virága 1-2 cm-es apró virágokból álló fürt, amely 10-
20 cm-es, s lefelé lóg. Áprilisban-májusban virágzik, a magja mérgező. Gyereknél már 3-4
szem mag veszélyes lehet. A tünetek (hányinger, hányás, hasmenés, égető érzés a torokban,
szomjúság) lenyelés után egy órán belül jelentkeznek.

Szagos boróka (Juniperus sabina)

Ciprusféle, örökzöld bokor, kúszó cserje. Kertekben, parkokban fordul elő. Általában kb. 1-
2 méter magasan terül el. Ágai vízszintesen állnak, levelei nem tűlevelek, hanem inkább a
tujáéhoz hasonlóak. Levelei megdörzsölve büdösek és mérgezőek.
A levelek és a bogyóinak elfogyasztása gyulladást okoz az emésztőrendszerben, s hányás
(akár vér) a gyakori tünet. Vese- és légzésproblémákat, sőt akár halált is okozhat.

Fotó: Franz Eugen Köhler / Wikimedia Commons

Csattanó maszlag (Datura stramonium)

Kellemetlen szagú burgonyaféle, igazából gyomnövény. 30-100 cm magasra nő. Levelei nagyok, öblösen tagozottak, virága tölcsérszerű, akárcsak a trombitavirágé. A magjai kis buzogányszerű tokban fejlődnek. Hallucinogén tulajdonsága miatt általában kalandvágyó fiatalok próbálják ki főzetét, de sok esetben kórházban kötnek ki. A kellemetlen, a szervezetet eluraló tünetet ijesztőek, mintsem megismételésre ösztönzőek. A hallucinogén és a halálos adag között alig lehet különbség. Egyik szerzőnk egy barátja így kommentálta fiatalkori botlását: „A maszlag egy tróger trip. Egyszer toltuk csak, akkor 400 szem magot is felcsipegettem. Nem kellett volna, mert mondták utána, hogy ennyit nem mindenki él túl. Én három napig egy huzamban kommentáltam a Viva tévét, egy olyan dobozon, aminek nem volt képcsöve. A következő két hét alatt lassan sikerült bebútolnom, de azért rendesen odarakott az út. Valahogy rosszabbul működik a fejem azóta.”

Az éjszaka nyíló növény minden része alkaloidokat tartalmaz. A gyerekek kifejezetten érzékenyek lehetnek az egyik összetevőre, az atropinra: a mérgezés szinte mindig halálos kimenetelű. A datura Indiában kedvelt eszköze az ön- és szerelmi gyilkosságoknak.

Magyal (Ilex aquifolium L.)

Szúrós levelei, piros bogyói vannak. Általában sövények, kerítések mentén találkozunk
vele, de önálló cserjeként is előfordul. Karácsonykor kedvelt díszítő elem, de jó tudni, hogy
pirosan izzó bogyóiból akár 20-30 szem elfogyasztása előidézheti a mérgezés tüneteit.
Hasfájást, hasmenést, eszméletvesztést okozhat.

Nadragulya (Atropa belladonna)

Vadon élő lágyszárú, mely sokszor kis cserjévé nő. Belladonna népi és latin neve onnan ered, hogy kis mennyiségben pupillatágító hatású, s ezt a középkori nők szépségük fokozására használták. Fél-, egy méter magasra nő, tojás alakú levelei kb. 15 cm-esek. Virágai harang alakúak, levélhónaljban nőnek. Színük barnás-lilás, belül sárgászöld. Fekete bogyói veszélyes mérgek, 3-4 szem elfogyasztása kisgyermekeknél halált is okozhat. A mérgezés legfőbb tünete a zavartság, félrebeszélés, hallucináció, magas pulzus- és légzésszám, bőrpír, szomjúságérzet.

Tiszafa (Taxus baccata)

Cserje, vagy akár 10-20 méter magasra megnövő tűlevelű fa. Lassan nő, de nagyon sokáig elél, akár 1000-2000 évig is, talán épp azért, mert a fénak gyakorlatilag minden része rendkívül mérgező. Sötétzöld színű tüskéi a lovaknak már néhány gramm mennyiségben halált jelentenek, de persze az emberre ugyanígy veszélyes. Bogyói, melyeket ősszel láthatunk, pirosak, szintén mérgezőek (kivéve a madarak által kedvelt magköpeny, rájuk valahogy úgy látszik nem hat a méreg).

Ahogyan nem hat Netuddkire sem, a Harry Potter-regényekből ismert Voldemort Nagyúrnak szintén tiszafa pálcája volt, és bár állítólag sok XIV. századi angol íjkészítő belehalt a tiszafa-mérgezésbe, mert munkájuk során túl gyakran érintkeztek a fával (ami a középkori íjak fontos alapanyaga volt), Voldemort mérgezéséről nincs tudomásunk.

Veszélyes, gyakran előforduló növény még a fentieken felül a lila akác, a lonc, az iszalag (clematis), a hóbogyó, a kecskerágó, a kutyatej, a mikulásvirág, a ricinus, a nárcisz, a fagyöngy, a
vadgesztenye és a bürök.

Mérgezés gyanúja esetén

A bőrre került maró hatású szereket minél hamarabb bő, szappanos vízzel le kell mosni.

Ha a gyermek nagy valószínűséggel evett is a növényből, hívjunk mentőt, majd érdemes minél hamarabb meghánytatni.

Gyermekeket kétéves kor alatt ne hánytassuk, mert nagy a veszélye a hányadék tüdőbe jutásának. Kortól függően 2-3 dl meleg sós (gyermekeknél sómentes) vizet kell inni, majd ujjunkkal ingerelni a garat falát, amíg a hányás el nem kezdődik. A gyerekek ráharaphatnak ujjunkra, ezért egy vászonkendővel érdemes azt körbetekerni, illetve a hányadék belélegzésének elkerülése érdekében a gyermek törzsét előrehajtani. Amíg a gyomortartalom nem tiszta, a hánytatást 2-3 alkalommal is meg lehet ismételni.

Orvoshoz!

Ha a szülő észreveszi, hogy a gyermeke valamilyen növényből evett, fontos, hogy az első teendők elvégzése után mihamarabb orvoshoz vigye. Súlyos esetben mielőbb hívjon mentőt, vagy ha nem olyan nagy a baj, előbb hánytassa meg, majd utána vigye orvoshoz.

Mutassa meg orvosának a mérgezést okozó növény megmaradt részét is, hiszen ez nagy segítség lehet számára a diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés kiválasztásához!

A gyanús növényt elfogyasztott gyermeknél - ha a hánytatás sikertelen - gyomormosást végeznek, súlyos esetben pedig gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat. A gyomortartalom teljes kiürülése után bőséges folyadékfogyasztás szükséges, hogy segítse a méreganyag kiürülését a szervezetből. Az aktív szén adásával a maradék mérgező anyag szervezetbe történő felszívódását csökkentik, mivel a szén megköti a méreganyagot és elősegíti annak kiürülését. Rendszerint infúzió és vízhajtó adására is sor kerül.

(Forrás: Webbeteg.hu)

  Baj, sőt már gyanú esetén is azonnali orvosi segítséget kell kérni!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.18 09:33:58mauser98

  Bocsika!
  De a magyalhoz egy mahoniát ábrázoló kép került fel.
  Mauser

 • 2012.05.18 09:48:32tündérborsó

  A mamámnál, ahol a gyerekkorom nagy részét töltöttem, majdnem az összes itt felsorolt növény megtalálható volt. Sosem ettem meg, de a barátnőimmel előszeretettel szedtük, rendszeresen játszottunk a tiszafa bogyóival, a kutyatej (kákics) szárából nyakláncot, karkötőt fűztünk. Ezek szerint a kezünk folyamat tele volt méreggel. És még élünk mindhárman :)

 • 2012.05.18 10:17:31Momina

  Ez nekünk is majdnem mind volt a kertben. Szüleink végigmutogatták, hogy ezt meg ezt meg ezt nem eszed meg, nem fogod meg, semmit nem csinálsz vele :) Kaptunk növényhatározó könyveket, tanuljuk meg, melyik micsoda. Meg ukázt is kaptunk, hogy ha leszedsz valamit, idehozod, megmutatod.

 • 2012.05.18 10:18:52gebsi42

  A csalánt kifelejtették. Nagyon csíp. A rózsabokor tüskéje meg szúr!

 • 2012.05.18 10:33:32magyar bucó

  A tiszafa az emberre kevéssé mérgező, a piros, édeskés, nyálkás magköpeny nem tartalmaz méreganyagot..

 • 2012.05.18 10:46:02Rézfánfütyülő fűzangyal

  Megint a szokásos Díványos felületesség. Tehát csak sorba:
  1. Ismételten leírom, hogy a medvehagyma a gyöngyvirággal egy időben és helyen SOHASEM fordul elő. A gyöngyvirág kb. 3 héttel később jön elő, de a medvehagymát levelének átható fokhagymaszaga is jól felismerhetővé teszi.
  2. A borókabogyó ismert fűszer. Néhány darab elfogyasztása nem okoz problémát. Ezzel ízesítik pl.a borókapálinkát (Borovicska) is. Persze nem kell kilóra enni, de ez nem is valószínű, a friss bogyóra ráharapva nagyon keserű, rossz ízű.
  3. A tiszafa terméséből csak a mag mérgező, az is csak akkor, ha megrágják. Ha egyben marad, akkor érintetlenül megy át a bélrendszeren, mert nagyon ellenálló. Ezért nem betegednek meg a madarak (nem rágnak), és így terjeszti magját a tiszafa. A levél és az ág természetesen mérgező, vigyázzunk vele. Pl. a tiszafa nyárs megmérgezi a rajta sülteket!

 • 2012.05.18 11:38:41Rézfánfütyülő fűzangyal

  mauser98: no igen, és ennek oka, hogy a mahónia magyar neve magyal!

 • 2012.05.18 11:44:54Rézfánfütyülő fűzangyal

  tündérborsó: vsz. a pitypang üreges szárát használtátok nyakláncnak. Ez a növény nem mérgező, leveléből akár saláta is készülhet.
  A kutyatej más:[link]

 • 2012.05.18 12:19:07tündérborsó

  Rézfánfütyülő fűzangyal: nálunk a pitypang nedvét hívják kutyatejnek, ezek szerint hibásan. Kösz az infót :)

 • 2012.05.18 13:05:35maszogep1974

  Rézfánfütyülő fűzangyal
  "1. Ismételten leírom, hogy a medvehagyma a gyöngyvirággal egy időben és helyen SOHASEM fordul elő."

  Akkor még nem jártál erre mifelénk, ahol néhány helyen még akkor is van medvehagyma, amikor a gyönygyvirág már el is virágzott. Pont az idei medvehagymatúrán mutattam a netgombászoknak, hogy az ott a gyöngyvirág, az meg ott kép lépéssel mögötte a medvehagyma. Egyik sem virágzott éppen, tehát egy laikus, gyakorlatlan szedő simán össze tudja keverni őket, főleg, ha nem szagolgat.:)

 • 2012.05.18 13:07:07tengelic

  A gyöngyvirágból kevés is elég, hogy meghaljon valaki, egy-két bogyó is akár.
  A pitypang egyik népi neve a kutyatej, a valódi kutyatejről Fűzangyal írt.

 • 2012.05.18 13:58:03arg

  @Rézfánfütyülő és @Dívány:
  1. a magyal (Ilex aquifolium) helyett tényleg a mahónia (Mahonia aquifolium) képe került föl: előbbi termése mérgező, utóbbi nem mérgez. A mahónia magyar neve mahónia, nem pedig magyal. A két növénynek rendszertanilag semmi köze egymáshoz, nevük második fele csak azért hasonló, mert mindketten tüskés levelűek (aquifolium az acrifolium, azaz tüskés levelű latin kifejezés szintén latin megfelelője - a növénynevek utótagja egyébként is valamilyen járulékos, külsődleges tulajdonságra utal általában, ld. pl. vulgaris 'közönséges', latifolium, parviflora stb., az első tag esetleg utal/hat rokonságra)
  2. A medvehagyma és a gyöngyvirág hasonlóságából eredő mérgezésekre a szakirodalom is sok helyütt felhívja a figyelmet, mivel nem tudnak arról, hogy nem szabadna egy helyen nőniük...
  3. Mérgező növényekről, állatokról (már ha tényleg segíteni akarunk embertársainkon) akkor írjunk, ha értünk a témához, vagy hívjunk fel egy ötperces csevej erejéig egy szakértőt. Ártani nem árthat.
  utóirat: én pl. nem vagyok szakértő, csak egy mezei érdeklődő....

 • 2012.05.18 14:58:15Silene

  arg:
  tök igazad van!!

  Még annyit szólnék hozzá, hogy szerintem szarvashiba kihagyni egy ilyen felsorolásból az őszi kikerics (errefelé krókusznak is hívják) nevű növénykét, hiszen a benne található kolhicin az egyik legveszélyesebb alkaloid!

  Ja a Gillian McKeith meg pitypang teát itat kávé helyett, és a levelét salátaként ajánlja. :D Lehet, hogy népiesen kutyatejnek nevezik, de biológiailag tényleg nincs köze hozzá, és is sok kákics-karkötőt készítettem (és ettem..)

 • 2012.05.18 18:06:58Mérges Macska

  Ahh... a mahónia - magyal összekeverése mellett a sisakvirághoz sem egy Aconitum-ot ábrázoló netes képet sikerült levadászni, hanem egy szarkalábat (Delphinium)!

  Arról nem is beszélve, hogy az A. napellus-t nem véletlenül hívják "alpesi vagy havasi sisakvirágnak", hanem mert tényleg a magashegységekben honos, úh. kis hazánkban nem "tenyészik a patakok mentén", hanem max. a kertekben lehet vele találkozni... van ellenben 4 honos sisakvirág fajunk is és mind a 4 védett és ha valaki ezeket fogyasztja el, akkor a gyomormosás semmi ahhoz képest, amit a területileg illetékes természetvédelmi őrtől kapni fog ezért! :)

  Egyébként meg a kóla sokkal több embert megöl, mint ezek... :(

 • 2012.05.18 20:32:29pc guru-e vagyok

  @Arg
  Nálunk is simán megy együtt a gyöngyvirág/medvehagyma...az egyik már virágzik, a másik meg éppen előtte áll. de levelek akkor is megtévsztően hasonlítanak. Nem nekem és nem neked, másoknak. sajnos.
  @A sisakvirág alpesi, tehát a közeli Alpokban, mondjuk egy nyári kiránduláskor simán össze lehet funi vele. vagy a nagyi kertjében.
  Amúgy szerintem dicséretes, hogy az aranyesőnél levágták, hogy nem a sima, kerti bokorról van szó, sok helyen, pl. a webeteg is beszopta, de ott érdekes, senkinek nem tűnik fel.... Szóval én nem fikáznék ennyire, no. Én mint kertes házas, gyerekkoromban ezek között felnőtt ember, nem gondolom, hogy itt kéne életemben először hallani ezekről. Ami fent van, kiindulásnak éppen jó.

 • 2012.05.19 13:20:50Figyel Castro

  @pc guru: mert a kertinek a neve aranyvessző.

 • 2012.05.20 18:27:54Mérges Macska

  Nem aranyvessző, hanem aranycserje... (de ezen mondjuk kár rugózni, mert a népi / magyar neveknek mondjuk nincs túl nagy jelentőségük, a latin a lényeg.)

  - Laburnum spp. - aranyeső
  - Forsythia spp. - aranycserje
  - Solidago spp. - aranyvessző

 • 2012.05.25 21:23:11Figyel Castro

  Mert milyen életszerűen is hangzik, hogy mondjuk vigyázz kisfiam, ott nő a Tussilago pharphara, nehogy megedd...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta