Tökéletes családi hétvége? Csakis két keréken

Biciklitúráztunk a Velencei-tó körül. Megérte.

velenceit bringatúra3

Esik, nem esik, ez van

Bár az időjósok már előre rémisztgették a népet, hogy szombaton jön a nagy vihar, mégis sokan bátorkodtak rajthoz állni a délben kezdődött Velencei-tó kerülő túrának. A nap hétágra sütött, ekkor még nyoma sem volt holmi zápornak, viharnak (a viharos széllökések szerencsére csak a rendezvény végére érkeztek meg). Aki nem védekezett megfelelően, inkább könnyen pecsenyére sült, akárcsak én. Az indulásnál szembesültünk azzal, hogy több ezren gyűltek össze. Nekünk legalább öt percet kellett várnunk, mire sikerült átkerekeznünk a startvonalon, pedig még mögöttünk is kígyóztak a bringások. Dübörgő zene kíséretében, adrenalin fokozó hangulatban indultunk neki a 30 km-es távnak.

Miközben araszoltunk az első kilométereken, sikerült jól szemügyre venni, kik is jöttek el. Lényegében minden korosztály és nem képviseltette magát, és nagyon sok családot lehetett látni. Több olyan anyuka és apuka is volt, akinek háta mögött figyelt a kisgyerek bukósisakban, de láttam olyan anyukát is, akinek a dönthető gyerekülésében már nagyban szunyókált a kislánya. Előttünk ment egy darabig egy apuka is, aki utánfutóban húzta maga után a gyerekhadat. Az én szüleim – azaz a nagyszülők – már most kijelentették, hogy jövőre mindenképpen jönni akarnak, így a családunk három generációja együtt tekerheti majd körbe a tavat.

velenceit bringatúra2

Mert tavat kerülni jó

Jó, mert közöségi dolog, mert sport és mert kiváló szórakozás. A családi programok közül már csak azért is kiemelkedô, mert ha egyszer már megvan a bicikli, akkor gyakorlatilag semmibe nem kerül (legfeljebb az odajutás, ha az nem biciklis távolság), és a közös élmény, a közös erôfeszítés igenis képes egybekovácsolni a családot.

A hétvégi túra során persze profik segítették a tókerülést. Akik felfrissülésre vágytak, azoknak a szervezők két ponton is frissítőállomásokkal segítettek, hogy megújulva tudják folytatni a távot. A terep mondjuk nem nehéz, néhány kisebb emelkedő tarkítja csak, így a kisgyerekek, kezdő biciklisek is könnyen teljesíthetik az egész távot pár óra alatt. (A rutinosak akár 1-2 órán belül is végezhetnek, de a cél most nem a gyorsaság volt. )

A célnál a résztvevők finom rizsfelfújtat kaptak, ami igazán jó választás volt, hiszen a rizs magas fehérjetartalma jót tesz az izmoknak, és ez egy tipikusan olyan étel, ami a húsevőknek és a vegetáriánusoknak is tökéletes, nem beszélve a gyerekekről, akik általában imádják. A rajtszámok tombolaszelvények is voltak egyben, úgyhogy mindenki, aki nevezett, részt vett az egymillió forintos összdíjazású tombolán. A főnyeremény egy többszázezres kerékpár volt, sajnos nem mi nyertük:)

velenceit bringatúra1

Velence és környéke

A Velencei-tó kerülő túra tökéletes alkalom volt arra, hogy akik eddig nem ismerték a tavat és környékét, most jó hangulattal fűszerezve ízelítőt kapjanak belőle, s jó eséllyel vissza is térjenek majd a jövőben is. Én ezen a környéken nőttem fel, de évek óta csak futólag járok erre, több újdonsággal is találkoztam. Kisgyerekes anyukaként mondhatom, hogy ez a környék igazán gyerekbarát, évről-évre egyre vonzóbb célpontja a családoknak. A jó megközelíthetősége, a tó körüli komplett kerékpárút, a látnivalók, a gyerekbarát szálláshelyek mind azért vannak, hogy minél többen megismerjék és kiélvezzék az ország egyik legszebb vidékét. Akik akár csak egy hétvégét vagy netán egy hetet töltenek el itt családostól, biztosan minden percre találnak érdekes, izgalmas kikapcsolódási, sportolási lehetőséget.

Az északi parton húzódó Velencei-hegységben túrázhatunk, kerékpározhatunk, lovagolhatunk, a déli parton Dinnyésen, Agárdon madarászhatunk vagy bejárhatjuk a dinnyési fertő tanösvényét is. A déli parton találjuk a legtöbb strandot is. Gyerekekkel jó választás lehet a Velence Resort&Spa, hiszen ez egy kiemelten családbarát szálloda, benne játszószoba, gyereksarok, hétvégente szakképzett pedagógussal gyermekfelügyelet, de kölcsönözhetünk kerékpárokat is gyereküléssel, így ezeket sem kell magunkkal hozni. Egyszer egy évben megéri.

A következő ilyen tókerülő rendezvény a Balatonnál lesz, majd szeptemberben a Tisza-tavat kerekezzük körbe, remélhetőleg legalább ennyi, vagy még több résztvevővel.

Én még repetáztam egy kicsit, vasárnap ugyanis a rendezvény az első Cube Mountain Bike maratonnal folytatódott, így életemben először én is kipróbáltam magam egy ilyen versenyen. Ahol, hogy hogy nem, a végén még dobogóra is állhattam. A verseny beszámolója itt olvasható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra