SZÜLŐSÉG

Miért is ne tévézzen a gyerek?

2012. május 12., szombat 07:06

Vajon tényleg annyira rossz, ha gyerekünk időnként tv-t néz? Ez is azoknak a témáknak egyike, ami bár lerágott csontnak tűnik, mindig újabb kérdéseket vet fel.

tk3s xmas rf nrth079
Fotó: Jerry Schimker

Nem régiben szülinapi zsúron voltunk kisfiammal. Arra kért minket az ünnepelt édesanyja, hogy semmiképpen ne vigyünk olyan ajándékot, ami a tv-hez köthető, azaz dvd-t, videót, stb., mert náluk egyáltalán nem engedélyezett a televíziózás. Természetesen tiszteltben tartottam ezt a kérését, ami azért sem esett nehezemre, mert ilyen ajándékot amúgy sem vennék. Könyv, társasjáték, puzzle, vagy valami kreativitásra sarkalló játék az, amivel kellő tájékozódás után (ne vegyek olyat, ami már megvan) szerintem nem lehet mellé lőni, legyen szó akár kislányról, akár kisfiúról. Így is tettem, egy társasjátékra esett a választás, aminek szemmel láthatóan nemcsak a csemete, de annak szülei is nagyon örültek. Azon viszont elmerengtem, vajon tényleg jó-e ennyire drasztikusan kitiltani dolgokat gyerekünk életéből?

Tényleg ennyire károsan hat gyerekünk fejlődésére a tv?

Véleményem szerint a helyzet nem ennyire fekete-fehér. Nem lehet az. Itt már generációs különbségek vannak, ami akár tetszik, akár nem, a technika fejlődésével párhuzamosan halad. Az én gyerekkoromban nem volt természetes tartozéka a háztartásnak a tévé, pláne nem színes tévé. A műsorokról ne is beszéljünk, rettenetesebbnél rettenetesebb szovjet,csehszlovák háborús filmekkel bombázták az elvtársakat, és ha valami amerikai filmet leadtak, azt piros betűs ünnepként éltük meg. De az évek múlásával ez is változott és változik ma is. Elérkezett a videó világa, -biztos sokan emlékeznek még alámondásos filmekre is, jaj...-, aztán a dvd világa, ma meg már a fene sem tudja milyen kütyük világa. Haladunk a korral. És ezt teszi a filmipar is. Felgyorsult a filmek gyártása, az animáció meg végképp teljesen új cipőben jár. Ezt a filmes termékenységet lehet kritizálni, mert tényleg sok a nívótlan, nézhetetlen borzadály, de van választék. Van lehetőségünk arra, hogy saját ízlésünk, nézetünk, elképzelésünk szerint válogathassunk a polcról.

tk3s 13550024

A mesefilmek a képzelőerő alapkövei lehetnek

Bár mindig is nagy rajzfilm rajongó voltam, (vagyok) amíg nem volt gyerekem, nem foglalkoztatott ez a témakör, ezért is lepődtem meg, mekkora szórás van ebben spektrumban. A kis vakond, Magyar népmesék, Mátyás király meséi, Frakk stb, még mindig nem mentek ki a divatból, a jó öreg Disney is ontja a meséket és igen, sajnos már itt is megtaláljuk csihi-puhis, lövöldözős szörnyűségeket is. Na azokat messziről kerülöm. A szép mesefilmeket viszont boldogan hozom haza, mert ha valami történetében, figuráiban tartalmas, szép, akkor az a fantázia világát szélesíti. Az már csak hab a tortán, hogy az amúgy világhíres magyar szinkron, fordítás, igazán jó hatással vannak hallószerveinkre.

Mérték az érték

Mint az élet minden területén, ha megtaláljuk a középutat, nem érhet kár bennünket, gyermekünket. Addig, amíg értelmes, józan kereteken belül tudjuk tartani a tévénézést, nem kell attól félnünk, hogy ivadékunk televízió függő lesz. Legyen meg mindennek a maga helye, ideje. Szabadtéri programok, múzeumok, színház, játszóházak, könyvek, tévé kényelmesen megférnek egymás mellett. Az már rajtunk szülőkön múlik, hogy melyiket mikor dobjuk be, mint szórakozási lehetőség. És tudjuk már jól. A túlzott tiltások később még megbosszulhatják magukat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.12 08:21:41tygger

  két dolog. ezt a szót, hogy ivadék, ne használjuk már, a magyar szinkron meg régen - talán - világhírű volt, ma már csak szimplán semmilyen, de inkább szar, tömegtermelés jellegű

 • 2012.05.12 08:33:21Void Bunkoid

  tökmindegy, amint a pici gyerek megtanul írni-olvasni/gépelni, és rákattan a jutóbra, a porneauxra meg a fészbukra, a tévé el lesz felejtve egyből. A mai tizenéves fiatalok között már konkrétan fehér hollónak számít az, aki RENDSZERESEN tévét néz - mármint sugárzott adást, és nem a laptopját vagy a konzolját kötötte rá.

 • 2012.05.12 08:39:04Void Bunkoid

  ...és speciel szerintem ez még veszélyesebb, mert - mivel az internet nem sugároz, nincs fix műsor, azt nézel rajta amit akarsz - személyes tapasztalat, hogy rengeteg fiatal "zárja be" magát ezzel egy baromi szűk érdeklődési körbe, az adott dolgon kívül, ami érdekli, gyakorlatilag alapvető tudással sem rendelkezve - gyakorlatilag önkéntes és funkcionális autistává képezve így magát.

 • 2012.05.12 09:02:41bastian

  Fantázia világát szélesíti? Micsoda baromság ez? A képi megjelenítés éppen hogy csökkenti a képzelőerőt, mert nem kell semmit elképzelni, hiszen tálcán nyújtják "instant" módon, nem kell itt semmit gondolkozni, kitalálni.

  A televíziónézés minden szempontból káros. Pont. Semmi más célja nincs, mint a konformitást elősegítendő, hogy engedelmes adófizető, fogyasztó agyhalottakat gyártsanak az emberekből. A tévé műsorok egyik fele szimplán hülyeség (megfelelő "panelekkel" feldúsítva), másik fele meg nettó hazugság. Minek ilyesmit nézni?

  A gyereknek a valósággal kellene foglalkoznia, ahol tapasztalatokat gyűjthet első kézből és nem virtuális nem létező "valóságokat" nézni és azt elhinni. Virtuális "tapasztalás" virtuális következtetésekre vezet, az pedig egy virtuális élethez.

  Az internetet pedig akkor használja, amikor már megérett rá, mert addig csak baromságokkal játszik rajta és ezzel az idejét értelmetlenségekre pocsékolja.

  Azok a gyerekek akikkel az utóbbi években találkoztam, irtóztak a víztől, írtóztak a naptól, a sport (űzése) undorral töltötte el őket és úgy általában annyit tudtak a világról, mint egy egysejtű és kb. 500 szóból állt a szókészletük.

  Szép új világ...

 • 2012.05.12 09:11:25R2D2 & C3PO

  Szezon & fazon

  A TV káros, míg a filmek nem azok, sőt...

  Míg a szülők nem tudnak a kettő között disztingválni, addig ne tévéztessék a gyereket. ;-DDD

  A filmek nem károsak. Nem csak az írott művészetek vannak hasznára az embernek, de a vizuálisak is. Legyen az szobor, festmény, film, színház, opera, operett. Csak jól kellene válogatni, ami egy átlag embernek (annak, amelyiknek 1,3 gyereke van) elég nehezen megy. Sajnos az ehhez hasonló cikkek sem segítenek senkinek: nem arról ír soha senki, hogy milyen szempontokat érvényesítsünk, vagy éppenséggel milyen műveket tálaljunk eszmélő gyermekünknek.

  Kár.

 • 2012.05.12 09:46:09albunsted

  TV-zzen a gyerek akkor, ha (1) megvan hozzá az a szülő, aki maximálisan tudatosan egyenként válogatva meg a műsorokat figyel ezek szellemileg és/vagy lelkileg építő jellegére, ha (2) emellett még (túl) sok a jó műsor, húzni kell belőle, mert néha nem árt pár órára kiküldeni tanulni, a levegőre is mozogni a gyereket és nem utolsó sorban közösségi, családi programot is együtt beiktatni. Ezek csak az alapjai egy egészséges teljeskörű fejlődésnek a gyerek számára.

 • 2012.05.12 10:35:02véleményt formálok

  Bastian,
  elég sok baromságot írtál le, amit vsz végig sem gondoltál. A gyerek foglalkozzék csak a valósággal? Ezek szerint te nem mesélsz a gyerekednek, csak tényeket közölsz vele. Rajtad múlik, hogy a gyerekednek 500 szavas szókincse lesz 50 ezres, ezért nem hibáztathatod se a tévét se az internetet. Ez kb olyan, mintha a cukrászok tehetnének arról, hogy kövér egy gyerek s nem a szülő, aki megveszi a sütit.
  A cikk maga pedig valóban csak gumicsont még véletlenül sem tartalmaz semmit, amit érdemes felidézni.

 • 2012.05.12 11:08:50zizi77

  Az én lányom szokott tv-t nézni, és számítógépezik is. De ezenkívül sokat járunk kirándulni, szeret a kertben lenni, segít főzni, ovis, de ismeri a betűket, és jól megy a matek is. Hetente 4X jár sportolni, és imádja a szerepjátékokat. Szerintem nem szűkíti be, és nem hinném, hogy minden káros, ami a tv-ben megy, csak szelektálni kell.
  Mindenből lehet tanulni. Tavaly a dzsungel mániából/tudom, hogy az nem a tv/ tanulta meg felismerni a 3 jegyű számokat 5 évesen.
  Legtöbb családban így vannak ezzel, de persze itt is megvannak a szélsőségek. Teljes elzárást ugyanúgy nem tartom jónak, mint azt, ha azért néz a gyerek tv-t, hogy a szülőknek nyugta legyen.

 • 2012.05.12 11:18:15fraki

  A cikk hulyesege az h a teverol altalanos szinten allithato h igenytelen, nem igazan ervenyesul a valasztas lehetosege.

  bastian hulyesege h prud, nem
  igaz h a mai gyerekeknek rosszabb volna a szokincse, v barmiben rosszabbak lennenek, es barmi mastol jobban irtoznanak mint a regebbi nemzedekek. Ezek keptelen allitasok. Es amugy az agymunka nelkuli kikapcsolodasra IS szukseg van.

  Jobb teve nelkul. Tessek a netre szoktatni inkabb a gyereket, focimeccs megy azon is.

 • 2012.05.12 13:38:07Nűnű

  (Félig OFF: rajzfim =/= mesefilm. éteznek nagyoknak, sőt eleve felnőtteknek szánt rajzfilmek is. Erre tessék odafigyelni.)

 • 2012.05.12 15:37:0896clarity

  Egyszerűen csak oda kell figyelni, hogy minőségi rajzfilmeket,műsorokat stb. nézzen és ne a tévézés legyen számára az első számú elfoglaltság. A baj ott kezdődik, mikor maga kezdi kapcsolgatni a távirányítót.

 • 2012.05.12 17:19:35Dr. Kevorkian

  "Világhíres magyar szinkron" Kár, hogy ezt rajtunk kívül nem tudja senki a világban.

 • 2012.05.12 18:38:28Crescence

  Sokszor anyu a legkárosabb az ivadékok fejlődésére. (Tisztelet a kivételnek, aki nem zsarnok, aki nem tulajdonnak, tárgynak tekinti a kölyköket.)

 • 2012.05.12 18:47:14AlteRego

  Szerintem semmi probléma nincs azzal, ha a gyerek TV-zik.Pár dologra illik odafigyelni, mikor és mit...
  Illetve, hogy ne adjuk a gyerek kezébe a távirányítót, hogy saját maga számára kiválassza a "jobbnál jobb" adókat, műsorokat.Mellesleg, ez tényleg elég lerágott csont, az internet sem jobb, semmivel.Ha be akarsz nyomni a gyerekednek egy 90-es évekbeli mesét, ami még elfogadható és nem árt a gyerek szellemi fejlődésének, akkor örül az ember, ha talál egy olyan "filmes" oldalt, ahol nem hullanak mellek a honlap tetejétől az aljáig.

 • 2012.05.12 19:04:06sony

  Alapból én is úgy gondoltam, hogy a TV káros, nem is nézzük sokszor. De rájöttem, hogy muszáj közösen TV-t nézni a gyerekekkel, mert a mai világ része a reklám. Ha nem tanítom meg őket arra, hogy kezeljék helyükön a reklámokat, olyan védtelenek lesznek később, mint egy ősembergyerek, akinek kihagyták a neveléséből, hogy a kígyóharapás veszélyes. A filmek? Nyilván át kell gondolni, mit akarunk nekik megmutatni, és mit nem, és nem szabad hagyni, hogy minden szabadidejükben filmeket nézzenek. De a szigorú tiltásnak nincs értelme - a filmek ma már a kultúránk részét képezik, aki nem ismeri őket, kimarad a közösségből.

 • 2012.05.12 19:05:45szkata

  Mitől jobb a net és a számítógép, mint a tv?.. Valaki írta. Én pl. a számítógépes játékokat nem akarom bevezetni, mert a legtöbb gyereket ez köti le manapság, nem (csak) a tévézés. Sőt, felnőttet is, ismerősünk napi rendszerességgel vmi farmjátékot játszik a neten, nem keveset, negyvenen túl.
  Szerintem a tv a mai élet része, és mértékkel teljesen rendben van, felnőttnek-gyereknek is. Vannak olyan filmek, rajzfilmek, amik játszva tanítanak, tudást kap belőle a kisgyerek. Ha nem csak ez éri, hanem könyvből-fejből mesélés, valódi játék gyerekekkel (sajnos sok a testvér nélküli, kevés gyerekkapcsolattal rendelkező kisgyerek, pedig rendkívül fejleszt a közös játék), mozgás, bújócska-fogócska etc, akkor nem az ördög szülte azt a (már lapos) dobozt.

  Ha már káros, akkor káros a lakótelepen élés, vagy máshol kellő szabad tér, kert nélkül, és káros az egymás idegeire menő vagy elváló szülők, károsak a vegyszeres zöldségek-gyümölcsök, az agyonklórozott víz az uszodában is... és ezer más dolog is.

  Régebben a szegény gyerekeknek volt egy elnyűtt babájuk, azzal "éltek meg", vetítettek rá minden szép és nem szép dolgot. Nem volt szerintem jobb vagy rosszabb, csak más, ami most van. És attól, hogy nem engedjük most leülni a gyereket a tv/dvd elé, még nem fogjuk elérni, hogy pár év múlva ne tegye meg ezt egyedül, az addigi elvonás miatt talán sokkal inkább fontosnak érezve, amiből eddig kimaradt.

 • 2012.05.13 07:50:13röltex_rozsika

  A legrosszabb meg az, amikor anyuka/apuka - aki maga is finoman adagolva bár, de rajzfilmeken, gyerekfilmeken nőtt fel - kényszerből bizonygatja, hogy de bezzeg az ő gyereke nem néz vagy csak 20 percet néz vagy csak a Spectrumot nézi. Miért kell ez, kinek, minek akar megfelelni? Tényleg szar szülőnek kellene magamat érezni a mintaszülő versenyben, amiért igenis előfordult már, hogy reggel a gyereket beültettem a dvd elé amíg végre be tudtam fejezni valamit? Van a világban tévé, dévédé, reklámok, ahogy volt a mi időnkben is. Megtanultunk mi is szelektálni, megismertük a tévézés mellett a természetet, a mozgást, minden mást is. Mint ahogy arról is vannak jó emlékeim, amikor a kanapén ülve végignéztünk vasárnap a szüleimmel egy-egy családi filmet. Ma rengeteg információ, teória, szabály létezik, amit ontanak a szülőkre és ha valaki ezeknek nem felel meg, akkor jöhet a bűntudat. A legeslegrosszabb, ha mindig mindent tökéletesen akarunk csinálni.

 • 2012.05.13 08:55:07Franci123

  Az én gyerekeim nem néztek tv-t 8-10 éves korukig. Nem azért, mert tiltottam volna őket, hanem, mert elváltam, a férjem kizárt a lakásból, a tv ott maradt, és mindig volt fontosabb dolog, mint a tv. Mivel így szocializálódtak, ma már 19-21 évesek, alig néznek tv-t, vagy szinte soha. Mindig büszke voltam, hogy milyen jó így. És az egyetemen jött elő a gond. Amikor szóba került a Vitray, Kepes András, stb. jött haza a lányom, hogy még csak a nevüket sem hallotta, kik ők? És itt döbbentem rá, hogy bizonyos fokig nem szabad elzárni a gyerekeket a tv-től, mert műveltséget, ismereteket szerezhetnek.

 • 2012.05.13 19:46:51A Tyne folyó déli partja

  "Tényleg ennyire károsan hat gyerekünk fejlődésére a tv?

  Véleményem szerint a helyzet nem ennyire fekete-fehér."

  a szakértők meg konkrétan nem a véleményüket mondják, hasraütés után, hanem vizsgálódnak is előtte. ha én most azt mondom, hogy véleményem szerint semmi gond nincs azzal, hogy kicsit fojtogatom a szomszédot, akkor az ok? mert hát nekem az a véleményem. hogy megérdemli. elvégre, nem minden fekete -fehér.

 • 2012.05.13 19:48:20A Tyne folyó déli partja

  és rohadtul nem szélesíti a fantáziát, épp ez az, hogy készen kapja a képet, a fantáziát az olvasás szélesíti, amikor rá van bízva, hogy hogy képzeli el. ennyire idióta cikket, atyaég.

 • 2012.05.14 12:21:07balukapitány!

  Én mostanában azt látom, hogy nem is a tv a menő már, hanem a számítógép. Ennek is megvan az előnye és a hátránya is. Pl. erőszakos játék nem célravezető, de pl egy teljesen egyszerű, mint pl ez:[link] ahol egy bocit csúzliból kell kilőni, hogy elkapjon néhány rudit, meg tejesdobozt szerintem nem okozhat gondot. Azt hiszem inkább a mértékletesség a lényeg és a megválogatás. Az viszont már számomra is meglepő, hogy néhány éves gyerekek új kezelnek egy táblagépet, ahogy én sem és utána az ujjukat balról jobbra húzva akarnak lapozni egy nyomtatott újságot, mert azt hiszik táblagép. Láttam egy ilyen videót.

 • 2012.05.14 15:08:37pirospottyos

  Hat en nem tudom, gyerekkoromban szazszor megneztem az Oroszlankiralyt, meg a Micimackot, ettol meg nem lett semmit bajom. Emellett megtanultam fara maszni, biciklizni, olvasni, horgolni, gorkorcsilyazni, stb. szoval valoszinu nem butultam el.

  Plusz ha a gyereket eltiltjuk valamitol, csak annal inkabb akarni fogja.

 • 2012.05.14 20:25:08badabum

  én irányítom a tv-t és nem az engem........hol itt a baj?

 • 2012.05.15 12:41:20pc guru-e vagyok

  Ismerek egy családot, ahol az apuka kulcsra zárta a tv-t, videót, a gyerekek kb. ünnepnap nézhettek valamit rajta. A vée az lett, hogy a csaj, amint felnőtt, dobbantott a világ túlfelére, s minden létező kütyüt megvesz. Mint a lakodalmas kutya, falja még ma is ezeket. Tiltás, baromság, ellenünk szól, hat.

 • 2012.05.16 14:46:26ompikus

  Nekünk 5 éve nincs TV itthon és nem anyagi okból. A vége felé már keveset néztük, de azért előfordult, hogy leragadtam egy műsornál 1-2 órát. A férjemet már korábban sem kötötte le, inkább netezett. Kiakartuk próbálni milyen lenne TV nélkül, ezért elajándékoztuk. Eleinte nekem eléggé hiányzott, olyasmi volt, mint leszokni a cigiről, bár annyira azért nem durva, hisz fizikai függőséget nem okoz. Vagy mint amikor kiveszik a cumit a gyerek szájából. Vagy hasonlíthatnám a Mátrixhoz is, mi a piros pirulát választottuk. Eleinte szülőknél, barátoknál tapadtam a TV-re, de mostanra már nem hiányzik, sőt. Rossz látni, h pl. a családom mennyire függő, hogy a tesóm egy jó kis borozós beszélgetést megszakít a Luxor miatt meg muszáj az estét az X-faktorhoz igazítani. Ami engem illet, sokkal kreatívabb lettem, hisz azon kellett agyalni mivel töltsem ki az "űrt", többet járunk el itthonról. Ha nagy ritkán belefutok egy reklámba, sokkal bugyutábbnak tűnik, mint régen. Persze a tudatalattim nevében nem tudok nyilatkozni. :)Netünk van, olvasunk híreket, nézünk filmeket. A féléves babánknak már most sok mesefilmet, sorozatot beszereztünk, mert nem akarjuk megfosztani ettől az élménytől.

 • 2012.05.23 11:56:01anima_trix

  Szerintem a gyermeknek néha tévéznie kell, és a számítógép elé is oda kell engednünk. Persze nem mindegy, hogy mit néz. A számítógépen is vannak hasznos, játékos videók, amiből tanulni is lehet[link]

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta