SZÜLŐSÉG

Féken tartani a fékezhetetlent – otthon beteg gyerekkel

2012. május 8., kedd 16:52

Mindig komoly macera, ha a gyerek beteg. Ha kórházba kell vinni, pláne. Na de mi van akkor, ha csak egy kicsit beteg, netán orvosi utasításra nem mehet közösségbe? Olyankor van, hogy anya három héten át megőrül otthon.

Olvasónk, Szandra számol be élményeiről.

stockfresh 289376 bad-day-for-mommy sizeM

Hogy is van ez? Talán az egyik legnehezebb feladat minden szülő számára, amikor gyermeke el van tiltva a közösségtől, sőt, még a szabadban tartózkodástól is, viszont érdemben nincsen semmi baja. Na ez a tuti. Így jártunk mi is Bendegúzzal.

Gyakori fülgyulladások, állandó nátha (takony), brutál horkolás és persze néhány antibiotikum-kúra után úgy döntött a János kórház fül-orr-gégész főorvosa, hogy az orrmandulától meg kell válni. De először is a zöld váladékot kell kiiktatni a rendszerből. Hogy makulátlan egészségnek örvendjen gyermekem mire a műtétet elvégzi, a javaslat szerint tilos közösségbe, bölcsibe vinni. Legfeljebb játszótérre, de ha lehet azt is akkor, amikor nincs csúcsforgalom. Ez volt négy hete.

Négy hét otthon, egyedül

Kreativitásom teljes tárházát megpróbáltam bevetni, hiszen a náthán, ami 10 nap alatt elmúlt (szuper antibiotikumos orrcseppet adnak a János Kórházban), semmi, azaz semmi baja nem volt a gyereknek, illetve ez így nem igaz, baromira kezdte unni a játékait, a képemet egy idő után.

Néhány ötlet a túléléshez

Főzés

Kell hozzá:
- valami, amit rá tudsz adni, hogy ne legyen vizes az egész gyerek, és ne kelljen az amúgy is népszerű öltöztetést többször megejteni (én vettem a nagy sárga áruházban egy festőköpenyt, de egy szemeteszsák fejénél nagy lukkal is megteszi, amit ráhúzol).
- mosogató :)
- lábos, fakanál, habverő, amit csak kér, és nem törékeny, nem sajnálod
- no meg olyan valami, amit keverhet, nem dugítja el a szűrőt, pl., száraztészta. Mivel kemény marad a langyos vízben, simán ki tudod venni a mosogatóból, és ő mégis keverhet, főzhet, vizezhet.

Ezzel akár 30-40 percig is elfoglalja magát, és addig legalább Te is megtudod főzni az ebédet.

Takarítás

Kell hozzá porszívó, felmosó, szivacs, porrongy. Ha jól irányítjuk, akkor akár még hasznos is lehet gyerekünk, hiszen törölgetni tényleg tudnak, igaz, figyeljünk értékeinkre....

Virágültetés

Na ez ugyan baromi nagy kosszal jár, de nemcsak egy alkalommal, hanem akár minden napra nyújt némi elfoglaltságot. Ültetésnél a földezés, szülőknek a virág megmentése okoz örömöt, ugyan a kicsi óriási igyekezetében hajlamos némileg leamortizálni a botanikát, a locsolás, ápolás, az elszáradt levelek, virágok lecsipkedése mindig jó szórakozás (és akár többórás muri is lehet).

Kemény

Imádott gyermeked, akiért életed adnád, fél perc alatt képes elérni, hogy úgy érezd, vagy ő vagy én alapon világgá mész. Már-már ott tartottam, hogy felhívom a 17XX emberi hívószámot, amikor is eljött a nagy nap: a műtété.

Lássuk be, azokban a kórházakban, amik még nem estek át a rehabilitációs programon, (sajnos ezek vannak többségben) meglehetősen lepukkant körülmények várnak a betegekre. Öreg, koszos, koszlott, és csak a mellékhelyiséget ne kelljen igénybe venni. Sajnos itt sem volt ez másképp. A gyermek- és csecsemőosztály gyakorlatilag zsúfolásig tele, és a tüdőgyulladásos, kruppos, hányás-hasmenéses, műtétre váró, műtött kis betegek mint egy helyes kis tavaszi csokor élik mindennapjaikat, egy szinten, egy folyosón, egy légtérben. Onnan lehet tudni, hogy már a sebészeten járunk, hogy egy retro íróasztalnál ül egy tüneményes nővér, Margó néni, a folyosó kellős közepén. A műtő a földszinten, lift nincs, tehát a műtős bácsi kézben cipeli le-, illetve fel a csemetéket, és a tizenévesek, súlyukra való tekintettel, a műtétet követően saját lábukon kénytelenek felsétálni a lépcsőn a kórtermükbe.

Az már csak hab a tortán, hogy miután a kismaszatok kezdenek magukhoz térni, játszószoba hiányában azon az egy azaz egy nyűveteg rajztáblán kénytelenek osztozni, amit hol máshol mint a folyosón helyeztek el – és ahol természetesen egészséges és fertőző gyerekek egyszerre próbálják lekötni felesleges energiáikat. Ezt próbálta volna az én fiam is, és hiába vittem be meséket, laptopot, könyveket, folyamatosan vívtunk, mert az a rajztábla, annak letörlése, krétázása volt minden idők legérdekesebb teendője.

Értik a dolguk

Mi csak egy éjszakát töltöttünk bent, tehát igazán szerencsések vagyunk. Ami szomorúsággal tölt el, hogy az ott dolgozó remekül összeszokott orvosi, ápolói, csapat ilyen áldatlan állapotok között kell végezze munkáját. Egy elsőosztályú, nagyon profi team. Szakértelmük vitathatatlan. Értik, tudják a dolgukat, és a rutinon kívül, ami laikusként is nyílvánvaló, a figyelmesség, kedvesség, a gyorsaság társul. Nem csak a gyermeket, hanem annak szülőjét is emberszámba veszik. Az orvos az aneszteziológus doktornővel karöltve felkészített mindenre.

stockfresh 338980 sick-child-in-hospital-fever-and-flu sizeM

Nemcsak magát a beavatkozást ismertették, hanem a narkózis körülményeiről is minden információt megkaptam, és készségesen válaszoltak kérdéseimre. A gyermeket az én kezemben altatják el, és az én kezemben ébred majd fel. Nem kell megijedni, rossz lesz a látvány amikor az altatót beadják, és kis rongybabaként fekszik majd a karjaimban, de ez a gyermek érdeke, tehát ki kell bírni. És hála a felkészítésének, ugyan picit elsírtam magam, de jól tudtam kezelni a helyzetet. Megnyugtató volt, hogy minden tekintetben jó kezekben van a világ legdrágább kincse, mert MINDENKI tudja, érti a dolgát! Ehhez még társul a jó hangulat, humor, tehát tényleg csak szuperlatívuszokban tudok az ott dolgozókról nyilatkozni, és ezúton is szeretném megköszönni mindazt, amit értünk tettek. Bízom abban, hogy előbb-utóbb hozzájuk méltó helyen végezhetik dolgukat.

Látszik az alagút vége

Hát itt tartunk most, még 10 nap itthon, amit megspékel  a mit nem szabad a gyereknek csinálni lista. Nem szaladhat, biciklizhet, kiabálhat, ugrálhat, stb. Aranyos volt a doktorbácsink, mert mikor elengedett minket, csak annyit mondott: a neheze még most következeik, féken tartani a fékezhetetlent. Igen, igen. Valahogyan azért féllábbal is kibírjuk, hiszen látszik az alagút vége. És különben is. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, minden megoldható,  csak egészség legyen.

Szandra, 3 éves Bendegúz anyukája

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.08 17:34:09Almandin

  Ezt nem vagyok képes megérteni, hogy miért koszos egy kórház (különösen a sebészet). Ez nem függ attól, hogy frissen van-e felújítva. Régi, "retró" külsejű kórház is lehet(ne) tiszta. Ez nemcsak a betegek és hozzátartozóik közérzete miatt fontos, hanem a fertőzésveszély elkerülése miatt is!

 • 2012.05.08 18:21:55skyrangr

  orrszívó-porszívó. az ismeretségi körünkben mindenhol elismert, jó pár mandulát mentett már meg. amikor én 2-3 éves voltam, nekem is pályáztak a manduláimra a fül-orr-gégészek, de szerencsére anyám hallgatott egy nyugdíj közelében járó gyerekorvosra, és neki lett igaza... pedig fül-felszúrásból nekem is kijutott előtte kettő...

 • 2012.05.08 18:37:11efi

  A legtöbb doki hajlamos ráhúzni 3-4 felesleges napot a gyerek beteggé nyilvánításakor. Tehát alapvetően kedden már semmi baja, épp csak szipog, erre: anyuka, na akkor még a héten ne menjen suliba a gyerkőc.

 • 2012.05.08 20:48:48Ékszerelmére

  Kisfiamnak is most veszik majd ki az orrmanduláját a Heim Pálban, állandó orrszívás ellenére. Remélem én is legalább ilyen körülményekkel találkozok. De hogy műtét után ilyen tiltások lesznek, hááát, az hogy kivitelezhető?

 • 2012.05.08 20:52:59Ékszerelmére

  Amúgy nekünk azt mondták, hogy műtét előtt 1 hét, utána 2 hét otthon.

 • 2012.05.08 20:57:55hangaagi

  skyrangr cseszheti az ember az orrszívó porszívót némely esetben. nekem is pályáztak a manduláimra, nem is adtuk, pedig akkor még nem volt ilyen találmány, viszont a fiam gyakorlatilag hiába lett szívva folyamatosan, az orrmandulája akkora volt a helyén, hogy teljesen eldugította a rendszereket, és süket volt gyakorlatilag. EZÉRT vették ki, mert nem hallott...és nem bántuk meg!

 • 2012.05.08 22:42:40bungics

  utálva leszek a véleményem miatt, de akkor is leírom: ha nem beteg a gyerek, nem kell vele lenni(khm), akkor minden OK?

 • 2012.05.08 23:19:58mabapi

  bungics mélyen egyetértek! Olyan mélyen elkeserített ez az írás... Ennyire rettenetes, megoldhatatlan, kivitelezhetetlen sorstragédia otthon lenni egy 3 éves gyerekkel? Megértem, hogy időnként nehéz lekötni a gyerekeket, de ezt a helyzetet úgy leírni, mintha egy kezelhetetlen, idegen vadállattal lenne összezárva az a szegény anyuka. "Talán az egyik legnehezebb feladat minden szülő számára, amikor gyermeke el van tiltva a közösségtől, sőt, még a szabadban tartózkodástól is, viszont érdemben nincsen semmi baja." Nagyon sok valóban nehéz feladatot tudnék mondani. Például amikor a magatehetetlen gyerekével van "összezárva" az anyuka évtizedekre. Vagy amikor nincs vele összezárva, mert kórházban van és nem lehetnek együtt. Vagy ha nem tud neki enni adni.
  Tudod mit, kedves Szandra, hozd el hozzám Bendegúzt, majd elleszünk.

 • 2012.05.08 23:49:58arod75

  Azért nem kell rögtön köveket dobálni!...
  Simán elhiszem, hogy minden gyerek képes gyötrőszúnyog üzemmódot felvenni.
  Ebben a műfajban nekem a rémálmom (némi túlzással) a bárányhimlő, amikor a gyerek nincs nagyon maga alatt, de 1 kg krumpli konyhába röptetése is komoly szervezést igényel, hiszen egy pöttyös gyerekkel nem szaladhatok csak úgy le a boltba.

 • 2012.05.09 00:22:56krisz-nagy

  szerintem sem kell köveket dobálni, ma pl. én is majdnem kiszaladtam a világból... igaz csak a nap végére lettem "kicsit" ideges, és 2 gyerektől... de el tudom képzelni, amit a posztoló ír. Persze az is igaz, hogy az egészség a legfontosabb, minden mást megoldunk. valahogy.

 • 2012.05.09 08:06:58zizi77

  A gyerek betegség nélkül is tud idegesítő lenni néha, de ez is hozzá tartozik az élethez. Ettől még imádjuk Őket.
  Amikor lányom orrmanduláját vették ki, akkor vették ki az én garatmandulámat is. Szép páros voltunk így ketten, amíg a panelben rohadtunk 2 hétig.

 • 2012.05.09 08:31:10stevejobsandbillgates

  Egyáltalán nem értem, mitől kell " megőrülni" , ha a saját gyerekeddel otthon vagy! Nyaraláskor is megőrülsz? De igazándiból mitől?

 • 2012.05.09 09:42:55kattee

  Kedves kritizálók, azt gondoljátok végig, amikor otthon vagytok egy 1,5 szobás lakásban az egészséges kisgyerekkel, aki ki akar menni a napsütésbe homokozni, motorozni, stb. Na, akkor most magyarázd el neki szépen, hogy nem lehet. És 3 hétig minden nap újra és újra magyarázd el, esetleg óránként többször is. Ebbe tényleg bele lehet kicsit bolondulni. Nem abba, hogy a gyerekeddel vagy (nyaraláskor például általában kint szórakoztok), hanem abba, hogy nem csinálhatja, amit szeretne, és ezt egy 3 éves még nem érti meg.

 • 2012.05.09 11:39:56Pakinyanya

  Akik elítélik Szandrát, amiért nehéznek tartja a három-négy hét otthon eltöltött időt az amúgy teljes erejében lévő gyerekkel, az még nem élte át ezt a három-négy hetet otthon. A gyerek nagyon hamar elunja magát, az első pár nap még okés, de aztán mindenből elég. Anyának közben kell főznie, mosnia, takarítania és még sorolhatnám, de elég nehéz, amikor egy unatkozó és amúgy a bezártságtól szintén megőrülő gyerek visít a háttérben és mászik rá az ember lábára. Imádom a kislányomat, de tél elején mi is belefutottunk a három heti itthon létbe és igenis borzasztó volt a végére, neki is, nekem is. A gyerekeknek nem véletlenül kell mindennap a séta és játszóterezés. Elképesztő mennyiségű energiájuk van, ezt le kell vezetni. Ezt viszont lakásban nem lehet. Persze ha valakinek olyan a gyereke, hogy csak ül és elszöszmötöl rajzolással, kézügyességi játékokkal, stb. akkor biztos nem vészes. És itt nem az egy-másfélévesekről van szó, mert nekik még sokkal jobban megy az otthon ülés, akkor nekünk sem volt gond.
  De ajánlom a kritizálóknak, hogy most maradjanak otthon a három-négyévesükkel három hetet és ne menjenek sehová. Kíváncsi lennék a véleményekre utána, hogy hogyan ment.

 • 2012.05.09 12:19:28bungics

  Pakinyanya, de igen átéltük.
  Bírom az olyan hozzaszólókat, ha valaki ellentmond, akkor biztos nem éltem még át, nem voltam még ilyen helyzetben, stb.
  Egyrészt, ha így is van, attól még lehet az embernek véleménye.
  Másrészt - a magam részéről-, nem szólnék a témához, ha nem érintene.

 • 2012.05.09 12:28:03mabapi

  Lehet, hogy tegnap este kissé túl heves voltam, nem akartam. Nem a levegőbe beszéltem, öt gyerekem van, voltam már gyerekkel összezárva :). Volt dupla bárányhimlő kétszer is (mármint egymás után 2 gyerek kapta el, az ugye 4 hét - 2x), amikor a harmadik született, akkor meg egy évig hárommal voltam itthon, mert egyszerűbb (?) volt, hogy a négyéves nem járt oviba. Nem mondom, hogy minden nap csupa vattacukor, dal és kacagás, voltak mélyrepüléseim nekem is. Csak a hangvétellel volt bajom, tényleg azt olvastam ki a sorokból, hogy a gyerekkel lenni rémálom. Nem mindig könnyű, de nem rémálom, hanem szuper dolog. :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta