no

Kit kell meggyilkolni azért, hogy felvegyék a gyereket a bölcsibe?

Vérre megy a harc az egyre fogyatkozó számú bölcsődei helyekért: több önkormányzat már-már sértő módon részletekbe menően kérdezi ki a leendő bölcsis szüleit a család anyagi helyzetéről, olyannyira, hogy volt, ahol a kötelezően beadandó kérdőív miatt az anyák az ombudsmanhoz fordultak. A neveket persze megváltoztattuk, nehogy emiatt hátrány érje a nyilatkozókat az elbírálásnál.

LindsayMachete

Tisztelt Hivatal!

12. kerületi lakosként találkoztam a Hegyvidéki Önkormányzat bölcsődei felvételi kérelmi lapjával, mellyel kapcsolatban adatvédelmi aggályaim merültek fel. A kért dokumentum nem egyértelműen a szociális helyzet megitélésében segít a Hivatalnak a bölcsődei helyek odaítélésében, és az Önkormányzat (sem a bölcsődék) sem állítja, hogy a szociális helyzet alapján bírálnák el a beérkező kérelmeket. Arról nem is beszélve, hogy mivel a valós adatok ellenőrzésére az Önkormányzatnak nincs módja, az adatlap egyenesen elősegiti azt, hogy a polgárok ne a valós adatoknak megfelelően töltsék ki azt.
Az Önkormányzat nem nyilatkozott arról sem, a bölcsődékbe milyen alapon választják ki a bekerülőket, igy úgy vélem, az ennyire velőig ható pénzügyi kutakodás nem csak túlzó, de sértő is.

Kérem segitsenek az ügy vizsgálatával: van-e joga az önkormányzatnak egy bölcsődei felvételi kérelemnél ilyen pénzügyi és személyes jellegű kérdések feltételére?

A kérelem word dokumentumban letölthető itt: Bolcsodei_felveteli_kerelem_20120423
Segitségüket előre is köszönöm!

X.Y.
12. kerületi lakos

-----------------------

Ezt a levelet küldte nekünk felindulásában Karolina a 12. kerületből. Mert jé, ott sem fenékig tejfel az élet, a megannyi sokgyerekes ott élő családra mindössze 4 önkormányzati bölcsőde jut – okkal szűr hát az önkormányzat kőkeményen. Feltéve, ha meg tudják állapítani, igazat mond-e/ír-e a delikvens. És mivel a szűrési feltételek durvák, okkal sértődik a lakos is, hogy mi köze is mindazon dolgokhoz a helyi erőnek. A 12. kerületi önkormányzat (több másikkal a fővárosban és vidéken egyetemben) olyan kérdéseket feszeget, mintha egy bank lenne, amelyik ügyfelének épp nagymennyiségű készpénzt kíván kölcsönadni.

Hazudni, lopni, csalni kell

"Én csak pár hete szembesültem azzal, hogy a bölcsis felvételi már-már olyan, mintha a gyerekemet a jogi karra akarnám bejuttatni" - panaszkodik Judit. "Nem értem, ebben mi a ráció, közben meg sorra zárták be az intézményeket az egész országban, az anyák meg ott állnak, hogy nem tudnának visszamenni dolgozni még akkor sem, ha akarnának."

Juli a főváros közelében, egy kis településen él. "Kristóf másfél éves múlt, amikor elvittük a helyi bölcsibe, hogy megkérdezzem, mi a jelentkezés menete. Kiderült, hogy nagyjából a kicsi születésekor kellett volna jelentkeznünk ahhoz, hogy a várólistán mostanra olyan pozícióban legyünk, hogy fel is vegyék szeptembertől." Hogy mi a teendő? "Szerencsére a férjem közalkalmazott, nekünk így van némi előnyünk a többiekkel szemben, úgyhogy most el fogunk menni az önkormányzatra és megkeressük az ismerősöket."

Isten mégis hatalmasabb az ördögnél?

A  protekció élet, erő, egészség - és sosem gondoltam volna, hogy mind a mai napig virágzó tevékenység. Az első bölcsis sokk után ugyanis mindenkiben elindul a ki-kit ismer-típusú kérdezősködés, és a címbe idézett Karinthy szerint is legfeljebb hat lépésben a világon bárkihez el lehet jutni – a kerületi bölcsivezető vagy az önkormányzati referens ennél jóval kevesebbet igényel. Hogy kit hogyan lehet rávenni arra, hogy a mi gyerekünk mellé tegye az ikszet – az már egy másik történet.

Tell me lies, tell me sweet little lies

"Az alap, hogy azt kell hazudni, hogy a férjed szó nélkül lelépett egy 22 éves szexbombával, egy fillért nem fizet, és egyedül neveled az összeset" - jegyezte meg persze viccesen Gábor. Mások is ilyeneket válaszoltak körkérdésemre, jellemzően a bejelentett lakcímmel trükköznek, vagy a saját vállalkozásból kifizetett bért jelentik minimálra, és máris megvan a szociális alapon járó bölcsőde.

A probléma nem újkeletű, minden évben a bölcsis-ovis felvételi környékén elindul a játszótéri pusmogás, hogy melyik a jó hely, és hogy hova lehet egyáltalán bejutni. A Porontyon is volt már róla szó régebben, tavaly a lopj-csalj-hazudj témakörben írtunk róla, és ahogy kinéz, lesz még ebből cikk jövőre is :( Azt azért sosem gondoltuk volna, hogy a helyzet évről-évre romlik majd.

Van jó hír is

Azért van, ahol ténylegesen működik a rendszer. Budapesten a külső kerületekben visszajelzéseink szerint többnyire elegendő férőhely van azok számára, akik nem tudják megoldani a gyerek elhelyezését. Érdekes, hogy a legnagyobb bajok a drága kerületekben vannak, míg mondjuk Kispesten (legalábbis az általunk megkérdezett Flóra elmondása alapján, vagy náluk, a 11. kerületi Lea szerint) tiszták a felvételi körülményei, és jellemzően be is lehet kerülni anélkül, hogy vérontásra kerülne a sor. Netán ez is jelzi, mennyire kontraproduktív a dzsipes dzsentri közönség mindenen találunk kiskaput-attitűdje? Meglehet. De érdekelne, nálatok kellett-e trükközni a felvételivel.

Az oviban is

A 12. kerületben, ha már elsőként ezt citáltuk, van olyan óvoda, ahova tavaly közel százötvenen jelentkeztek – öt "külsős" gyereket vettek fel, a többi mind testvér volt. Az öt helyen gyurmáztak a csókosok, azok, akiknek sikerült valami ilyen-olyan protekciót összehozniuk. De nem csak Budapesten rossz  helyzet: Dunakeszin 160 férőhelyre jutott 400 jelentkező az egyik óvodában. Hamarosan (2014. szeptemberétől) kötelező lesz 3 éves kortól óvodába adni a gyereket. Hogy a megnövekedett gyerekszámot az intézmények hogyan oldják majd meg, az egyelőre rejtély.
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra