SZÜLŐSÉG

Kit kell meggyilkolni azért, hogy felvegyék a gyereket a bölcsibe?

2012. május 7., hétfő 14:36 |

Vérre megy a harc az egyre fogyatkozó számú bölcsődei helyekért: több önkormányzat már-már sértő módon részletekbe menően kérdezi ki a leendő bölcsis szüleit a család anyagi helyzetéről, olyannyira, hogy volt, ahol a kötelezően beadandó kérdőív miatt az anyák az ombudsmanhoz fordultak. A neveket persze megváltoztattuk, nehogy emiatt hátrány érje a nyilatkozókat az elbírálásnál.

LindsayMachete

Tisztelt Hivatal!

12. kerületi lakosként találkoztam a Hegyvidéki Önkormányzat bölcsődei felvételi kérelmi lapjával, mellyel kapcsolatban adatvédelmi aggályaim merültek fel. A kért dokumentum nem egyértelműen a szociális helyzet megitélésében segít a Hivatalnak a bölcsődei helyek odaítélésében, és az Önkormányzat (sem a bölcsődék) sem állítja, hogy a szociális helyzet alapján bírálnák el a beérkező kérelmeket. Arról nem is beszélve, hogy mivel a valós adatok ellenőrzésére az Önkormányzatnak nincs módja, az adatlap egyenesen elősegiti azt, hogy a polgárok ne a valós adatoknak megfelelően töltsék ki azt.
Az Önkormányzat nem nyilatkozott arról sem, a bölcsődékbe milyen alapon választják ki a bekerülőket, igy úgy vélem, az ennyire velőig ható pénzügyi kutakodás nem csak túlzó, de sértő is.

Kérem segitsenek az ügy vizsgálatával: van-e joga az önkormányzatnak egy bölcsődei felvételi kérelemnél ilyen pénzügyi és személyes jellegű kérdések feltételére?

A kérelem word dokumentumban letölthető itt: Bolcsodei_felveteli_kerelem_20120423
Segitségüket előre is köszönöm!

X.Y.
12. kerületi lakos

-----------------------

Ezt a levelet küldte nekünk felindulásában Karolina a 12. kerületből. Mert jé, ott sem fenékig tejfel az élet, a megannyi sokgyerekes ott élő családra mindössze 4 önkormányzati bölcsőde jut – okkal szűr hát az önkormányzat kőkeményen. Feltéve, ha meg tudják állapítani, igazat mond-e/ír-e a delikvens. És mivel a szűrési feltételek durvák, okkal sértődik a lakos is, hogy mi köze is mindazon dolgokhoz a helyi erőnek. A 12. kerületi önkormányzat (több másikkal a fővárosban és vidéken egyetemben) olyan kérdéseket feszeget, mintha egy bank lenne, amelyik ügyfelének épp nagymennyiségű készpénzt kíván kölcsönadni.

Hazudni, lopni, csalni kell

"Én csak pár hete szembesültem azzal, hogy a bölcsis felvételi már-már olyan, mintha a gyerekemet a jogi karra akarnám bejuttatni" - panaszkodik Judit. "Nem értem, ebben mi a ráció, közben meg sorra zárták be az intézményeket az egész országban, az anyák meg ott állnak, hogy nem tudnának visszamenni dolgozni még akkor sem, ha akarnának."

Juli a főváros közelében, egy kis településen él. "Kristóf másfél éves múlt, amikor elvittük a helyi bölcsibe, hogy megkérdezzem, mi a jelentkezés menete. Kiderült, hogy nagyjából a kicsi születésekor kellett volna jelentkeznünk ahhoz, hogy a várólistán mostanra olyan pozícióban legyünk, hogy fel is vegyék szeptembertől." Hogy mi a teendő? "Szerencsére a férjem közalkalmazott, nekünk így van némi előnyünk a többiekkel szemben, úgyhogy most el fogunk menni az önkormányzatra és megkeressük az ismerősöket."

Isten mégis hatalmasabb az ördögnél?

A  protekció élet, erő, egészség - és sosem gondoltam volna, hogy mind a mai napig virágzó tevékenység. Az első bölcsis sokk után ugyanis mindenkiben elindul a ki-kit ismer-típusú kérdezősködés, és a címbe idézett Karinthy szerint is legfeljebb hat lépésben a világon bárkihez el lehet jutni – a kerületi bölcsivezető vagy az önkormányzati referens ennél jóval kevesebbet igényel. Hogy kit hogyan lehet rávenni arra, hogy a mi gyerekünk mellé tegye az ikszet – az már egy másik történet.

Tell me lies, tell me sweet little lies

"Az alap, hogy azt kell hazudni, hogy a férjed szó nélkül lelépett egy 22 éves szexbombával, egy fillért nem fizet, és egyedül neveled az összeset" - jegyezte meg persze viccesen Gábor. Mások is ilyeneket válaszoltak körkérdésemre, jellemzően a bejelentett lakcímmel trükköznek, vagy a saját vállalkozásból kifizetett bért jelentik minimálra, és máris megvan a szociális alapon járó bölcsőde.

A probléma nem újkeletű, minden évben a bölcsis-ovis felvételi környékén elindul a játszótéri pusmogás, hogy melyik a jó hely, és hogy hova lehet egyáltalán bejutni. A Porontyon is volt már róla szó régebben, tavaly a lopj-csalj-hazudj témakörben írtunk róla, és ahogy kinéz, lesz még ebből cikk jövőre is :( Azt azért sosem gondoltuk volna, hogy a helyzet évről-évre romlik majd.

Van jó hír is

Azért van, ahol ténylegesen működik a rendszer. Budapesten a külső kerületekben visszajelzéseink szerint többnyire elegendő férőhely van azok számára, akik nem tudják megoldani a gyerek elhelyezését. Érdekes, hogy a legnagyobb bajok a drága kerületekben vannak, míg mondjuk Kispesten (legalábbis az általunk megkérdezett Flóra elmondása alapján, vagy náluk, a 11. kerületi Lea szerint) tiszták a felvételi körülményei, és jellemzően be is lehet kerülni anélkül, hogy vérontásra kerülne a sor. Netán ez is jelzi, mennyire kontraproduktív a dzsipes dzsentri közönség mindenen találunk kiskaput-attitűdje? Meglehet. De érdekelne, nálatok kellett-e trükközni a felvételivel.

Az oviban is

A 12. kerületben, ha már elsőként ezt citáltuk, van olyan óvoda, ahova tavaly közel százötvenen jelentkeztek – öt "külsős" gyereket vettek fel, a többi mind testvér volt. Az öt helyen gyurmáztak a csókosok, azok, akiknek sikerült valami ilyen-olyan protekciót összehozniuk. De nem csak Budapesten rossz  helyzet: Dunakeszin 160 férőhelyre jutott 400 jelentkező az egyik óvodában. Hamarosan (2014. szeptemberétől) kötelező lesz 3 éves kortól óvodába adni a gyereket. Hogy a megnövekedett gyerekszámot az intézmények hogyan oldják majd meg, az egyelőre rejtély.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.07 16:50:31OftF

  Azon nem kell meglepődni, hogy a tehetősebb környékeken több gyereket visznek beíratkozni. Ott kisebb a munkanélküliség, kevesebben akarnak vagy kényszerülnek otthon maradni a gyerekkel.
  De ettől függetlenül katasztrofális a helyzet.
  A gondozókat/ovódapedagógusokat megalázóan alulfizetik, az önkormányzat pénzt von el az intézményektől (előfordul, hogy a szülőknek kell poharakat venni, vagy mosószert, de nem csak a csóró környékeken).
  A tolvajok kormányzása alatt ez nem tudott változni, a konzervatív kormányzás alatt meg nem fog, hiszen anya maradjon otthon a gyerekekkel.

 • 2012.05.07 16:52:06Van_mikrohullámú_sütőtök?

  18. kerületben azaz a dél külvárosában nem volt különösebb kálvária:
  az alap, hogy mind a két szülőnek munkahelyi igazolás legyen.

  Mondjuk ezek kb. tényleg szükségesek, de csak remélni tudjuk, hogy nem a milliárdos sportkocsis unatkozó szuka gyerekét részesítik előnyben aki meg bónuszként erős ráutaltságot hazudott be - ugyanis nem ellenőriznek, nem ellenőrizhetnek semmit.

 • 2012.05.07 16:54:45Véleményem Szerint

  Mi köze a jövedelemnek, a gyerek elhelyezés szempontjából?
  Tegyük fel, ha én állati jól keresek, akkor nem veszik fől a gyereket? De ahhoz hogy állati jól keressek, egész nap bent kell húzni az igát... tudom bébiszitter, de én bölcsit, óvodát közösséget akarok a gyerekemnek!!!

 • 2012.05.07 17:01:07sweety

  Aki nem dolgozik, miért akarja bölcsibe adni a gyerekét? Aki meg valóban megy vissza dolgozni, annak miért probléma hogy kérik a munkáltatói igazolást?

 • 2012.05.07 17:08:14Laomi

  Jó ezt tudni...rögtön a baba születése után feliratom magam egy listára, hogy ne legyen gond 2 éves korában:)

 • 2012.05.07 17:10:29kjanik

  Az a kérdőív egy műalkotás. Remélem az alkotót jól fizetik.

 • 2012.05.07 17:35:11borzimorzi

  Gyomorforgató. Viszont fel fog virágozni a magánbölcsi- és magánovi jellegű szolgáltatások piaca. Ott tartunk, hogy minden közszolgáltatást elvesznek, viszont adózunk olyan brutálisan, mint az olyan országok lakói, ahol valóban ingyenes a közoktatás. Nagy baj lesz ebből, nagy baj... Mert ha az állam semmit se teljesít az adónkért, kivéve a saját állami és önkormányzati vízfejének a hizlalását, akkor minek fizessük? Csoda, hogy még vannak olyan megrögzött jogkövetők, akik adóznak. De nekik is egyre kevesebb kedvük van hozzá, és jellemzően nincs vagy nincs sok gyerekük. Ellenben az adót soha nem fizetettek közt...

 • 2012.05.07 18:06:31mamasita

  hát én 2gyerekes 1edülálló anyuka vagyok,és ha nm lenne a gyerek bölcsiben,még annyi plénzem se lehetne mint így...én igazságosnak találom h elsőbbséget élvezek azokkal szemben,akik mellett ott van a férjük,és azon h az anya dolgozik-e,már nm a megélhetés múlik konkrétan,
  1ébként meg csatlakoznék eszteranyuhoz,az én kislányomat is évközben,minden további nélkül bevették amikor az apja lelépett,és nm volt semmi para...aki valóban rászorul annak van helye a bölcsiben.ja és mivel sose volt bejelentett munkahelyem,a munkáltatói hiánya felett is szemet hunytak.

 • 2012.05.07 20:26:43Riz Ottó

  Semmi gond!
  Akinek érdemes lenne szülni, mert dolgozó, tisztességes és adófizető ember (jó eséllyel a társadalom hasznos tagja lenne majd a gyereke is), majd nem szül, mert kilátástalan bölcsibe, oviba adni a gyereket és visszamenni dolgozni.
  Pont az a réteg nem fog szülni, akinek kéne.

 • 2012.05.07 20:32:56kismorgó

  Riz Ottó
  Mennyire igazad van! És tudod, annyi embertől kaptam rosszalló véleményt, amiért a 14 hónapos gyereket bölcsibe küldtük, mondván, hogy a gyereknek 3 (!) éves koráig az anyja mellett a helye. Én meg úgy gondolom, hogy dolgozni kell, és ha lehet is, mert jó munkahelyem van- hiszen azért szülhettem, mert volt biztos hátterem - akkor meg miért ne? Pénzből élünk.

 • 2012.05.07 20:41:30Delfinci

  Én meg azt nem értem, hogy mi köze a bölcsődének (önkormányzatnak) egy bölcsődei felvételnél ahhoz, hogy hány ház vagy föld vagy nyaraló van kinek a nevén??? Attól még, hogy valaki örökölt pl. a nagyszülőktől (akik így már nem tudnak segíteni a kisgyerek felügyeletében sem) még szüksége lehet rá, hogy dolgozzon és addig biztonságban tudja a gyerekét, nem? Szerintem az, hogy megkérdezik a családi állapotot és a munkahely meglétét, az még elmegy ... de hogy a tulajdoni viszonyokat is forszírozzák ... számomra ez érthetetlen mi közük hozzá ....

 • 2012.05.07 21:33:50Riz Ottó

  A legbájosabb, hogy arra, hogy az összjövedelmet milyen tényezők csökkentik, egy szerényen megbúvó kis rubrika van, ki sem fér, hogy pl. lakáshitel, kocsihitel, drága gyógyszer, stb.).
  A kiadásokra nem kíváncsiak.

 • 2012.05.07 21:35:50voyager

  XIII kerületben ugyanez a helyzet, az alábbi szösszenetet kell kitölteni:

  [link]

  [link]
  elvileg a bölcsöde ingyenes, és nincsen várólista, akkor kérdem én miért akarják azt is tudni, hogy milyen színű alsónadrág van az emberen?!?

 • 2012.05.07 21:40:43Ann1294

  Ha ekkora igeny van ra miert nem konnyitik meg (kevesebb burokracia) a olcsobb, allami tamogatassal biro maganbolcsik nyitasat? Egy szulonek siman meger havi 10-20eFt-ot, hogy a gyermekre vigyazzanak amig o dolgozik, vagy mondjuk munkat keres, tanul (elmenne egy jo kis nyelvtanfolyamra, kis ismeret felfrissites stb.), sportol (formaba hozza magat munkara)... ne differencialjanak, legyen eleg hely es szolgaltatast adjanak a penzert!!! Miert olyan barom nehez ez?

  Es legyen egy kozos alapdij, felette meg az extrak. Miert lenne barmi is ingyen? Ez szolgaltatas!

 • 2012.05.07 21:42:14tea fan

  sweety

  Például azért, mert ugyan még nem dolgozik, de akar, és ezért íratná bölcsődébe a gyerekét.
  Legyen munkád, hogy bölcsődébe írathasd a gyerekedet. Legyen bölcsődés a gyereked, hogy kapj munkát. Kábé.

 • 2012.05.07 21:43:49Riz Ottó

  Ann1294

  Jó ötlet lenne. Ha már úgyis kell fizetni, akkor inkább oda.
  Az tényleg igaz, hogy már van állami is, amely fizetős lett? 50-60 ezreket kérnek?

 • 2012.05.07 21:45:52tea fan

  kismorgó

  "És tudod, annyi embertől kaptam rosszalló véleményt, amiért a 14 hónapos gyereket bölcsibe küldtük, mondván, hogy a gyereknek 3 (!) éves koráig az anyja mellett a helye."

  Na ja, azután meg - mikor a gyermek óvodába megy - varázsütésre lesz a nőnek munkahelye.

 • 2012.05.07 21:46:33Jardine

  Ketteskét úgy irattam be, hogy még a hasamban volt - nem vették fel, dacára annak, hogy kerületi lakosok vagyunk, nagyobbik is odajárt, és vissza kellett mennem dolgozni. Akkor még nem hagyott el minket az apja.
  Kénytelen voltam magánbölcsibe adni (heti 2 napra, 3 napban anyám segített), ahova szintén csak protekcióval jutottunk be!!! Nincs magánbölcsiben sem hely! :(
  Hosszútávon nem bírtam volna a költségeit. Időközben felvették államiba. Nagy a boldogság.

 • 2012.05.07 21:49:38E-mentális klausztrofóbia

  Egy 19 hónapos gyereket akár napi két-háromszori egy-két órás játszótérrel egybekötött sétával sem biztos, hogy le lehet kötni, szóval teljesen indokolt lehet bölcsődébe vinni, ami - jó választás esetén - tulajdonképpen egy "bentlakásos" játszóház élményét adja, ráadásul a gondozónők terelgetik is a gyerekeket.

  Ha pedig jön a testvér, akkor a várandósság alatt az említett séták sem feltétlenül kellemesek, jobb, ha pihenni tud a kismama.

  Igen, ez saját tapasztalaton alapuló vélemény. Így gondolom, és ezért is ment bölcsibe a fiam 4 hónappal az öccs érkezése előtt (nem mellesleg nem lett volna praktikus, ha a születése után kezd el járni, hiszen úgy sokkal inkább úgy érezte volna, hogy neki most miatta kell elmennie).

  Az más kérdés, csakhogy a cikk témáját is érintsem, hogy mivel alapítványi intézménybe jár, nem kellett kuncsorogni a helyért. (Bár idén szeptemberre már itt sincs hely, pedig kéthavi kauciót is le kellett tenni az újaknak. A kicsi miatt nekünk is. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ha már úgyis fizetni kell az állami bölcsikben is, akkor inkább egy elismerten jó helyre viszi az ember a gyerekét).

 • 2012.05.07 21:51:03tea fan

  Riz Ottó

  Nem tudom, elkérnek-e az államiban 50-60 ezret, de ha igen, az felháborító. Ennyiért akad magánbölcsőde is (ha szerencsés vagy).

 • 2012.05.07 21:53:24Ann1294

  Onkormanyzatfuggo...

  Aki elottem szolt es azt mondta ha lenne tutira hely akkor tobben vallalnanak gyermeket... valoban. Mert szeretne a szulo visszamenni dolgozni emberek koze, nem 3 evig betokosodni otthon (tudom, veranyak szerint ez szukseges a gyermek testi es lelki fejlodesehez), megtartani a munkahelyet es penzt keresni. A fizetes max. 25%-at pedig szivesen utalna az ember egy megbizhato gyermekgondozasi intezmenynek a felugyeletert cserebe.

  Am a mai vilagban meg az sem biztos ami tegnap tortent... minden szinten kiszamithatosag, elore latasra, tervezesre lehetoseg kellene. Tul sokat kerunk?

 • 2012.05.07 21:53:43Grittibänz

  Mi nyugatabbra lakunk, itt nincs is bölcsőde (csak játszócsoport heti kétszer 2,5 óra) és anyuka csak 14 hétig maradhat itthon. Viszont tök jó családi napközi lehetőségek vannak és a fizetett díjat le lehet írni az adóból, így csak az adja be valahová a gyermekét, aki tényleg dolgozik.
  Sokkal kevesebb szabályozással több gyerek lenne elhelyezhetőbb. Egy ismerősöm évekig küzdött, hogy családi napközit indíthasson, ahol szakképzett óvoda-és gyógypedagógusként fogyatékkal élő gyerekeket is tudott volna fogadni, de minden kipipált előírás helyére másik kettőt gördítettek elé...
  A mi gyerekeink még magyarhonban jártak bölcsibe és mindkettőt a születése után pár hónappal beírattuk, hogy 2 éves korukra helyük legyen.

 • 2012.05.07 21:55:26Riz Ottó

  Tea fan,

  állítólag van olyan állami bölcsi. Akkor már tényleg magán, kérdés, hogy akkor az "énadómból" lófaszt kapok vissza. Pont azok járnak úgy, hogy kimaradnak bölcsiből, akik teljes fizetésre be vannak jelentve.

 • 2012.05.07 22:00:27Ann1294

  Van egy csomo ures kihasznalatlan onkormanyzati epulet. Ha jelkepes osszegert hasznalatba engedne alapitvanyoknak aki non-pofit alapon allami kvotaval megtamogatva bolcsiket mukodtetnenek fizeteos alapn, lenne azonnal mukahely is (gondozok, takaritok, karbantartok, konyha, porta) ... es onmagat gerjesztene a folyamat.

  Persze ez egyik kepviselo zsebet sem tomne ki es ki akar tarsadalmi elonyert barmit tenni... csak a penz szamit mint tudjuk.

 • 2012.05.07 22:02:33Nancsi

  Jó, fizetek majd a magánbölcsiért - csak aztán ne tessék panaszkodni, ha el is csalom az árát az adómból.

 • 2012.05.07 22:23:05kopancs

  A bölcsi felvételi lap lényege nem az, hogy felveszik a gyereket vagy sem, hanem az, hogy jogosult-e szociális alapon a család arra, hogy amennyiben felveszik a gyereket, mentességet kapjon az újonnan bevezetett bölcsődei gondozási díj alól.

  Nálunk (Makó) jövedelemigazolást kérnek...

 • 2012.05.07 22:27:24Ann1294

  "jogosult-e szociális alapon a család arra, hogy amennyiben felveszik a gyereket, mentességet kapjon az újonnan bevezetett bölcsődei gondozási díj alól."

  Errol most az jutott eszembe ez tok logikus. Aki sokat keres annak ne kelljen fizetni, hiszen az ado/TB formaban mar befizetett eleget, aki meg nem keres (minimalber bejelentes, fekete munka, vallalkozo) az potolja ki... forditott logika. Jo vicc, nem?

  Tenyleg ertelme lenne a fizetni kelljen mindenert de lehessen leirni az adobol. Sok nyugati orszagban igy van es mukodik. Szamla van azonnal mindenrol.

 • 2012.05.07 22:28:56tea fan

  Ann1294

  "Mert szeretne a szulo visszamenni dolgozni emberek koze, nem 3 evig betokosodni otthon (tudom, veranyak szerint ez szukseges a gyermek testi es lelki fejlodesehez)"

  Nem 3 évig. Szeretik ezt elbagatellizálni, "ó, csak pár év", vagy ítélkezőn: "milyen anya az, aki azt a pár évet sem hajlandó rááldozni a gyermeke egészséges testi-lelki fejlődésére".
  De ha a nő teljesíti az elvárt szintet (2,1 gyerek, tehát 3), akkor nem 3 év a 3 év, hanem 6-8-10. Tudniillik nem mindenki olyan mázlista, hogy évenkénti gyakorisággal potyogjanak a gyerekek.
  Ami erősen visszaveti a nő későbbi munkaerő-piaci lehetőségeit is, mert hiszen melyik munkáltató venne fel szívesen olyasvalakit, aki az elmúlt egy évtizedben kiesett a szakmai sodrásból, esetleg nincs is gyakorlata, mert diploma után hamar elment szülni?

 • 2012.05.08 06:27:21grida

  nem azt ígérte a kormány, hogy lesz elég férőhely?
  egyébként a fent leírt jó magyar szokás következménye a helyzet.
  természetes, hogy az önkormányzat szűrni akar valahogy, nem rá kell haragudni, hanem a csalókra (lakcímváltók, adócsalók, "különélők").aki ezen fölháborodik az, az sokszor ezek közül kerül ki. inkább az a baj, hogy lehetetlen a szűrés. mindenhol lehet trükközni. aki pedig rosszul jár, az az adófizető, aki adójából felépült a bőlcsőde meg aki 15 éve a kerületben lakik.

 • 2012.05.08 07:18:58Majda

  Bölcsi: mindenhonnan elhajtottak minket, majd közölték egy helyen, hogy ha pont jókor megyünk személyesen jelentkezni, akkor megkerülhetjük a várólistát. És tényleg lett hely, csak két nap alatt kellett az orvosi igazolástól a munkáltatóig mindent összeszedni. (Tiszta mázli, hogy pár hónappal korábban már szerettek volna visszavenni, így a munkáltatóm örült.)
  Ellenben az ovi - hát itt sem volt hátszelünk. Az öt percre lévő nem körzetes oviban a bonyodalmas adatlap hátuljára motivációs levelet kellett volna írni, hogy miért pont ide. Gondolom az ovi büszkén emlegetett nevelési programjából lett volna érdemes idézni... Az nem volt elég jó érv, hogy itt lakunk, jókat hallottunk róluk. Végül a körzetibe felvették, mert ott is volt ugyan adatlap, de ott megértette a vezetőnő, hogy dolgozom két éve, nem tudok otthon maradni a gyerekkel, muszáj felvenni valahová. Csak kicsit távol vannak, kényelmetlen autó nélkül odajárni...

 • 2012.05.08 07:38:28never again

  Kinyílik a bicska a zsebemben a sok trükköző, adót nem fizető, de mégis síró embertől. :(

 • 2012.05.08 07:55:12Mmok

  Sajat tapasztalat alapjan mondom, a XI keruletben is telthaz van es 1-masfel eves varolista. Ergo sokan meg terhesen jelentkeznek.
  Ismerost pedig ikrekkel siman elkuldtek, mondvan ugyse lesz olyan, hogy egyszerre ket hely szabadul fel.

 • 2012.05.08 08:44:21tobias2

  Most már közel a megoldás! Kínai segítséggel jövőre 36000 fő befogadóképességű regionális bölcsöde épül a Hortobágyon. A beruházás célja a magyar dadusipar fellendítése és az ifjúság kilenclyukú pörgeségre nevelése. A beruházók szeretettel várják a kis betyárokat Magyarországról és a szomszédos országokból.

 • 2012.05.08 08:50:27Mokele-Mbembe

  Nálunk a legaranyosabb ez a kérdés volt a felvételi adatlapon:

  "Ön milyen formában tudná támogatni az intézmény működését? "

 • 2012.05.08 09:03:16badabum

  Az a kérdôív ultra gáz...miért nem szarja össze magát aki írta?
  Én itthon vagyok a bébimmel és így is tervezem ovis koráig uh nekem nem kell tülekedni:)
  Bár nem is volna hol mert nálunk itt "falun" nincs is bölcsi......na ehhez mit szólnak az itt síró rívó anyuk?

 • 2012.05.08 09:21:01Úttalan utakon

  Ann1294
  Nem akarlak elkeseríteni, de én már most is alsóhangon havi 10-et fizetek az önkormányzati bölcsödéztetésért, a magán bölcsik és az ún. családi napközik 50-70 ezernél kezdődnek havonta. Én pl. jól keresek ahhoz képest, amire segélyt adnak. De havi 50-et a gyerekfelügyeletért nem tudnék kifizetni. Valójában azt látom nagyon aggályosnak, hogy a gyereket elvileg 3 éves kortól lehet oviba adni, de anyuci a 2 éves gyerek után már csak gyest kap, ami meg még az éhenhaláshoz is kevés, tehát vissza kell mennie dolgozni. És azzal sem értek egyet, amit írt valaki, hogy ha apa nem hagyta ott a családot és keres, akkor az anyának már nem szükséges visszamenni dolgozni. Nagyon sok olyan férfit ismerek, aki - pedig rátermett és szogralmas - nem keres annyit, amiből egy egész családot el tud tartani. A 19. században ez még minimumelvárás volt egy férfitől, ha nősülni akart, de ma már nagyon nem azokat az időket éljük. Az meg tényleg gáz, hogy a bölcsödét anyagi helyzethez kötik, a bölcsöde lényege, hogy a gyerek felügyelete meg legyen oldva. Valójában több bölcsödére lenne szükség.
  (És akkor most elárulom még azt, hogy egyszer kaptam egy jó állásajánlatot Budapesten, azért nem fogadtam el, mert Szegeden van bölcsöde, ott meg körülbelül lehetetlen lett volna elhelyezni a gyereket. Amikor felmértem, hogy Bp-en és környékén hány bölcsödei hely jut egy lakosra, és Szegeden mennyi, akkor eldőlt, hogy maradok.)

 • 2012.05.08 11:09:40verity777

  Józsefváros, tavalyi tapasztalataim vannak. Februárig kell jelentkezni, akkor szeptembertől mehet. Ha elmúlt 2 éves, nem kértek semmilyen papírt, akár itthon is lehet anyuka. Sok olyan gyerek volt, akiknek az anyja kistesóval volt otthon. (Nálunk is ez lett volna a helyzet, végül nem adtam be, maradtunk otthon mindnyájan). Körzetek nem voltak, kerületi lakosnak kell lenni.

 • 2012.05.08 11:25:48Turboanyu

  sweety
  "Aki nem dolgozik, miért akarja bölcsibe adni a gyerekét? "

  Ha jön a kistesó és nincs nagyszülő, bébiszittert meg nehéz megfizetni, azért a kismamának mennie kell terhesgondozásra, házimunkát is kell végeznie (nehezebben megy), stb.


  "Aki meg valóban megy vissza dolgozni, annak miért probléma hogy kérik a munkáltatói igazolást?"

  Nekem pl. amikor teherbe estem, pont lejárt az egy éves munkaszerződésem, tehát nem voltak kötelesek visszavenni. Egymás után szültem a két gyerkőcöt, a nagyot felvették az oviba, de a kicsi miatt kértek munkáltatóit. Kitől vigyek? Viszont munka az kellett, mert ha lejár a GYED, éhenhaltunk volna. Állásinterjúkra sem mehetettem gyerekkel. Így a beszoktatás első napjára egy kamu papírt vittem egy ismerőstől, csak egy nyilatkozatot, hogy majd felvesznek a cégébe, 3 hét múlva kezdhetek. Aztán ezerrel kerestem állást, sikerült, így mire a rendes munkáltatóit kérték, akkor mondtam, hogy közben kaptam egy jobb ajánlatot.

 • 2012.05.08 12:10:03verity777

  Hát én a második terhességemet segítség és bölcsi nélkül csináltam végig. Nem volt egyszerű, annyit mondhatok. És most még kevésbé egyszerű, hogy megvan a kicsi. Én totál megértem, aki bölcsibe adja a nagyot, hogy kicsit könnyebb legyen...

 • 2012.05.08 13:35:26szkata

  1 hónapos volt a lányom, mikor előjelentkeztem anno Bp. II.ker-ben, hogy 2 évesen mehessen. Nem sikerült, helyhiány miatt. Azóta eladtuk az ottani hiteles lakást, kiköltöztünk Szentendrére, hát most már az óvoda is kétséges. Mindketten a belvárosban dolgozunk 1/8-tól 4-ig, én még itthon vagyok. Helyben 7-17-ig működik az ovi, így nem érnénk be dolgozni, du is visítva ha sikerülni elhozni 17 előtt. Nagyszülők egyik oldalról nem élnek, másik oldalról 200 km-re vannak. A belvárosi óvodákban csak helyben lakó gyerekeket fogadnak, érdeklődtem. A magánhelyeket nem tudjuk megfizetni. Csak a kamu bejelentkezés marad?...
  3 éves korában vissza kell mennem dolgozni, de hogyan?... Addig egy év van, azt se tudom, miből élünk meg, ha GYED már nem jár, csak GYES.

 • 2012.05.08 14:05:25plüss_Teknős

  13-ban szeretném a nagyot ősztől bölcsibe adni, hogy a kicsire több időm maradjon, és hogy néha 1-1 órára ledőlhessek pihenni (16 hónap a difi). A hivatalból nyilván azt írták, hogy felejtsem el az állami bölcsit.
  Fentebb kérdezte valaki, hogy ha amúgy is otthon vagyok a nagyobbal, a tesó érkezte után miért akarnám bölcsibe adni? 1-2 húzósabb napra meghívnám magunkhoz :-/
  Valamint én is szeretném viszonylag korán közösségbe szoktatni a gyerekeket. Önmagában az, hogy itthon vagyok a gyerekekkel, nem egyenlő azzal, hogy megfelelően le tudom kötni őket... De ahogy látom, az esélytelenek nyugalmával 'tokosodhatok' még itthon néhány hónapig :-S

 • 2012.05.08 14:31:10oksimoksi

  A 13. kerületben azzal szemfényvesztenek, hogy elég munkába állás előtt 2 hónappal jelezni, ha bölcsödét szeretnénk. Én még rátettem plusz egy hónapot, mire jött az elutasítás. Kérdeztem, hogy akkor minek ezt hirdetik össze-vissza (honlap, kerületi újság, levél). Erre kaptunk helyet, igaz a kerület túlsó felében. Mikor mentem, hogy megbeszéljük a részleteket, azt sem tudták, mi van, mit akarok. Írtam a kerületi képviselőnek, egy hónap múlva jött a levél, hogy felvettek minket a legközelebbi bölcsibe.
  Igaz, nem egyszeri, hanem többszöri levélváltás volt, pár hét szüntettel, már feladtam, amikor jött a levél a sikeres felvételről. A tanulság nálam az, hogy nyomulni kell, érvelni, de hazudni azért nem kellett.

 • 2012.05.08 19:54:10tea fan

  franc0

  Hű, most megvilágosodtam. De baromi jó lenne!
  Megjegyzem: a nők tömeges munkába állásának fő katalizátora nem az emancipáció, hanem a két (de főleg a második) világháború volt.

 • 2012.05.08 19:57:46tea fan

  franc0

  "Akkor elég fizu jutna a balfasz férjnek hogy eltartsa a pereputtyot"

  Ja, igen.
  Amerikai ügyfeleink vannak, van valamennyi rálátásunk arra, hogy ott mennyit keresnek az emberek ugyanabban a munkakörben.
  Állítólag 1 amerikai annyit kap, mint 5 magyar, és 15 kínai.
  Nem gondolod, hogy ennek is van némi szerepe abban, hogy egy átlagos család fenntartásához nem elég egy jövedelem?

 • 2012.05.09 20:53:44anothernick

  na igen, ugyanezt mondta a Németo-ban élő barátnőm - náluk semmi gond nem volt, hogy két gyerekkel otthon maradt összesen 4,5 évig. Csak azért ment vissza, mert ő akart. És nyugaton általában nem kényszerülnek arra az emberek, hogy hitelből vegyenek lakást pl.... mert hát az sem mindegy, hogy apuka még ha jól keres is, mennyi marad a családi kasszában... mi komoly költségvetést készítettünk a bölcsikérdésben (is), az a gyereknek sem jó, ha az anyagi gondok nyomasztják a szülőknek.

 • 2012.05.10 16:48:53kamiLLa

  Mi Szentendrén kerültünk be könnyen, mert én vissza akartam menni az egyetemre és ez a védőnő megfelelően kommunikálta a bölcsi felé. Leginkább a védőnőket kérdezik meg a valós anyagi helyzetről, legalábbis én így tudom. Aztán nem ment bölcsibe, mert megrettentem a létszámtól, hogy 20 gyerek 1-2 bölcsis nénire, mikor még majd mind pelenkás. De ennél rosszabb a helyzet Angliában. Most itt élünk és itt nincs ingyen bölcsöde. Ingyen ovi is csak heti 15 órára. Úgyhogy itthon leszek, amig a kicsi is nagyobb nem lesz.

 • 2012.05.11 17:52:16ViktoriaF

  Ann1294, en nyugati orszagban elek, es nem irhatunk mindent le az adobol. Annak, aki gyereket vallal tudnia kell, hogy a gyerek szuletese azonnal hazavagja az eletszinvonalat. A gyerekgondozas bolcsodeskorban olyan sokba kerul, hogy sokan nem engedhetik meg, hogy visszamenjenek dolgozni. Pont a gyerekgondozasi koltsegek nem irhatok le teljesen az adobol. Ennek ellenere a kozeposztaly fertilitasi rataja jo. Mellesleg a bolcsodei jeletkezest itt sokan beadjak az elso trimeszterben. Amikor a gyerek megszuletett, mar tul keso.

 • 2012.05.11 18:05:26ViktoriaF

  Tea fan, az atlagos csalad eltartasahoza az USAban sem eleg egy jovedelem. Es mar eleg regota igy van. A felesegnek legalabb reszidoben dolgoznia kell. A masik meg, az a kimutatas a jovedemviszonyok osszehasonlitasarol miert keszult? Ha egy munkahely megszuntetheto az USAban, mert Magyarorszagra viszik vagy Kinaba, akkor az olyan tevekenyseget vegzoknek nem egyszeru az elete. Ha megszuntetheto a munkahely, mert olcsobb mashol fenntartni, meg is szuntetik.

 • 2012.05.14 11:02:18alfa.orionis

  Gyerekek, ezeket olvasva direkt örülök, hogy én már kinőttem ebből a bölcsi-ovi kereső időszakból.
  (persze azt sem egyszerű elnézni, amikor a diplomás kölköd semmilyen állást nem talál)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta