SZÜLŐSÉG

Orgona ága, barackfa virága, satöbbi

2012. május 6., vasárnap 11:48

Miért bánta meg az amerikai anyák napját hivatalos ünneppé tettető nő az ünnep bejegyzését? Mi az az Anyák Süteménye és hány golyó van rajta? Na és mit jelentenek??

stockfresh 980984 mothers-day sizeM

Az anyák megünneplése nem újkeletű dolog, már az ókori görögök is tiszteletüket fejezték ki az istenek teremtő anyjának, Rheának, és vele az összes földi anyának. Angliában a középkorban is találni nyomát az anyák ünnepének. A húsvétot követő negyedik vasárnapon még a családi háztól távol szolgálók is szabadnapot kaptak, hogy meglátogassák édesanyjukat. Erre az alkalomra sütötték meg az Anyák süteményét, a Simnel cake-et, amely ma is kedvelt anyák napi és húsvéti édesség. (A poszt végén elolvasható a receptje).

Az USA-ban hivatalosan 1914-től van Anyák napja, köszönhető ez Anna M. Jarvisnak, aki édesanyja 1907-ben bekövetkezett halála után évekig lobbizott az ünnep hivatalossá tételéért. A hétéves kampány sikeres volt, Woodrow Wilson volt az, aki a napot hivatalosn is ünnepnappá nyilvánította. Jarvis aránylag hamar megbánta akcióját – alig pár évvel később már az ellen tiltakozott, hogy a virágkereskedők, ajándékárusok ne használják ki az ünnep anyagi oldalát. Élete végén még meg is bánta, hogy országos ünneppé tette az anyák napját, mert nem számolt az elüzletiesedéssel. 84 évesen úgy nyilatkozott, hogy sajnálja, hogy valaha is belefogott az Anyák napja létrehozásába.

Az amerikai üzleti siker hamarosan Európára is rávetült (érzékletes példaként gondoljunk csak Bálint/Valentin napra, netán a Halloweenre, korabeli példaként pedig a Mikulásra), és mindenütt öszekötötték a hagyományos, vallási vagy társadalmi eredetű köszöntést a pici üzleties beütéssel is bíró anyák napjával. Magyarországon 1928-ban miniszteri rendelet írta elő, hogy iskolai ünnep legyen az anyák napja, bár a Vöröskereszt ifjúsági tagozata már 1925-ben megünnepelte a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Az anyák napját azóta is minden évben megrendezik az óvodától kezdve általában az alsó tagozat végéig.

Világszerte más időpontban és másként ünneplik ezt a napot, a közös azonban mindegyikben, hogy az anyák - élők és holtak - ezen a napon kiemelt figyelmet kapnak. A gyerekek, felnőttek édesanyjukat köszöntik fel virággal (Svájcban és Franciaországgal szokás gyöngyvirágot adni), süteménnyel (a már említett simnel cake-kel), kisebb ajándékokkal, de a kisebbek az óvodában, iskolában saját készítésű ajándéktárgyakkal, ünnepi műsorral készülnek. (otthoni készülődéshez apukáknak ajánljuk ezt az oldalt a versek, ez pedig otthoniajándékok elkészítéséhez nyújthat segítséget.)

Hol, mikor?

Norvégiában februárban köszöntenek, az arab világban március 21,  tavasz első napján, de a legtöbb országban május első (Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia) vagy második (USA, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország) vasárnapja a hivatalos ünnepnap, de például Mongóliában egyben ünneplik az anyákat és a gyerekeket június elsején.

Simnel Cake

A tradicionális angol anyák napi torta, a Simnel Cake nagyon finom, marcipános, mandulás, kandírozott gyümölcsös torta, melyet anyák napjára sütnek meg – az anyák.

Hozzávalók:

35 dkg liszt (egy része lehet őrölt mandula, attól finomabb)
4 nagy tojás
240 g vaj (szobahőmérsékletű)
240 g cukor (nádcukor, xilit, kinek mi)
480 g aszalt gyümölcs (mazsola, ribizli, áfonya, eper, barack, kandírozott narancshéj ízlés szerint)
100 g apróra vágott dió- és/vagy mogyoróféle
1 citrom reszelt héja
fél teáskanál szerecsendió
fél teáskanál fahéj
1 teáskanál (5 g) sütőpor
680 g marcipán
csipet só
barack- vagy narancslekvár a torta befedéséhez

stockfresh 80096 simnel-cake sizeM

A száraz hozzávalókat keverjük össze, a vajat a tojásokkal és a cukorral külön keverjük habosra. Ezután egyesítsük a két keveréket. A massza felét öntsük egy 20 cm-es kivajazott, kilisztezett tortaformába. A masszára egy kb. fél centis marcipán réteget helyezzünk, amire majd ráöntjük a maradék keveréket. 160 Celsius fokon fél órát sütjük, majd 150 Celsius fokon további 1,5-2 órát. Ha kihűlt a tészta, kenjük be lekvárral, majd kinyújtott marcipánnal vonjuk be. Egy kb. 64 cm-es 1-2 mm-esre nyújtott marcipánra van szükség ehhez a mutatványhoz.

A hagyományos tortán 11 golyó jelzi a tanítványokat (az árulkodó Júdás miatt 11 csak), a
középre tett nagyobb golyóval Jézust jelképezik).

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.08 10:38:13Garfyka

  Kicsit mintha összezavarodtak volna a hozzávalók mennyiségének megadásakor. 35 dkg liszthez 480 gr asztalt gyümölcs megy? És valóban 680 gr marcipán kell a tortához? Érdemes lenne ugyanazt a mértékegységet, dkg vagy gr, használni.

 • 2012.05.08 14:26:30_nora_

  Igen, a liszt dkg, de ha gondolod, akkor segítek átváltani. A 35 dkg liszt az 350 gramm liszt. A 480 gramm aszalt gyümölcs az 48 dkg, a 680 gramm marcipán 68 dkg. Elnézést, hogy bonyolultan írtam...
  És valóban ennyi minden kell bele, amit azért a több mint 20 dekás vaj és a tojások szépen össze is fognak. A marcipán a borítás miatt sok.

 • 2012.05.09 12:46:31Garfyka

  Átváltani dkg-gr között én is tudok, köszönöm.
  Azt hittem érthetően írtam; furcsának tartottam, hogy több aszalt gyümölcs kell a tésztába, mint liszt, illetve, hogy egy 20 cm átmérőjű tortához több, mint fél kg marcipán kell.
  Ultra tömény lehet a kész torta.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta