SZÜLŐSÉG

Terhesnapló - mi a manó a lepkehimlő?!

2012. május 5., szombat 18:50

19 hét, másfél kiló és egy egzotikus kór a szomszédban.

A lepkehimlő kórokozója, a Parvovírus B19
A lepkehimlő kórokozója, a Parvovírus B19
Fotó: Wikimedia Commons

Terhességi hét: 19

Súlygyarapodás: 1,5 kg

Lepkehimlős az egyik ismerősöm. A hír nem lenne nagy szenzáció, biztosan nem is írnék róla, ha nem volna szintén terhes. Az egész családon egyszerre jött ki: az apuka, az anyuka és a hároméves kisfiuk is úgy néz ki, mintha arcfestőnél jártak volna és szép, égő vörös pillangó alakú motívumot kaptak volna az orcájukra. Ez a lepkehimlő látványos része, mint mondják a kellemetlen viszketés, kötőhártyagyulladás meg ízületi fájdalom sokkal rosszabb. A legijesztőbb viszont az, hogy míg a vírus a felnőttekre és gyerekekre nézve tulajdonképpen ártalmatlan, a magzatok harminc százaléka is megfertőződik, ez pedig vérképzőszervi betegséget okozhat náluk.

Lepkehimlős gyermek
Lepkehimlős gyermek
Fotó: Dermatlas / Johns Hopkins University

A nőgyógyász tanácstalan, mint mondja, azt sem tudja, hogy érdemes-e szűretni az anyukát, hogy biztosan az ,,ötödik betegségről" van-e szó (harminc éve még így emlegették) vagy sem, ugyanis a magzat elmúlt 12 hetes vagyis az abortusz szóba sem jön, ultrahanggal pedig  így sem, úgy sem lehet megállapítani, hogy sérült-e, vagyis minek idegesítsék az anyukát. Ha megszületik a baba, akkor mindenesetre sokkal szigorúbb kontroll alá kell fogni. Bíznak abban, hogy az ismerősöm is abba a 84 százalékba tartozik majd, akik eljutottak a terhesség végéig és a csecsemő is makkegészségesen jött világra a lepkehimlő ellenére.

Az aggasztó hírek ellenére valahogy nem rettegek. Egyrészt nem tudok védekezni a kór ellen, hiszen mire megjelennek a tünetek, addigra nem fertőz a lepkehimlő. Hozzáteszem, ha egyáltalán megjelennek, mert sokak enélkül megússzák és csak egy későbbi vérvizsgálaton derül ki véletlenül, hogy átestek a pillangókóron. Abban mondjuk hálát adok az égnek, hogy nem jár a nagyobbik gyerek bölcsődébe vagy óvodába, így kisebb az esély, hogy hazahozza a bajt. Mert mint mondják az orvosok, a mostani vírus sokkal agresszívebb, mint az előzőek, fertőzőbb is, ezért nemcsak egy-egy beteg bukkan fel néhány havonta, hanem most naponta több is. Legalábbis nálunk. S általában pont a két-hároméves korosztály érintett, ahol az anyukák várják a következő csemetét.

Na bumm! Mi lesz most? Semmi! Megpróbálunk kevesebb olyan foglalkozásra menni, amit zárt térben tartanak, szerencsére végre itt a jó idő, újra birtokba lehet venni a játszótereket. Szerencsére nálunk nagyon sok, nagyon igényes játszóterek vannak, ahova tényleg nem engedik be a kutyákat. Pár évvel ezelőtt szerelték fel az összeset új eszközökkel és arra is figyeltek a kialakításnál, hogy kellemes sétával néhány percen belül a város minden pontján találjon elfoglaltságot a lurkó.

S míg a nagy játszik, van alkalmam arra, hogy figyeljem, a kicsi hogyan tombol odabenn. Mert már tombol. Imád a hólyagomon feküdni, gondolom, nemsokára ugrálni is fog rajta. Így mindig tudom, hol van a legközelebbi WC. A tisztaságukról inkább nem ejtek szót, nagyjából ki lehet találni, milyenek. Sokszor förtelmesek és az ember lánya szívesebben választaná a bokrokat, vagy inkább tűr. Én tűrök, és ha végre elindulunk haza, szedem a lábamat.

A héten megyünk húsz hetes ultrahangra. Begyűjtöttem hozzá a papírokat, az AFP-eredményt és a biokémiát is, amit szerencsére nálunk ingyen végeznek. A toxoplazma ellenben továbbra is fizetős. Sokba kerül egy terhesség, egy szülés, de hát az, aki gyereket vállal, az nagyjából tisztában van ezzel.

Ha meg nem, akkor rájön.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta