SZÜLŐSÉG

Megbüntessük ovis korú gyerekünket, ha maszturbáláson kapjuk?

2012. május 1., kedd 17:16 |

A gyermekkori maszturbálás természetes jelenség. Annak ellenére, hogy az önkielégítést a kamaszkorban megjelenő tevékenységnek tartják sokan, a szexuális késztetés már újszülött korban, sőt, már a méhen belül is jelentkezik. Fontos, hogy a szülő ezzel tisztában legyen, és megfelelően kezelje gyermeke pszichoszexuális fejlődésének mozzanait egészséges fejlődése érdekében.

tk3s h 020071081

Az önkielégítésről és annak megítéléséről régen és most

Az önkielégítés kérdése már ősidők óta foglalkoztatja az embereket, viszont annak szükségességét, létjogosultságát, és azt, hogy nem bűn, hanem egészséges ösztönszükséglet-kielégítés, még napjainkban sem látja be nagyon sok ember. „Az ókorban nevetség tárgya volt, ha valaki maszturbált, úgy vélték, annak, aki magához nyúl, nincs elég pénze rabszolgára vagy prostituáltra. Ezzel szemben azonban az Istenek önkielégítését mágikus erejűnek tartották, az egyiptomiak például azt hitték, Atum isten maszturbálással teremtette meg az univerzumot.” – olvashattuk a Velvet hasábjain. A Bibliában megtaláljuk szegény pórul járt Onan történetét is, aki Júda és egy kánaáni lány fia volt. Onant megölte Jahve (Isten), amiért ő nem volt hajlandó sógorházasságot véghezvinni halott bátyja gyermektelen özvegyével, Támárral. Onan nem akarta megörökölni elhunyt fivére vagyonát, ezért „ontotta földre a magját”, amiért Isten halállal büntette. Azt azonban kevesen tudják, hogy az önkielégítést tévesen nevezik onanizálásnak, hiszen Onan ténylegesen szeretkezett fivére özvegyével, ám megszakított közösüléssel védekezett a nem kívánt terhesség ellen. A megvetés, a büntetés napjainkig jól bejáratott, és természetesen hiányos ismertekből származó reakció az önkielégítésére. Például Bienville szerint a maszturbálás megbetegíti az embert, szerinte egész biztosan elsorvad a gerince, és/vagy elmebeteg lesz az, aki maszturbál. „Az 1800-as évek végén a nyíltan antiszemita Richard Wagner a maszturbálást a zsidókkal azonosította, mivel azok szerinte komolytalan dolgokkal foglalkoztak, és a maszturbálást is ide sorolta. Majd amikor Wagner és Nietzsche összeveszett, Wagner levelet írt a filozófus orvosának, amiben azt taglalta, véleménye szerint a maszturbálástól betegedett meg addigi kebelbarátja.”– olvashatjuk szintén a vonatkozó Velveten megjelent cikkben. Thomas Laqueur kultúrtörténész Making Sex: Body and Gender from the Greeks to Freud című könyve megjelenése kapcsán készült interjúban Laqueur elmondta, hogy az önkielégítésnek a XVIII. századig nem volt morális tartalma. „A maszturbáció akkor vált fontossá, amikor e külső megszorítások kezdtek fellazulni. Mindez szorosan összefüggött a képzelet felértékelődésével, ami elsősorban a regény megjelenésében és népszerűvé válásában mutatkozott meg.”– hangsúlyozza Laqueur. 1712-ben jelent meg egy könyv John Martentől Onania címmel, melyben leírja Onan történetét, majd hozzáteszi, ma már nem Isten sújt le a maszturbálókra, hanem a természet, amitől a bűnös tevékenységet folytatók megbetegednek, és erre Marten kitűnő orvosságokat ajánlott. Szemléletbeli változás a maszturbációról csak Freud tevékenykedése után észlelhető, de ő is írt a témában ma már hülyeségnek számító tényt: véleménye szerint ahhoz, hogy egy nő normális felnőtté váljon, el kell hagynia a klitorális élvezeteket, és a nemi örömöket csak férfiakkal létesített szexuális kapcsolatban szabad megélnie.

%C3%B6nkiel%C3%A9g%C3%ADt2

Nem ritkán fordul elő, hogy aggódó szülők keresik fel a gyermekpszichológusokat azzal, hogy észrevették, óvodás korú gyermekük maszturbál. Nagyon sok szülő nem tudja, mit kezdjen ezzel a helyzettel, ami érthető is, hiszen erről a jelenségről eddig vagy nem hallottak semmit, vagy visszagondolnak saját gyermekkorukra, és eszükbe jut az, hogy őket ezért elítélték, szülői, nevelői, netán meg is büntették. Sokan nőttek fel úgy– elsősorban nők–, hogy a maszturbálás tiltott, bűnös, gusztustalan dolognak számított. Magyarországon a 70-es években két szakértőnek, Lux Elvira szexuálpszichológusnak és Veres Pálnak –, aki 1979-től válaszolt a fiatalok szexualitással kapcsolatos kérdéseire a Magyar Ifjúság hasábjain– köszönhetően megtudhatták a magyar fiatalok, hogy az önkielégítés nem bűn, és nem jár kórós következményekkel annak gyakorlása. Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus a következőket nyilatkozta a Velvetnek: „Az önkielégítés teljesen normális, akkor nem az, ha a barátságok rovására, a tanulás rovására megy.  Felnőttkorban is van ilyen, hogy valaki nehezen ismerkedik, és itt éli ki magát, hazamegy és reflexszerűen nyomja be a gépet és keresi a pornót. Az önkielégítés akkor adekvát, akkor igazán megfelelő, ha a szexuális izgalmat, késztetést elégíti ki. Gond akkor van, ha ez már pótcselekvésként működik, például ha a fiatal srác fél az órától, hogy felelni fog, és egyfajta önjutalmazással vezeti le a feszültséget. Ekkor az agyban úgy áll be, hogy a szex az idegesség levezetője, nem pedig a vágyé.” Ugyanez a helyzet az óvodás korú gyerekek önkielégítésével kapcsolatban is a szakértők szerint.

tk3s 13790012

Ahogyan azt már cikkünk elején írtuk, a gyermekkori szexuális örömszerzés teljesen természetes dolog, egészséges velejárója annak, hogy a gyermek megismerje saját testét és a világot. Abban Vekerdy Tamás pszichológus, Buda Béla pszichiáter és Fáklya Mónika gyermekgyógyász is egyet ért, hogy a gyerekek már nagyon korán felfedezik a saját nemi szerveiket, mivel természetes kíváncsiság él bennük a testükkel kapcsolatban. A gyerekek arra is hamar rájönnek, hogy ezen testrészek ingerlésével kellemes élményhez juthatnak, ami szintén természetes és nem elítélendő dolog. Az ovis korú gyerekek szülei nem egyszer szembesülnek azzal, hogy a gyerekük pl. elalvás előtt, vagy tévézés közben a takarót a lába közé szorítja, és ütemesen ringatózik, vagy kezével izgatja magát. Azaz maszturbál.

Vekerdy Tamás a gyermekkori maszturbálásról

Vekerdy kiemeli a Sorsdöntő találkozások: szülők és gyermekek - Az élet című könyvben, hogy mind a gyerekkori, mind a felnőttkori maszturbáció akkor egészséges, ha csupán a testi örömökre koncentrál, és nem válik feszültséglevezető rutingyakorlattá. A pszichológus szerint a gyermekkori önkielégítés ugyanolyan természetes dolog, mint az ujjszopás. Mindkettő örömet okoz a gyermeknek. Ugyanakkor Vekerdy azt mondja, addig nincsen gond, amíg a gyerekek diszkréten elvonulva, egyedül fedezik fel saját testüket. Akkor már érdemes figyelni a gyerekre, ha az önkielégítés már szokássá válik. A pszichológus szerint családi feszültségre, szeretethiányra vezethető vissza az, ha a gyerek sűrűn, mások előtt is maszturbál. Ebben az esetben a gyerek pusztán feszültséglevezetés gyanánt akar újra és újra örömet okozni magának. Vekerdy praktizálása során nem egyszer találkozott olyan esettel is, melyben a gyerek azért végzett szülei előtt önkielégítést, hogy felhívja magára a figyelmet, jelezve: foglalkozzon már végre vele is valaki. Ebben az esetben családterápiát javasol a kényessé vált helyzet megoldására. De mit tehet a szülő, ha véletlenül rajtakapja gyerekét maszturbálás közben? Magyarázza el neki, hogy ezt nem szabad? Vekerdy szerint nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani ennek, legjobb, ha úgy teszünk, mintha észre sem vettük volna.

Vekerdy Tamás pszichológus
Vekerdy Tamás pszichológus

Buda Béla a gyermekkori önkielégítésről

Buda Béla pszichiáter megjegyzi Szexuális viselkedés című könyvében: „A gyermekkori önkielégítés nagyon gyakori, de általában múló, rövid életű viselkedésforma, később normálisan fejlődő fiatalok között is. Elmúlása annál valószínűbb, minél kevésbé veszik azt észre a szülők, és minél kevésbé reagálnak rá.” Buda szerint az a lehető legrosszabb megoldás, ha leszidjuk, megbüntetjük a gyereket, mivel így a gyerekben bűntudatot keltünk, amiért ő joggal gondolja azt, hogy szégyenletes dolgot tett, bűnt követett el. Ez hatalmas frusztrációt kelt benne, ami rányomhatja bélyegét felnőttkori szexualitására. Tele lesz elfojtásokkal és gátlásokkal, talán úgy, ahogyan az a szülő, aki tele van félelmekkel, és aggodalommal, aki ezt nem tudja elfogadni.

Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász a gyermekkori maszturbációról

Vekerdyhez és Budához hasonlóan Fáklya is egyetért abban, hogy a gyermekkori maszturbáció teljesen természetes és nem elítélendő dolog. A Webbeteg.hu-n a következőket írja: „A legjobb az, ha a szülő nyugodt marad, és nem kelt bűntudatot a gyermekben. Ha ez a tevékenység nem a mindennapi játék helyett fordul elő, alkalomszerű, nincs ok az aggodalomra.Tulajdonképpen ez a normális fejlődés részjelensége. Ha rákiáltunk a gyerekre, vagy bűntudatot keltünk benne, az a későbbi pszichoszexuális fejlődésére is hatással lehet. Így ezt semmiképpen ne tegyük! Szerencsére a legtöbb szülő manapság már elég felvilágosult és nem tekinti bűnnek ezt a dolgot, így a gyermeket sem bántja érte. Amikor a gyermek a maszturbációt nyilvánosan, mindenki előtt végzi, nyugodtan, de határozottan el kell neki magyarázni, hogy ez nem mások szeme elé való, inkább csak a hálószobába, akkor, amikor egyedül van.” Fáklya is arra figyelmeztet, amire Buda Béla és Vekerdy Tamás is felhívta a figyelme: akkor van gond, ha a gyerek önkielégítése olyannyira gyakorivá válik, hogy a gyerek már részt sem vesz a napi tevékenységben, inkább választja a feszültségoldó örömszerzést. Amennyiben a szülők ezt tapasztalják, akkor valami komolyabb gond lehet a háttérben. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. Fáklya is a családon belüli viszályokra, válásra, halálestre, kistestvér születésére, esetleg költözésre vezeti vissza a gyakran maszturbáló gyerekek tudatalatti késztetését, hiszen ezek a történések komoly zavart okozhatnak a gyerek lelkében. A doktornő azt javasolja, hogy először fordítson a szülő nagyobb figyelmet gyerekére, beszélgessen és játsszon vele többet, éreztesse vele, hogy mennyire szereti őt. Amennyiben ez nem segít, akkor forduljon a szülő szakemberhez, ám sokszor a fent említett szülői praktikák is elegendőnek bizonyulnak a probléma megoldására, melynek eredményeképp a gyermek lelki egyensúlya helyre áll.

stockfresh 1208734 sad-abused-abandoned-street-kids sizeM

Óvőnők az óvodai kínos pillanatokról

„Az második csoportomban volt egy kislány, aki nagyon sokszor– mind a csoportszobában mind az udvaron– maszturbált. Mindezt úgy tette bent, hogy ráült a hintalóra, az udvaron pedig a rugós játékra, és nagyon sokáig ringatózott rajta. Hogy mit tehet egy óvónő ebben az esetben? Igyekszik többet foglalkozni a gyerekkel, megpróbálja bevonni olyan játékokba, amik elterelik a figyelmét a maszturbálásról. Ha ez kezdetben nem vezet célra, akkor nagyon finoman el kell neki magyarázni, hogy ugyan semmi rosszat nem csinál, ám ezt mégsem szoktuk mások előtt csinálni. Ha már tarthatatlanná válik a helyzet, akkor természetesen be kell hívni a szülőket egy elbeszélgetésre, és meg kell nekik mondani, hogy gyerekük szakértő segítségére szorul. Ez így elméletben mind szépen és jól hangzik, ám a szülők vagy nem vesznek tudomást a bajról, és nem viszik el szakemberhez a gyereket, vagy –ami még ennél sűrűbben előfordul– leszidják gyereküket, aki ezután még szorongóbb lesz, és tovább folytatja a maszturbálást.”–mondta el Edina, aki 5 éve dolgozik óvónőként egy budapesti állami óvodában.

Mindenképpen szerettem volna megkérdezni a témával kapcsolatban egy másik óvónőt is. Olyat, aki már legalább 20 éve dolgozik óvodapedagógusként. Így felkerestem Marikát, aki 33 éve dolgozik egy kisvárosi óvodában. Először kicsit zavarba ejtette a kérdésem, majd elmondta, hogy ők annak idején nem tanultak arról, mit is kell abban a szituációban tenniük, amikor látják, hogy az egyik gyerek csoporttársai előtt maszturbál. Elmondta, hogy már többször találkozott ezzel a jelenséggel, és minden alkalommal félrehívta a gyereket, és elmondta neki, hogy ezt nem szabad csinálni. Megkérdeztem tőle, hogy előfordult-e már olyan, hogy a maszturbáló gyerek szüleivel elbeszélgetett, jelezve, valami probléma lehet. Marika azt mondta, hogy egyszer fordult elő ilyen egy olyan kislány esetében, akiről tudta, szülei pszichológushoz viszik hetente, így kérte a szülőket, ezt is említsék meg a szakembernek. „Tudja, nálunk ilyet nem szabad. Mi szólunk a gyereknek, hogy rossz az, amit csinál, de büntetjük meg.” Kérdés, hogy azzal, hogy felhívják a gyerek figyelmét arra, hogy rossz az, amit csinál, mennyire rondítanak bele a gyerek egészséges pszichoszexuális fejlődésébe.

Konklúzió

A gyermekkori maszturbálás tehát természetes dolog, a szülőknek ezt el kell fogadnia. Nem szabad szidni és bűntudatot ébreszteni a gyerekben, hiszen rossz hatással lehet felnőttkori szexuális életére. Amennyiben zavaróan gyakorivá válna a gyerek önkielégítése, akkor igyekezzünk nagyobb figyelmet szentelni gyermekünkre.

Ön szerint normális, ha egy óvodás korú gyerek maszturbál?

 • 2820
  Igen, ez természetes velejárója a pszichoszexuális fejlődésnek.
 • 353
  Nem, a maszturbálás bűn.
 • 2299
  Csak akkor nem normális, ha túl sokszor végez önkielégítést a gyerek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.01 18:39:51micsoda?

  Jó lett volna arról is olvasni, hogy miképen előzhető meg a gyermekkori maszturbálás. Szerintem van sok más ezer dolog, ami örömet szerezhet a gyereknek.

 • 2012.05.01 19:04:31Pipas

  Ingyenes stock-fotókkal gyermekmaszturbálásról írni cikket nagyon sokba tud kerülni. :)

 • 2012.05.01 20:01:38bikmakk

  @Pipas
  Nem is tudtam, hogy van Vekerdy Tamásos stockphoto! :O

 • 2012.05.01 20:01:56l.anett

  Az nem stockphoto.

 • 2012.05.01 20:40:06Pipas

  Ha egy fotón a stockfotó cég neve van, az általában azt jelenti, hogy nem fizettek érte. :)

 • 2012.05.01 20:41:40De gustibusaut bene, aut nihil

  "hazamegy és reflexszerűen nyomja be a gépet és keresi a pornót"
  dejó a mai gyerekeknek, nekem csak commodore c+4 jutott kamaszkoromban.

  :)

 • 2012.05.01 20:50:34tea fan

  Ugye, csak poénból jelölte be kb. száz ember azt, hogy "maszturbálás bűn"?

 • 2012.05.01 21:02:55értem

  A bugyijaba nyulo kislany kepet kurva gyorsan szedjetek le amig szepen mondom. Es ha lehet adjatok a cikknek valami normalis cimet is.

 • 2012.05.01 21:08:42értem

  Lehetne pl. "Agyonverjuk-e a gyerekunket, ha olyan macival jatszik, ami nekunk nem tetszik?"

 • 2012.05.01 21:12:53Archenemy

  BAZMEG ASZITTEM LESZ VALAMI VIDEO VAGY VALAMI, DE SEMMI!!!

 • 2012.05.01 21:17:06bircaember maxval

  Én 18 éves korom előtt nem is tudtam mi az a maszturbálás.

 • 2012.05.01 21:19:06bircaember maxval

  ertem,

  Miért, te inkább gatyájába nyúló kisfiús képet szeretnél inkább?

 • 2012.05.01 21:28:10oksimoksi

  Én már oviban maszturbáltam, persze akkoriban nem tudtam, mi az, csak jó volt. Az óvónénik behintőporozták a nunimat, mondván, biztosan viszket....De persze a kedvem így sem vették el, csak elkezdtem kapisgálni, hogy nem jó, ha ők észreveszik, mit csinálok...Normális, egészséges nő lett belőlem, nem lettem sem nimfomániás, sem frigid. Asszem normális lenne a jó szó.

 • 2012.05.01 21:34:57tamáskaresz

  Kedves "értem"! Az általad kifogásolt képen nem kislány szerepel, már, ha nem vetted volna észre... Márpedig, nem vetted észre. Hát, itt az idő...

 • 2012.05.01 22:26:50Almandin

  Az óvónőknek ilyen esetben nem azt kellene mondani, hogy amit a gyerek csinál, az rossz, hanem azt, hogy ezt más előtt nem illik csinálni, de egyébként természetes dolog.
  A pszichoszexuális fejlődéshez pedig ez hozzátartozik, már egy kisgyerek is felfedezheti, hogy kellemes érzés, ha megdörzsöli a nemi szerveit. Ekkor még a párzásról nincsenek fogalmaik, de ezt sok gyerek csinálja, nem abnormális.

 • 2012.05.01 23:03:56trey82

  szerintem lehet hogy azert maszturbalnak mert elvezik. mint minden egeszseges ember.

  de persze a szakerto biztos jobban tudja hogy ez "potcselekves blabla"

 • 2012.05.01 23:30:11bikmakk

  Kedves Anett! Úgy látom, az irónia-detektorod ma nem működik. Tisztában vagyok vele, hogy a Vekerdy Tamást ábrázoló fényképészeti műalkotást nem ún. illusztrációs adatbázisból szedtétek, épp erre a tényre akartam felhívni az előttem szóló kommentelő kartárs figyelmét, miszerint van itt normális kép is, nem mind stockphoto. Utóbbiakkal amúgy semmi baj nincsen, csak ne vigyétek túlzásba. Cikkenként 1-2 bőven elég, és a rajtuk lévő vízjel még jól is jön, legalább nem kell alá egyesével kiírni, hogy "képünk illusztráció".

 • 2012.05.01 23:44:20túrósfaszúkurvaisten

  vekerdit +látván a faszom is lelohadt

 • 2012.05.02 09:01:42Provokat Úr

  Miért is kellene elbújni a maszturbáló ovisnak? Miért nem lehet mások előtt csinálni? Ugyan már, az olyan maradi, XX. századi duma. Csinálja ott, és ahol akarja!

 • 2012.05.02 09:34:02zaki82

  nekem nem mondtak kis koromban, h ne recsizzek kozteren ugyhogy a mai napig csinalom es nagyon kinos, h rosszalloan neznek az emberek a villamoson meg a metron. emiatt neha szorongok es szerintem egeszsegtelen gatlasaim fognak kialakulni.

 • 2012.05.02 12:09:12tea fan

  trey82
  NEM mondta a szakértő, hogy a maszturbálás pótcselekvés. Olvasd el figyelmesebben.

 • 2012.05.02 13:28:52Ngelina

  Az első képet (szerintem) nagyon gyorsan szedjétek ki a cikkből...

 • 2012.05.02 13:29:43Ngelina

  Azaz a másodikat. Az első csak simán szomorú (+ sztem nincs köze a cikkhez, de baj nincs vele).

 • 2012.05.02 13:29:52l.anett

  Miért?

 • 2012.05.02 13:31:45l.anett

  Az nem egy gyerekről készült kép, hanem egy szimpla illusztráció.

 • 2012.05.02 13:38:43l.anett

  A második kép nem egy gyerekről készült. Csupán egy egyszerű illusztráció.

 • 2012.05.02 15:12:33ubu1

  Amelyik gyerek sokat piszkálja, annak egyszerűen le/ki kell vágni. Így segítünk az evolúciónak, hogy a tevékenységre kevésbé hajlamos egyedek fejlődjenek. Csodálom, hogy ez az egyszerű megoldás még senkinek sem jutott eszébe. ;-)))

 • 2012.05.02 15:17:15ubu1

  Amelyik gyerek sokat piszkálja, annak egyszerűen le/ki kell vágni. Így segítünk az evolúciónak, hogy a tevékenységre kevésbé hajlamos egyedek fejlődjenek. Csodálom, hogy ez az egyszerű megoldás még senkinek sem jutott eszébe. ;-)))

 • 2012.05.02 15:23:37Mészáros Laci

  a második és harmadik fényképet bölcsebb lenne törölni.

 • 2012.05.02 15:24:20Mészáros Laci

  @Ngelina:

  igen, azt feltétlenül, akkor a harmadik (kislány a mackóval) akár maradhat is.

 • 2012.05.02 15:25:29Mészáros Laci

  @l.anett:

  lehet, de a cikk kontextusában gyerek is lehetne, ezért bölcsebb lenne törölni.

  tudom, hogy a kattintás szentesíti az eszközt, de nem mindet.

 • 2012.05.02 19:13:48l.anett

  kattintani nem egy cikk közepén található kép miatt fognak, hiszen azt csak az látja, aki már kattintott. mivel pont az önkielégítés megítéléséről akkor és most keretes rész alatt van, így nem gondolom, hogy nem lenne idevaló. ha nem lenne bugyi a lányon, akkor azt mondom, oké, jogos a kérés, de így nem látom, mi lehet itt a gond. ez a cikk azért készült el, hogy azok, akik nem tudnak eleget a témáról, vagy bizonytalanok abban, hogyan is kezeljék ezt az igenis létező- sokszor ok nélkül problémának kikiáltott- jelenséget. akárhogy is nézzük, az önkielégítés tabu. és nem csak a gyermekkori önkielégítés, de még a felnőttkori is. holott ez egyszerű és egészséges része az ember életének (persze, ha nem viszik túlzásba). az említett kép pedig nem pornó kép, a fentiekben említettek miatt. sajnálom, ha valakinek sérti az erkölcseit.

 • 2012.05.02 20:26:08Archenemy

  "kattintani nem egy cikk közepén található kép miatt fognak"

  de, én amiatt kattintottam!!

 • 2012.05.02 21:22:17Mészáros Laci

  @l.anett:

  jaj, dehogy az erkölcseimet.

 • 2012.05.02 22:12:59Maeldron

  Nagyon pontosan jellemzi a társadalmat, hogy ennyi embert ennyire felháborít egy bugyijába nyúló lány fotója, azon meg senki nem borul ki, nem háborog, hogy egy kisfiú a egy plüssmackóval a kezében a vonatsínen ül, és várja a vonatot.

  Fogalmatok sincs arról, milyen szellemi állapotban vagytok.

 • 2012.05.03 05:16:59Mészáros Laci

  @Maeldron:

  Figyu, ha ebből te csak azt az egyet tudod leszűrni, hogy én bigott vagyok (szemben veled), akkor úgyis hiába magyarázom. Paranoid lehetek, de bigott nem.

 • 2012.05.04 15:59:05Fatal Error! System Halted!

  Kurvahülyék vagytok, kommentelő pöcsök.

  Hülyeség, magyar nép a neved.

 • 2012.05.04 15:59:39Fatal Error! System Halted!

  Ja és ha nem tetszik a kibaszott kép, jelentsd be Annamariskának, másra úgysem vagytok jók, hipokrita paraziták.

 • 2012.05.06 12:49:11Halász Patrik

  A cikk szerzője abból indul ki, hogy a szexben (meg úgy általában az életben) bármi normális, ami kellemes, és ezt már minél kisebb kortól kezdve tanulják meg a gyerekek. Aztán majd tizenéves kortól ugyanezen elvet követve tartják teljesen természetesnek a promiszkuitást, az élettársi kapcsolatok váltogatását, a többszöri válást. Valójában a helyes alapelv az, hogy a szexuális élvezet egy normális, hűséges, életre szóló házasságnak a természetes része, az erősítője, egyfajta "üzemanyaga". Ezt kellene elmagyarázni az ovis gyerekeknek is.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta