Ingyenes hétvégi zeneprogram kicsiknek

Ha még nem hallottál Kokas Kláráról, itt az idő: a hétvégén nem csak nemzetközileg elismert zenepedgógus munkásságát mutatják be a szakmai látogatóknak, de a nyílt nap keretein belül lesz gyerekkoncert, festés és más foglalkozások is.

Kodály tanítványa, Kokas Klára a hatvanas években kezdte önáló zenepedagógiai módszerét kalakítani. Szerinte a zene befogadásával növelhető a gyerekek önelfogadása, önbizalma, önkifejező képesse. Először állami gondozotakkal dolgozott óvodai és iskolai szinten, akiknél a hagyományos, az akkori tanterv által előírt énekoktatás nem bizonyult hatásosnak. Klári néni szabályok helyett dalocskákat, zenei üzeneteket használt, akár úgy, hogy azt személyre szabta, ezáltal erősítve az érzelmileg súlyosan sérült gyermekekben is azt, hogy ők is szerethetőek és értékesek és mindannyian megérdemlik a megkülönböztetett figyelmet. Egyedi elképzeléseivel okozott megrökönyödést, csodálatot, de legfontosabb tanítása a mindent elfogadó szeretet és a gyerekekre való elképesztő odafigyelés volt. A két éve elhunyt Kokas Klára elképzelései tovább élnek a róla elnevezett alapítvény keretein belül, ahol egykori tanítványaimegpróbálják fenntartani és továbbadni Klári néni elképzeléseit.

Ahogyan az egyik Kokas-tanítvány írta korábban a Porontyon, a nemzetközi hírű, Kodály-emlékérmes zenepedagógus módszerének egyik titka, hogy szabadon hagyta a gyerekeket érzelmi megnyilvánulásaikban. Az elgondolás komplexitása abban áll, hogy a zenei mozgást a gyermek kifejezi „táncban”, azaz szabad mozgásban, valamint ábrázolásban, szavaiban, miközben érzelmeiben együtt él e kifejezésmódokkal. Ennek a zenei foglalkozásnak, amelyen a gyerekek sokat énekelnek, mozognak, komolyzenét hallgatnak, erőteljes személyiségformáló hatása van. Észrevétlenül fejleszti a gyermekek ritmusérzékét, mozgáskoordinációját, önértékelését, képzeletvilágát, kreativitását és figyelemösszpontosítását. Tevékenysége meghatározó volt a sérült gyerekek zenei nevelésében is - mint nevelés, lelki gátak feloldója és mint örömforrás egyaránt. Klári néni nevelése az elfogadásra és a toleranciára épült. Mindenféle tiltás nélkül tartotta a foglalkozásokat. „Amit maguk fedeznek fel, az maradandóbb élményt nyújt számukra” – mondta mindig.

Most itt  lehetőség arra, hogy a módszer egy-egy lépését bárki ingyen kipróbálja: a Kokas Alapítvány a hétvégén nyílt napot tart, amelyen gyermekcsoport-bemutató, gyerekkoncert és vizuális foglalkozás is lesz. A részletes program itt tekinthető meg, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Nyílt Kokas hétvége: április 28-29.
Helyszín: TETŐ Galéria 1115 Budapest, Ecsed u. 13. (www.tetogaleria.hu)

Előzetes jelentkezés: info@kokas.hu vagy a szervezőnél Lájerné Vera – 06-20/967-0804

A belépés ingyenes!

Szombat
10.00-11.00 Farnadi Tamara – Győri Zeneműhely – iskoláscsoport bemutató 
12.30-13.20 Szkubán Judit - Dunakeszi Zeneműhely -  gyerekcsoport bemutató és  interaktív beszélgetés, tapasztalatok a Kokas módszer iskolai alkalmazásában
15.50-16.05 Baby film (12’)
16.10-18.00 Kendőlengetős koncert: Kokas Katalin és kamarazenekara részvételével

Vasárnap
9.30-9.55 filmvetítés: Duende (22’)
10.00-11.00 interaktív workshop  – résztvevők bevonásával – tanfolyamvezetők vezetésével 11.00-12.00 vizuális foglalkozás Pállay József festőművész vezetésével
12.00-13.10 filmvetítés: Fogas János: A zene felemeli a kezeimet c.– riportfilm Kokas Klárával

Oszd meg másokkal is!
Mustra