Szülés után depressziósak az apukák

Egyre több tanulmányt lehet arról olvasni, hogy a szülés utáni depresszió nem csak az anyákat, de az apákat is sújtja.

Egy ausztrál tanulmány szerint a gyerek első életévében minden tizedik apukát elkapja a szülés utáni depresszió. Sőt, a kutatást jegyző Jan Nicholson professzor azt is elmondta az ausztrál ABC híradójának, hogy őket kifejezetten meglepte az az eredmény, miszerint a gyermek első életévében az apák közül valamivel többen lehetnek depressziósak, mint az anyák: 9,7 százalék szemben a 9,4 százalékkal. Mint kiderült, a fiatal apák esetében magasabb a kockázat: a 30 év alatti apák 40 százalékánál fordulhat elő a gyerek születése utáni depresszió.

A jelenség mögött feltételezhetőleg az apák egyre növekvő otthoni szerepvállalása áll. A fiatal apák ugyanis egyre inkább részt vesznek a csecsemő gondozásában, egyszerre többféle feladatot próbálnak meg ellátni - a napközbeni munka után felkelnek éjjelente, pelenkáznak, vagy éppen az anya keze alá dolgoznak a szoptatásnál. Emiatt ők is kialvatlanok és fáradtak lehetnek, ugyanúgy, mint az anyák. "Fontos korán felismerni a veszélyben lévő apákat, mert ha mentális problémáik elhúzódnak, akkor nehezebb lesz kezelni azokat" - írják a szerzők.

A Social Psychiatry and Psychiatric Epiedemology című szaklapban kiadott anyag az InfoRádió összefoglalója szerint a korábbi tanulmányok magasabbra teszik a posztnatális depresszióban szenvedő anyák arányát, ugyanakkor a férfiakra leselkedő veszélyeket is említik.

Közel két éve jelent meg egy hasonló anyag - akkor a Kelet-virginiai Orvosi Egyetem kutatása alapján, amely megjegyezte: a legtöbb orvos fel sem fogja, hogy mennyire elterjedt ez az állapot.

A depressziós férfiak gyerekeinél másokhoz képest kétszer nagyobb arányban alakulhatnak ki viselkedési gondok, például hiperaktivitás.

A brit Orvosi Kutatási Tanács, az MRC 2010 őszén publikált tanulmánya szerint a gyerek 12 éves korára az anyák 40 százaléka, míg az apák egyötöde esett át depressziós időszakon. A leginkább veszélyben lévők ugyanakkor azok, akinél fiatalkorukban is előfordult depresszió és akik szegényebb környékeken élnek - hangsúlyozták a szerzők.

Az InfoRádió öszefoglalója meghallgatható itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek