SZÜLŐSÉG

Hogyan aludjon a baba, hogy ne deformálódjon a feje?

2012. április 24., kedd 14:19

A kisbabák legszívesebben abban a helyzetben tartják a fejüket, ahogy az anyaméhben is tették. Ezért az ágyat is azzal az oldalával kell a fal felé fordítani, amerre a baba feje néz. Hogy miért nem épp az ellenkező irányba? Hogy köze van e a hason fekvésnek a bölcsőhalálhoz, vagy hogy mikorra rendeződik a baba fejének deformációs problémája?

Tessék tovább olvasni.

Mi okozza a fej deformáltságát?

A fej deformáltságának oka többnyire a szülőcsatornában alakul ki születéskor, vagy később az alvási pozíció miatt. Ezért fontos, hogy a kicsi alvás közben is mozgassa a fejét, különben a fej hátsó része könnyen eldeformálódhat. Mivel a gyerekeknek egyszerűbb az egyik oldalra fordítani fejüket, ezért ennek kompenzálása érdekében a szülőknek valamivel a másik oldalra kell irányítaniuk a kicsi figyelmét. Például a fej elfordítására ösztönzi a babákat a szülők hangja, egy játék vagy zenélő játékóra.

A deformitás egyéves korra visszalakul

Amerikai gyermekorvosok becslései szerint a csecsemők kb. 13 %-ánál alakul ki az egyoldalú deformáció vagy a lapos tarkótájék. Általában a kisbaba négy hónapos korában a legnagyobb mértékű a deformáció, aztán fokozatosan visszaalakul. Ha a deformáltság nem javul, nem jön helyre az első életév folyamán a fej egyik- és másik oldalon tartása ellenére sem, akkor további orvosi vizsgálatokra van szükség.

Fotó: cranialtech.com

Ha a kisbaba ébren van, és már magától fel tudja emelni a fejét, akkor is szülői felügyeletre van szüksége. Ez a gyakorlás erősíti a fej hátsó részét, valamint a nyak- és vállizmokat. (Az újszülött asszimetrikus fejformáját okozhatja fejdaganat, méhen belül elszenvedett tartós nyomás vagy külső koponyavérzés is.)

Szabad a kisbabát az oldalára fektetni?

A legújabb kutatások szerint a csecsemő oldalára fektetése valamivel biztonságosabb, mint a hason fekvés. Azonban távolról sem olyan biztonságos, mint a háton fekvés. Természetesen vannak olyan okok -különösen az egészen fiatal csecsemőknél-, melyek megkövetelik, hogy az egyik, vagy felváltva hol egyik, hol másik oldalukra fektessék őket. Ilyen lehet fejük aszimmetriája a születés után, vagy a nyak területén lévő izomrövidülések. Ezekben az esetekben mindig beszélni kell gyerekorvossal vagy gyógytornásszal.

A bukás okozza a bölcsőhalált?

Korábban a háton fekvést károsnak tartották a baba számára. Ennek hátterében az a félelem állt, hogy hányás közben a légutak elzáródhatnak. Ezért érveltek sokan inkább a hason fekvés mellett. Mára azonban rájöttek, hogy az egészséges csecsemőkre nézve ez nem jelent kockázatot és nincs összefüggés a bölcsőhalál és a bukás között.

3 érv a háton fekvés mellett

Mindenesetre az eddigi  vizsgálatok ellenére bár nincs egyértelmű tudományos érv, mely a háton fekvés előnyben részesítése mellett szólna, mégis ezeket sorakoztatják fel érvként:

♦ Egy teória abból indul ki, hogy a csecsemő, amíg hason fekszik, túl kevés oxigénhez jut, mert ebben a pozícióban - az alvás mélységétől függően - gyengén lélegzik.

♦ Egy másik elképzelés szerint a csecsemő hason fekvésben megfulladhat, ha túl puha a fekhely. Ezért soha ne fektessék a babát vízágyra! A matracnak egészen keménynek kell lennie! Az állati szőrből készült vagy azt utánzó puha takarókat egyáltalán nem szabad használni csecsemőknél, ezek helyett legjobb egy lepedővel feszesen fedett kemény fekhelyet választani.

♦ Egy harmadik érv, mely a háton fekvésben történő alvás mellett szól, hogy a csecsemő hason fekve nagyon sokszor leteszi az arcát a fekhelyre, ahol tömegesen fordulnak elő mikroorganizmusok, melyek megtámadhatják a gyermek légzőszerveit.

Röviden a bölcsőhalálról:

Elnevezése onnan ered, hogy előfordulása az egy évnél fiatalabb csecsemőknél jellemző, akiket minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találnak kiságyukban. Kimutatták, hogy fiú csecsemőknél gyakrabban fordul elő, mint lányoknál, a meghalt csecsemők 60 százaléka fiú. A tragédiák általában az őszi-téli időszakban, többnyire az éjszakai órákban fordulnak elő, főleg a 2-4 hónap közötti csecsemőknél.

A hirtelen csecsemőhalál szempontjából rizikót jelent a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a rossz szociális körülmény, ha a gyermek a szüleivel egy ágyban alszik, illetve a gyermeknek hasra - illetve az utóbbi kutatások szerint az oldalára - fektetése. Nem javasolt a gyermeket nagy paplanba bugyolálni, túlöltöztetni sem. Többszörösen fokozott rizikót jelent, ha a családban már fordult elő bölcsőhalál. A sokrétű kutatás ellenére a bölcsőhalál oka mindmáig megoldatlan kérdés maradt. Csupán annyi bizonyos, hogy azokban az országokban, ahol javasolták, hogy a csecsemőket háton fekvésben altassák, a bölcsőhalál gyakorisága sokszorosan csökkent.

Mi a teendő, ha a csecsemő magától meg tud fordulni az ágyban?

Ez esetben célszerű a babát hagyni úgy aludni, ahogy ő szeretne. Ha a csecsemő a három-négy hónapos kort elérve már magától meg tud fordulni, a szülőknek szinte alig lehet befolyásuk a kicsi alvási pozíciójára. Ezen időszak után tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a bölcsőhalál veszélye már elhárult.

Mit lehet tenni koponyadeformáció esetén?

Azokban az országokban, amelyekben a háton fektetés ajánlott, enyhén növekszik a koponyadeformációk gyakorisága. Ha ezt tapasztalja a szülő, érdemes megbeszélni a gyermekorvossal, aki elmondja, hogy elmondja pontosan mi a teendő, és milyen szabályokat kell betartani.

Deformitásra bukósisak?

Ausztráliában az elmúlt két évtizedben sikeres kampánnyal csökkentették a bölcsőhalálok számát. A háton altatás mára annyira jellemző lett, hogy rendkívül sok a szigetországban a lapos fejű gyerek - nem is véletlen, hogy erre válaszul mindenféle hülyeséget próbálnak csodaszerként eladni a megvezethetô szülőknek. A legismertebb, és orvosok szerint leghatékonyabb a lapos fej ellen a snowboardos bukó-kinézetű sisak, amelynek szükségességét természetesen orvosok mérik és írják fel. Akik próbálták, azok szerint a kötelező 8 hét viselés elsőre szörnyen hangzik, de gyorsan eltelik, az eredményért pedig többnyire nem sokallják az 515 ausztrál dollárt (vagyis a 120 000 forintot), amely 4 konzultációt és a sisak költségét foglalja magában.

Fotó: cranialtech.com

Nagy-Britanniában ugyanakkor sok orvos úgy véli, a fejdeformitás nem kezelhető ilyen sisakkal. A Guardian cikke a brit orvosok idegenkedéséről szól, valamint arról, hogy se pro, se kontra nincs egyértelműen bizonyítva a sisak használatának eredménye.

Marad az, hogy drukkolunk.

A kisbabák legszívesebben abban a helyzetben tartják a fejüket, ahogy az anyaméhben is tették. Ekkor az ágyat azzal az oldalával kell a fal felé fordítani, amerre a baba feje néz, így ha valami érdekeset akar látni, meg kell fordulnia. Az is segíthet, ha a kis mozgó játékokat a kevésbé kedvelt oldalra függesztjük.

Ha a baba eleven és mozgékony, felügyelet mellett a hasára kell fektetni. Ez erősíti a has-, nyak- és hátizmokat, és jó felkészülés arra, hogy a baba fel tudjon ülni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.24 16:56:06ViktoriaF

  Van egy-ket pontatlansag a cikkben, de jo, hogy valaki ir errol. Van bizonyitek ra, hogy a "altasd a babat a hatan" sikeres, tobb tanulmany is bizonyitotta, hogy 50%-kal csokkent a bolcsohalal 1990 ota az USAban, miota elkezdtek.Amirol nem tudnak, hogy pontosan mi az a mechanizmus, ami miatt mukodik. A cranialtech biztos orulne, ha tudna, hogy hulyesegkent aposztrofaltak a termeket. Azert vannak a laposfejusegnek fokozatai is, letezik ra tanulmany, hogy van ahol segit, De az igaz, hogy enyhebb esetekben a gyerek gyakorlatoztatasa, hogy ne fekudjon csak egy oldalon, legalabb olyan hatekony. Egyebkent, ha valaki nezegeti a felnottek koponyajat, sok embernel lathato valamifele aszimmetria es ez valoban egyre gyakoribb az elobb emlitett kampany kezdete ota.

 • 2012.04.24 17:02:07ViktoriaF

  A mostani ajanlasok a bolcsohala megelozesere a haton fektetesen kivul javasoljak a kemeny matracot, ne hasznalj takarot a kisbaban es ne oltoztesd tul az alvashoz, ne dohanyozz a gyerek kozeleben, ha a gyerek elfogadja, adhatsz neki cumit, ne hasznalj olyan termekeket, ami azt allitja, hogy a bolcsohalal megelozesere, mert ez nem bizonyitott es amikor teheted, biztosits a babanak lehetoseget, hogy a hasan legyen.Itt lehet megnezni :[link]

 • 2012.04.24 23:15:22Pet1988

  Baaaabbbbbaaaaa :))) Cuki gömbölyű fejű babááááák :)))

 • 2012.04.24 23:54:48Figyel Castro

  Az en fiam kis sulyu volt viszonylag (2500 g), de 2 honaposan mar hasra fordult. Ennyit a haton alvasrol. Volt legzesfigyelonk, raadasul amerikai (onnan), de allandoan tevesen riasztott, nagy szar. Ez az egesz fel van fujva nagyon.

 • 2012.04.25 09:41:04subidubidúúú

  Kedves cikkíró, kérdezzen már meg egy orthopéd orvost, egyöntetű a vélemény, hogy a hason fekvés a legelőnyösebb, semmilyen bizonyíték nincs a bölcsőhalállal kapcsolatban. Nagy előny, hogy a moro reflex, ami az első időben sokszor felébreszti a kisbabát, hason fekvésnél nem tud rángást okozni, ezáltal jobban pihen a gyerek. Egyébként pedig egy napos korban kiderül, hogy a kisbaba akar-e háton, vagy hason aludni, ezt ő dönti el. Három, négy hónapos kor körül, amikor elkezd forogni, úgyis úgy alszik, ahogy akar.

 • 2012.04.25 10:13:32Chuwbacca

  Itt szerintem két dolog elcsúszik egymáson. A bölcsőhalálnál azt mondják, hogy a hason fekvés jelenti a legnagyobb veszélyt. Állítólag azért halnak meg a picik, mert azt hiszik, hogy még a méhben vannak és "elfelejtenek" levegőt venni. Ezért javasolják a kemény matracot, hogy ne legyen meleg, meg hogy ne takarjuk be annyira. Ellenben a háton fekvésnél az a veszély, hogy bukik a gyerek és az visszacsorog a szájába és belefullad. Anyósom gyerekápoló volt és annak idején volt olyan gyerek az osztályukon, aki így halt meg... Angliában épp ezért most olyan kampány zajlik, hogy csak oldalt fekve szabad a gyermeket altatni....

 • 2012.04.25 11:14:37kokogabor

  Nekünk most négy hónapos a Babánk, nagyjából 2 hetes kora óta hason alszik. (Kb két hete mondjuk már forog mint a tornádó :) minden irányba) Légzésfigyelőt használunk. Ezek a szerkezetek azt a rezgést érzékelik amit a baba lélegzése kelt a matracban, tehát ha nem érzékel rezgést akkor jelez. Ez elvileg tuti módszer, arra mondjuk figyelni kell, hogy ne érjen össze a szülők matraca és a gyereké mert akkor már a szülők lélegzése által keltett rezgést is érzékeli. Ha bármilyen okból nem érzékel rezgést (vastag matrac, kiveszed a babát vagy tényleg nem lélegzik a gyerek) akkor jelez, tehát elég biztonságos a rendszer. Szerintünk nagyon megnyugtató dolog, és nekünk több ortopéd orvos is mondta, hogy a hason fekvés a legjobb.

 • 2012.04.25 14:00:30kerecsen2010

  Én oldalt fektettem a gyereket, etetésenként váltva, hogy melyik oldalán. Nem volt semmi probléma, szép kerek a feje és a fülét sem feküdte el elállóra, mint én annak idején:) Ez még úgy is működött, hogy csípőficam-gyanú miatt egy ideig terpeszbugyit kellett hordania. Ha ébren volt tettem hasra is, ez jó izomerősítőnek bizonyult, olyan kétségbeesetten nyújtogatta a nyakát:) Viszont amikor már magától helyezkedett el az alváshoz, mindig hasra feküdt, magasra púpozva a fenekét.

 • 2012.04.25 15:13:01akkorisajuditvoltam

  Sziasztok,
  pont azért írtunk így erről, mert még az orvos-védőnő-csecsemősnővér háromszögben sem tudják egyértelműen megmondani, hogy pontosan mi is jó az újszülöttnek alvásilag (én spec beleszaladtam, hogy egy héten belül hárman hülyéztek le, hogy "anyuka! ezt hogy gondolja, nem szanbad a babát ..." és itt jött mindegyiknek a saját elképzelése és tudománya, ahol ugyanazt háromféleképp magyarázták). A bölcsőhalál nincs felfújva, illetve van, azoknak, akiknek a csecsemője él. Akiknél elment a baba (és ViktoriaF ezt tök jól összeszedte, de a Porontyon is volt már erről szó bővebben (http://divany.hu/poronty/2006/11/03/agyi_elvaltozas_okozza_a_bolcsohalalt/ vagy[link]), na ők biztosan szívesen tudtak volna a témáról többet... nem?

 • 2012.04.25 23:07:08Almandin

  Nem könnyű a mai szülőknek. Különösen, ha több szakember egymásnak ellentmondó tanácsokat ad nekik. Mindenesetre én riasztónak találom a mai túlijesztgetős szemléletet. Természetesen óvatosnak kell lenni, de a mai tanácsadó könyvek/cikkek nagy része csak felesleges szorongásokat kelt a szülőkben.
  Amúgy egy pár hónapos gyerek is forog ide-oda éjszaka, biztos azért, mert így tudja jól kipihenni magát. Én felnőtt létemre nem szeretek egész éjjel ugyanabban a testhelyzetben aludni.

 • 2012.04.26 03:52:07ViktoriaF

  akkorisajudit: Nagyon orulok, hogy irtatok errol a temarol. A bolcsohalal ritka esemeny, megis a masodik legfontosabb halalozasi ok 1 ev alatti gyerekek kozott az USAban. Magyar adatokat nagyon nehezen talalok a bolcsohalal gyakorisagarol, de ez valoszinuleg a bolcsohalal definiciojatol is fugg. Nem en szedtem ossze az ajanlasokat, hanem a National Institute of Health allitotta ossze a letezo bizonyitekok alapjan. Egy pontot nem forditottam le: ne hasznalj otthoni legzesi monitort (mert tobb kar szarmazhat belole, mint haszna klinikai tanulmanyok szeirnt.

 • 2012.04.26 15:18:26hinta-palinta

  "A kisbabák legszívesebben abban a helyzetben tartják a fejüket, ahogy az anyaméhben is tették. Ezért az ágyat is azzal az oldalával kell a fal felé fordítani, amerre a baba feje néz."

  Ez hogy függ össze?A fal felé az anyaméhhel.

  "A fej deformáltságának oka többnyire a szülőcsatornában alakul ki születéskor,"

  Nem. Oka a koponyavarratok mentén a koponyacsontok elmozdulásának lehetősége, amely lehetővé teszi a megszületést.

  Furcsállom, hogy a cikk nem említi alapvetésként a varratokat.

 • 2012.04.26 21:50:06Almandin

  ViktoriaF, miért nem javasolják a légzési monitort? Hiszen az egy nagyon célszerű eszköz.

 • 2012.04.30 04:23:50ViktoriaF

  Almadin, senki nem tudja pontosan, miert tortenik a csecsemohalal. Klinikai vizsgalatok otthoni monitorozassal nem bizonyitjak egyertemuen, hogy a monitor hasznalata megelozi a a hirtelen csecsemohalalt. 2001-ben csinaltak egy komoly tanulmanyt (a neve CHIME volt), ahol hasznaltak ilyen monitorokat. Ismert, hogy a legzes hosszabb, rovidebb ideju leallasa (apnea), es/vagy a szivritmus lassulasa idoszakosan a hirtelen csecsemohalal kockazati tenyezoi koze tartoznak., A tanulmanyban azt teszteltek, hogyha ezeket az idoszakokat a monitor jelzi es beavatkoznak, vajon kevesebb-e a csecsemohalal. A tanulmany szerint nem volt kevesebb Sids a monitor hasznalataval, mert valoszinuleg ezek az esemenyek nem a kozvetlen elozmenyei/okai a hirtelen csecsemohalalnak. Az allaspont ezek utan az volt, hogy a monitor felesleges, legyen minel kevesebb dolog a bolcsoben. Bocs, ha hosszu voltam.
  Hinta, a plagiocephaly leggyakoribb oka a torticollis (az egyik oldali nyaki izom rovidebb,mint a masik). Oka ismeretlen, van aki ugy szuletik, van akinel szuletes utan alakul ki, erre kellenek a gyakorlatok. Craniosynostosis (ido elotti koponyacsont osszenoves) ritkabban szerepel okkent.

 • 2012.05.01 13:38:33shpgrl

  Kérdéses, hogy az oldalt fekvés mennyire jó a gerinc fejlődésére...
  Egy szobában kell aludni a babával, amíg kicsi, az anya úgyis minden rezdülésre reagál alvás közben is, és a baba is összehangolódik az ott alvó szülők légzésritmusával. Hadd aludjon hason az a csöppség. Ha úgy szeretne.

 • 2012.05.01 13:42:52shpgrl

  Ja, és fontosabbnak tartanám, ha a szülő veszélyeztető életmódjának visszaszorítására lenne inkább kampány. Dohányzás vagy a szoptatás korai elhagyása vagy el sem kezdése például (mert lusta az anya alárendelődni, és a gyerek szükségleteit szem előtt tartva mindent megtenni, hogy a szoptatás bejáratódhasson. Kedvencem: 2 hetes a baba, anya: 'adj neki tápszert, most nincs kedvem szoptatni'.)

 • 2012.05.01 23:25:42sony

  Itt valakik piacot akarnak szerezni a szülők felesleges paráztatásából. Fejvédő, hát persze! A bababiznisz olyan jó üzlet, hogy miután elfogytak a valós igények, keresgélik a gyártók az új lehetőségeket, hogy az extra kiskád, a járássegítők és az oldaltfekvő párna (mert ilyen is van...) mellé a gyerek fejvédő is bekerüljön.

  Jajj, és most látom csak: a kutacsot nem védi! Így pár év múlva, ha már nem lesz több megvezethető szülő, előrukkolhatnak az új, javított változattal.

  Egyébként egy régi vicc jutott eszembe: a szakállnyírógépről ;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta