A kullancs a fűben van, nem a fákon!

Kullancscsípés szempontjából itt van az év legveszélyesebb időszaka - a kullancsok ugyanis április-májusban (illetve szeptember környékén) a legaktívabbak.

Nem a fákon, a fűben a veszély!

A közhiedelemmel ellentétben, a kullancsok nem a fákról támadnak, és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

kullancsterkep1

Mivel a kullancsok szívesen vannak kb. fél méteres magasságú fűben, a gyerekek méginkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének. A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye.  A kullancs ormányát a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be, az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

Minél hamarabb távolítsuk el!

A kullancsok egy része több súlyos betegséget terjeszthet, ezért minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet. Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolítása történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüljük a potrohának a szétnyomását, beolajozását. A köztudattal ellentétben nem baj, ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.

Tévhitek és jótanácsok dr. Lakos András infektológus szakorvostól, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetőjétől másfél percben. (Forrás: antsz.hu)

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

Lyme-kór. A kullancs eltávolítását követő 3-30 napban fontos, hogy figyeljük a bőrünket, mivel az egyik általa terjesztett betegségnek, a Lyme-kórnak már ekkor kialakulhat az egyik tünete, az ún. erythema chronicum migrans (vándorló bőrpír). A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik.  Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel házi orvosunkat!  Sajnos a Lyme-kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén antibiotikumos kezelésre van szükség.

Agyvelőgyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs specifikus vírusellenes kezelés. A csípést követő 96 órában (azaz még a betegség kialakulása előtt), a legutóbbi időkig immunglobulin adtak, ami közömbösíthette a már bejutott vírusokat, ám a közelmúltban a kezelés mellékhatásai, magas költsége és korlátozott hatékonysága miatt, már nem elérhető ez a terápia sem.

Védőoltás

A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk, amit jóval a fertőzésveszélyt (például a tervezett utazás) megelőzően kell adni. A védőoltás beadása után, a szervezet védő hatású ellenanyagot termel a vírus ellen. Amikor egy későbbi időpontban egy fertőzött kullancs Önt megcsípi, már védett a betegséggel szemben. Érdemes a védőoltást beadatni minden gyermeknek és felnőttnek, akik akár hosszabban, akár csak átmenetileg fertőzött vidéken tartózkodnak. A kullancscsípéssel járó fertőzések megelőzése érdekében - a védőoltás mellett - ajánlatos a zárt öltözék, illetve a rovarriasztók és -irtók alkalmazása is.

Fontos!

– Az esetleges kullancscsípés után 1 hónapon belül nem szabad megkezdeni az oltási sorozatot. A gyerekorvosok jellemzően már a "szezon" előtt sem adnak be oltást, hanem a november-decemberi időszakot javasolják az injekció beadására, mert akkor minimális a veszély, hogy a gyereket mégis kullancs csípi.

– Kullancscsípés után tilos védőoltást adni!

– Az oltást nem szabad beadni épp zajló friss fertőzés, lázas betegség esetén, de nincs ellenjavallat ha a gyerek náthás vagy köhög.

– A legtöbb gyerekorvos a gyereknek két éves kor alatt nem javasolja beadni a védőoltást, bár a patikákban kapható két szer egyaránt 1-1 éves kortól ajánlott.

Ha az otást választod, érdemes elolvasni az Oltokozpont.hu tájékoztatását.

A legfontosabb szabály azonban az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át gyermekünk, családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

Ultrahanggal a kullancs ellen? Mi a gyerek, kutya?!

Sokan vannak viszont, akik ódzkodnak az oltás beadásától. Ők többféleképp védekezhetnek a csípés ellen:

1. Levendulaolaj: a közhiedelem szerint kullancsriasztó hatású.

2. Gyógyszertárban/gyógynövényboltokban kapható kullancsriasztó spray-k: használatuk esetén a kullancs elvileg nem mászik a gyerekbe. 3 évnél fiatalabb gyerekek esetében különösen igaz, hogy olyan megoldást válasszunk, amelyikben nincsen vegyi anyag.         
Ára: 800-2 000 Ft

3. Szúnyog- és kullancsriasztó karkötő: 20-25 órára elegendő természetes olajat tartalmazó, rövid távú megoldás. A karkötőt lehet a babakocsira is akasztani, nehogy a kicsi megrágja.
Ára: 850 Ft/db
.

4. Ultrahangos kullancsriasztó: hosszan tartó és egészséges megoldás. A kicsi, távirányítóra hasonlító készülék hatótávolsága 1,5-3 méter (gyerek ill. felnőtt verzió) Egy olasz tudós eredetileg a kutyái számára fejlesztette ki ezt a készüléket 1992-ben. A készülék hatásosnak bizonyult, mivel a készüléket viselő kutyákon drasztikusan csökkentek a kullancsok, illetve nem egyszer teljesen kullancsmentessé váltak. A készülék hatásosságát laboratóriumi vizsgálatokkal több egyetem is alátámasztotta. Ugyanezek az egyetemek kimondták azt is, hogy az ultrahang nem káros semmilyen élőlényre, így kismamák, idősek, betegek és természetesen kisbabák is biztonsággal viselhetik.  A készülék használatakor arra ügyeljünk, hogy semmi estre se tegyük zsebbe, illetve ne akadályozzuk a hanghullámok terjedését! Célszerű a babakocsira rögzítve, vagy közvetlenül a gyerek ruházatára erősítve használni (öv, hátizsák, cipőfűző, nyakba akasztva).  A készülékeket a legtöbb bababoltban, illetve a gyógyszertárakban is meg lehet vásárolni, a bababoltokban általában a Baby Skudo-t lehet kapni, míg a gyógyszertárakban már a TickLess-t. A két készülék működési elve, és hatékonysága teljes mértékben megegyezik, annyi különbséggel, hogy a TickLess-t ellátták egy ún. ellenőrző gombbal, ami által könnyedén ellenőrizni lehet, hogy a több hónapig tartó használat után működik-e még.
Ára: 4 990 ill. 5 990 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra