SZÜLŐSÉG

A kullancs a fűben van, nem a fákon!

2012. április 23., hétfő 10:29 |

Kullancscsípés szempontjából itt van az év legveszélyesebb időszaka - a kullancsok ugyanis április-májusban (illetve szeptember környékén) a legaktívabbak.

Nem a fákon, a fűben a veszély!

A közhiedelemmel ellentétben, a kullancsok nem a fákról támadnak, és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

kullancsterkep1

Mivel a kullancsok szívesen vannak kb. fél méteres magasságú fűben, a gyerekek méginkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének. A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye.  A kullancs ormányát a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be, az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

Minél hamarabb távolítsuk el!

A kullancsok egy része több súlyos betegséget terjeszthet, ezért minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet. Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolítása történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüljük a potrohának a szétnyomását, beolajozását. A köztudattal ellentétben nem baj, ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.

Tévhitek és jótanácsok dr. Lakos András infektológus szakorvostól, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetőjétől másfél percben. (Forrás: antsz.hu)

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

Lyme-kór. A kullancs eltávolítását követő 3-30 napban fontos, hogy figyeljük a bőrünket, mivel az egyik általa terjesztett betegségnek, a Lyme-kórnak már ekkor kialakulhat az egyik tünete, az ún. erythema chronicum migrans (vándorló bőrpír). A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik.  Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel házi orvosunkat!  Sajnos a Lyme-kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén antibiotikumos kezelésre van szükség.

Agyvelőgyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs specifikus vírusellenes kezelés. A csípést követő 96 órában (azaz még a betegség kialakulása előtt), a legutóbbi időkig immunglobulin adtak, ami közömbösíthette a már bejutott vírusokat, ám a közelmúltban a kezelés mellékhatásai, magas költsége és korlátozott hatékonysága miatt, már nem elérhető ez a terápia sem.

Védőoltás

A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk, amit jóval a fertőzésveszélyt (például a tervezett utazás) megelőzően kell adni. A védőoltás beadása után, a szervezet védő hatású ellenanyagot termel a vírus ellen. Amikor egy későbbi időpontban egy fertőzött kullancs Önt megcsípi, már védett a betegséggel szemben. Érdemes a védőoltást beadatni minden gyermeknek és felnőttnek, akik akár hosszabban, akár csak átmenetileg fertőzött vidéken tartózkodnak. A kullancscsípéssel járó fertőzések megelőzése érdekében - a védőoltás mellett - ajánlatos a zárt öltözék, illetve a rovarriasztók és -irtók alkalmazása is.

Fontos!

– Az esetleges kullancscsípés után 1 hónapon belül nem szabad megkezdeni az oltási sorozatot. A gyerekorvosok jellemzően már a "szezon" előtt sem adnak be oltást, hanem a november-decemberi időszakot javasolják az injekció beadására, mert akkor minimális a veszély, hogy a gyereket mégis kullancs csípi.

– Kullancscsípés után tilos védőoltást adni!

– Az oltást nem szabad beadni épp zajló friss fertőzés, lázas betegség esetén, de nincs ellenjavallat ha a gyerek náthás vagy köhög.

– A legtöbb gyerekorvos a gyereknek két éves kor alatt nem javasolja beadni a védőoltást, bár a patikákban kapható két szer egyaránt 1-1 éves kortól ajánlott.

Ha az otást választod, érdemes elolvasni az Oltokozpont.hu tájékoztatását.

A legfontosabb szabály azonban az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át gyermekünk, családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

Ultrahanggal a kullancs ellen? Mi a gyerek, kutya?!

Sokan vannak viszont, akik ódzkodnak az oltás beadásától. Ők többféleképp védekezhetnek a csípés ellen:

1. Levendulaolaj: a közhiedelem szerint kullancsriasztó hatású.

2. Gyógyszertárban/gyógynövényboltokban kapható kullancsriasztó spray-k: használatuk esetén a kullancs elvileg nem mászik a gyerekbe. 3 évnél fiatalabb gyerekek esetében különösen igaz, hogy olyan megoldást válasszunk, amelyikben nincsen vegyi anyag.         
Ára: 800-2 000 Ft

3. Szúnyog- és kullancsriasztó karkötő: 20-25 órára elegendő természetes olajat tartalmazó, rövid távú megoldás. A karkötőt lehet a babakocsira is akasztani, nehogy a kicsi megrágja.
Ára: 850 Ft/db
.

4. Ultrahangos kullancsriasztó: hosszan tartó és egészséges megoldás. A kicsi, távirányítóra hasonlító készülék hatótávolsága 1,5-3 méter (gyerek ill. felnőtt verzió) Egy olasz tudós eredetileg a kutyái számára fejlesztette ki ezt a készüléket 1992-ben. A készülék hatásosnak bizonyult, mivel a készüléket viselő kutyákon drasztikusan csökkentek a kullancsok, illetve nem egyszer teljesen kullancsmentessé váltak. A készülék hatásosságát laboratóriumi vizsgálatokkal több egyetem is alátámasztotta. Ugyanezek az egyetemek kimondták azt is, hogy az ultrahang nem káros semmilyen élőlényre, így kismamák, idősek, betegek és természetesen kisbabák is biztonsággal viselhetik.  A készülék használatakor arra ügyeljünk, hogy semmi estre se tegyük zsebbe, illetve ne akadályozzuk a hanghullámok terjedését! Célszerű a babakocsira rögzítve, vagy közvetlenül a gyerek ruházatára erősítve használni (öv, hátizsák, cipőfűző, nyakba akasztva).  A készülékeket a legtöbb bababoltban, illetve a gyógyszertárakban is meg lehet vásárolni, a bababoltokban általában a Baby Skudo-t lehet kapni, míg a gyógyszertárakban már a TickLess-t. A két készülék működési elve, és hatékonysága teljes mértékben megegyezik, annyi különbséggel, hogy a TickLess-t ellátták egy ún. ellenőrző gombbal, ami által könnyedén ellenőrizni lehet, hogy a több hónapig tartó használat után működik-e még.
Ára: 4 990 ill. 5 990 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.23 11:16:15Rézfánfütyülő fűzangyal

  Saját tapasztalataim szerint a legegyszerűbb, és leghatékonyabb kullancseltávolító eszköz az 1 mm-es egyszer használatos injekciós tű. Fillérekért kapható bármelyik gyógyszertárban. A kullancs szúrószerve mellett, minél közelebb beszúrni max. 1,5 mm mélyre, és a kullancsot kifordítani. Kicsit vérzik, de biztosan működik. Ugyanazt tudja, mint az 1000 Ft-os kullancskanál!

 • 2012.04.23 11:21:14Szárnyati Gézа

  Egyszer próbáltunk riasztósprét. Utána 3 kullancsot szedtünk ki magunkból.

 • 2012.04.23 13:19:49mufflinca

  A kullancskanalat sosem tudtuk sikerrel használni. A gyógyszertárban vásárolt eredeti kullancskanál:
  - Két felének összehajtásakor nem marad egybe (ragasztószalag kell az összefogásához)
  - A műanyag kanál vastagsága a kullancs méretének többszöröse, gyakorlatilag bármilyen forgatással és trükkel lehetetlen a kullancs és a bőr közé helyezni. Egy nagy sorjás, bumeráng valami.
  Rablás ezért pénzt kérni, sőt aki ettől vár segítséget a bajban az hoppon marad, tehát a termék gondatlanságból elkövetett emberölésre alkalmas!

 • 2012.04.23 13:27:45Foxhunter

  Jezusom, miert pont az elso hozzaszolasban kell a hulyeseget terjeszteni?
  "A kullancsot nem szabad tűvel vagy hegyes tárgyal piszkálni, ugyanis amikor a potroha felszakad az egész béltartalmát bejuttatja az emberei szervezetbe, ezzel pedig a benne levő kórokozókat is. Szintén tilos a kullancsot az emberi bőrről letekerni, ugyanis ebben az esetben a parazita megijed és ennek következtében szervezetünkben juttatja saját bértartalmát. Amennyibe sikerül eltávolítani de a feje beszakadt nem szabad tűvel kipiszkálni ugyanis azt napokon belül az emberi szervezet kilöki magából. A leghatékonyabban kullancseltávolító kanál segítségével lehet eltávolítani a parazitát mely bármely patikában beszerezhető."
  Arrol nem is beszelve, hogy megneznem, egy gyereknek hogy magyarazod meg, hogy maradjon nyugton, amig a tuvel kiszeded belole a kullancsot.

 • 2012.04.23 13:50:30mufflinca

  Valaki mondja már meg, hogy azt a vastag kanalat hogyan forgatja a tized milliméteres kullancs teste alá? Szerintem a leg használhatatlanabb eszköz! Ha a kullancs már megszívta magát vérrel, akkor bizonyosan menne már, de egy fiatal és éppen befúródott állatot nem lehet közrefogni vele!

 • 2012.04.23 14:13:02Wannabe

  Nekem ez a fajta csipesz vált be:[link]

 • 2012.04.23 16:52:20Vigimano79

  Én eddig mindig sima csipesszel szedtem ki a kullancsokat. Úgy tűnik eddig szerencsével jártam :) Láttam a szerkesztő linkelte az ultrahangos kullancsriasztót. Én tavaly ősszel vettem először az egyik budapesti bababoltban és nekünk eddig bevált.

 • 2012.04.23 21:46:13nyunyóka

  Nem tudom, mennyire igaz, de én ezt olvastam valahol:
  "A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta „önként” testünket!
  Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk!"

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta