SZÜLŐSÉG

Gyereked van vagy lányod?

2012. április 18., szerda 15:56

Ismeritek a mondást, hogy lánygyerek nem gyerek, a fiú annál inkább. Valami hasonló elv mentén gondolkodva működik az az afgán szokás is, miszerint ha egy családnak nincs fiúgyermeke, egyik lányukat öltöztetik annak. Szakértők egy része szerint ez a lányok jogainak súlyos megsértése, mások úgy látják, hasznukra válhat a tapasztalat.

Fotó: Kaveh Kazemi

Otthon lányként él, az utcán fiúruhát kap

A hagyomány annyira elterjedt Afganisztánban, hogy a helyiek saját kifejezést is használnak rá: Bacha Posh, vagyis lányok fiú álruhába öltöztetve. A gyakorlat szerint azok a családok, akiknek nincs fiúgyermekük, egyik lányukat öltöztetik annak a nyilvánosság előtt. A kislány otthon lányként él és viselkedik, az utcára kilépve azonban fiúnevet és fiúruhát kap. A fiúnak öltöztetett lányok egészen 17-18 éves korukig élnek fiúként, amíg el nem érik a nagykorúságot, amikor is afgán szokások szerint fejüket már kötelesek kendővel eltakarni.

Mindezt azért, mert nincs elég férfi

A kabuli szociológusok úgy vélik, a szokás évszázadok óta létezik, és valószínűleg azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a helyieknek külföldi hódítókkal kellett szembe néznie. Mivel nem volt elég férfi, aki fegyverrel védje a területet, a nők is férfinak öltöztek, hogy harcolni tudjanak. Azóta a tradíció társadalmi és gazdasági okokból megmaradt. Az afgán értékek szerint ugyanis a fiúnak nagyobb becsülete van a családban, mint a lányoknak, és azokat a nőket tisztelik jobban, akik fiút is szülnek. Nem mellesleg, a fiúnak öltöztetett lányok dolgozhatnak, besegíthetnek apjuknak, és így a család megélhetéséhez anyagilag is hozzájárulnak.

Fotó: Laura Lezza

A BBC News riportja szerint a hagyomány anyáról leányra száll: az anyák, akiket egykor fiúnak öltöztettek, saját lányukat is fiúnak öltöztetik, ha nem születik fiúgyermekük. Ezzel megóvják becsületüket a külvilág felé, és remélik, ha Isten látja, hogy fiút szeretnének, talán őket is megajándékozza egyel.

20 évig fiúként élt, most lányként kellene... de nem megy

Egyes szakértők szerint a Bacha Posh szokása súlyosan sérti a lányok jogait. Ők azzal érvelnek, hogy nem lehet egészséges az, hogy valaki egy meghatározott, viszonylag rövid időre identitást vált, majd mikor eléri a felnőttkort, újra elkezd születési neme szerint élni. A váltással járó lélektani nehézségeket és potenciális társadalmi konfliktusokat támasztja alá a BBC által megszólaltatott egyik érintett is.

Elaha, aki korábban fiúként élt
Elaha, aki korábban fiúként élt

Elaha 20 évig élt fiúként, és az egyetem megkezdésekor kezdett el újra lányruhát viselni. Mint mondja, most már nem érzi magát lánynak, a szokásai nem lányosak, hiányzik neki az a szabadság, amit fiúként megengedhetett magának. Elaha nem szeretne férjhez menni sem, de ha szülei férjhez kényszerítik, akkor állítja, a férfin fogja megbosszulni az afgán nőket ért sérelmeket.

Másnak a fiú-lét önbizalmat adott

Vannak azonban olyan érintettek is, akik hasznosnak tartják a tapasztalatot. A Balkh tartomány nőjogi hivatalánál dolgozó Fariba például sokáig Wahid néven élte fiúéletét, és ezt egyáltalán nem bánja. Édesanyja szintén fiúként élte gyerekkorát, ezért természetesnek érezte, hogy harmadik lányát szintén fiúnak öltözteti. Fariba fiúként apja boltjában dolgozott, ami meglátása szerint olyan önbizalmat adó tapasztalat volt számára, ami sokat segített későbbi életében. Mint mondja, megtapasztalta a férfiak és nők világát is, aminek köszönhetően most magabiztosabban és ambiciózusabban éli az életét.

A fő kérdés a történetben persze az: vajon mikor lesz egy afgán nőnek ugyanannyi joga az életben, mint egy férfinak? ...és egy magyarnak?

A nők és a férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek Magyarországon?

A munkaerőpiaci részvétel tekintetében egész Európában megfigyelhetőek a nemek közti különbségek. A férfiak magasabb foglalkoztatási rátával rendelkeznek Magyarországon is, bár a nemek közti különbségek e tekintetben nem olyan nagyok, mint más uniós tagállamokban (bár ez inkább a férfiak alacsony aktivitási arányának, és nem a nők jobb részvételi arányának köszönhető.)

A nők munkaerőpiaci helyzetét több tényező is meghatározza:

• az „üvegplafon szindróma”

• a nők és férfiak fizetése közti különbség

• a női szegénység, az egyszülős háztartások és

• a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának nehézségei.

Egész Európa-szerte a nők 2-3 órával többet dolgoznak háztartásukban, mint a férfiak. Ugyanez Magyarországon 4-5 óra.

Forrás: http://jol-let.com/

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.18 16:35:42Alf

  Jaj, ez jogtiprás! Szegény kislányok!
  Miért nincs elég féjrfi?

  JA, hogy megygyikolták őket az oroszok, majd az amerikaiak, angolok és szövetségeseik, köztük mi is?

  Képmutató rohadt média.

 • 2012.04.18 16:41:32Terézágyú

  "A kislány otthon lányként él és viselkedik, az utcára kilépve azonban fiúnevet és fiúruhát kap."

  ???? Ezt csak én nem értem?

  "Egyes szakértők szerint a Bacha Posh szokása súlyosan sérti a lányok jogait. Ők azzal érvelnek, hogy nem lehet egészséges az, hogy valaki egy meghatározott, viszonylag rövid időre identitást vált, majd mikor eléri a felnőttkort, újra elkezd születési neme szerint élni."

  Na de ezek szerint nem mindig volt fiú, csak ha kilépett a házból....

 • 2012.04.18 16:50:39Alf

  Szerintem az sérti súlyosan a lányok és fiúk jogait, ha minden ok nélkül megtámadjuk és kifosztjuk az országukat, meggyilkoljuk társaikat, családjukat.

  Miért is támadták meg Afganisztánt? Nahát, senki sem emlékszik.

  Jogokról papol a BBC, miközben az országa égbekiáltó bűnöket követ el az afgán emberek ellen.

  Szégyen!

 • 2012.04.18 17:06:03micsoda?

  Hogy mik vannak? Akkor a nemiség rendesen elvan nyomva. Azt a szót, hogy szerelem nem is ismerik, hiszen valójában azt sem tudja, hogy fiú v. lány. Talán Afganisztánból származik ez a nálunk is használatos népi szólás:D

 • 2012.04.18 17:49:43T mint T

  Ugy latom, a kommentelok tobbsegenek nem nagyon sikerult a lenyegre tapintania. Oszinten szolva, a cikk maga is eleg felszines. Foglalkoztam mar a temaval.
  Ilyen jelenseg egyebkent a Balkanon is letezett (a XIX. szazadig), ott virgina-nak neveztek azokat a kislanyokat, akiket a csalad, hogy ne szegyenuljenek meg a szomszedsag es a rokonsag elott, eleve fiukent is nevelt. Nemcsak az utcan, de az otthonukban is.
  Persze, ok olyan "ferfiak" lettek, akik agglegenykent eltek felnott eletuket.

  Afganisztanban nem ez a noket ero legtragikusabb hagyomany, de ez sem elhanyagolhato, persze.
  Merhetetlenul magas a gyermekfejjel (11-13 evesen, de kiugro esetben 5-6 evesen) ferjhez kenyszeritett kislanyok esete. Mivel ezeket a kislanyokat altalaban 18-25 eves ferfiakhoz kenyszeritik hozza, gyakori a gyermeklanyokon elkozvetett (csaladon beluli) eroszak. Nem egy 13-14 eves gyermeklany mar 1-2 gyerekes csaladanya. Tobben belehalnak (belso verzesek kovetkezteben) a hazaseletbe...

  Rettenetesen sok az ongyilkossag is a korukben, altalaban a csaladi onkeny es a csaladon beluli eroszak miatt.
  Sokan lesznek aldozatai a ferjuk altal elkovetett bantalmazasnak is.
  Gyakori, hogy a lanygyermekeket nemcsak szocialisan (oktatashoz, egeszsegugyi ellatashoz valo hozzaferes) hanyagoljak (hiszen miert koltenenek a csaladban egy second-hand jelentosegu tagra barmit is), hanem gazdasagilag is: peldaul sokkal nagyobb a lanyok koreben az alultaplaltsag esete, egy csaladon belul.

  Ennek fenyeben (eltekintve a nemi identitaszavar kifejlodesenek kockazatatol), nem olyan nagy tragedia, ha egy par evig a kozonseg elott fiukent kell elnie, valoban tapasztalatot jelenthet.

  Persze a legnagyszerubb az lenne (mar csak nepesedesi okokbol is), ha emancipalodhatnanak az afgan (es mas muszlim vagy hindu) nok, hogy tanulhassanak, onallo keresettel rendelkezhessenek, kivivhassak a tarsadalomban az oket joggal megilleto helyet es maguk donthessenek privat es csaladi eletukrol.

 • 2012.04.18 19:36:13Pelikan

  2003-ban keszult a temarol egy film...[link](film)

 • 2012.04.18 20:08:51huong

  Mentholos T: hát ez alaposabb volt, mint a cikk, az már igaz.
  Kínában meg sok a férfi, de ők meg nem muzulmánok, tán nem is akarnának afgán nőt maguknak? De nem lennék meglepve, ha arrafelé is működne a feleségvásárlás. Sok kínai ad pénzt feleségért, őket főleg Délkelet-Ázsiából, sőt, Észak-Koreából is viszik, sajnos többnek rossz minőségű élete is lehet aztán.

 • 2012.04.18 20:12:14Attilajukkaja

  Miert van az, hogy Afganisztanrol csupa rosszat hall az ember? Es semmi, de semmi jot vagy szepet. Ez a nyugati sajto miatt van? Szerintem egymas kozott is rendesen olik egymast. De lehet, hogy tevedek.

 • 2012.04.18 21:27:15Bartush

  @Attilajukkaja: azért nem hallasz semmi jót, mert nincs mit elmondani. Ez így túlzás, de tény, hogy nem egységes az ország. Ráadásul azon az éghajlaton alig nő meg valami, nem véletlen termesztenek mákot, és hát tudjuk, hogy mi lesz abból. Alf hőzönghet, de Afganisztán nem Irak, ott nincs olaj, nincs mit elrabolni. Ráadásul szerintem nem tudja, mit csinálnak ott a katonák (köztük a mieink is)

 • 2012.04.18 22:40:33Attilajukkaja

  Bartush
  En is valami hasonlora gondoltam....Tudom, nem szabad kivulallokent, latatlanban itelni, de orulok, hogy nem oda szulettem!

 • 2012.04.19 07:15:16BiG_

  @Bartush: olaj tán nincs ott, de lítium, wolfram annál inkább...

 • 2012.04.19 16:01:18Alf

  @Bartush

  Ahogy mondtad, Afganisztánban nincs olaj. Akkor miért ment oda több milliárd dolláros költséggel az amerikai és szövetséges hadsereg?

  A világ ópiumtermésének 95%-a Afganisztánból jön ( A gonosz tálibok nagyrészét felszámolták, de az invázió óta amerikai katonák őrzik a gyarapodó ópiumültetvényeket ). ópiumból készül pl a heroin. Nyilván afgán családapák csempészik ki a több millió tonnát a seggükben az országból, amit az amerikaiak uralnak és ahonnan amerikai katonai teherautók szállítják a nagy semmit ... Kellő naivitással belátható.

  De nem csak ez az ok, és nem is az olaj.

  Az, hogy fogalma sincs az emberek többségének, hogy miért támadták meg afganisztánt, irakot, líbiát, és miért fogják iránt... ez az általános érdektelenséggel és gondolkodás hiányával magyarázható.

  nem adok tippeket, akit érdekel az nem túl nehezen beláthatja

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta